Tefal OW300101 Bruksanvisning

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

26
PROGRAMME WEIGHT BROWNING TOTAL PREHEATING 1
st
REST 2
nd
1
st
3
rd
2
nd
4
th
3
rd
COOKING KEEP EXTRA*
TIME (mn) KNEADING (mn) KNEADING RISING KNEADING RISING KNEADING RISING (mn) WARM
(h) (mn) (mn) (mn) (sec) (mn) (sec) (mn) (mn)
750 1 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
2 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
3 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
Fast 2.12 5 5 20 15 10 9 10 30 48 60 1.50
1000 g 1 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
2 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
3 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
Fast 2.17 5 5 20 15 10 9 10 30 53 60 1.55
750 1 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
2 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
3 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
Fast 2.30 5 5 20 15 10 16 10 39 50 60 2.30
1000 g 1 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
2 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
3 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
Fast 2.32 5 5 20 15 10 16 10 39 52 60 2.32
750 1 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
2 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
3 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
Fast 2.28 5 5 5 15 24 10 11 10 35 48 60 2.06
1000 g 1 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 45 50 60 2.58
2 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 35 50 60 2.58
3 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 45 50 60 2.58
Fast 2.30 5 5 5 15 24 10 11 10 35 50 60 2.08
1
Basic White
Bread
2
French Bread
3
Wholemeal
Bread
* Time on display to add extra infredients egg, dried fruit, nuts, olives, etc.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 26
27
PROGRAMME WEIGHT BROWNING TOTAL PREHEATING 1
st
REST 2
nd
1
st
3
rd
2
nd
4
th
3
rd
COOKING KEEP EXTRA*
TIME (mn) KNEADING (mn) KNEADING RISING KNEADING RISING KNEADING RISING (mn) WARM
(h) (mn) (mn) (mn) (sec) (mn) (sec) (mn) (mn)
750 1 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
2 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
3 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
Fast 2.37 5 5 20 25 10 16 5 36 50 60 2.55
1000 g 1 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 2.15
2 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
3 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
Fast 2.42 5 5 20 25 10 16 5 36 55 60 2.20
750 1 1.17 2 10 20 45 60
2 1.17 2 10 20 45 60
3 1.17 2 10 20 45 60
1000 g 1 1.20 2 10 20 48 60
2 1.20 2 10 20 48 60
3 1.20 2 10 20 48 60
1.30 5 5 20 60
0.14 3 11
1000 g 3.55 30 5 10 20 39 10 26 10 45 60 60 2.58
1.05 5 10 50
1000 g 1 1 60 60
21 60 60
31 60 60
Comment: the total duration does not include warming time for programmes 1, 2, 4, 5, 8 and 10.
8
Yoghurt Bread
7
Pasta
6
Dough
4
Sweet Bread
5
Super Fast
Bread
9
Jam
10
Bake only
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 27
40
PROGRAMMA MAAT BAKKLEUR TIJD VOOR- 1
er
KEER RUST 2
e
KEER 1
e
KEER 3
e
KEER 2
e
KEER 4
e
KEER 3
e
KEER BAKKEN WARM EXTRA
(u) VERWARMEN KNEDEN (mn) KNEDEN RIJZEN KNEDEN RIJZEN KNEDEN RIJZEN (mn) HOUDEN
(mn) (mn) (mn) (mn) (sec) (mn) (sec) (mn) (mn)
750 1 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
2 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
3 3.13 5 5 20 39 10 26 15 50 48 60 2.51
Snel 2.12 5 5 20 15 10 9 10 30 48 60 1.50
1000 g 1 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
2 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
3 3.18 5 5 20 39 10 26 15 50 53 60 2.56
Snel 2.17 5 5 20 15 10 9 10 30 53 60 1.55
750 1 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
2 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
3 3.30 5 5 20 39 10 31 10 60 50 60 3.30
Snel 2.30 5 5 20 15 10 16 10 39 50 60 2.30
1000 g 1 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
2 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
3 3.32 5 5 20 39 10 31 10 60 52 60 3.32
Snel 2.32 5 5 20 15 10 16 10 39 52 60 2.32
750 1 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
2 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
3 3.43 30 5 5 15 49 10 26 10 45 48 60 2.56
Snel 2.28 5 5 5 15 24 10 11 10 35 48 60 2.06
1000 g 1 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 45 50 60 2.58
2 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 35 50 60 2.58
3 3.45 30 5 5 15 49 10 26 10 45 50 60 2.58
Snel 2.30 5 5 5 15 24 10 11 10 35 50 60 2.08
1
2
3
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 40
53
PROGRAMM GEWICHT KRUSTE ZEIT VORHEIZEN 1. RUHEN 2. 1. 3. 2. 4. 3. BACKEN WARM- EXTRA
(h) (mn) KNETEN (mn) KNETEN GEHEN KNETEN GEHEN KNETEN GEHEN (mn) HALTEN
(mn) (mn) (mn) (sec) (mn) (sec) (mn) (mn)
750 1 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
2 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
3 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
Schnell 2.37 5 5 20 25 10 16 5 36 50 60 2.55
1000 g 1 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 2.15
2 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
3 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
Schnell 2.42 5 5 20 25 10 16 5 36 55 60 2.20
750 1 1.17 2 10 20 45 60
2 1.17 2 10 20 45 60
3 1.17 2 10 20 45 60
1000 g 1 1.20 2 10 20 48 60
2 1.20 2 10 20 48 60
3 1.20 2 10 20 48 60
1.30 5 5 20 60
0.14 3 11
1000 g 3.55 30 5 10 20 39 10 26 10 45 60 60 2.58
1.05 5 10 50
1000 g 1 1 60 60
21 60 60
31 60 60
Hinweis: Für die Programme 1, 2, 4, 5, 8 und 10 ist die Warmhaltezeit nicht in der Gesamtzeit enthalten.
4
5
6
7
8
9
10
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 53
81
BESKRIVNING AV BAKMASKINEN
FÖRE DEN FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
A - lock med fönster
B - kontrollpanel
b3 - brödstorlek
b2 - knapp start/stopp
b4 - timerinställning
mätbägare - E
matsked - f1
dubbelt mätmått - F
tesked - f2
C - bakform
D - knådare
programval - b6
gräddningsgrad - b5
En lätt odör kan förekomma vid den första användningen
b1 - display
S
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 81
KOMMA IGÅNG
Tips och råd för ett lyckat brödbak
1
Läs bruksanvisningen noggrant och använd recepten som står i den: man bakar inte bröd på samma sätt
i bakmaskinen som för hand!
2
Alla ingredienserna ska vara rumstempererade och ska vägas noga på våg. Mät upp rätt mängd
vätska med den bifogade mätbägaren. Använd det bifogade dubbla mätmåttet för att
mäta upp teskedar i ena änden och matskedar i den andra. Felaktiga mått ger ett dåligt
resultat.
3
Använd ingredienserna innan bäst före datum och förvara dem på en sval och torr plats.
4
Var noga med att mäta upp rätt mängd mjöl. Mät upp mjölet med hjälp av en köksvåg. Använd torrjäst i
påsar, om inget annat anges i recepten. Använd inte bakpulver. När en påse torrjäst är öppnad ska den
användas inom 48 timmar.
5
För att inte störa jäsningen, rekommenderar vi att alla ingredienserna läggs i bakformen från början, und-
vik därefter att lyfta på locket. Var noga med att tillsätta ingredienserna i rätt ordning och mängd enligt
recepten. Först vätskor, därefter fasta ingredienser. Jästen ska inte komma i kontakt med vare
sig vätskor eller salt.
Ingredienserna tillsätts i följande ordning:
Vätskor (smör, olja, ägg, vatten, mjölk)
Salt
Socker
Mjöl första hälften
Torrmjölkspulver
Specifika fasta ingredienser
Mjöl andra hälften
Jäst
INTRODUKTION
Brödet spelar en viktig roll i vår kost.
Vem har inte drömt om färskt bröd och doften av nybakat?
Tack vare bakmaskinen blir det enkelt.
Vare sig du är nybörjare eller expert, så är det bara att tillsätta ingredienserna så tar bakmaskinen hand
om resten. Du kan lätt baka bröd, brioche, pasta och sylt utan krångel. Prova dig fram i början och lär dig
använda bakmaskinen på bästa sätt. Ta tid på dig och bli inte besviken om resultatet inte är perfekt de
första gångerna. Om du vill sätta igång omedelbart så finns det ett recept under rubriken snabbstart som
hjälper dig att baka ditt första bröd. Notera också att brödets struktur blir mer kompakt än bageriernas.
82
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 82
83
MENU
TIMER
MENU
TIMER
SNABBSTART
Om du vill sätta igång omedelbart föreslår vi att du provar basreceptet för att baka
ditt första bröd.
Ta ut bakformen genom att lyfta på handtaget och
dra uppåt. Sätt knådaren på plats.
Tillsätt ingredienserna i bakformen i rätt ordning.
Mät upp alla ingredienserna noga.
Sätt tillbaka bakformen. Tryck på formen för att
fästa den på drivaxeln och se till att den sätts fast
ordentligt på de 2 sidorna.
Anslut kontakten till ett eluttag och starta maski-
nen. En summersignal hörs och program 1 som är
förprogrammerat visas, dvs 1000 g, färg medium.
Tryck på knappen .
Symbolen mittemot bakningsprocessen visas.
De 2 punkterna på timern blinkar.
Kontrollampan tänds.
När gräddningen är klar, dra ut kontakten. Ta ut
bakformen genom att dra i handtaget. Använd all-
tid grytlappar eftersom formens handtag och
lockets insida är mycket heta. Ta ut brödet på ett
bakgaller och låt svalna i 1 timme.
>
>
>
1H
BASRECEPT FÄRG > MEDIUM SALT > 1,5 tsk
(program 1) STORLEK > 1000 g SOCKER > 1 msk
TID > 3:18 TORRMJÖLKSPULVER > 2 msk
OLJA > 1,5 msk VETEMJÖL > 550 g
VATTEN > 300 ml JÄST > 5 g
eller 1,5 tsk
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 83
ANVÄNDNING AV BAKMASKINEN
För varje program
visas en förprogrammerad
inställning.
Välj önskade
inställningar manuellt.
PROGRAMVAL
Valet av ett program startar en serie inställningar, som automatiskt visas en efter en.
Knappen MENU ger dig möjlighet att välja ett visst antal olika program. Tiden det tar för
respektive program visas. För varje tryck på knappen övergår numret i displayen till följande
program, från 1 - 10:
1 > basrecept 6 > deg (t.ex. pizza)
2 > franskbröd 7 > färsk pasta
3 > fullkornsbröd 8 > yoghurtbröd
4 > sött bröd 9 > sylt
5 > extra snabbt bröd 10 > enbart gräddning
1 Programmet basrecept kan användas till de
flesta brödrecept med vetemjöl.
2 Programmet franskbröd används till traditionellt
vitt franskbröd.
3 Programmet fullkornsbröd används till grövre
mjölsorter.
4 Programmet sött bröd är lämpligt till recept som
innehåller mer fett och socker.
5 Programmet extra snabbt bröd används till
receptet EXTRA SNABBT BRÖD (se sidan 89).
6 Programmet deg gräddar inte. Det är ett pro-
gram som knådar och jäser deg. T.ex. pizzadeg.
7 Program 7 knådar enbart. Det är avsett för deg
som inte jäser. T.ex. pasta.
8 Yoghurtbröd är en specialitet med syrlig smak,
färg medium och endast 1000 g.
9 Programmet sylt kokar automatiskt sylt i formen.
10 Programmet enbart gräddning gör det möjligt
att grädda i 60 min. Det kan användas ensamt eller
användas:
a) tillsammans med programmet deg,
b) för uppvärmning eller för en knaprigare yta
av redan färdiggräddat svalnat bröd,
c) för att avsluta gräddningen i händelse av
längre strömavbrott under gräddning.
Bakmaskinen skall inte lämnas utan tillsyn vid
användning av program 10.
När önskad gräddningsgrad uppnåtts avbryt
programmet manuellt genom ett långt tryck på
knappen .
84
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 84
Förvärmning: sker endast i program 3 och 8. Knådaren fungerar inte i denna fas.
Etappen påskyndar och främjar jäsningen och förbättrar bröd med mjölsorter som har svårare för att jäsa.
Knådning: degen knådas för 1:a eller 2:a gången eller blandas mellan två jäsningar.
I denna etapp och i program 1, 3, 4 och 8 har du möjlighet att tillsätta ingredienser: torkad frukt, oliver,
fläsktärningar etc.
En summersignal indikerar när du kan tillsätta ingredienser. Se översiktstabellen för bakningsprocessen
(sidan 92-93) och kolumnen “extra”.
Kolumnen indikerar tiden som kommer att visas i maskinens display när signalen hörs. För att veta exakt
efter hur lång tid signalen hörs, dra av tiden i kolumnen “extra” från den totala bakningen.
T. ex. “extra” = 2:51 och “total tid” = 3:13, ingredienserna kan tillsättas efter 22 min.
Jäsning: degen jäses för 1:a, 2:a eller 3:e gången.
Gräddning: brödet håller på att gräddas.
Varmhållning: efter program 1, 2, 3, 4, 5, 8 och 10, kan du låta brödet vara kvar i maskinen.
Varmhållningen varar i en timme och startas automatiskt efter gräddningen.
Displayen visar 0:00 under hela varmhållningen. Ett pip hörs med regelbundna mellanrum. Efter en timme
hörs 3 pip och därefter stannar maskinen automatiskt.
BAKNINGSPROCESSEN
Symbolen tänds mittemot den aktuella bakningsprocessen som bakmaskinen nått.
En tabell (se sidan 92-93) visar hur bakningen sker beroende på vilket program som valts.
85
VAL AV BRÖDSTORLEK
Brödstorleken är förprogrammerad på 1000 g. Vikten är ungefärlig. Se recepten för ytterligare precision.
Program 6, 7, 8 och 9 har ingen inställning av storlek.
Tryck på knappen för att välja 750 g eller 1000 g. Symbolen tänds mittemot vald inställning.
VAL AV GRÄDDNINGSGRAD (FÄRG)
Gräddningsgraden är förprogrammerad på MEDIUM. Program 6, 7, 8 och 9 har ingen inställning av
gräddningsgrad.
Tre val är möjliga: LJUS/MEDIUM/MÖRK. Om du önskar ändra den förprogrammerade inställningen,
tryck på knappen ända tills symbolen tänds mittemot vald inställning.
VAL AV SNABBLÄGE
Program 1, 2, 3 och 4 kan bakas i SNABBLÄGE när du har bråttom.
Tryck 4 ggr på knappen för att välja snabbläge.
Vid användning av SNABBLÄGE kan inte gräddningsgraden ställas in.
START/STOPP
Tryck på knappen för att starta maskinen. Nedräkningen börjar.
För att avbryta programmet eller ta bort timerinställningen, tryck 5 sekunder på knappen .
Knådning
Formar
brödets struktur
för att uppnå
en optimal
jäsning.
Vila
Låter degen
vila för att
förbättra
kvaliteten på
knådningen.
Jäsning
Brödet jäser
och utvecklar
sin arom.
Gräddning
Gräddar
brödet och
ger det en
brun och
knaprig
gräddningsyta.
Varmhållning
Håller brödet varmt
efter bakningen.
Vi rekommenderar
dock att brödet tas
ut ur maskinen
så snart det är klart.
Förvärmning
Används
i program 3
och 8 för
att förbättra
jäsningen.
>>>>>
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 85
86
TIMERINSTÄLLNING
Du kan programmera maskinen så att brödet är klart vid önskad tidpunkt, upp till 15 timmar
i förväg. Timerinställningen kan inte användas i program 5/6/7/9/10.
Timern kan ställas in efter val av program, gräddningsgrad och brödstorlek. Programmets tid visas. Räkna
ut tidsskillnaden mellan när du startar programmet och tidpunkten när du vill att brödet ska vara klart.
Maskinen inkluderar automatiskt tiden det tar för programmet att bli klart.
Med hjälp av knapparna och , visas tiden du räknat fram ( uppåt och nedåt).
Korta tryck bläddrar fram perioder på 10 min åt gången + kort pip.
Med ett långt tryck, bläddras perioder på 10 min fram kontinuerligt.
T.ex.: klockan är 20:00 och du vill att brödet ska vara klart klockan 7:00 nästa morgon. Programmera
11:00 med hjälp av knapparna och .
Tryck på knappen . En summersignal hörs. Symbolen visas mittemot och de 2 punkterna
:
timern blinkar. Nedräkningen börjar. Kontrollampan tänds.
Om du ångrar dig eller önskar ändra tidsinställningen, gör ett långt tryck på knappen tills en signal hörs.
Den förprogrammerade tiden visas. Upprepa proceduren.
Vissa ingredienser kan surna. Använd inte timerinställningen till recept som innehåller: färsk mjölk, ägg,
yoghurt, ost, färsk frukt.
INGREDIENSERNA
Fett och olja: fett gör brödet mjukare och saftigare. Det håller sig också bättre och längre. För
mycket fett gör att jäsningen går långsammare. Om du använder smör, skär det i små bitar så att det
fördelas jämnt eller använd rumstempererat smör. Tillsätt inte varmt smör. Undvik att fett kommer i kon-
takt med jästen, eftersom det kan hindra jästen ifrån att ta upp vätska.
Ägg: ägg berikar degen, förbättrar brödets färg och främjar ett gott inkråm. Om du använder ägg,
minska då följaktligen mängden vätska. Knäck ägget och tillsätt vätska upp till den indikerade vätske-
mängden i receptet. Recepten är beräknade för medelstora ägg på 50 g, om äggen är större, tillsätt lite
mjöl; om äggen är mindre, ta lite mindre mjöl.
Mjölk: du kan använda färsk mjölk eller torrmjölkspulver. Om du använder torrmjölkspulver, tillsätt
mängden vatten enligt receptet. Om du använder färsk mjölk kan du också tillsätta vatten: den totala
mängden vätska skall motsvara mängden vätska som anges i receptet. Mjölk har en emulgerande
effekt och ger ett finporigt bröd med gott inkråm.
Vatten: vatten fuktar och aktiverar jästen. Det fuktar också stärkelsen i mjölet och formar inkråmet.
Man kan byta ut vattnet, en del eller hela mängden mot mjölk eller andra vätskor. Använd rumstempe-
rerade vätskor.
Mjöl: mjölets vikt varierar påtagligt beroende på mjölsort. Mjölets kvalitet kan också inverka på resul-
tatet. Förvara mjölet i tättslutande burkar eftersom mjöl är känsligt för luftfuktighet och lätt kan absor-
bera eller tvärtemot förlora fuktighet. Använd mjölsorter som är avsedda och lämpliga för att baka bröd.
PRAKTISKA RÅD
I händelse av strömavbrott: om pågående program avbryts av ett strömavbrott eller en felaktig ins-
tällning, kommer maskinen att spara programmet i 7 min. Bakningsprocessen fortsätter därefter där den
avbröts. Om det däremot dröjer längre, kommer programmeringen att förloras.
Om du gör två program efter varandra, vänta 30 min mellan programmen innan du startar det
följande.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 86
87
PRAKTISKA RÅD
När man bakar bröd är degen mycket känslig för temperatur och fuktighet. Om det är
mycket varmt, använd kallare vätskor än vanligt. Om det är mycket kallt, kan det vara nödvändigt att
använda ljummet vatten eller mjölk (men överskrid aldrig 35°C).
Ibland kan det vara lämpligt att kontrollera degen mitt i knådningen: degen ska forma en
jämn boll som inte fastnar på bakformens sidor.
> om det finns kvar mjöl som inte blandats i degen, tillsätt då lite mer vatten,
> annars kan det eventuellt behövas tillsättas ytterligare lite mjöl.
Var mycket försiktig när du tillätter mer mjöl eller vatten (max 1 msk åt gången) och vänta och se om
degen blir bättre innan du tillsätter mer.
Ett vanligt fel är att tro att om man tillsätter mer jäst kommer brödet att jäsa högre.
För mycket jäst gör degens struktur ömtålig, först jäser den mycket, för att sedan sjunka ihop under grädd-
ningen. Du kan känna på degen precis innan gräddningen genom att försiktigt trycka på den med fingret:
degen skall göra ett lätt motstånd och fingeravtrycket skall sakta försvinna.
Tillsats av havre, kli, vetegroddar, råg eller hela fröer i bröddegen, ger ett tyngre och mindre bröd.
Användning av vetemjöl special eller vetemjöl rekommenderas, om inget annat anges
i recepten.
Resultatet beror också på hur siktat mjölet är: ett grövre mjöl (dvs som innehåller en del av kornet), ger
inte ett lika högt bröd och blir mer kompakt. Du kan givetvis också använda färdiga brödmixer som finns
i handeln. Se tillverkarens anvisningar på paketet. Programvalet görs beroende på vilken typ av brödmix
som används. T. ex. fullkornsbröd - Program 3.
Socker: använd helst strösocker, rörsocker eller honung. Använd inte raffinerat socker eller bitsocker.
Socker påskyndar jäsningen, ger brödet god smak och förbättrar gräddningsgraden.
Salt: framhäver smaken och reglerar jästen. Skall inte komma i kontakt med jästen. Tack vare saltet är
degen fast, kompakt och jäser inte för fort. Förbättrar också degens struktur.
Jäst: jästen gör att degen jäser. Använd i första hand torrjäst. Jästens kvalitet kan variera, den jäser inte
alltid på samma sätt. Bröden kan bli lite olika beroende på jästen som använts.
Gammal jäst eller jäst som inte förvarats rätt jäser inte lika bra som en påse torrjäst som just öppnats.
Mängden jäst som anges avser torrjäst. Om du använder färsk jäst, multiplicera mängden med 3 (i vikt)
och rör ut jästen i lite ljummet lätt sockrat vatten för en effektiv jäsning.
Se tillverkarens anvisningar på paketet. Det finns torrjäst för matbröd men även torrjäst speciellt avsedd
för söta degar.
Tillsatser (oliver, fläsktärningar etc): du kan skapa personliga recept genom att tillsätta ingredienser
enligt egna önskemål, men för ett bra resultat var noga med:
> att tillsätta ingredienserna, speciellt ömtåliga ingredienser, när summersignalen hörs,
> hårda fröer (som linfrö och sesam) kan tillsättas så snart knådningen börjar för en enklare användning
av maskinen (t.ex. vid timerinställning),
> låt mycket fuktiga ingredienser rinna av noga (oliver),
> feta ingredienser ska först mjölas lätt så att de inte klumpar sig i degen,
> tillsätt inte för stora mängder, brödet riskerar då en sämre jäsning.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 87
BASRECEPT
750 g 1000 g
Olja 1 msk 1,5 msk
Vatten 245 ml 300 ml
Salt 1 tsk 1,5 tsk
Socker 3 tsk 1 msk
Torrmjölkspulver 1 msk 2 msk
Vetemjöl 455 g 550 g
Torrjäst 1 tsk 5 g
eller 1,5 tsk
BRÖD MED MJÖLK
750 g 1000 g
Rumstempererat
tärnat smör 50 g 60 g
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Socker 2 msk 2,5 msk
Färsk mjölk 260 ml 310 ml
Vetemjöl 400 g 470 g
Torrjäst 1 tsk 5 g
eller 1,5 tsk
FULLKORNSBRÖD
750 g 1000 g
Olja 2 tsk 1 msk
Vatten 270 ml 360 ml
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Socker 2 tsk 1 msk
Vetemjöl 225 g 300 g
Fullkornsmjöl 225 g 300 g
Torrjäst 1 tsk 5 g
eller 1,5 tsk
BONDBRÖD
750 g 1000 g
Olja 2 tsk 1 msk
Vatten 270 ml 360 ml
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Socker 2 tsk 1 msk
Vetemjöl 230 g 300 g
Rågmjöl 110 g 150 g
Fullkornsmjöl 110 g 150 g
Torrjäst 1 tsk 5 g
eller 1,5 tsk
RECEPT
För alla recepten gäller det att lägga i ingredienserna i rätt ordning.
Beroende på vilket recept du valt och motsvarande program,
så kan du se översiktstabellen för bakningsprocessen (sidan 92-93)
hur brödet kommer att bakas.
PROGRAM 1
PROGRAM 3
FRANSKBRÖD
750 g 1000 g
Vatten 270 ml 360 ml
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Vetemjöl 460 g 620 g
Torrjäst 5 g 2 tsk
eller 1,5 tsk
LANTBRÖD
750 g 1000 g
Vatten 270 ml 360 ml
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Vetemjöl 370 g 500 g
Rågmjöl 90 g 120 g
Torrjäst 5 g 2 tsk
eller 1,5 tsk
PROGRAM 2
tsk > tesked - msk > matsked
88
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 88
89
PROGRAM 4
BRIOCHE
750 g 1000 g
Ägg 2 3
Smör 150 g 175 g
Färsk mjölk 60 ml 70 ml
Salt 1 tsk 1,5 tsk
Socker 3 msk 4 msk
Vetemjöl 360 g 440 g
Torrjäst 2 tsk 2,5 tsk
KUGELHOPF
750 g 1000 g
Ägg 2 3
Smör 140 g 160 g
Färsk mjölk 80 ml 100 ml
Salt 1/2 tsk 1 tsk
Socker 4 msk 5 msk
Vetemjöl 350 g 420 g
Torrjäst 2 tsk 2,5 tsk
Russin 100 g 150 g
fakultativt: 1 tsk apelsinblomsvatten. fakultativt: dränk in russinen i en lätt sockerlag (50% socker 50% vat-
ten) eller i en alkoholhaltig dryck typ snaps eller russinbrännvin.
fakultativt: lägg i hela mandlar ovanpå degen när den sista knådningen
avslutats.
PROGRAM 5
EXTRA SNABBT BRÖD
750 g 1000 g
Olja 1 msk 1,5 msk
Vatten
(max 35 - 40°C) 270 ml 360 ml
Salt 1 tsk 1,5 tsk
Socker 1 msk 1 msk
Torrmjölkspulver 1 msk 2 msk
Vetemjöl 430 g 570 g
Torrjäst 3 tsk 3,5 tsk
PROGRAM 8
YOGHURTBRÖD
1000 g
Vatten 200 ml
Naturell yoghurt 1 (125 g)
Salt 2 tsk
Socker 1 msk
Vetemjöl 480 g
Rågmjöl 70 g
Torrjäst 2,5 tsk
PROGRAM 6
PIZZADEG
750 g 1000 g
Olivolja 1 msk 1,5 msk
Vatten 240 ml 320 ml
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Vetemjöl 480 g 640 g
Torrjäst 1 tsk 5 g
eller 1,5 tsk
PROGRAM 9
FRUKTMOS OCH SYLT
Skär eller hacka frukten enligt önskemål innan den
läggs i bakmaskinen.
Jordgubbs-, persiko-, rabarber-, eller aprikos-
sylt:
580 g frukt, 360 g socker, 1 pressad citron.
Apelsinmarmelad:
500 g frukt, 400 g socker.
Äpple/rabarbermos:
750 g frukt, 4,5 msk socker
Rabarbermos:
750 g frukt, 4,5 msk socker.
PROGRAM 7
FÄRSK PASTA
1000 g
Ägg 5
Vatten 60 ml
Vetemjöl 600 g
Salt 1 tsk
tsk > tesked - msk > matsked
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 89
90
Knappen har aktiverats
under gräddningen
För lite mjöl
För mycket mjöl
För lite jäst
För mycket jäst
För lite vatten
För mycket vatten
För lite socker
Dålig mjölkvalitet
Felaktiga proportioner
på ingredienserna
(för stor mängd)
För varmt vatten
För kallt vatten
Felaktigt program
Brödet har
jäst för högt
Brödet har
sjunkit ihop
efter att ha jäst
för mycket
Brödet har
inte jäst till-
räckligt
Skorpan är
inte tillräck-
ligt gräddad
Sidorna är bruna
men brödet är
inte tillräckligt
gräddat
Sidorna och
ovansidan är
mjöliga
FELSÖKNINGSTABELL
Resultatet blev inte vad du väntade dig? Tabellen hjälper dig att hitta felet.
PROBLEM ÅTGÄRD
Knådaren sitter fast i bakformen Blötlägg innan den tas av.
Knådaren sitter fast i brödet Olja knådaren lätt innan ingredienserna hälls i bakformen.
Ingenting händer Maskinen är för varm. Vänta 1 timme mellan 2 bakningsprocesser.
efter att ha tryckt på En timerinställning har programmerats.
Det är ett program med förvärmning.
Efter att ha tryckt på fungerar Bakformen är inte ordentligt på plats.
motorn men maskinen knådar inte Knådaren är inte på plats eller felaktigt isatt.
Efter en timerinställning har brödet inte Du har glömt att trycka på efter programmeringen.
jäst tillräckligt eller så har ingeting hänt Jästen har kommit i kontakt med saltet och/eller vattnet.
Knådaren är inte på plats.
Det luktar bränt En del av ingredienserna har kommit utanför bakformen:
låt maskinen svalna och rengör insidan av maskinen med en fuktig
svamp utan rengöringsmedel.
degen har svämmat över: för stor mängd ingredienser, i synnerhet
vätska. Var noga med proportionerna i recepten.
TEKNISK FELSÖKNINGSTABELL
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 90
91
Apparaten är inte avsedd att fungera med hjälp av en
extern timer eller med en separat fjärrkontroll.
Apparatens säkerhet uppfyller gällande bestämmelser
och standarder (lågspänningsdirektiv, elektromagnetisk
kompatibilitet, material godkända för livsmedelskontakt,
miljö…)
Läs bruksanvisningen noggrant före den första
användningen. Tillverkaren fråntar sig allt ansvar vid
användning utan att respektera bruksanvisningen.
Denna apparat är inte avsedd att användas av personer
(inklusive barn) som inte klarar av att hantera elektrisk
utrustning, eller av personer utan erfarenhet eller
kännedom, förutom om de har erhållit, genom en person
ansvarig för deras säkerhet, en övervakning eller på förhand
fått anvisningar angående apparatens användning.
Om barn använder denna apparat måste de övervakas av
en vuxen för att säkerställa att barnen inte leker med
apparaten.
Kontrollera att apparatens volttal överensstämmer med
nätspänningen. Garantin gäller inte vid felaktig anslutning.
Apparaten ska endast anslutas till ett jordat uttag.
Om apparaten inte ansluts till ett jordat uttag kan den
orsaka elstötar med allvarliga skador. För din säkerhet, se
till att det jordade uttaget motsvarar gällande normer och
standarder i ditt land. Om din elektriska installation inte är
utrustad med ett jordat uttag är det nödvändigt att en
behörig elinstallatör åtgärdar din installation innan
maskinen ansluts.
Apparaten är endast avsedd för hemmabruk inomhus.
Koppla alltid ur apparaten så snart du inte använder den
och vid rengöring.
Använd inte apparaten om:
- den har en skadad nätsladd,
- den har fallit och har synliga skador eller
funktionsstörningar.
Om detta händer, måste apparaten sändas till närmaste
godkända serviceverkstad, för att undvika alla risker.
Läs garantivillkoren.
Alla åtgärder och reparationer, med undantag av
rengöring och sedvanligt underhåll, skall utföras av en
godkänd serviceverkstad.
Doppa inte ner apparaten, sladden eller stickkontakten
i vatten eller annan vätska.
Låt inte sladden vara inom räckhåll för barn.
Låt inte sladden vara i närheten av eller i kontakt med
apparatens varma delar, nära en värmekälla eller hänga
över vassa kanter.
Om sladden eller stickkontakten skadats, använd inte
apparaten. För att undvika all fara är det nödvändigt att de
byts ut av en godkänd serviceverkstad (se lista i foldern).
Rör inte vid fönstret när maskinen är igång och strax
fteråt. Fönstret kan vara hett.
Koppla inte ur apparaten genom att dra i sladden.
Använd endast en förlängningssladd i gott skick, med
jordad stickkontakt och med en ledning vars tvärsnitt är
minst lika med ledningstråden som bifogas med
produkten.
Placera inte apparaten ovanpå andra apparater.
Använd inte apparaten som värmekälla.
Lägg aldrig papper, papp eller plast i apparaten och
placera inget ovanpå den.
Om någon del av apparaten skulle fatta eld, försök aldrig
släcka med vatten. Koppla ur apparaten.
Kväv lågorna med en fuktig handduk.
För din säkerhet, använd endast tillbehör och reservdelar
avsedda för din apparat.
Alla apparater genomgår en sträng kvalitetskontroll.
Användningstester tillämpas i praktiken med
slumpmässigt utvalda apparater, vilket förklarar
eventuella spår av användning.
I slutet av programmet, använd alltid grytlappar för att
hantera bakformen eller apparatens varma delar.
Apparaten blir mycket varm under användningen.
Täpp aldrig till ventilationshålen.
Var mycket försiktig, eftersom det riskerar att komma ut
ånga när du öppnar locket i slutet av eller under pågående
program.
När du använder program nr 9 (sylt och mos) se upp för
ånga och heta stänk när locket öppnas.
Observera, om degen svämmar över bakformen på
värmeelementet riskerar den att fatta eld, var noga
med att:
- inte överskrida mängderna som anges i recepten.
- inte överskrida totalt 1000 g deg.
Apparatens ljudnivå är 64 dBA.
Skydda miljön!
Din apparat innehåller värdefulla material som kan återanvändas eller återvinnas.
Lämna den på en återvinningsstation eller på en godkänd serviceverkstad.
RENGÖRING OCH UNDERHÅLL
Dra ut kontakten och låt maskinen svalna.
Rengör maskinens utsida och insida med en fuktig svamp. Torka noggrant.
Diska bakformen och knådaren i varmt vatten. Om knådaren fastnat i bakformen, blötlägg i 5 - 10 min.
Ta av locket för att rengöra det med varmt vatten.
Diska inte någon del av maskinen i diskmaskin.
Använd inte rengöringsmedel, skursvamp eller alkohol. Använd en mjuk och fuktig trasa.
Doppa aldrig ner maskinen eller locket i vatten.
SÄKERHETSANVISNINGAR
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 91
93
PROGRAM STORLEK FÄRG TID FÖRVÄRMNING 1:a VILA 2:a 1:a 3:e 2:a 4:e 3:e GRÄDDNING VARM- EXTRA
(tim) (min) KNÅDNING (min) KNÅDNING JÄSNING KNÅDNING JÄSNING KNÅDNING JÄSNING (min) HÅLLNING
(min) (min) (min) (sek) (min) (sek) (min) (min)
750 1 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
2 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
3 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
Snabb 2.37 5 5 20 25 10 16 5 36 50 60 2.55
1000 g 1 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 2.15
2 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
3 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
Snabb 2.42 5 5 20 25 10 16 5 36 55 60 2.20
750 1 1.17 2 10 20 45 60
2 1.17 2 10 20 45 60
3 1.17 2 10 20 45 60
1000 g 1 1.20 2 10 20 48 60
2 1.20 2 10 20 48 60
3 1.20 2 10 20 48 60
1.30 5 5 20 60
0.14 3 11
1000 g 3.55 30 5 10 20 39 10 26 10 45 60 60 2.58
1.05 5 10 50
1000 g 1 1 60 60
21 60 60
31 60 60
Notera: den totala tiden inkluderar inte tiden för varmhållning i program 1, 2, 4, 5, 8 och 10.
4
5
6
7
8
9
10
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 93
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148

Tefal OW300101 Bruksanvisning

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för