Princess 1936 Bruksanvisning

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Bruksanvisning
Gebruiksaanwijzing
Instructions for use
Mode d’emploi
Anleitung
Instrucciones de Uso
Istruzioni d’uso
Bruksanvisning
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Art. 151934
PRINCESS HOME BREADMAKER
Art. 151936
PRINCESS SILVER HOME BREADMAKER
Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Instructions for use . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Mode d’emploi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Anleitung . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Instrucciones de Uso . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Istruzioni d’uso . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
Brugsanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
Käyttöohje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
JUL 09 V1
NL
UK
F
D
E
I
S
DK
N
SF
52
PRINCESS (SILVER) HOME BREADMAKER ART. 151934/151936
Läs igenom bruksanvisningen noggrant innan du börjar använda brödgräddaren.
Kontrollera att nätspänningen i hemmet överenskommer med apparatens.
KONTROLLPANEL
Med start/stopp-knappen kan du starta och stänga av apparaten.
Start : Tryck på start/stopptangenten och räkna till fem.
Stopp: Tryck på start/stopptangenten och räkna till fem.
Obs: Om du trycker på stopp under ett program, återvänder inte apparaten till programmet.
Menyval Program Erfordrad tid
1 Basic 3:00
2 Quick 2:20
3 French 3:50
4 Rapid 1:50
5 Whole Wheat 3:40
6 Cake 2:50
7 Dough 1:30
8 Bake 1:00
COLOUR
Förutom program 7 har varje program 3 olika inställningar för hur hårt skorpan ska brynas. Gör ditt val
genom att trycka på tangenten.
• Medium
• Mörkt
• Ljust
DELAY TIMER
Programmet kan även startas med knappen delay timer, så kan du t.ex. låta brödet börja gräddas på natten.
Exempel:
Klockan är 8:00 och du vill ha färskt bröd nästa morgon kl. 7:00 uur
Häll alla ingredienser i brödformen, se till att jästen inte kommer i kontakt med vätskan.
Välj önskat program med menytangenten och önskad färg med tangenten “colour”. I detta exempel
använder vi meny 1. Detta dröjer 3 timmar, vilket innebär att programmet måste starta kl. 04:00. Tiden
mellan iordningställandet och starten är åtta timmar. Ställ in delay timer på 08:00.
DU KAN VÄLJA MELLAN FÖLJANDE PROGRAM
* Basic
För bakning av vitt och blandat bröd. Detta program används mest. Gräddaren knådar
degen 3 gånger. När den har knådats andra gången hör du en pipsignal. Efter denna signal
kan du tillfoga ingredienser. Hela programmet dröjer tre timmar.
53
* Quick
För bakning av vitt och blandat bröd. Gräddaren knådar degen 2 gånger och piper innan den börjar med
den andra gången. Då kan du tillfoga ingredienser. Brödets jäsningstid blir kortare, bakningen går då for-
tare så att brödet blir mindre. Programmet dröjer 2 timme och 20 minuter.
* French
För bakning av franskt vetebröd. Degen knådas 2 gånger, jäsningstiden och bakningstiden blir båda läng-
re. Detta ger en tjockare skorpa.
Programmet dröjer 3 timme och 50 minuter.
* Rapid
För bakning av sockerkaka. Gräddaren rör 1 gång och gräddar sedan smeten.
Programmet dröjer 1 timme och 50 minuter.
* Whole Wheat
För bakning av fullkornsbröd med surdeg. Gräddaren knådar 2 gånger, degen jäser och bakas längre.
Vi rekommenderar att du ställer in färgen “mörkt” så att skorpan blir knaprig
Programmet dröjer 3 timme och 40 minuter.
* Cake
För beredning av läcker surdegspastej. Gräddaren knådar 2 gånger.
Programmet dröjer 2 timme och 50 minuter.
* Dough
Med detta program kan du knåda deg för t.ex. småbröd eller pizza, eller något annat recept där du behö-
ver deg. Du kan även använda funktionen till att röra sylt.
Programmet dröjer 1 timme och 30 minuter.
* Bake
Med detta program kan du endast grädda något, koka rörd sylt eller koka ris.
Programmet dröjer 1 timme och 30 minuter.
Basic Quick French Rapid Wheat Cake Dough Bake
1a knådning 10 min 10 min 18 min 14 min 10 min 10 min 20 min
1a jäsning 20 min 5 min 40 min 25 min 5 min
2a knådning 15 min 15 min 22 min 20 min 20 min
2a jäsning 20 min 20 min 30 min 30 min 20 min
Formning 30sek 30 sek 30 sek 30 sek 30 sek
Sista jäsning 55 min 55 min 65 min 41 min 70 min 55 min 50 min
Gräddning 60 min 55 min 65 min 55 min 55 min 50 min 60 min
Totalt 3:00 2:20 3:50 1:50 3:40 2:50 1:30 1:00
1a pipsignal 40 min 25 min 75 min 50 min
Varmhållning 60 min 60 min 60 min 60 min 60 min 60 min 60 min 60 min
ANMÄRKNINGAR OM RECEPTEN
För att alltid få ett optimalt resultat åste du använda ingredienserna i rätt proportioner.
Använd den bifogade måttbägaren och -skeden, eller använd en våg.
Måttbägaren är 250 ml
• Den stora skeden är 15 ml, lika med en matsked
• Den lilla skeden är 5 ml, lika med en tesked
• Se till att vattnet inte är för kallt, den bästa temperaturen är ca. 28º C
Whole
54
MÖJLIGA PROBLEM VID BRÖDBAKNING
Degen jäser inte……
- Gammal jäst,
- för litet vatten,
- för mycket salt
- fel mängder,
- Ingredienser ej vid rumstemperatur
- Lägg jästen under mjölet, så att det inte kommer i kontakt med salt, socker eller vatten.
Degen jäser för hårt…..
- Använd mindre jäst
- Mindre vatten
- För litet salt
Brödet ser ut som en “krater”…..
- för mycket vatten
- använd 2 matskedar mer mjöl
- brödet har varit kvar för länge i bakformen.
Brödet är för tungt…..
- Använd 2 matskedar mer vatten
Hål i brödet……
- Använd 2 matskedar mindre vatten
- Använd något mindre jäst
- Använd mer salt
RENGÖRING OCH UNDERHÅLL
- Rengör brödgräddaren före första användningen alltid med ett milt rengöringsmedel, rengör även deg-
kroken.
- Låt apparaten alltid först svalna innan den rengörs och ställs undan. Efter ungefär en halvtimme har
apparaten svalnat tillräckligt så att den kan användas på nytt för bakning eller beredning av deg.
- Tag alltid först ut kontakten ur vägguttaget och låt apparaten svalna innan den rengörs.
- Använd aldrig aggressiva rengöringsmedel, t.ex. kemiska rengöringsmedel, ugnsrengöring etc.
- Avlägsna alla ingredienser och smulor från locket, höljet och pannan med en fuktig trasa.
- Sänk apparaten aldrig i vatten och fyll den aldrig med vatten. Locket kan enkelt avlägsnas genom att
sätta det i 45º vinkel och dra lös det.
- Rengör höljets in- och utsida med en fuktig trasa. Rengör och torka alltid apparaten noggrant efter varje
användning.
- Degkroken och axeln måste rengöras direkt efter varje användning.
- Om degkroken lämnas kvar i pannan efter bruk, är det senare svårt att få bort den. Fyll i så fall pannan
med varmt vatten i 30 minuter och avlägsna sedan degkroken så att den kan diskas. Pannan och degkro-
ken är klädda med teflon, använd därför aldrig metallredskap som skulle kunna repa ytan.
- Det är normalt att teflonlagret skiftar färg efter några bak. Detta påverkar dock inte funktionen.
- Se innan du sätter undan apparaten till att den har svalnat helt och är helt ren och torr. Ställ alltid undan
den med locket stängt.
PRINCESS-TIPS:
- Använd brödgräddaren endast för sitt avsedda ändamål enligt bruksanvisningen.
- Felaktigt bruk kan medföra fara.
- Var uppmärksam om apparaten används med barn i närheten.
- Låt barn aldrig använda apparaten utan tillsyn.
- Sänk aldrig apparaten, sladden eller kontakten i vatten eller någon annan vätska.
- Använd aldrig apparaten utomhus.
- Ställ inte apparaten på en fuktig duk.
55
- Ställ brödgräddaren på ett plant underlag.
- Ställ den aldrig på eller nära en ugn, spis eller dylikt.
- Se till att sladden inte hänger över bordets eller bänkens kant så att någon kan fastna i den.
- Sätt kontakten alltid i ett jordat vägguttag
- Se till att sladden inte hamnar på eller mot heta föremål.
- Öppna aldrig brödgräddaren
- Använd apparaten inte i närheten av eldfarliga ämnen.
- Om du använder en förlängningssladd måste denna uppfylla samma krav som själva apparaten.
- Drag alltid ut kontakten ur vägguttaget när apparaten rengörs eller inte används.
- Var försiktig medan apparaten är varm, den kan orsaka allvarliga brännsår.
- Använd inte apparaten med våta händer.
- Använd inga metallföremål i brödformen.
- Använd endast tillbehör som rekommenderas av tillverkaren.
- Apparaten ska kopplas till 230 Volt växelström
- Använd inte apparaten om den visar brister, låt den kontrolleras av en erkänd fackman.
- Täck aldrig över apparaten med en handduk eller något annat.
- Fyll aldrig mer än angiven mängd i brödgräddaren, annars svämmar degen över brödformen med alla
problem detta kan orsaka.
- Varje recept nämner både färsk och torkad jäst, välj själv vad du vill använda.
- Se till att jästen inte kommer i kontakt med salt eller vätska.
10 VIKTIGA STEG FÖR ATT BAKA BRÖD MED FRAMGÅNG
1. Placera brödformen med degkroken i maskinen
2. Fyll ingredienserna i nedanstående ordning i bakformen
• Mjöl
Vatten/mjölk
• Smör/margarin
• Socker
• Salt
• Jäst
3. Stäng locket och sätt kontakten i vägguttaget, displayen visar 0:00
4. Tryck på valtangenten och ställ in hur brun du vill ha skorpan.
5. Om du vill använda timer-funktionen kan denna nu ställas in.
6. Tryck på starttangenten.
7. Efter den första signalen kan övriga ingredienser tillfogas.
8. Den andra pipsignalen anger att bakningsprocessen är avslutad.
9. Tag ut bakformen ur apparaten, tag efter 1 minut ut brödet ur formen och låt det svalna på ett galler,
OBS bakformen och brödet är heta, använd ugnshandskar.
10. Stäng av apparaten och tag ut kontakten ur vägguttaget.
H:HH
Meddelandet H:HH visas på displayen om apparatens temperatur fortfarande är för hög för det nya pro-
grammet. Även då hör du en pipsignal.
Det nybakade brödet går bäst att skära med en elektrisk kniv från Princess
56
BRÖD-RECEPT :
V
ETEBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Siktat vetemjöl 350 gram 500 gram
Vatten 210ml 300 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
MJÖLKBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Siktat vetemjöl 350 gram 500 gram
Mjölk 210 ml 300 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
VITT GRÄDDBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Siktat vetemjöl 350 gram 500 gram
Mjölk 210ml 300 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Farin 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
GRAHAMSBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Fullkornsmjöl 200 gram 300 gram
Siktat vetemjöl 150 gram 200 gram
Vatten 230 ml 320 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
57
FULLKORNSBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Fullkornsmjöl 350 gram 500 gram
Vatten 225 ml 325 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
ÄGGBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Siktat vetemjöl 350 gram 500 gram
Vatten 200 ml 275 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
Äggula 1 st. 2 st.
PRINCESS-BRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Siktat vetemjöl 350 gram 500 gram
Vatten 210 ml 300 ml
Margarin 15 gram 25 gram
Socker 15 gram 30 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
Fänkål
1
/2 tesked 1 tesked
Anis
1
/2 tesked 1 tesked
(använd ost, skinka eller marmelad som pålägg)
JÄGARBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Jägarmjöl 350 gram 500 gram
Vatten 225 ml 325 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
KLIBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Fullkornsmjöl 300 gram 450 gram
Vetekli 30 gram 50 gram
Vatten 250 ml 375 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 15 gram 20 gram
torrjäst 5 gram 8 gram
FRÖBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Rågmjöl fullkorn 150 gram 225 gram
Siktat vetemjöl 150 gram 225 gram
Vatten 225 ml 325 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
Ättika
1
/2 matsked 1 matsked
Linfrö 50 gram 60 gram
Kummin
1
/2 tesked 1 tesked
RUSSINBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Siktat vetemjöl 320 gram 450 gram
Vatten 190 ml 270 ml
Smör 15 gram 20 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 20 gram 25 gram
torrjäst 6 gram 10 gram
Fyllning:
Russin 200 gram 250 gram
Korinter 100 gram 100 gram
58
MUESLIBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Fullkornsmjöl 200 gram 250 gram
Siktat vetemjöl 120 gram 200 gram
Vatten 215 ml 300 ml
Margarin 5 gram 10 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 20 gram 25 gram
torrjäst 10 gram 11 gram
Fyllning:
Russin 100 gram 200 gram
Muesli 100 gram 150 gram
VÅR EGEN BAGARES FAVORITRECEPT
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Siktat vetemjöl 320 gram 450 gram
Vatten eller mjölk 215 ml 300 ml
Smör 15 gram 20 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 20 gram 25 gram
torrjäst 5 gram 10 gram
Äggula 1 st. 2 st.
Kanel 10 gram 10 gram
Fyllning:
Rivna äpplen 150 gram 250 gram
FLÄSKBRÖD
Program: Normal
Recept för: 600 gram 800/900 gram
Fullkornsmjöl 200 gram 300 gram
Siktat vetemjöl 150 gram 200 gram
Vatten 210 ml 300 ml
Margarin 15 gram 20 gram
Socker 5 gram 10 gram
Salt 5 gram 10 gram
Färsk jäst eller 10 gram 15 gram
torrjäst 4 gram 6 gram
Fyllning:
Kokt fläsk 75 gram 100 gram
Schalottenlök 60 gram 80 gram
59
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Princess 1936 Bruksanvisning

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Bruksanvisning