www.barbecook.com 47
7 ANVÄNDBARA TIPS OCH
ANVÄNDNINGSSÄTT
7.1 Tillsätta smak med träflis
Du kan tillsätta extra smak till maten genom att använda träflis.
Du kan använda träflis på två sätt:
• Dränk in fliset i vatten under 10 minuter, hälla av vattnet och
sprid ut träfliset över träkolet eller veden.
• Häll träfliset i en folieform, perforera den med en gaffel och
ställ sedan formen på träkolet eller veden.
Oavsett vilken metod som du använder bör du aldrig tillsätta
träfliset innan träkolen eller veden är täckta med ett tunt lager av
vit aska.
Barbecook ger tre typer av smaksatt träflis:
7.2 Hålla maten fuktig
För att hålla maten fuktig kan du hälla lite vätska (vatten, spad,
vin...) i droppkärlet när du startar rökningen. Kontrollera kärlet då
och då under rökningen och fyll på vid behov. Gör så här:
1 Öppna luckan i den undre ringen.
2 Häll försiktigt vätska i droppkärlet via en tratt eller slev.
3 Stäng luckan i den undre ringen.
7.3 Lyfta locket
När rökningen har kommit igång bör du undvika att lyfta på
locket. Om du lyfter på locket strömmar mycket värme och rök
ut och detta gör att rökningstiden förlängs.
Om du ändå måste lyfta på locket bör du lyfta det åt sidan i stället
för rakt upp. Om du lyfter det rakt upp skapas en luftström som
kan suga upp aska på maten.
7.4 Använda produkten som en grill
Om du inte skyddar maten från grillkolet eller träet med
droppkärlet kan du använda produkten som en vanlig grill. Gör
så här:
1 Tänd produkten enligt beskrivningen under “6 Rökning av
mat”.
2 Placera tillagningsgrillen på stöden i bottenringen av kärlet.
Se till att tillagningsgrillen vilar ordentligt på stöden.
3 Placera maten på grillen.
7.5 Använda produkten som en eldstad
Du behöver tidningspapper, tändblock (i överensstämmelse med
EN 1860-3), trä (grenar, kvistar, ved) och en lång tändsticka.
1 Ta kolkärlet (den undre delen) och ta bort kolgallret.
2 Skrynkla ihop lite papper och placera det i kolkärlet.
3 Placera några tändblock mellan pappret. Använd bara
tändblock som uppfyller standarden EN 1860-3.
4 Placera lite flisor och lite ved ovanpå pappret. Tips:
• Se till att du fortfarande kommer åt tändblocken.
• Lägg inte på för mycket ved i eldstaden ännu. Du kan
lägga på mer ved när elden har tagit sig.
5 Tag en lång tändsticka och tänd tändblocken. De kommer
snart att tända pappret, grenarna, kvistarna och veden.
8 UNDERHÅLLA PRODUKTEN
8.1 Avlägsna askan
Vi rekommenderar att du avlägsnar askan efter varje användning.
Med askbehållaren är detta gjort på nolltid. Gör så här:
1 Låt produkten svalna av helt.
2 Lyft av locket, den övre ringen, grillgaller och droppkärl.
3 Ta bort kolgallret och borsta askan till askbehållaren.
4 Lyft av askbehållaren ur kolkärlet och häll av askan i en hink.
5 Sätt tillbaka askbehållaren i kolkärlet.
8.2 Rengöra korg, grillgaller och galler
Vi rekommenderar att rengöra rökkorgen, grillgaller och kolgaller
efter varje användning med Barbecook cleaner. Gör så här:
1 Spreja skummet på de delar som ska rengöras och låt det
verka en stund.
Skummet kommer att missfärgas allteftersom det blöter upp
smutsen och fettet.
2 Tvätta av skummet med en mjuk svamp och vatten.
3 Skölj delen noga och torka den ordentligt innan förvaring.
Det förhindrar att det bildas rost.
2
Du kan också rengöra korg, grillgaller och kolgaller med
milt rengöringsmedel eller med natriumbikarbonat.
Använd aldrig ugnsrengörare på dessa delar.
2
För att förhindra rostbildning bör grillgaller och rökkorgen
oljas in lätt med vegetabilisk olja innan de förvaras. Olja
aldrig in kolgallret.
8.3 Rengöra droppkärl och hölje
Vi rekommenderar att rengöra droppkärlet och höljet (invändigt
och utvändigt) efter varje användning:
• Använd vatten med ett mjukt rengöringsmedel och en mjuk
svamp eller duk för att rengöra delarna.
• Skölj delarna noga och torka dem ordentligt innan förvaring.
2
För att förhindra rostbildning bör droppkärl och höljets
utsida oljas in lätt med vegetabilisk olja innan de förvaras.
Olja aldrig in höljets insida.
8.4 Rengöra locket
Locket kan bli fett under rökningen. För att förhindra att fett
ansamlas rekommenderar vi att lockets insida rengörs efter varje
användning. Gör så här:
1 Vänta tills locket har kallnat något. Det bör fortfarande vara
varmt men du ska kunna hålla i det.
2 Torka av insidan av locket med papper eller rengör det med
vatten och ett milt rengöringsmedel.
2
Om fett har ansamlats i locket kan du borsta av det med
en mässingsborste eller hopskrynklad aluminiumfolie.
Smak Intensitet Perfekt för
Äpple Mild Viltkött, fisk, fågel
Ek Medel Fläsk, fågel
Hickory Robust Kotletter, revben, stekar
MAN_SMOKERXL_BBC_160106_A.book Page 47 Wednesday, January 6, 2016 4:12 PM