SEVERIN FW 3782 Bruksanvisning

Kategori
Köttfärs
Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

FIN
RUS
Fleischwolf
Mincer
Hachoir
Vleesmolen
Picadora de carne
Tritatutto
Kødhakkemaskine
Köttkvarn
Lihamylly
Elektryczna maszynka do mielenia
Συσκευ τεµαισµ
Мясорубка
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
Bästa kund!
Innan du använder apparaten bör du läsa
bruksanvisningen noga.
Anslutning till vägguttaget
Se till att nätspänningen i vägguttaget
motsvarar den som är märkt på apparatens
skylt. Denna produkt uppfyller de krav som
är gällande för CE-märkning.
Delar
1. Huvudenhet
2. Påmatare
3. Backningsknapp
4. På/av-knapp
5. Knapp för val av hastighet
6. Märkskylt (på apparatens undersida)
7. 4-bladig kniv
8. Kvarnhus
9. Kvarnvals
10. Adapter
11. Kakspritstillsats
12. Korvhorn
13. Gängad låsring
14. Kakspritsskiva med 4 former
15. Hålskivsinsats (fin)
16. Hålskivsinsats (medelgrov)
17. Hålskivsinsats (grov)
18. Fack för förvaring av sladden
19. Elsladd med stickpropp
20. Låsknapp
21. Matningstub
22. Matarbord
Tillbehör 10 och 12 förvaras inuti
påmataren.
Viktiga säkerhetsföreskrifter
Kontrollera noga om huvudenheten och
dess tillbehör har några synliga skador
innan du använder apparaten. Om
apparaten t. ex. har tappats på en hård
yta får den inte längre användas: t.o.m.
osynliga skador kan försämra apparatens
driftsäkerhet.
Varning: Den 4-bladiga kniven är mycket
vass. För att förhindra allvarliga skador
bör stor försiktighet iakttas vid
användning och rengöring av såväl
kniven som de övriga tillbehören.
Under användningen bör apparaten
placeras på ett torrt och jämnt underlag.
Viktigt: Försäkra dig om att det finns
tillräckligt med fri arbetsyta runt
apparaten.
Låt inte höljet eller elsladden komma i
kontakt med öppen eld eller heta ytor
såsom spisplattor.
Låt inte elsladden hänga fritt.
Lämna inte apparaten obevakad då den
är i användning. Dra alltid stickproppen
ur vägguttaget då arbetet avslutas, även
om arbetet endast avbryts för en kort
stund.
Denna apparat bör inte användas av
personer (inklusive barn) som har
minskad fysisk rörelseförmåga, reducerat
sinnes- eller mentaltillstånd, eller som
saknar erfarenhet och kunskap att
använda dylika apparater. Dessa
personer bör antingen endast använda
apparaten under tillsyn av en person som
är ansvarig för deras säkerhet eller också
få tillräckliga instruktioner beträffande
apparatens användning.
Se till att barn inte leker med apparaten.
Om matningstuben blir blockerad bör
råvarorna aldrig pressas ner med våld.
Under inga omständigheter får händerna
användas för att pressa ner råvarorna i
tuben.
Av säkerhetsskäl bör påmataren alltid
användas för att lägga i råvarorna i
matningstuben. Använd aldrig dina
händer (eller några andra föremål)!
Starta inte apparaten när den är tom.
Rör inte de rörliga delarna av
matberedaren när den är i användning -
detta kan vara ytterst farligt.
Apparaten bör endast användas med den
utrustning som medföljt apparaten och i
enlighet med de ändamål som beskrivits i
39
Köttkvarn
denna bruksanvisning.
Stäng alltid av kvarnen och dra
stickproppen ur vägguttaget,
- ifall apparaten skulle krångla,
- efter användning,
- innan apparaten rengörs,
- vid byte av tillbehör.
Tag stickproppen ur vägguttaget genom
att dra i stickproppen, aldrig i sladden.
Inget ansvar godtas om skada
uppkommer till följd av felaktig
användning, eller om dessa instruktioner
inte följts.
Denna apparat är enbart avsedd för
enskilda hushåll och inte för kommersiell
användning.
För att uppfylla
säkerhetsbestämmelserna och undvika
risker får reparationer av elektriska fel
utföras enbart av fackmän, inklusive byte
av sladden. Om det krävs övrig
reparation av apparaten bör du vänligen
skicka apparaten till någon av våra
kundtjänstavdelningar. Adresserna finns
i bilagan till denna bruksanvisning.
Innan kvarnen används första gången
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Innan du använder kvarnen första gången
måste alla tillbehör och delar rengöras enligt
instruktionerna i stycket Allmän rengöring
och skötsel.
Kontrollknapparna
På/av-knapp
På/av-knappen används för att sätta i gång
eller stänga av apparaten.
Backningsfunktion
Backningsknappen (R) möjliggör en tillfällig
backning av malningsfunktionen i
kvarnhuset. Stäng av apparaten och tryck
sedan in backningsknappen så att det kött
som fastnat lossnar.
Om backningsknappen trycks ned under
vanlig användning stannar kvarnen.
Knapp för val av hastighet
Med denna knapp kan du välja mellan hög
eller låg hastighet.
Hastighetsknappen kan tryckas in innan
apparaten sätts i gång eller under
användning.
Användning
Allmän information
Montera alltid ihop de delar som behövs
före användning.
Stäng alltid av apparaten efter
användning och vänta tills motorn helt
har stannat. Dra stickproppen ur
vägguttaget innan du lägger till eller tar
bort några tillbehör.
Kvarnhus
Kvarnhuset monteras enligt följande:
Då du för in kvarnhuset i huvudenheten bör
du se till att fördjupningen inpassas korrekt.
Matningstuben skall först luta en aning åt
höger och sedan vridas moturs till lodrätt
läge.
Kvarnhuset är korrekt monterat och säkert
fastlåst endast om matningstuben är i lodrätt
läge och du hört att låsknappen har klickat i
rätt läge.
För att avlägsna kvarnhuset vrider du det
medurs samtidigt som du håller låsknappen
nedtryckt.
A. Mala kött
-
Skjut först in kvarnhuset i huvudenheten.
-
Placera den 4-bladiga kniven på den
fyrkantiga änden av kvarnvalsaxeln så att
knivbladen ännu är synliga.
-
Sätt den önskade hålskivsinsatsen utanpå
knivbladet och se till att den utstående
tappen passas in mot den motsvarande
fördjupningen då den sätts in.
- Den fina hålskivsinsatsen används för
köttfärs och mindre korvar s.s.
”wienerkorv” och ”prinskorv”.
- Den medelgrova hålskivsinsatsen
lämpar sig för t.ex. tartarbiff.
40
- Den grova hålskivsinsatsen används för
grovmalet kött t.ex. för större
stekkorvar och grovmalet biffkött.
-
Sätt låsringen på plats och fäst den
genom att vrida den medsols.
-
Montera fast kvarnhuset i huvudenheten.
-
Fäst matarbordet vid matningstuben.
-
Skär det råa och väl kylda (men inte
frysta) köttet i 2 centimeters kuber; detta
möjliggör inmatandet av köttet i
matningstuben.
-
Avlägsna så mycket som möjligt av ben,
brosk och senor från köttet.
-
Fyll matarbordet och matningstuben
med köttbitarna.
-
Placera ett lämpligt uppsamlingskärl
under kvarnens mynning.
-
Sätt stickproppen i vägguttaget och
koppla på apparaten. Välj den högre
hastigheten.
-
Använd alltid påmataren för att pressa
ner köttet i matningstuben. Använd
aldrig fingrarna: risken för allvarliga
skador är stor.
-
Undvik att pressa ner köttet för hårt
under malningen; detta hindrar köttets
temperatur från att stiga och därmed
hindras också en eventuell
bakterieutveckling i köttet.
-
För att undvika att den 4-bladiga knivens
skäreggar blir slöa bör apparaten alltid
stängas av i god tid så att den inte kör
tom.
-
Stäng av apparaten efter användning och
dra stickproppen ur vägguttaget.
-
Du bör noggrant rengöra alla delar och
tillbehör genast efter användningen
enligt instruktionerna i stycket Allmän
rengöring och skötsel.
B. Korvar
Korvskinn
-
Vid tillredning av korv bör svinfjälster
(d.v.s. korvskinn tillverkat av svintarmar)
användas p.g.a. att dessa är ätbara. Innan
de används bör fjälstren ligga i blöt ca. 3
timmar i ljummet vatten.
-
Konstgjorda och därmed icke ätbara
korvskinn av fiber används vanligtvis till
uppskärningskorvar. Om sådana
används är en blötläggning på ca. 30
minuter tillräcklig. De konstgjorda
korvskinnen som används för det stora
korvhornet bör ha en diameter på minst
35 mm.
-
Vid val av lämpligt korvskinn kan
ytterligare information och råd fås av
kötthandlare eller andra
livsmedelsaffärer som specialiserar sig på
köttprodukter.
Användning av kvarnen
-
För först in kvarnhuset i huvudenheten.
-
Sätt adaptern i kvarnhuset och försäkra
dig om att den utstående tappen i höljet
passas in mot den motsvarande
fördjupningen i adaptern.
-
Placera korvhornet mot adaptern.
-
Sätt låsringen på plats och fäst den
genom att vrida den medsols.
-
Montera kvarnhuset till huvudenheten.
-
Fäst matarbordet vid matningstuben.
-
Klipp av en 1 meter lång remsa av väl
blötlagt fjälster för stoppning av mindre
korvar.
-
Om det finns vatten kvar inuti fjälstret
avlägsnar du detta genom att släta ut
fjälstret och pressa ut vattnet.
-
Vid stoppning av mindre korvar bör hela
fjälstret dras upp över det lilla
korvhornet. Endast ca. 5 cm av fjälstret
lämnas kvar vid ändan.
Vid stoppning av större korvar används
korvskinn av konstmaterial. Dra upp
korvskinnet över det stora korvhornet så
att den ihopknutna ändan kommer så
nära hornets mynning som möjligt.
-
Fyll matarbordet och matningstuben
med det förberedda och väl kylda köttet.
-
Sätt stickproppen i vägguttaget och
koppla på apparaten. Välj den högre
hastigheten.
-
Använd alltid påmataren när du matar in
kött i tuben.
41
-
Tillredning av mindre korvar:
- Pressa ner köttet i matningstuben
försiktigt och jämnt för att undvika
uppkomsten av luftblåsor. Om
luftblåsor ändå bildas kan dessa
avlägsnas genom att du sticker hål på
fjälstret med en fin nål.
- Kläm åt med tummen och pekfingret
vid mynningen när den önskade
längden uppnåtts och försäkra dig om
att det finns tillräckligt med fjälster kvar
för att knyta ihop ändan.
- Vrid den första korven 2 eller 3 gånger
medurs. När följande korv är stoppad
upprepas denna procedur men denna
gång moturs. Då flera korvar har
stoppats bildas en kedja av
sammanfogade korvar.
-
Tillredning av större korvar:
- Kontrollera att korvskinnet blir jämnt
ifyllt tätt genom att med handen reglera
hastigheten med vilken det fylls.
-
Lämna minst 5 cm korvskinn mellan
korvarna för att knyta ihop dem.
-
Stäng av apparaten efter användningen
och dra stickproppen ur vägguttaget.
-
Du bör noggrant rengöra alla delar och
tillbehör genast efter användningen
enligt instruktionerna i stycket Allmän
rengöring och skötsel.
Tips:
Då du är färdig kan du mata en brödbit
genom systemet för att ta all kvarvarande
köttfärs i kvarnhuset till användning.
C. Småbröd och kakor
-
Skjut först in kvarnhuset i huvudenheten.
-
Sätt adaptern i kvarnhuset och försäkra
dig om att den utstående tappen i höljet
passas in mot den motsvarande
fördjupningen i adaptern.
-
Montera fast kakspritstillsatsen i
adaptern och se igen till att den
utstående tappen och den motsvarande
fördjupningen passar ihop.
-
Sätt låsringen på plats och fäst den
genom att vrida den medsols.
-
Montera kvarnhuset till huvudenheten.
-
Fäst matarbordet vid matningstuben.
-
Skjut in kakspritsskivan (som har 4
former) i kakspritstillsatsens springa till
den önskade kakformen.
-
Forma den på förhand tillredda och
avkylda degen till en 2 cm tjock rulle och
mata in den i tuben.
-
Sätt stickproppen i vägguttaget och
koppla på apparaten. Välj den lägre
hastigheten.
-
Använd alltid påmataren för att pressa
ner degen i matningstuben.
-
Degen pressas ut genom kakspritsen i
den valda formen, skärs i lämpliga bitar
och placeras sedan på en bakplåt.
-
Stäng av apparaten efter användningen
och dra stickproppen ur vägguttaget.
-
Du bör noggrant rengöra alla delar och
tillbehör genast efter användning enligt
instruktionerna i stycket Allmän
rengöring och skötsel.
Allmän rengöring och skötsel
Stäng alltid av apparaten, dra
stickproppen ur vägguttaget och vänta
tills motorn helt har stannat innan du
rengör apparaten.
För att undvika risken för elektriska
stötar bör apparaten aldrig tvättas med
vatten eller sänkas ner i vatten.
Använd inte slipande eller omilda
rengöringsmedel.
Huvudenheten kan rengöras med en
mjuk fuktig duk som inte luddar.
Tillbehören och de övriga delarna bör
rengöras med hett vatten och diskmedel
genast efter användning.
-
Diska dem inte i diskmaskin.
Bortskaffning
Kasta inte gamla eller söndriga
apparater med hushållsavfallet,
utan lämna dem till din hemorts
återvinningsstation.
42
Garanti i Sverige och Finland
För material- och tillverkningsfel gäller 2 års
garanti räknat från inköpsdagen mot
uppvisande av specificerat inköpskvitto i
överensstämmelse med de allmänna
garantivillkoren. Ifall apparaten används
felaktigt, eller vårdslöst, ansvarar den som
använder apparaten för eventuella material-
och personskador.
Tillverkas för: Severin Elektrogeräte
GmbH, Tyskland.
43
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70

SEVERIN FW 3782 Bruksanvisning

Kategori
Köttfärs
Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för