Tefal EF250112 Användarmanual

Kategori
Fondues, finsmakare
Typ
Användarmanual
54
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
• Tack för att Ni köpt denna produkt. Läs noggrant igenom bruksanvisningen, som är
gemensam för de olika versionerna beroende vilka tillbehör som levereras med
apparaten, och spara den för framtida användning.
• Apparaten är endast avsedd att användas för hemmabruk. Den är inte avsedd att
användas i följande fall som inte täcks av garantin:
- I pentryn för personal i butiker, kontor och på andra arbetsplatser,
- På lantbruk,
- För gästernas användning på hotell, motell och andra liknande boendemiljöer,
- I miljöer av typ bed & breakfast, vandrarhem och liknande rum för uthyrning.
• För din säkerhet uppfyller denna produkt llande bestämmelser och standarder
(lågspänningsdirektiv, elektromagnetisk kompatibilitet, material godkända för
livsmedelskontakt, miljö).
• Vårt företag produktutvecklar kontinuerligt produkterna varför det ibland kan förekomma
små produktförändringar.
• Fasta eller flytande livsmedel som kommer i kontakt med de delarna grillen markerade
med -logon, bör inte ätas.
Förebyggande av olyckor i hemmet
• Denna apparat är inte avsedd att användas av personer (inklusive barn) som inte klarar
av att hantera elektrisk utrustning, eller av personer utan erfarenhet eller kännedom,
förutom om de har erhållit, genom en person ansvarig för deras säkerhet, en övervakning
eller på förhand fått anvisningar angående apparatens användning. Om barn använder
denna apparat måste de övervakas av en vuxen för att säkerställa att barnen inte leker
med apparaten.
• Om olyckan ändå är framme, skölj omedelbart brännskadan med kallt vatten och tillkalla
läkare om nödvändigt.
• Temperaturen kan vara hög på de åtkomliga ytorna när apparaten är i funktion.
• Rör aldrig vid apparatens varma delar.
• Lämna aldrig apparaten utan uppsikt när den används.
• Lämna aldrig apparaten oövervakad när den används. Låt inte barn komma inom ckhåll
under användning.
• Röken vid tillagning kan innebära fara för djur som har speciellt känsliga luftvägar,
som fåglar. Vi rekommenderar att fåglar lls på behörigt avstånd från platsen för
tillagning.
• Anslut alltid stickkontakten till ett jordat uttag.
Montering
• Ställ aldrig apparaten direkt en ömtålig yta (glasbord, duk, lackade möbler etc.). Undvik
att ställa den på ett mjukt underlag som t.ex. en diskhandduk.
• Ställ apparaten en ren, plan och fast yta, den plats där den ska användas under
måltiden.
• För att undvika överhettning av apparaten får den aldrig placeras i ett hörn eller mot en
vägg.
TEFAL565-IFU_FONDUE 12L_Mise en page 1 08/04/11 10:20 Page54
55
FR
NL
DE
EN
ES
PT
IT
EL
DA
NO
FI
SV
TR
AR
FA
• Apparaten är inte avsedd att fungera med hjälp av en extern timer eller med en separat
fjärrkontroll.
• Om din apparat är utrustad med en löstagbar sladd: om sladden är skadad, införskaffar
man en ny specialsladd hos tillverkaren eller på tillverkarens serviceverkstad.
• Vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när du placerar sladden, med eller utan
förlängningssladd, vid bordet så att den inte är i vägen för någon och så att ingen riskerar
att snava över den.
• Om en förlängningssladd måste användas, se till att den har motsvarande diameter och
har en jordad kontakt.
• Om apparaten används mitt på bordet, se till att den är utom räckhåll för barn.
• Kontrollera att nätsnningen stämmer överens med märkningen apparatens
undersida.
Användning
• När fonduegrytan fylls, respektera alltid min- och maxinivåerna på grytans insida.
• Volym:
- Fondue Simply Invents:
Olja: minst 1 liter till högst 1,25 liter (enligt märkena).
Buljong: högst 1,5 liter med ingredienserna (räcker en timme).
- Fondue Color – Pic’party och Fondue Ovation:
Olja: minst 1 liter till högst 1,25 liter (enligt märkena).
Buljong: högst 1,5 liter vatten.
- Multi Fondues:
Olja: minst 1 liter till högst 1,25 liter (enligt märkena).
Buljong: högst 2 liter med ingredienserna (räcker en timme).
• Använd endast fonduegrytan som medföljer apparaten eller som anskaffats vid ett
auktoriserat servicecenter.
• Första gången apparaten används, kan en svag lukt eller en liten rökutveckling förekomma
under de första minuterna - det är normalt.
• Försäkra dig om att maten som ska tillredas har runnit av ordentligt.
• Vid användning av djupfrysta produkter, kontrollera att dessa har tinat helt.
• Låt koka enligt anvisningarna i receptet eller till önskad beredning.
• För att bevara fonduegrytans släpp-lätt-egenskaper, använd helst en stekspade eller annat
redskap av plast eller trä vid beredningen av receptet.
FLYTTA INTE PRODUKTEN MED VARM OLJA I.
• Låt aldrig apparaten vara igång tom.
Använd alltid ny olja.
Blanda inte oljor.
Häll aldrig vatten i oljan eller annat fett.
Lägg inte i kryddgrönt eller andra kryddor eller
smaktillsatser i oljan.
Vi rekommenderar solrosolja, jordnötsolja eller
oljor av typen härdad kokosolja.
Använd inte oljor som smaksatts med
ingredienser (t.ex.: grillkryddor).
Använd inte druvkärnolja.
Om fonduegrytan har diskats, skölj den väl
och torka den innan den används.
Viktiga råd vid användning för OLJEFONDUE
TEFAL565-IFU_FONDUE 12L_Mise en page 1 08/04/11 10:20 Page55
56
• Rör inte vid apparatens metalldelar då denna håller att värmas upp eller är igång då
dessa kan bli väldigt varma.
Använd inte portionsformarna för att tillreda mat och ställ dem inte någon värmekälla.
• Denna apparat är inte en fritös. Det är därför helt uteslutet att tillaga pommes frites,
munkar m.m. i fonduegrytan.
Efter användandet
• Ställ inte den varma fonduegrytan på någon ömtålig yta.
• Hantera inte apparaten förrän den svalnat helt.
• Elementet ska inte rengöras. Om det är mycket smutsigt, vänta tills det svalnat helt och
gnid med en torr trasa.
Apparaten ska inte doppas ner i vatten. Nedsänk aldrig basplattan och dess sladd i vatten.
• Efter att ha tillrett en ostfondue, rekommenderar vi att fylla grytan med vatten och låta
den stå över natten innan den görs ren.
• Försiktighetsåtgärder vid rengöring av träbrickan:
- Varje träbricka är en unik naturlig komponent.
- En träbricka är mer eller mindre vattenresistent beroende dess porositet. Sänks den
ned i vatten under rengöringen, kan den spricka och gå sönder.
• Förvara apparaten utom räckhåll för barn.
Var dd om miljön!
!
Din apparat innehåller olika material som kan återanvändas eller återvinnas.
! Lämna den en återvinningsstation eller en auktoriserad serviceverkstad för
omhändertagande och behandling.
TEFAL565-IFU_FONDUE 12L_Mise en page 1 08/04/11 10:20 Page56
57
FR
NL
DE
EN
ES
PT
IT
EL
DA
NO
FI
SV
TR
AR
FA
Fonduerecept
Antalet personer och tillagningstiden anges upplysningsvis och kan variera beroende livsmedlens
storlek, mängden ingredienser och vars och ens smak.
Ostfondue (6 personer)
900 g ost (300 g Beaufort, 300 g emmentaler och 300 g comté), riven eller fint strimlad 5 till 6 dl torrt vitt vin
• 1 vitksklyfta • 1 glas körsbärbrännvin (valfritt) • riven peppar och muskot • vitt bd
Skär brödet i tärningar. Gnid fonduegrytan med vitlöksklyftan. Sätt termostaten på 5 och häll det vita vinet i
fonduegrytan och värm i 6 till 10 min. Tillsätt osten, lite i taget, under omrörning tills blandningen blir homogen.
När all ost har smält, tillsätt glaset körsbärsbrännvin, pepparn och den rivna muskoten. Under måltiden, dra stegvis
ned termostaten till 3. Var och en sätter en bit bröd på sin gaffel och doppar den i grytan. Servera med torrt vitt vin
(Crépi, Apremont…).
Kinesisk fondue (6 personer)
450 g oxfilé eller ryggbiff skuren i fina, avlånga strimlor • 450 g fläskfilé i fina, avlånga strimlor • 1 l kycklingbuljong
• 1 selleri • 1 vitlöksklyfta • 1/2 lök • 5 kryddor • 20 g torkad svart svamp (att blötlägga dagen före)
Sätt termostaten 5. Häll 1 liter kycklingbuljong i fonduegrytan och 3 teskedar sojasås. Lägg till 1 vitlöksklyfta,
1/2 skivad lök, 1 strimlad selleri, hälften av svamparna i skivor, 1 tesked 5 kryddor och salt. Värm i 5 min, sänk därefter
termostaten till 4. Låt sedan buljongen sjuda i ca 10 min innan rätten avsmakas.Var och en sätter en bit kött på sin
gaffel, doppar den i buljongen och låter koka i ca 1 till 2 min. Servera med torrt vitt vin eller rosévin, eller naturligt med te.
Garnering: kantonesiskt ris (ris kreolskt vis med en strimlad omelett 3 ägg, några skivor kinesisk korv eller skinka,
1 lök skuren i bitar stekt i smör), svamp, bambuskott i fina skivor, sojasallad, saltgurka och syltlök.
Sås: soja.
Köttfondue (6 personer)
• 1 l olja • 200 g oxfilé (per person) skuren i tärningar på 2 cm
Sätt termostaten på 5. Häll oljan i fonduegrytan och värm i ca 15 min.Var och en sätter en bit kött på sin gaffel och
doppar den i oljan i 1 till 2 min.
Såser: majonnäs, rosa, dragon, Marius, stark, rouille, bearnaise, med kryddgrönt.
Västindisk fondue (6 personer)
• 500 g färsk torskfilé (eller vitlingfilé) 3 vitlöksklyftor • 1 lök 1 fågelpeppar (valfritt) 2 stora kokta och skalade
potatisar • 6 skalade gambas (eller 18 rosa räkor) • mjöl • 2 hela ägg • 1 liter olja
Hacka torskfiléerna (eller vitlingfiléerna), vitlöksklyftorna, löken, pepparn och potatisen i en hackmaskin. Blanda det
hela med 2 hela ägg och forma valnötsstora kulor som därefter rullas i mjölet. Skär gambasen (eller räkorna) i två
eller tre bitar och mjöla in dem lätt. Häll 1 liter olja i fonduegrytan och sätt termostaten på 5 och värm i 15 till 20 min.
Under avsmakningen, låt termostaten stå 5. Var och en sätter en kula sin gaffel och friterar den i ca 5 min;
2 till 3 min räcker för tillagningen av gambasen (eller räkorna).
Garnering: kreolris.
Såser: eldmajonnäs, kreol, pili pili.
Chokladfondue (6 personer)
• 500 g mörk choklad • 2 burkar 20 cl crème fraiche • 2 matskedar konjak (valfritt) • färsk frukt skuren i bitar: päron,
bananer, äpplen, persikor, aprikoser, ananas, katrinplommon
Sätt termostaten på 1 och låt crème fraiche smälta i fonduegrytan i ca 2 min. Tillsätt chokladen i små bitar och smält
i 10 min under omrörning tills blandningen blir homogen, tillsätt därefter 2 matskedar konjak. Under avsmakningen,
låt termostaten stå på 1. Var och en sätter en bit frukt på sin gaffel och doppar den i chokladen.
Garnering: brioche, mjuk pepparkaka, kakor, mandel, hasselnötter.
TEFAL565-IFU_FONDUE 12L_Mise en page 1 08/04/11 11:34 Page57
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66

Tefal EF250112 Användarmanual

Kategori
Fondues, finsmakare
Typ
Användarmanual