Tefal PY300512 Användarmanual

Typ
Användarmanual
Svenska
Tack för att Ni köpt denna TEFAL produkt. Oavsett val av
modell, vänligen läs igenom instruktionerna noga och
förvara dem väl.
För din säkerhet uppfyller denna produkt gällande
bestämmelser och standarder (lågspänningsdirektiv,
elektromagnetisk kompatibilitet, material godkända för
livsmedelskontakt, miljö).
TEFAL SAS har en fortlöpande forsknings- och utvecklingspolicy och kan komma att
förändra denna produkt utan förvarning.
Tillbehör(beroende på modell)
Montering
Ta bort förpackningsmaterial, klisterlappar och eventuell plast
inuti och utanpå din produkt.
Ta bort tillbehören ett efter ett, i omvänd förvaringsordning.
Skölj av stekspadarna ( & ), sleven ( ) och fördelaren ( )
(beroende på modell) under rinnande vatten.
Beroende på modell, placera stekhällen på värmeelementet.
Ställ apparaten på ett plant stadigt bord: Använd inte apparaten
på ett mjukt eller ostadigt underlag.
Placera aldrig apparaten direkt på ett ömtåligt underlag
(glasbord, duk, lackade möbler...).
Smörj in hällen med lite olja före första användningen, torka av
med lite hushållspapper.
Anslutning och förvärmning
Rulla ut sladden helt och hållet.
Anslut sladden till apparaten (beroende på modell) sätt sedan i
kontakten i vägguttaget.
Var noga med hur sladden placeras så att den inte kommer i
vägen för gästerna som sitter runt bordet.
Kontrollera att elnätet är kompatibelt med uppgifterna som
är noterade på apparatens undersida.
3241
ministekspadar ( )
1
slev ( )
2
fördelare ( )
3
stekspade ( )
4
Ts crêpiers SvFiDaNoEnAr 07/05 12/7/05 14:28 Page 3
2a
2b
Anslut apparaten till ett jordat uttag.
Modeller med på-/avknapp: Sätt knappen i läge “på”:
indikatorn lyser.
Andra modeller: Apparaten värms upp då kontakten sätts i
vägguttaget.
Låt apparaten förvärmas i 8 till 10 minuter.
Vid första användningstillfället kan en svag lukt- och
rökutveckling förekomma.
Vidrör inte grillens metalldelar då de blir väldigt varma när
grillen är igång.
Lämna aldrig grillen oövervakad när den används.
Thermo-Spot
TM
(beroende på modell): Thermo-Spoten blir
jämt röd när apparaten är perfekt uppvärmd och färdig att
använda.
Förebyggande av olyckor i hemmet
För ett barn kan minsta lilla brännskada vara allvarlig. Lär barnen
att vara mycket försiktiga med varma apparater i köket.
Om apparaten används då barn är i närheten :
• Ha dem alltid under uppsikt.
• Rör aldrig vid de varma delarna.
• Ha aldrig kontakten i då hällen inte används.
Om olyckan ändå är framme, skölj omedelbart med kallt vatten
och tillkalla läkare om nödvändigt.
Tillagning
Efter förvärmning, är apparaten klar att användas.
Beroende på modell, använd måttsleven för att få rätt mängd
smet för det recept du har valt:
• För 6 plättar: fyll upp till den lägre nivån ( ).
• För blinis och pannkakor: fyll sleven helt ( ).
• För crêpes (beroende på modell): fyll helt 2 ggr ( ).
Beroende på modell, fördela omedelbart ut smeten med en
cirklande rörelse från mitten och utåt, utan att trycka. Använd
baksidan av sleven ( ) (för plättar) eller fördelaren ( ) (för
stora pannkakor). Vänd pannkakan efter halva tiden med hjälp av
den medföljande stekspaden ( eller ). Grädda ca 2 minuter
på varje sida. Vik ihop pannkakan enligt önskemål: som en rulle
eller vik på mitten, till en kvarts eller vik som ett kuvert eller
blomma.
41
32
2b
2b
2a
Ts crêpiers SvFiDaNoEnAr 07/05 12/7/05 14:28 Page 4
Français
För att enkelt fördela smeten, rekommenderar vi (beroende på
modell) att placera sleven ( ) eller fördelaren ( ) i en skål med
vatten.
För att bevara grillplattans nonstickbeläggning, använd alltid en
stekspade av nonstickplast eller trä.
Garnera pannkakorna på tallriken istället för på stekhällen.
Vissa modeller kan även användas för att grilla på.
Efter användandet
Modeller med termostat: Ställ in termostaten i läge "av".
Tag ur kontakten ur vägguttaget. Beroende på modell, tag loss
sladden ifrån apparaten. Låt apparaten svalna.
Beroende på modell, tag bort stekhällen.
Gör rent stekhällen samt basplattan med en svamp, diskmedel
och varmt vatten.
Sleven ( ), stekspadarna ( och ) och stekhällen kan diskas
i diskmaskin (beroende på modell).
Använd inte stålull eller frätande rengöringsmedel.
Nedsänk aldrig produkten och dess sladd i vatten.
Förvaring(beroende på modell)
Placera apparaten upp och ner på en ren, plan och stabil yta,
såsom en bordsduk, för att undvika att skada stekhällen (A1 eller
B1).
Förvara varje tillbehör i sitt respektive förvaringsutrymme. Lägg
alltid i tillbehören i följande ordning.
1–Sladd, följ de olika stegen som visas av symbolerna: A2 eller
B2 (beroende på modell) ;
2 – Stekspadarna ( eller ), enligt symbolerna: A3 eller B3
(beroende på modell) ;
3 – Slev ( ) eller fördelare ( ), enligt symbolerna: A4 eller
B4 (beroende på modell).
32
41
412
32
Svenska
Ts crêpiers SvFiDaNoEnAr 07/05 12/7/05 14:28 Page 5
Recept
Recept
40 till 60 plättar eller 20 till 25 stora pannkakor (beroende på val av platta)
• Tillagningstid: 2 min på varje sida
Klassisk fransk smet
• 500 g vetemjöl • 1 liter mjölk • 6 ägg • salt • olja eller smör
Vispa 500 g mjöl med 4 dl mjölk till en jämn smet.Tillsätt 6 vispade ägg, 2 nypor salt
och 2 msk olja eller smält smör. Låt smeten vila 1 till 2 timmar.
Om smeten är för tjock vid gräddningen tillsätt lite vatten och vispa ihop igen.
Salta pannkakor kan tillberedas med mer salt i smeten.
Fullkornssmet
För kraftigare konsistens, byt ut hälften av vetemjölet till fullkornsmjöl.
Ölsmet
För crêpes av tunnare konsistens, byt ut 2,5 dl mjölk mot 2,5 dl öl.
Vattensmet
För tunnare konsistens, byt ut all mjölk mot vatten.
Crêpes med kyckling och grädde
• 3 skivor kyckling • 1 skål riven ost • ca 2 dl grädde
Lägg en 1/2 skiva kyckling på din crêpe som har gräddats på ena sidan och nästan
är klar på den andra. Lägg på lite riven ost. När kycklingen blivit varm, täck med
grädde och vik ihop till ett kuvert.
Crêpes med Roquefort, grädde och valnötter
• 1 bit smulad Roquefortost • lite grädde • 4 till 5 hackade valnötter
Blanda alla ingredienser. Garnera crêpesen på tallriken med ovanstående blandning
och vik ihop.
Crêpes
Ts crêpiers SvFiDaNoEnAr 07/05 12/7/05 14:28 Page 6
Recept
Serveringsförslag
Crêpes med honung, valnötter eller
hasselnötter
• 3 msk honung • 100 g hackade valnötter eller hasselnötter
Blanda alla ingredienser. När crêpesen har vänts och nästan är klara, garnera dem
med blandningen och vik ihop. Låt dem ligga några sekunder på stekhällen. Servera
och dekorera med vispad grädde.
Förrätter
• rökt lax skuren i smala strimlor (citronstänkta) • krabb-, räk- eller
tonfiskstrimlor blandade med majonnäs eller senapsdressing • sparris i
majonnäs • skuren avokado kryddad med vinägrette eller tartarsås
champinjoner "a la Grecque"
Huvudrätter
• småskuren kyckling i en mild currysås • skaldjur i en krämig vitsås eller
thousand island dressing • grönsaker som spenat, morötter eller pumpa i
mousselinesås
Ost
• riven cheddar, gruyere eller parmesan (tillsätt vid slutet av gräddningen, vänd
på plätten och låt osten smälta) • Roquefort eller Stilton (smula över den
färdiggräddade plätten)
Desserter
• chokladsås med hackad mandel, valnötter eller hasselnötter • färsk
citronjuice och socker • sylt, honung eller lönnsirap • glass eller sorbet • skivad
banan och chokladsås • färsk frukt som jordgubbar, hallon, äppelmos, m.m.
kastanjekräm
Flambera
• socker och Grand Marnier • ananas och Rom • äpplen och Calvados
Recept
Svenska
Ts crêpiers SvFiDaNoEnAr 07/05 12/7/05 14:28 Page 7
Recept
Recept
Passar endast stekplattan med 6 plättar.
Ca 20 blinis • Tillagningstid: 2,5 min på varje sida
Caucasus blinis
• 300 g vetemjöl • 2 ägg • 10 g färsk jäst • 1/2 liter mjölk • 1 msk smält smör
• 1/2 tsk salt
Blanda jästen med 0,75 dl ljummen mjölk och låt stå i 10 min. Lägg mjölet i en skål
och gör ett hål i mitten. Tillsätt mjölken, lite åt gången och blanda ihop. Tillsätt jästen,
äggulorna, smält smör och salt. Låt smeten vila på varm plats ca en timme.
Precis innan gräddningen av blinierna, vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.
Servera blinierna med kaviar.
Bovete blinis
• 200 g bovetemjöl • 100 g vetemjöl • 3 dl mjölk • 3 ägg • 10 g färsk jäst • salt
Blanda jästen med 0,75 dl ljummen mjölk och låt stå ca 10 min. Blanda de olika
mjölsorterna i en skål. Gör ett hål i mitten och tillsätt mjölken, äggulorna,
jästblandningen och en nypa salt. Låt smeten stå på en varm plats i ca 1 timme.
Precis innan gräddningen av blinierna, vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i
smeten. Servera blinierna med kaviar/rom och creme fraiche, rökt lax, hälleflundra,
brax eller ål.
Blinis
Ts crêpiers SvFiDaNoEnAr 07/05 12/7/05 14:28 Page 8
Recept
Pannkakor
Passar endast stekplattan med 6 plättar.
Förbereds 1 timme i förväg.
Ger ca 20 pannkakor • Tillagningstid : 15 min. • Stektid : 2,5 min på varje sida
• 300 g vetemjöl • 20 g färsk jäst • 3 ägg • 3 dl mjölk • 30 g pudersocker • 2 msk
smält smör • 1 nypa salt • 30 g smör till stekningen
Blanda jästen med 0,75 dl ljummen mjölk. Blanda mjölet, pudersockret, salt och
smält smör i en skål. Gör ett hål i mitten och tillsätt äggen och jästblandningen. Vispa
smeten och tillsätt långsamt resten av mjölken. Låt vila på varm plats ca 1 timme och
täck med handduk. Servera med sylt eller lönnsirap.
Röstis
Passar endast stekplattan med 6 plättar.
6 röstis • Tillagningstid : 2,5 min på varje sida
Traditionell rösti
• 600 g potatis • 1 lök • 200 g fläsk • 100 g riven gruyereost • 1 ägg
Skala inte potatisen. Koka dem dagen innan i saltat vatten under ca 15 min så att de
fortfarande är fasta. Skala och riv potatisen dagen därpå. Blanda samman potatis,
lök, ost och ägg. Grädda smeten - platta till så att det blir tunna plättar. Vänd försiktigt
med en stekspade efter halva gräddningstiden.
Lökrösti
• 600 g potatis (oskalad) • 2 lökar • 1 msk grädde • 1 ägg
Skala inte potatisen. Koka dem hela i saltat vatten dagen innan i ca 15 min. Skala
och riv potatisen följande dag. Stek lökringarna. Blanda ihop den rivna potatisen,
vispat ägg och grädde.
Schweizisk rösti
• 600 g potatis (oskalad) • 200 g fläsk • 1 ägg • torkad eller färsk hackad
rosmarin
Skala inte potatisen. Koka dem hela i saltat vatten dagen innan ca 15 min. Skala och
riv potatisen följande dag. Stek fläskstrimlorna. Blanda den rivna potatisen med det
vispade ägget och fläsket. Tillsätt rosmarin efter tycke och smak.
Svenska
Recept
Ts crêpiers SvFiDaNoEnAr 07/05 12/7/05 14:28 Page 9
Recept
Att förberedas 1 timme i förväg.
Ca 20 matefaims • Tillagningstid: 2 min på varje sida
Matefaimsmet
• 250 g vetemjöl • 1/2 liter mjölk • 2 ägg • 1 msk matolja • salt
Lägg mjölet i en skål. Gör ett hål i mitten. Knäck i hela äggen. Tillsätt oljan, saltet och
hälften av mjölken. Vispa kraftigt med en träsked tills smeten blir väl blandad. Tillsätt
resten av mjölken gradvis tills smeten blir smidig i konsistensen som vispad grädde.
Låt stå i 1 timme.
Matefaim från Alperna
Skär en skinkskiva på 1/2 cm i små tärningar. Riv 100 g Comté- eller Beaufortost.
Låt lite smör smälta i 2 msk olja på laggen och låt en kopp brödbitar bryna i fettet.
Blanda skinka, ost och bröd i smeten.
Som variation kan du byta ut skinkan och osten mot champinjoner.
Matefaim med skinka
Skiva en stor lök och bryn den i smör. Skär en skinkskiva i små tärningar. Blanda
skinkan och löken i smeten.
Matefaim Caroline
Skär en banan i tunna skivor. Börja tillaga matefaimen. Tillsätt bananen lite innan
gräddningen är klar. Täck med lite mer smet och fortsätt grädda. Vänd och grädda
andra sidan.
Smaksät med lite honung och rom.
Matefaim Adeline
Låt några äppelskivor dra i lite Calvados. Torka av dem lätt innan de placeras ovanpå
matefaim. Strö lite pärlsocker och låt dem värmas en liten stund så att äpplena
suger åt sig sockret, tillsätt sedan resten av smeten. Stek vidare. Vänd matefaimen
och stek andra sidan och lägg sedan upp dem på en varm tallrik. Strö över lite
pärlsocker och stänk på lite rom. Flambera med het Calvados: sockret
karamelliseras.
Matefaims (Tjocka pannkakor)
Recept
Ts crêpiers SvFiDaNoEnAr 07/05 12/7/05 14:28 Page 10
RC 301 520 920 - Ref. ... - 05/97RC 301 520 920 – Ref. 2016980.791 – 07/05
Var rädd om miljön!
• Din apparat innehåller olika material som kan återanvändas eller
återvinnas.
Lämna den på en återvinningsstation eller på en auktoriserad
serviceverkstad för omhändertagande och behandling.
Huolehtikaamme ympäristöstä!
Laitteesi on varustettu monilla arvokkailla ja kierrätettävillä
materiaaleilla.
Toimita laitteesi keräyspisteeseen tai sellaisen puuttuessa vaikka
valtuutettuun huoltokeskukseen, jotta laitteen osat varmasti
kierrätetään.
Vi skal alle være med til at beskytte miljøet!
• Apparatet indeholder mange materialer, der kan genvindes eller
genbruges.
Bring det til et specialiseret indsamlingssted for genbrug eller et
autoriseret serviceværksted, når det ikke skal bruges mere.
Environment protection first !
• Your appliance contains valuable materials which can be
recovered or recycled.
• Leave it at a local civic waste collection point.
SVE
FIN
DAN
ENG
Ts crêpiers SvFiDaNoEnAr 07/05 12/7/05 14:28 Page 52
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Tefal PY300512 Användarmanual

Typ
Användarmanual