Chokladfondue
Förberedelser: 15 minuter • Tillagning: 20 minuter
Skala frukterna och skär dem i skivor (utom mandarinerna). Pressa
citronjuice över frukten. Lägg upp frukten på ett serveringsfat
tillsammans med den torkade frukten. Lägg kokosflingorna och
hasselnötterna i småskålar.
Dela chokladen i bitar och lägg den i en skål över vattenbad. Tillsatt
mjolken och vispgrädde. När chokladen precis är klar tillsätter du
smöret i bitar samt vanilj och kanel. När blandningen är riktigt jämn
häller du allt i apparatens basenhet (den rostfria skålen).
Var och en får sedan plocka till sig en bit frukt med sin gaffel, doppar
den sedan i chokladen så att frukten får ett chokladöverdrag.
För fester där det bara är vuxna med kan du smaksätta chokladen
med en sked alkohol: whisky, cointreau, armagnac, rom, Kirsch osv.
Fondue med vit choklad
Förberedelser: 15 minuter • Tillagning: 20 minuter
Skär vetebrödet i jämna tärningar. Skölj och snoppa jordgubbarna.
Skala apelsinerna och dela dem i klyftor. Lägg upp allt på
serveringsfat. Dela chokladen i bitar och lägg den i en skål över
vattenbad. Tillsätt det fint rivna apelsinskalet. Tillsätt crème fraichen
lite i taget. När blandningen är riktigt jämn kan du smaksätta
blandningen genom att tillsätta 1–2 skedar apelsinlikör. Häll därefter
allt i apparatens basenhet (den rostfria skålen).
Var och en får sedan plocka till sig en bit vetebröd, en jordgubbe
eller en bit frukt med sin gaffel, och doppar den sidan i choklad
under fontänen.
Du kan också ställa en liten skål med kokosflingor på bordet så att
gästerna får snurra sin gaffel i skålen innan de smakar på sin
munsbit.
Recept på äggtoddy
Förberedelser: 25 minuter • Tillagning: 15 minuter
Skär vetebrödet i jämna tärningar. Skär ananasen i skivor. Skala dem
och skär sedan fruktköttet i jämna tärningar. Skala bananerna. Skär
dem i små bitar och pressa citron över dem.
Lägg vetebrödstärningarna och frukten på serveringsfat. Ställ dem
på bordet tillsammans med de olika småskålarna med kryddor.
Låt mjölken koka upp i en kastrull tillsammans med de 2 skårade
vaniljstängerna. Låt vaniljstängerna ligga och dra i mjölken i 10
minuter och plocka sedan bort dem.
Vispa äggulorna och sockret i ett annat kärl till dess att blandningen
börjar vitna. Blanda ner Maizenan och rör ut med den varma
mjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt blandningen koka upp
under ständig omrörning.
Häll därefter allt i apparatens basenhet (den rostfria skålen).
Var och en får sedan plocka till sig en bit vetebröd, en jordgubbe
eller en bit frukt med sin gaffel, doppar sedan sin och smaksätter
med kanel, kokosflingor eller kakao efter smak.
Till 6 personer
• 300 g mörk choklad
• 2 msk mjölk
• 2,5 dl vispgräde
• 75 g smör
• 1 nypa malen kanel
• 1 tsk vaniljextrakt
• 150 g hasselnötter eller
grovhackade valnötter
• 150 g kokosflingor
• 3 bananer, 3 päron,
3 mandariner
• 12 marshmallows
• lite torkad frukt (dadlar,
fikon, katrinplommon)
• citronjuice
Till 6 personer
• 800 g vit choklad
• 1 obesprutad apelsin
• 5 dl vispgrädde
• 2 msk apelsinlikör (valfritt)
Tillbehör:
• 250 g vetebröd
• 500 g jordgubbar
• 3 apelsiner
Till 6 personer
• 1 liter mjölk
• 2 vaniljstänger
• 10 äggulor
• 150 g strösocker
• 80 g Maizena
Tillbehör:
• 250 g vetebröd
• 1 ananas
• 3 bananer
• 1/2 citron
• 300 g jordgubbar
• 1 liten skål kokosflingor
• 1 liten skål rostade
mandelflarn
• 1 liten skål osötad kakao
23
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
Tef-Fontchoc 08-06 24/08/06 11:15 Page 23