Socker
Socker göder jästen, ger limpan sötma och brödskorpan färg. Använd vitt strösocker om inget
annat anges i receptet. Honung, råsocker och melass ger brödet en unik smak och färg. Om du
byter ut det ena mot det andra kan slutresultatet påverkas.
Aspartambaserade (inte sackarinbaserade) alternativ till strösocker kan användas. Ersätt med
samma mängd som anges för socker i receptet.
Vätskor
Vätskor blandas med mjölet för att skapa en elastisk deg. Mjölk ger en mjuk konsistens medan
vatten ger en krispigare brödskorpa. Skummjölkspulver ökar näringsvärdet och mjukar upp
konsistensen. Det nns ingen anledning att spä ut skummjölkspulver eller kärnmjölkpulver.
Användning av sådana pulver ökar antalet recept som kan användas i kombination med
timerfunktionen. Använd inte timerfunktionen till recept som kräver färsk mjölk. Kärnmjölkpulver
blandas bättre när det tillsätts efter mjölet.
Om du använder mjölk istället för vatten och mjölkpulver ska du använda samma mängd som för
vattnet. Homogeniserad, 2-procentig mjölk, 1-procentig mjölk eller lättmjölk kan användas i recept
där mjölk ingår. Osötade frukt- och grönsaksjuicer kan användas i samma mängder som anges i
receptet. Läs på juicernas etiketter för att kontrollera att de inte innehåller tillsatt salt, socker eller
sötningsmedel.
Ägg
Ägg bidrar med färg, fyllighet och smak. Använd alltid stora ägg direkt från kylen. Använd inte
timerfunktionen för recept som innehåller färska ägg.
Ost
Tryck inte ned osten i måttet när du mäter den. Mager ost kan påverka limpans höjd och form.
Använd inte timerfunktionen för recept där ost ingår
Jäst
Jäst, en pytteliten, encellig levande organism, förbrukar kolhydraterna i mjöl och socker för att
producera koldioxid som gör att brödet jäser. När jäst blandas med vatten och socker vaknar den
upp under knådningsprocessen och fyller degen med små bubblor som gör att den jäser. Den
inledande bakningen får degen att jäsa mer tills jästen blivit mindre aktiv. Om jästen utsätts för luft,
värme och luftfuktighet minskar dess aktivitet. Använd alltid jäst före bäst före-datum. När du har
öppnat jästen ska den förvaras i kylskåp i originalförpackningen och användas inom 6-8 veckor. Det
nns 3 olika sorters jäst - aktiv torrjäst, snabbjäst och jäst för bakmaskiner. Den sistnämnda är en
särskilt aktiv typ av jäst med ökade nivåer av askorbinsyra (C-vitamin). Den är särskilt utvecklad för
användning i bakmaskiner. Om du byter ut jästen för bakmaskiner mot aktiv torrjäst eller snabbjäst
ökar du den mängd som anges i receptet med ¼ tesked. Du får bäst resultat genom att använda
den typ av jäst som anges i receptet. Värme dödar jäst. När du tillreder fyllningar är det viktigt att
du låter ingredienser som smält smör svalna innan du använder dem. Håll isär jästen från vätskor,
fetter och salt eftersom jästens aktivitet då sjunker. Öka inte den mängd jäst som anges i receptet.
Både kanel och vitlök hämmar jäsningen. Om du använder de ingredienserna ska du tillsätta
dem i ett av brödformens hörn så att de inte vidrör jästen.
Testa jästens aktivitet
Lös upp 1 tsk socker i ½ bägare ljummet vatten i en mätbägare. Strö 2 tsk jäst över ytan. Rör
försiktigt. Låt blandningen stå orörd i 10 minuter. Blandningen ska nu vara skummig och ha en stark
jästlukt. Köp ny jäst om så inte är fallet.
Brödmix
Brödmix nns att köpa i många butiker. Brödmix innehåller redan mjöl, salt, socker och jäst i rätt
proportioner, så den är bekväm att använda. Det nns även en mängd olika smaker och sorter.
I de esta fall behöver du bara hälla vatten eller mjölk och smör eller olja i brödformen, enligt
instruktionerna på brödmixförpackningen, och sedan tillsätta brödmixen.
Mäta upp ingredienser
Rätt mängd av varje ingrediens krävs för perfekta limpor. Därför är det viktigt att ingredienserna
mäts upp korrekt. T.o.m 1 eller 2 felaktigt uppmätta matskedar (antingen för mycket eller för lite)
gör stor skillnad för slutresultatet. Mät aldrig upp ingredienser ovanför brödformen, eftersom du
kan spilla av ingredienserna i brödformen.
Tips: När du ska tillsätta t.ex. 280 ml vatten kan du först tillsätta 1 bägare (250 ml) vatten med
mätbägaren och sedan tillsätta 2 msk (30 ml) vatten med matskedsmåttet.
Förvaring
Förvara mjöl i en lufttät behållare på en sval och torr plats. Om mjölet utsätts för värme eller fukt
förlorar det sin förmåga att jäsa. Mjöl absorberar smak snabbt, så förvara det inte tillsammans
med lök eller vitlök. Förvara bröd i en tätt försluten plastpåse eller annan lufttät behållare i
rumstemperatur i 1 till 2 dagar. Förvara franskbröd i en papperspåse eller så att det utsätts för
luft, så att den krispiga skorpan behålls. Den här typen av bröd ska helst ätas samma dag som det
bakades.
SVENSKA96