Electrolux EKC6183 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

spis
BRUKSANVISNING
EKC 6183, EKC 7183
821 05 80-01
S
Innehåll
2
Innehåll
Säkerhet ...................................................... 3
Spisen ........................................................... 4
Uppackning ....................................... 4
Tillbehören ......................................... 4
Säkerhetsutrustningen .............................. 5
Tippskyddet ....................................... 5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ...... 5
Luckspärren ........................................... 6
Före första användning.............................. 7
Rengöring av spisen .......................... 7
Rengöring av rostfria ytor ................. 7
Rengör tillbehören ............................. 7
Rengöring av silverhandtagen .......... 7
Bränn av ugnarna ............................. 7
Manöverpanelen ......................................... 8
Kontrollamporna ............................... 8
Glaskeramikhällen ..................................... 9
Användning av hällen ........................ 9
Rengöring av hällen ........................14
Säkerhetsfunktioner ........................15
Ugnarna .....................................................16
Ugnarnas funktioner .......................16
Praktisk användning ........................17
Rengöring och skötsel .....................19
Installation .................................................21
Ändring av sockelhöjd och -djup ....21
Nivåjustering ....................................22
Elektrisk anslutning .........................22
Service .......................................................23
Tekniska uppgifter ...................................24
Tabeller .....................................................25
Bakning ............................................25
Placering i ugn .................................25
Grill & Matlagning ..........................26
Praktiska råd och tips .............................27
Problem och åtgärder ............................28
Skrotning ...................................................29
Säkerhet
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en VARNINGSTRIANGEL handlar om säkerhet. LÄS DESSA TEXTER EXTRA NOGGRANT, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta,
alternativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRRARNA skall också vara i funktion,
och se till att låsa
HÄLLÅSET.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, värmezoner och ugnar blir mycket varma och
behåller värmen en tid efter användning. Beröring kan
ge brännskador!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG FACKMAN.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glas-
keramikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan få
papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, par-
affin eller annat lättantändligt utan tillsyn.
Vid brand, nollställ spisens vred och stäng av köks-
fläkten.
KVÄV ELDEN MED LOCK, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glaskeram-
ikhäll respektive ugn. Kontrollera kärlens bottnar. Kärl
som buktar utåt, ger dålig värmekontakt och snurrar
lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna
ur funktion.
péáëÉå
1a
1b
2
3 VRED
4a UGN
4b UGN
5
6
4b
6
1a
5
3
1b
2
4a
1
2
4
3
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
FÖLJANDE FINNS ATT PA SOM EXTRA TILLBEHÖR:
kerhetsutrustningen
5
kerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda,
båda sidor om spisen
(SE BILD). En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 22.
HÄR MONTERAR DU TIPPSKYDDET PÅ SPISEN:
1 Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(SE BILD).
2 Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(SE BILD). Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS! Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3 Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen
1 Tryck in propparna i de främre hålen.
2 Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3 Vrid skyddet snett nedåt och
4 sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag under
hällkanten.
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
kerhetsutrustningen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A Tryck ner spärren när du ska ÖPPNA luckan.
B När du vill TTA SPÄRREN UR FUNKTION, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
A
C
B
kerhetsutrustningen
7
re första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER ANDRA
REPANDE MEDEL. Tänk på att göra rent under imkåpan.
Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengöring av rostfria ytor
De rostfria ytorna rengör du enklast med hjälp av en
mjuk trasa och Original Steel Polish som finns att
köpa hos AB Elektroservice. Du kan även prova
fönsterputsmedel. Om ytan är mycket smutsig kan du
använda sprit, t.ex. T-sprit.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL eller andra repande
medel. Använd heller inte repande material såsom stå-
lull eller svampar med grov yta.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Rengöring av silverhandtagen
Detta gäller spisar med silverhandtag.
Handtagen rengör du med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och handdiskmedel direkt efter använd-
ning.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER ANDRA REPANDE
MEDEL, inte heller repande material som stålull eller
rengöringssvampar.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången
Bränn av ugnarna
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Ugnsluckorna skall vara stängda. Bränn av en ugn i
taget:
1 Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur.
2 Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3 Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
1
2
4
3
max.°C
max.°C
kerhetsutrustningen
8
Manöverpanelen
1a Kontrollampa SPISEN
1b Termostatens kontrollampa LILLA UGNEN
1c Termostatens kontrollampa STORA UGNEN
2a Funktionsvred STORA UGNEN
2b Funktions- och termostatvred LILLA UGNEN
3 Termostatvred STORA UGNEN
4 Vred till RMEZONERNA
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har normalt
lång livslängd. Om de slutar fungera, kontakta service.
4
1a
4
3
1b
1c
2a
2b
1
2
4
3
Glaskeramikhällen
9
Glaskeramikhällen
Hällen har fyra värmezoner med
MIN/MAX STORLEK på de bakre zonerna.
VREDFÖNSTER som ger information om zonen.
AUTOMAX, en uppvärmningsautomatik som
innebär att zonen snabbt värms upp till det
värmeläge du vill använda (för vidarekokning/
stekning) utan att du behöver ändra vredinställn-
ing. Du kan välja bort Automax.
RMEVARNARE. När du stängt av en zon lyser i
vredfönstret ett
H så länge som zonen är
varmare än ca 55°C.
AUTOMATISK AVSTÄNGNING efter en tid. Ju högre
värme desto tidigare slås zonen av.
LLÅS, som bryter strömmen till hällen. Om
någon vrider på ett vred händer inget annat än
att ordet
SAFE (säker) lyser på den låsta hällen.
När du sätter på en zon lyser den i olika långa perioder
beroende på vilket läge du valt på vredet. För att förhin-
dra överhettning slocknar ibland zonen även på det hög-
sta värmeläget.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperatur-
chocker, men är känsligt för slag. En kryddkvarn som
ramlar ner kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen
som stå-, avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND ALDRIG EN SPRÄCKT GLASKERAMIKHÄLL.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen
och kontakta service för reparation. Du måste
GENAST (medan hällen ännu är het) med skrapan
ta bort socker och överkok med högt socker-
innehåll t.ex. marmelad samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Lämna aldrig
frityrkokning, smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN MED LOCK, använd aldrig vatten.
Automax är en uppvärmningsautomatik som innebär
att du inte behöver ställa in vredet på högsta läget för
att sedan vrida ner till lämpligt läge för vidarekokning/
stekning som du normalt måste göra. Du väljer direkt
den värme du tänker använda för vidarekokning/
stekning. Zonen startar på högsta värme och ställer in
sig automatiskt på valt läge efter en tid. Du kan välja
bort automaxen om du vill.
ø 145 mm
ø 145 mm
ø 210 mm
145x250 mm
ø 180 mm
ø 120 mm
Värmevarnare
4
1
2
3
Glaskeramikhällen
10
Kok/stekning med Automax
Ställ direkt in vredet på det värmeläge, som du normalt
använder för vidarekokning/stekning.
1 Vrid MEDURS till önskat värmeläge mellan 1 och 8.
I vredfönstret lyser växelvis
A och siffran för valt
läge, så länge Automax är inkopplad.
2 Nollställ vredet MOTURS efter användning.
Automax kopplas inte in på nytt om du ändrar vred-
inställningen under tiden kokning/stekning pågår. Har du
t.ex. ställt in vredet på värmeläge 4 och du ändrar till
värmeläge 5, ligger koktiden för läge 4 kvar.
Den tid värmezonen är inkopplad på högsta värme
beror på det läge du valt.
För att ändra värmeläge med Automax inkopplat
måste du först nollställa vredet innan du väljer nytt
värmeläge.
Allmänt kan man säga att läge 2–5 är användbart
för kokning och läge 6–8 till stekning. För varmhåll-
ning är läge 1 lämpligt. Men som vanligt gäller att du
får pröva dig fram till det läge och den värmezon som
passar dig och dina kokkärl bäst. Här nedan får du en
liten vägledning till rätt värmeläge och lämplig värme-
zon. Varje zon motsvaras av ett nummer i tabellerna (
SE
BILD).
Kokning PORTIONER ZON LÄGE EN PORTION
Gröt (havre, råg)
21,53
443
Potatis
2– 41,53-4 3 st
Ris
21,523/4 dl
41,53
4-6 4 3
Rotfrukter
4– 844-5
Skira smör
1,5 1
Smälta blockchoklad
1,3,5 1
0 123456789
1
2
3
4
5
6
7
8
9
VÄRMELÄGE
AUTOMAX ca minuter
43
6
5
1
2
4
1
2
3
Glaskeramikhällen
11
Tips vid kokning
Ljudet eller storleken på ”vattenbubblorna” kan hjälpa
dig att välja rätt läge:
SVAG VÄRME: Sjudande vatten. Lämpligt för vidarekokning
av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex sockerärter och
broccoli.
MEDELVÄRME: Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK VÄRME: Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för vidarekokning.
Tips vid stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
rekommenderat läge på vredet. Färgen på fettets
bottensats talar om för dig när det är dags att börja
steka. Om du när fettet tystnat håller en ljus stekspade
tryckt mot stekpannans botten så ser du lätt färgen
fettet.
Stekning ZON LÄGE
Entrecôte
478
678
Fläskkotletter
46
66
Köttbullar
467
667
Pannkakor
47
67
Potatis, rå
46
66
Ägg
467
667
43
6
5
1
2
4
1
2
3
Glaskeramikhällen
12
SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT FETT: Lämpligt för det mesta: Pannkakor, färs-
rätter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT: Lämpligt för tunna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Ändring av zonstorlek
MIN
Vrid medurs fram till önskat värmeläge.
MAX
1 Vrid vredet moturs till symbolen på vredet.
2 Vrid sedan medurs tillbaka till önskat läge
mellan 1 och 9. Efter nollställning återgår zonen
automatiskt till den mindre storleken.
Användning utan Automax
Gör så här om du vill styra inställningen av värmen
själv:
1 Vrid vredet medurs till symbolen (efter 9:an).
2 Vrid sedan tillbaka till ett värmeläge mellan 1
och 9, där 9 ger den högsta värmen. När zonen
används lyser valt läge i vredfönstret. nollställ
vredet moturs efter användning.
Vanligtvis kan du koka upp på det högsta läget för att
sedan vidarekoka på ett lägre. Efter en tid lär du dig,
beroende på kärl, mängd och innehåll att välja rätt.
Automatisk avstängning
Av säkerhetsskäl stängs strömmen till hällen av efter en
tid (1,5 – 6 timmar). Ju högre läge som zonen är inställd
på desto tidigare slås strömmen av:
När tiden för en zon gått ut släcks samtliga zoner som
är i användning. I vredfönstret för dessa zoner lyser ett
streck tills du har nollställt vreden.
VÄRMELÄGE 1–2 3–4 5 6–9
Avstängning
ca timmar
6541,5
2
1
1
2
Glaskeramikhällen
13
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramik-
hällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Fläckar tar du bort med rengöringsmedlet som
medföljde spisen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt mönster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig på
eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
aluminium
Glaskeramikhällen
14
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR HÄR OM LLEN ÄR MYCKET SMUTSIG:
1 Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2 Använd det medföljande rengöringsmedlet när
värmevarnaren slocknat. Skaka flaskan och
spruta ut ett par smala strängar på hällen. Gnid
rent med en fuktig trasa eller hushållspapper.
3 Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
LÅT INTE BARN ANVÄNDA SKRAPAN.
Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen. Innan du använder skrapan för första
gången måste du vända på rakbladet, som är transport-
säkrat. Ett hölje täcker det vassa rakbladet när skrapan
inte används.
1 Tryck ner knappen på översidan av skrapan och
skjut den framåt så långt det går
(SE BILD).
2 Ta bort rakbladet. Sätt tillbaka bladet med den
vassa kanten utåt.
3 ”Lås” bladet med skrapans flikar (SE BILD).
4 Tryck ner knappen hårt och drag den bakåt
långt det går.
HÄR ANVÄNDER DU RAKBLADSSKRAPAN:
1 Ta fram rakbladet genom att skjuta knappen (på
översidan av skrapan) framåt till ”stopp”
(SE BILD).
Du kan kontrollera att rakbladet är i låst läge genom
att trycka ner bladet mot en oöm yta.
2 Se till att rakbladet är rent och helt annars kan
det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa i
färghandeln.
3 Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan try-
cka rakbladet hårt mot hällen utan att skada den.
4 Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5 Efter användning tryck ner knappen och drag
den bakåt så långt det går. Förvara skrapan på en
barnsäker plats.
Glaskeramikhällen
15
kerhetsfunktioner
llåset
Med LLÅSET i låst läge gör du det svårare för barn att
”använda” hällens värmezoner. Om någon vrider på ett
vred tänds inte zonen, däremot lyser
SAFE i vred-
fönstret på hällen till dess att vredet åter är nollställt.
När hällåset är inkopplat lyser på hällen den röda
”lampan” ovanför symbolen för låset.
KOPPLA IN LLÅSET SÅHÄR;
Vrid samtidigt de två vreden, till de främre zonerna,
moturs. Om någon nu vrider på ett vred till en av
hällens värmezoner tänds inte zonen, däremot lyser
SAFE” i vredfönstret till dess att vredet åter är noll-
ställt.
HÄR ANVÄNDER DU DEN STA LLEN:
Vrid åter de två vreden moturs. Inom 10 sekunder kan
du ställa in valfri zon på valfritt värmeläge. Tänk på att
hällen nu är och förblir olåst tills det att alla värme-
zoner är avstängda.
HÄR KOPPLAR DU UR LLÅSET ;
Vrid samtidigt de två vreden, till de främre zonerna,
moturs. Inom 10 sekunder vrider du sedan ett av
vreden moturs en gång till. Du kan nu använda hällen
som vanligt.
1
2
4
3
rÖå~êå~
LILLA UGNEN HAR FÖLJANDE FUNKTIONER:
AUTOMATISK SNABBSTART
INTE
STORA UGNEN HAR FÖLJANDE FUNKTIONER:
Ugnarna
17
Grill
Inre takelement inkopplat.
Snabbstart
Inre tak- och bottenelement inkopplat. Det tar ca 9-10
minuter att värma upp ugnen till 200ºC. Kan även
användas vid gratinering.
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
LL BARN
UNDER UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form när den
kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder de två ugnarna? Här nedan får du praktiska
råd och tips på hur du bäst utnyttjar olika funktioner
för olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca 5 minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek. Ljusa alumin-
iumformar ger i regel ljusa resultat.
ÖVER/UNDERVÄRME ger jämn färgsättning över hela
ytan. Välj den ugn vars storlek passar bäst. Den lilla
ugnen är lämplig för mjuka kakor och limpor.
Matlagning
Välj den ugn vars storlek passar bäst. Den lilla ugnen är
med sin låga höjd lämplig till gratänger, puddingar o.d.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Stekar av nöt-
kött, som rostbiff och innanlår, blir saftigast om de
tillagas i 125°C ugnsvärme, men tar lite längre tid än
vid högre ugnstemperatur. Välj en ugnssäker form med
låg kant där steken precis får plats, så undviker du att
skyn torkar in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det
ofta mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller
en långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Ugnarna
18
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför
bör helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grillkryd-
dor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte
tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det på
ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera en
långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att samla
upp fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet på
önskad temperatur. Börja grilla efter 3–5 minuters
uppvärmning. Passa noga och vänd minst en gång
under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i
värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid
grillning.
Färgsättning
Ställ lilla ugnens funktions– och termostatvred på .
Sätt in rätten efter 3–5 minuter. Den här funktionen är
utmärkt vid färgsättning av ”låga” maträtter, t.ex.
varma smörgåsar och gratänger.
GÖR HÄR OM UGNARNA ÄR MYCKET SMUTSIGA:
1
2
3
4
RENGÖRING AV DET EXTRA INNERGLASET
(LLER ENDAST ROSTFRI SPIS)
1
2
3
4
RENGÖRING MELLAN GLASEN
1
2
SE BILD
3
4
SE BILD
5
6
2
4
3
OBS! SUPER CLEAN
SUPER
CLEAN
1
2
3
4
5
1
2
3
SE BILD
2
1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKC6183 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för