Matlagningsråd
•
Undvik att lyfta på locket för att kontrollera maten under rökningsprocessen. Det öppna locket gör så att värme försvin-
ner, vilket leder till en längre tillredningstid.
•
När du öppnar locket under tillredningen, lyft det åt sedan istället för rakt upp. Om du lyfter locket rakt upp kommer ett
vakuumluftfl öde att skapas inne i rökgrillen, vilket suger upp aska på maten.
REGLERA ELDEN
Det är absolut nödvändigt att hålla en konsistent, jämn och låg värmeomgivning på +/- 70 °C inne i din rökgrill. Du borde just
och just kunna beröra utsidan på rökgrillen i området där maten, ligger utan att skada din hand.
Om elden är för het, sätt locket på rökgrillen och stäng luftventilen. Du kan också slänga ner några våta vedfl is på elden.
Detta kommer att sänka temperaturen en aning men även bygga upp en pyrande rök för starkare röksmak.
Om elden är för svag, öppna luftventilen och dörren till den under sektionen, så att luft kommer in och bygga upp elden.
LÄGGA TILL VATTEN UNDER TILLAGNING
Häll långsamt vatten med en tratt eller behållare med pip, genom dörren på den övre sektionen.
FYLLA PÅ KOL/BRIKETTER UNDER TILLAGNING
•
Avlägsna försiktigt luckan på rökgrillen och öppna dörren på den under sektionen med grillvantar
•
Använd en tång med långt handtag för att fylla på kol eller briketter och undvik att röra upp aska och gnistor.
•
Stäng dörren och sätt åter fast luckan på rökgrillen när kolet eller briketteren brinner ordentligt.
SLÄCKA ELDEN
•
Sätt locket på rökgrillen.
•
Stäng alla luftventiler och dörrar för att släcka elden. Försök också täcka kolet med sand. Använd aldrig vatten!
UNDERHÅLL
EFTER VARJE ANVÄNDNING
•
Efter att kolet är helt släckt och rökgrillen har kallnat, borsta askan in i kolpannan och släng bort det.
•
Skrubba försiktigt bort matavlagringar på grillgallren och kolgallret med en grillborste av mässingstråd eller skrynkligt
aluminiumfolie, för att undvika att man skadar ytan. Torka av avlagringarna med pappershanddukar.
VID REGELBUNDNA INTERVALLER
Var särskilt noga med underhållet av rökgrillen för att undvika rost.
•
Använd varmt såpvatten vid rengöringen av grill- och kolgaller, dropp- och kolpannor och rökgrillens inner- och
yttersidor.
•
Skölj ordentligt med vatten.
•
Torka helt torrt med en mjuk trasa eller pappershandduk. Låt inte rökgrillen, pannor och galler självtorka
•
För att förhindra rost, täck följande ytor med ett tunt lager vegetabilisk olja eller vegetabiliskt matlagningsspray: lock,
grillgaller och vattenpanna. Torka försiktigt med en pappershandduk. STRYK INTE olja över kolgaller, kolpannan eller
rökgrillens insida.
OM ROST UPPSTÅR
På rökgrillens yttersidor:
•
Rengör och polera alla rostangripna områden med en grillborste.
•
Måla alla angripna områden med en målarfärg som tål höga temperaturer.
På rökgrillens insida:
•
Rengör och polera alla rostangripna områden med en grillborste.
•
Täck alla angripna områden med ett tunnt lager vegetabilisk olja eller vegetabiliskt matlagningsspray för att minimera
rostning. Torka försiktigt med pappershandukar. Måla aldrig insidan av rökgrillen.
VARNING
Använd aldrig vassa föremål eller slipmedel när du rengör grillgaller, kolgaller eller rökgrillen, eftersom dessa skadar ytan.
För att avlägsna fett som fastnat på insidan av locket, borsta bort dessa fl agor med en grillborste av mässingstråd eller
skrynkligt aluminiumfolie. För att förhindra framtida ansamlingar, torka ytan på insidan av locket med pappershanddukar eller
rengör med såpvatten efter varje användning och när locket fortfarande varmt (INTE HETT).
74
|
www.barbecook.com