Braun FP 3020 Specifikation

Kategori
Livsmedelsprocessorer
Typ
Specifikation
42
Svenska
Våra produkter är framtagna för att upp-
fylla högste krav när det gäller kvalitet,
funktion och design. Vi hoppas du kom-
mer att bli helt nöjd med din nya Braun
matberedare.
Läs bruksanvisningen noga innan du
använder produkten för första gången.
Viktigt
Denna apparat ska inte användas
av barn. Håll apparaten och dess
sladd utom räckhåll för barn.
Stäng av apparaten och koppla ur
den från strömförsörjningen innan
du byter tillbehör eller närmar dig
delar som är i rörelse när appa-
raten används.
Den här apparaten kan användas av
personer med minskad kroppslig,
mental eller sensorisk förmåga
eller som saknar erfarenhet och
kunskap om apparaten, ifall de
övervakas eller har fått instruktio-
ner i hur apparaten ska användas
på ett säkert sätt samt att perso-
nen är införstådd med vilka risker
som ingår.
Kniven
9
är mycket vass!
Håll endast i handtaget.
Efter använd ning, tä först ur kniven
ur matberedar skålen 6 och
sedan den bearbetade maten.
Kontrollera ät nätspänningen stäm-
mer överens med den spänning
som anges på botten av matbere-
daren. Anslut endast till växelstöm.
Förvara matberedaren utom räck-
håll för barn.
Matberedaren är endast avsedd
för normalt hemmabrukoch får inte
fyllas över de maximala mängder
som anges.
Använd inte någon av delarna i
mikro vågsugn.
Låte inte matberedaren vara
igång utan tillsyn.
Brauns elektriska apparater följer
gällande säkerhetsstandard.
Reparationer eller byte av huvud-
sladd får endast göras av auktori-
serad serviceverkstad. Bristfäl-
liga, okvalifice rade reparationer
kan orsaka fara för användaren.
Frånkoppla alltid apparaten från
elförsörjningen när den lämnas
oövervakad och innan du ska
montera, plocka isär eller rengöra
apparaten.
Specifikationer
Spänning/effekt: Se typplatta på
matberedarens undersida.
Arbetstid och maximal mängd:
Se bearbetningstabeller.
Beskrivning
Braun FP 3010 / FP 3020 upfyller högsta
krav när det gäller att knåda, mixa,
blanda, hacka, skiva, strimla och riva,
snabbt och enkelt.
1 Motordel
2 Sladdvinda
3 Startreglage (på = «I», av = «O»)
4 Pulsläge «»
5 Steglöst hastighetsreglage (1 - 15)
6 Matberedarskål (2 l kapacitet)
7 Lock till matberedarskålen 6
8 Matare till locket 7
Tillbehör till matberedarskålen 6
(Viktigt: Alla tillbehör ingår inte i grund-
utrustningen till alla modeller.)
9 Kniv med knivskydd
j Hållare
q Fin skärskiva – a
l Grov skärskiva – b
m Fin strimlingsskiva – c
n Grov strimlingsskiva – d
o Rivskiva – e
p Pommes frites system
q Degkrog
r Visp
s Citruspress
t Hacktillsats
OBS: Rengör alla delar innan du
använder matberedaren första gången
(se «Rengöring»).
Överbelastningsskydd
För att undvika skada orsakad av över-
belastning har matberedaren ett auto-
matiskt överbelastningsskydd som
stänger av strömmen om det behövs.
Om det händer, vrid startreglaget 3 till
«O» och vänta i cirka 15 minuter så att
motorn hinner svalna innan du startar
matberedaren igen.
Pulsläget «» 4
Pulsläget är bra när du t.ex. skall:
Hacka ömtålig och mjuk mat, t.ex. ägg,
lök och persilja.
Tillsätta mjöl försiktigt till deg och
smet så att de behåller sin krämiga
konsistens.
Tillsätta vispade ägg eller grädde till
mer bastant mat.
Pulsläget «» aktiveras när motor-
strömbrytaren vrids åt vänster.
Strömbrytaren stannar inte i detta
läge. Håll strömbrytaren i pulsläge
eller vrid den upprepade gånger
i pulsläge.
Ställ in önskad hastighet med hastig-
hetsreglaget 5 innan du startar pulslä-
get. När pulsläget släpps, stängs
maskinen av.
Rekommenderade
hastigheter för tillbehören
Välj hastighet med det steglösa hastig-
hetsreglaget 5. Vi rekommenderar att
du först väljer hastighet och sedan sätter
på matberedaren för att ha rätt hastighet
från början.
Tillbehör Hastighet
Degkrok 7
Kniv 9 6 - 15
Visp:
– äggvitor 4 - 5
– grädde 2
Skär-, riv- och strimlingsskivor 1 - 8
Pommes frites system 1 - 2
(Se också information på matberedaren)
Dubbel säkerhetsfunktion
Matberedaren kan endast startas när
matberedarskålen med lock sitter på
ordentligt. Om locket öppnas under
gång stängs matberedaren av automa-
tiskt. Om detta sker står startreglaget 3
fortfarande på «I». Vrid tillbaks det till
«O» för att undvika att matberedaren
startas av misstag.
Att sätta på matberedar-
skålen 6 och locket 7
1. När matberedaren är avstängt, sätt
matberedarskålen på motorkopplingen
på motordelen 1 så att pilen på skålen
pekar mot pilen på motordelen (A). Vrid
sedan skålen i «function»-riktningen så
långt det går.
A
1
2
2. Sätt önskat tillbehör (se beskrivning för
de olika tillbehören) på drivaxeln i skålen
och tryck det nedåt så långt det går.
3. Sätt på locket 7 så att pilen på locket
pekar mot pilen på skålen.
Vrid sedan locket medsols tills piggen
på locket går in i säkerhetslåset på
mo tordelen 1 och klickar påplats (B).
B
click
click
1
2
5722010064_FP3010_S06-104.indd 42 04.02.14 08:35
43
Att ta av matberedarskålen
och locket
Stäng av matberedaren. Vrid locket mot-
sols och ta av det. Vrid sedan matbere-
darskålen i «click»-riktningen tills den
låses och ta av skålen.
Håll i handtaget när du skall ta ur kniven
ur skålen och dra den uppåt.
Var försiktig! Kniven är mycket vass!
Kniven 9 har ett knivskydd. Förvara den
i detta skydd när den inte används.
Rengöring
Stäng alltid av matberedaren och dra ur
kontakten ur uttaget innen du rengör
matberedaren.
Rengör motordelen 1 endast med en
fuktig trasa.
Alla delar kan diskas i diskmaskin. Om
det behövs kan du rengöra alla delarna
noga med en spatel eller borste innan
du diskar dem.
Pigmentrik mat (t.ex. morötter) kan miss-
färga plastdelarna. Torka då av dem
med matolja innan du diskar.
Använd inte vassa föremål för rengöring.
Rengör kniven och skivorna försiktigt
– de är mycket vassa!
1. Att knåda
För att knåda kan du använda deg-
kroken q eller kniven 9.
För bäst resultat rekommenderar vi att
du använder degkroken, som är special-
designad för jäsdegar, pasta och
mördeg/pajdeg.
Jäsdeg (bröd/kakor)
Max. ca. 8 dl mjöl plus andra
ingredienser
Hastighet 7, 1
1
/
2
minut
Häll först mjöl och sedan de andra ingre-
dienserna utom vätska i matberedarskå-
len. Sätt på locket 7 ordentligt. Ställ in
hastighet 7 och starta matberedaren.
Tillsätt vätska genom matarröret medan
matberedaren är igång.
När du knådar med kniven 9, lägg inte
i ingredienser som t.ex. russin, suckater,
mandel o dyl som inte skall delas.
Tillsätt dessa manuellt när du har tagit ur
den knådade degen ur matberedar-
skålen.
Pasta
Max. ca. 8 dl mjöl plus andra
ingredienser
Hastighet 7, 1
1
/
2
minut
Häll först mjöl och sedan de andra
ingredienserna utom vätska i matbere-
darskålen. Tillsätt vätska genom matar-
röret medan matberedaren är igång.
Tillsätt ingen vätska när degen har for-
mats till en boll eftersom vätskan då inte
absorberas jämnt.
Mördeg/pajdeg
Max. ca. 8 dl mjöl plus andra
ingredienser
Hastighet 7, ca. 1 minut
Häll först mjöl och sedan de andra ingre-
dienserna i matberedarskålen. För bäst
resultat skall smöret varken vara för hårt
eller för mjukt. Sätt på locket 7 ordent-
ligt. Ställ in hastighet 7 och starta mat-
beredaren. Sluta knåda strax efter att
degen har formats till en boll annars blir
degen för mjuk.
2. Att mixa
Använd kniven 9 för att mixa smet
och sockerkaka. Degkroken q är inte
lämplig till smet och sockerkaka.
Max. ca. 8 dl mjöl plus andra ingredienser
Smet
(2 olika sätt) Hastighet / Tid
a) Blanda smör med
socker och ägg, 6 / ca 1 min
häll i mjölk och 6 / ca 15 sek
blanda försiktigt i 15 / ca 10 - 15 ggr
mjöl på pulsläget. «»
b) Läg i alla
ingredienser
utom vätska i
matberedarskålen. 15 / ca 1 min
Tillsätt vätska genom matarröret i
locket medan matberedaren är igång.
Lägg till sist i ingredienser som t.ex.
russin manuellt.
Sockerkaka Hastighet / Tid
Blanda ägg
och vatten
(om den behövs), 15 / ca 2 min
tillsätt socker, 15 / ca 4 min
blanda i mjöl på
pulsläget och 8 / 5 ggr «»
tillsätt kakao. 8 / 3 ggr «»
3. Att blanda
Anfänd kniven 9 för att blanda
soppor, mikshake etc.
Max. mängd 2 liter (gäller ej mjölk)
Hastighet 10 (annars kan skålen
svämma över)
För milkshake, lägg grovhackad frukt
i matberedarskålen.
Sätt på locket 7 ordentligt. Blanda först
frukten på hastighet 15, tillsätt sedan
vätska på hastighet 10 och blanda
färdigt.
OBS: Mjölk skummar när du blandar
den. Använd mindre mängd.
5722010064_FP3010_S06-104.indd 43 04.02.14 08:35
44
Matvara Max. Förberedelse Hastighet Start- Tid/Pulsar
mängd reglage
Torrt bröd 4 i fyra delar 15 l 45 sek
Isbitar 28 hela 15 I 1 min (snö)
Äpplen 700 g i fyra delar 8 I 15 sek
Choklad 400 g bruten i bitar 15 I grovt 15 sek
(kall) fint 30 sek
Ägg 8 hela 6 8 ggr
Mjuk ost 400 g 3 cm tärningar 15 I 20 sek
Hård ost 700 g 3 cm tärningar 15 I 60 - 70 sek
Kött 700 g i tärningar 15 I 40 sek
Morötter 700 g i bitar 15 I 10 sek
Lök 700 g i fyra delar 15 10 - 13 ggr
4. Att hacka
Använd kniven 9 när du hackar
Bearbetningstabell
Bearbetningstiderna är ungefärliga och beror på mängden mat, matens kvalitet och
hur fin du vill ha maten.
Matvara Rek.mängd Förberedelse Hastig-
het
Start-
reglage
Tid/Pulsa
Persilja utan stjälkar 15 I 5 - 10 sek
Lök 1 i fyra delar 6
5 ggr
Hård ost 50 g i bitar 15 I 45 sek
Nötter 50 g hela 15 I 30 sek
Salladsdressing hacka kryddorna
först
7 I 5 - 10 sek
Majonnäs max. 1 ägg blanda ägg, kryddor,
senap och ättika,
tillsätt långsamt olja
medan motorn är
igång
15 I 60 sek
Barnmat
(frukt/
grönsaker)
rå eller kokt, inte
varm
15 I 20 - 30 sek
Hacka med hacktillsats t
Bearbetningstabell
(rek. mängd: max 2 dl / 200 g)
När du bearbetar stora bitar, använd först pulsläget «» och förtsätt sedan på
högsta hastighet tills maten får önskad konsistens. Hacka inte extremt hård mat
som t.ex. kaffebönor och muskotnöt.
Exempel på recept
Torr frukt i vaniljhonung
(som pannkaksfyllning eller bredbart
pålägg)
(använd universalskålen, hastighet: 15)
Kyl 500 g flytande honung och hackad
torkad frukt (250 g katrinplommon, 250 g
torkade fikon) i kylen. Häll honung och
torkad frukt i universalskålen och hacka i
20 sekunder, tillsätt sedan 250 ml vatten
och 3 droppar vaniljarom och hacka i
ytterligare 3 sekunder.
Rengöring
Var mycket försiktig när du rengör
kniven. Håll endast i handtaget.
Hackskålen kan inte diskas i diskmaskin.
Diska den för hand i varmt vatten.
5722010064_FP3010_S06-104.indd 44 04.02.14 08:35
Sätt önskat tillbehör i hållaren j,
se bild (C), tills det klickar på plats.
För att ta av tillbehöret trycker du den
delen som sticker ut under hållaren
uppåt.
a
C
Sätt på hållaren med tillbehöret på
drivaxeln i matberedarskålen (D).
D
Sätt på locket 7 ordentligt. Ställ in
önskad hastighet och lägg maten som
skall bearbetas i matarröret medan
matberedaren är avstängt. Även vid
ytterligare påfyllning skall matbere-
daren vara avstängd.
Stoppa aldrig ner fingrarna i matar -
röret medan matberedaren är igång.
Används alltid mataren 8 (E).
OBS: För saftig eller mjuk mat bearbetas
bäst på lag hastighet. Hård mat bör
bearbetas på högre hastighet. Överfyll
inte matberedarskålen.
5. Att skära, stimla och riva
E
1
2
45
När produkten är förbrukad får
den inte kastas tillsammans med
hushållssoporna. Avfallshantering
kan ombesörjas av Braun
servicecenter eller på din lokala
återvinningsstation.
Med vörbehåll för ändringar.
Fin skärskiva – a q
Hastighet 1 - 2
Exempel: Gurka, kål, rå potatis,
morötter, lök, rädisor.
Grov skärskiva – b l
Hastighet 1 - 2
Exempel: Gurka, kålrabbi, rå potatis, lök,
bananer, tomater, svamp, selleri.
Fin strimlingsskiva – c m
Hastighet 3 - 6
Exempel: Ost (mjuk, medelhård) gurka,
morötter, rå potatis, äpplen.
Grov strimlingsskiva – d n
Hastighet 3 - 6
Exempel: Ost (mjuk, medelhård), gurka,
kålrabbi, rödbetor, morötter, rå potatis,
äpplen, kål.
Rivskiva – e o
Hastighet 8 - 15
Exempel: Rå potatis (till t.ex. raggmun-
kar), pepparrot, parmesanost (hård).
6. Att vispa med vispen r
Hastighet / Tid
Vispa smet
Max. ca 4 - 5 dl mjöl
plus ingredienser
Vispa ägg och
vatten (om det behövs), 5 / ca 2 min
tillsätt socker och 5 / ca 2 min
blanda i mjöl 1 / ca 30 sek
Vispa äggvitor
Min. 2 äggvitor 4 - 5 / ca 4 min
Max. 6 äggvitor 4 - 5 / ca 6 min
Vispa grädde
Min. 1,5 - 2 dl 2 / ca 1 - 2 min
Max. 4 dl 2 / ca 3,5 -4 min
Innan du vispar grädde bör den förvaras
kallt i flera timmar (i ca 4 °C).
5722010064_FP3010_S06-104.indd 45 04.02.14 08:35
1 / 1