Electrolux EKC6183X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
spis
BRUKSANVISNING
EKC 6183X
821 07 32-00
S
Innehåll
2
Innehåll
Säkerhet ...................................................... 3
Spisen ........................................................... 3
Uppackning ....................................... 4
Tillbehören ......................................... 4
Säkerhetsutrustningen .............................. 5
Tippskyddet ....................................... 5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ...... 5
Luckspärren ....................................... 6
Före första användning.............................. 6
Rengöring av spisen .......................... 6
Rengöring av rostfria ytor ................. 6
Rengör tillbehören ............................. 6
Rengöring av silverhandtagen .......... 7
Bränn av ugnarna ............................. 7
Manöverpanelen ......................................... 8
Kontrollamporna ............................... 8
Kylfläkten .................................................... 9
Glaskeramikhällen ................................... 10
Användning av hällen ......................10
Rengöring av hällen ........................15
Säkerhetsfunktioner ........................ 16
Ugnarna ..................................................... 17
Ugnarnas funktioner ....................... 17
Praktisk användning ........................18
Rengöring och skötsel .....................20
Utdragbara bakplåtsskenor ................... 23
Montering/demontering av
bakplåtsskenor ................................23
Användning av galler och plåtar .... 24
Rengöring bakplåtsskenorna .......... 24
Installation ................................................. 25
Ändring av sockeldjup .....................25
Nivåjustering .................................... 25
Elektrisk anslutning .........................26
Service ....................................................... 27
Tekniska uppgifter ...................................28
Tabeller ..................................................... 29
Bakning ............................................29
Placering i ugn .................................29
Grill & Matlagning .......................... 30
Utdragbara bakplåtsskenor ...........31
Bakning ............................................31
Grill & Matlagning .......................... 32
Praktiska råd och tips .............................33
Problem och åtgärder ............................ 34
Skrotning ................................................... 34
Säkerhet
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS
DESSA
TEXTER
EXTRA
NOGGRANT
, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta,
alternativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET
är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD
till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRRARNA
skall också vara i funktion,
och se till att låsa
HÄLLÅSET
.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, värmezoner och ugnar blir mycket varma och
behåller värmen en tid efter användning. Beröring kan
ge brännskador!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glas-
keramikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan få
papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid
brand, nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glas-
keramikhäll respektive ugn. Kontrollera kärlens
bottnar. Kärl som buktar utåt, ger dålig värmekontakt
och snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som kan bilda
explosiva gaser eller andra ämnen vilka kan
förorsaka brand eller explosion får inte
användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med största
försiktighet. T.ex. flambering med konjak, eller annan
alkohol, kan medföra att fettrester i köksfläkten
antänds och orsaka allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk förorsaka person-
skador.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning och återvinning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna
ur funktion.
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för att få
reda på var du kan lämna produkten för skrotning och
återvinning. Du kan också gå in på www.el-kretsen.se
för att ta reda på närmaste inlämningsställe.
Spisen
4
Spisen
1
Löstagbar imkåpa
2
Häll med värmezoner
3
Manöverpanel med
VRED
4a
Liten
UGN
4b
Stor
UGN
5
Förvaringslåda
6
Sockel
Spisen har hjul baktill för att
underlätta förflyttning vid
städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i ugnens överkant
och dra sedan ut spisen.
4b
6
1
5
3
2
4a
1
2
4
3
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till Distrilux
Distributionskontor, se fraktsedeln. Vid leverans från
butik eller återförsäljare – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kommun-
kontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
DESSA
LEVERERAS
MED
SPISEN
:
Emaljerade plåtar och långpanna (endast till lilla
ugnen)
Super Clean långpanna och ugnsgaller, vilka
är belagda med en non-stick beläggning.
Ugnsgaller
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa samt rengöringsmedel för
glaskeramikhällen
•Bruksanvisning
Plastkniv, lämplig till att skära kakor
FÖLJANDE
FINNS
ATT
KÖPA
SOM
EXTRA
TILLBEHÖR
:
Sockeldekor
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
Säkerhetsutrustningen
5
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda, på
båda sidor om spisen
(
SE
BILD
)
. En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 25.
HÄR
MONTERAR
DU
TIPPSKYDDET
SPISEN
:
1
Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(
SE
BILD
)
.
2
Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(
SE
BILD
)
. Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS
!
Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3
Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
1
Tryck in propparna i de främre hålen.
2
Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3
Vrid skyddet snett nedåt och
4
sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag
under hällkanten
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Säkerhetsutrustningen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A
Tryck ner spärren när du ska
ÖPPNA
luckan.
B
När du vill
SÄTTA
SPÄRREN
UR
FUNKTION
, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C
Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
. Tänk på att göra rent under imkåpan.
Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengöring av rostfria ytor
De rostfria ytorna rengör du enklast med hjälp av en
mjuk trasa och Original Steel Polish som finns att köpa
hos Electrolux Service. Du kan även prova fönster-
putsmedel. Om ytan är mycket smutsig kan du
använda sprit, t.ex. T-sprit.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
eller andra repande medel.
Använd heller inte repande material såsom stålull eller
svampar med grov yta.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången.
A
C
B
Säkerhetsutrustningen
7
Rengöring av silverhandtagen
Detta gäller spisar med silverhandtag.
Handtagen rengör du med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och handdiskmedel direkt efter använd-
ning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
,
inte heller repande material som stålull eller
rengöringssvampar.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången
Bränn av ugnarna
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Ugnsluckorna skall vara stängda. Bränn av en ugn i
taget:
1
Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur.
2
Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3
Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
1
2
4
3
max.°C
max.°C
Säkerhetsutrustningen
8
Manöverpanelen
1a
Kontrollampa
SPISEN
1b
Termostatens kontrollampa
LILLA
UGNEN
1c
Termostatens kontrollampa
STORA
UGNEN
2a
Funktionsvred
STORA
UGNEN
2b
Funktions- och termostatvred
LILLA
UGNEN
3
Termostatvred
STORA
UGNEN
4
Vred till
VÄRMEZONERNA
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har normalt
lång livslängd. Om de slutar fungera, kontakta service.
4
1a
4
3
1b
1c
2a
2b
1
2
4
3
Kylfläkten
9
Kylfläkten
Spisen är försedd med en kylfläkt. Fläkten är till för att
hålla temperaturen nere på panel och vred.
Kylfläkten startar automatiskt så fort du använder
ugnen. Så länge ugnen är igång går även fläkten. När
ugnsvreden är nollställda stannar fläkten automatiskt.
Kylsystemet
Vreden och panelen (1) kyls med hjälp av kylfläkten.
Luckglaset (2) hålls svalt genom ventilationskanaler i
luckan och en värmereflekterande beläggning på
luckans insida. Den uppvärmda luften strömmar ut
under panelen (3) (dock ej matoset från ugnen som går
ut genom imkåpan).
2
3
1
Glaskeramikhällen
10
Glaskeramikhällen
Hällen har fyra värmezoner med
MIN
/
MAX
STORLEK
på de bakre zonerna.
VREDFÖNSTER
som ger information om zonen.
AUTOMAX
, en uppvärmningsautomatik som
innebär att zonen snabbt värms upp till det
värmeläge du vill använda (för vidarekokning/
stekning) utan att du behöver ändra vredinställn-
ing. Du kan välja bort Automax.
VÄRMEVARNARE
. När du stängt av en zon lyser i
vredfönstret ett H så länge som zonen är
varmare än ca 55°C.
AUTOMATISK
AVSTÄNGNING
efter en tid. Ju högre
värme desto tidigare slås zonen av.
HÄLLÅS
, som bryter strömmen till hällen. Om
någon vrider på ett vred händer inget annat än
att ordet
SAFE
(säker) lyser på den låsta hällen.
När du sätter på en zon lyser den i olika långa perioder
beroende på vilket läge du valt på vredet. För att förhin-
dra överhettning slocknar ibland zonen även på det hög-
sta värmeläget.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperatur-
chocker, men är känsligt för slag. En kryddkvarn som
ramlar ner kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen
som stå-, avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND
ALDRIG
EN
SPRÄCKT
GLASKERAMIKHÄLL
.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen
och kontakta service för reparation. Du måste
GENAST
(medan hällen ännu är het) med skrapan
ta bort socker och överkok med högt socker-
innehåll t.ex. marmelad samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Lämna aldrig
frityrkokning, smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Automax-funktionen
Denna spis är utrustad med en speciell uppvärmning-
sautomatik som kallas för Automax.
Funktionen kopplar Du in varje gång Du vill använda
den, se beskrivning på sid 10, kok/stekning med
Automax. Den fungerar på följande sätt:
Du väljer vredinställning för den värme som Du finner
lämplig för vidarekokning/stekning. Värmezonen star-
tar på högsta värme och går automatiskt över på valt
läge efter en viss tid, se vidare beskrivning på sid 10.
ø 140 mm
ø 140 mm
ø 210 mm
140x250 mm
ø 180 mm
ø 120 mm
2
3
1
3 4
2
1
4
Glaskeramikhällen
11
Kok/stekning med Automax
Gör så här för att aktivera funktionen. OBS! Detta måste
göras varje gång Du vill använda automatiken.
1
Vrid vredet
MEDURS
till symbolen Aterfjädrande
läge)
2
Ställ därefter in önksat läge för vidarekokning/
stekning.
Värmezonens display visar nu växelvis A och siffran för
valt läge. Detta innebär att värmezonen går på maximal
värme under en viss tid beroende av vilket värmeläge
som valts. Se diagrammet.
När tiden gått ut sker en automatisk omkoppling till
inställt värde och bokstaven A visas inte längre.
Automax kopplas inte in på nytt om du ändrar
vredinställningen under tiden kokning/stekning pågår.
Har du t.ex. ställt in vredet på värmeläge 4 och du
ändrar till värmeläge 5, ligger automaxtiden för läge 4
kvar. Om Du vill aktivera funktionen på nytt måste Du
först nollställa värmezonen och därefter förfara enligt
ovan.
Allmänt kan man säga att läge 2–5 är användbart
för kokning och läge 6–8 till stekning. För varmhåll-
ning är läge 1 lämpligt. Men som vanligt gäller att du
får pröva dig fram till det läge och den värmezon som
passar dig och dina kokkärl bäst. Här nedan får du en
liten vägledning till rätt värmeläge och lämplig värme-
zon. Varje zon motsvaras av ett nummer i tabellerna (
SE
BILD
).
Kokning
PORTIONER ZON LÄGE EN
PORTION
Gröt (havre, råg)
21,53
443
Potatis
241,53-4 3 st
Ris
21,523/4 dl
41,53
4-6 4 3
Rotfrukter
4844-5
Skira smör
1,5 1
Smälta blockchoklad
1,3,5 1
2
0 12345 6789
1
2
3
4
5
6
7
8
9
VÄRMELÄGE
AUTOMAX ca minuter
43
1
2
2
3
1
3 4
2
6
1
5
4
Glaskeramikhällen
12
Tips vid kokning
Ljudet eller storleken på ”vattenbubblorna” kan hjälpa
dig att välja rätt läge:
SVAG
VÄRME
:
Sjudande vatten. Lämpligt för vidarekokning
av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex sockerärter och
broccoli.
MEDELVÄRME
:
Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK
VÄRME
:
Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för vidarekokning.
Tips vid stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
rekommenderat läge på vredet. Färgen på fettets
bottensats talar om för dig när det är dags att börja
steka. Om du när fettet tystnat håller en ljus stekspade
tryckt mot stekpannans botten så ser du lätt färgen på
fettet.
Stekning
ZON
LÄGE
Entrecôte
478
678
Fläskkotletter
46
66
Köttbullar
467
667
Pannkakor
47
67
Potatis, rå
46
66
Ägg
467
667
43
1
2
2
3
1
3 4
2
6
1
5
4
Glaskeramikhällen
13
SVAGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för det mesta: Pannkakor, färs-
rätter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för tunna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Ändring av zonstorlek
M
IN
Vrid medurs fram till önskat värmeläge.
M
AX
1
Vrid vredet moturs till symbolen på vredet.
2
Vrid sedan medurs tillbaka till önskat läge
mellan 1 och 9. Efter nollställning återgår zonen
automatiskt till den mindre storleken.
Automatisk avstängning
Av säkerhetsskäl stängs strömmen till hällen av efter en
tid (1,5 – 6 timmar). Ju högre läge som zonen är inställd
på desto tidigare slås strömmen av:
När tiden för en zon gått ut släcks samtliga zoner som
är i användning. I vredfönstret för dessa zoner lyser ett
streck tills du har nollställt vreden.
VÄRMELÄGE
1234569
Avstängning
ca timmar
6541,5
2
1
Glaskeramikhällen
14
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramik-
hällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Fläckar tar du bort med rengöringsmedlet som
medföljde spisen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt mönster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig på
eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
aluminium
Glaskeramikhällen
15
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker eller överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR
SÅ
HÄR
OM
HÄLLEN
ÄR
MYCKET
SMUTSIG
:
1
Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2
Använd det medföljande rengöringsmedlet när
värmevarnaren slocknat. Skaka flaskan och
spruta ut ett par smala strängar på hällen. Gnid
rent med en fuktig trasa eller hushållspapper.
3
Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
F
ÖRVARA
RAKBLADSSKRAPAN
OÅTKOMLIG
FÖR
BARN
. Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen.
SÅ
HÄR
ANVÄNDER
DU
RAKBLADSSKRAPAN
:
1
Dra tillbaka skyddet så att rakbladet blir synligt
(
SE
BILD
)
.
2
Se till att rakbladet är rent och helt då det annars
kan det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa
i färghandeln.
3
Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan
trycka rakbladet hårt mot hällen utan att skada
den.
4
Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5
Efter användning tryck skyddet framåt så att det
täcker rakbladet. Förvara skrapan på en barn-
säker plats.
BYTE
AV
RAKBLAD
:
1
Öppna skrapan genom att lossa hela skruven (ingen
skruvmejsel behövs) och placera det nya rakbladet i
framkant.
2
Sätt ihop skrapan och skruva dit skruven igen.
3
Tryck skyddet framåt så långt det går så att rak-
bladet skyddas.
Glaskeramikhällen
16
Säkerhetsfunktioner
Hällåset
Med
HÄLLÅSET
i låst läge gör du det svårare för barn att
”använda” hällens värmezoner. Om någon vrider på ett
vred tänds inte zonen, däremot lyser
SAFE
i vred-
fönstret på hällen till dess att vredet åter är nollställt.
När hällåset är inkopplat lyser på hällen den röda
”lampan” ovanför symbolen för låset.
KOPPLA
IN
HÄLLÅSET
SÅHÄR
;
Vrid samtidigt de två vreden, till de främre zonerna,
moturs. Om någon nu vrider på ett vred till en av
hällens värmezoner tänds inte zonen, däremot lyser
SAFE
” i vredfönstret till dess att vredet åter är noll-
ställt.
SÅ
HÄR
ANVÄNDER
DU
DEN
LÅSTA
HÄLLEN
:
Vrid åter de två vreden moturs. Inom 10 sekunder kan
du ställa in valfri zon på valfritt värmeläge. Tänk på att
hällen nu är och förblir olåst tills det att alla värme-
zoner är avstängda.
SÅ
HÄR
KOPPLAR
DU
UR
HÄLLÅSET
;
Vrid samtidigt de två vreden, till de främre zonerna,
moturs. Inom 10 sekunder vrider du sedan ett av
vreden moturs en gång till. Du kan nu använda hällen
som vanligt.
1
2
4
3
Ugnarna
17
Ugnarna
Ugnarna har löstagbara ugnsstegar med två (lilla ugnen)
respektive sju (stora ugnen) falser på var sida. Vilken
falsnivå som är lämplig att använda för olika funktioner
och temperaturer, kan du se i tabellerna för bakning och
matlagning i slutet av bruksanvisningen. De båda
ugnarnas sidolampa går att byta
Ugnarnas funktioner
För samtliga funktioner gäller att kontrollampan lyser
under uppvärmning och slocknar vid uppnådd temper-
atur (tänds och släcks när termostaten slår till och
från). För att välja ugnsfunktion vrider du funktions-
vredet medurs till symbolen för önskad funktion (se
nedan).
LILLA
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Belysning
Över/undervärme
Ugnen har
AUTOMATISK
SNABBSTART
vilket innebär att
grillelmentet och bottenelementet automatiskt kopplas
in tills termostaten bryter första gången. När sedan
termostaten åter slår till är grillelementet bortkopplat
och bakningselementet är fortsättningsvis inkopplat.
Under snabbuppvärmningen blinkar termostatens
kontrollampa. När inställda temperaturen uppnåtts slocknar
den och tänds med fast sken när termostaten åter slår till.
Om du
INTE
vill ha automatisk snabbstart vrider du
fram termostatvredet tills kontrollampan börjar blinka.
Vrid sedan tillbaka vredet till belysningsläget och ställ
därefter omedelbart in önskad temperatur.
Färgsättning
Färgsättning av varma rätter, takelement inkopplat.
STORA
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Belysning
Över/undervärme
Yttre tak- och bottenelement inkopplat.
Övervärme
Yttre takelement inkopplat.
Ugnarna
18
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Grill
Inre takelement inkopplat.
Snabbstart
Inre tak- och bottenelement inkopplat. Det tar ca 9-10
minuter att värma upp ugnen till 200ºC. Kan även
användas vid gratinering.
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
HÅLL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form när den
kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder de två ugnarna? Här nedan får du praktiska
råd och tips på hur du bäst utnyttjar olika funktioner
för olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca 5 minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek. Ljusa alumin-
iumformar ger i regel ljusa resultat.
ÖVER
/
UNDERVÄRME
ger jämn färgsättning över hela
ytan. Välj den ugn vars storlek passar bäst. Den lilla
ugnen är lämplig för mjuka kakor och limpor.
Matlagning
Välj den ugn vars storlek passar bäst. Den lilla ugnen är
med sin låga höjd lämplig till gratänger, puddingar o.d.
Ugnarna
19
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Stekar av nöt-
kött, som rostbiff och innanlår, blir saftigast om de
tillagas i 125°C ugnsvärme, men tar lite längre tid än
vid högre ugnstemperatur. Välj en ugnssäker form med
låg kant där steken precis får plats, så undviker du att
skyn torkar in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det
ofta mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller
en långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför
bör helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grillkryd-
dor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte
tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det på
ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera en
långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att samla
upp fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet och termostatvredet på
önskad temperatur. Börja grilla efter 3–5 minuters
uppvärmning. Passa noga och vänd minst en gång
under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i
värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid
grillning.
Färgsättning
Ställ lilla ugnens funktions– och termostatvred på .
Sätt in rätten efter 3–5 minuter. Den här funktionen är
utmärkt vid färgsättning av ”låga” maträtter, t.ex.
varma smörgåsar och gratänger.
Ugnarna
20
Rengöring och skötsel
Ugnarna
Ugnarna har slät emalj.
GÖR
SÅ
HÄR
OM
UGNARNA
ÄR
MYCKET
SMUTSIGA
:
1
Spill eller överkok som sitter fast, lossar du med
t.ex. en stekspade.
2
Stryk med en svamp ut såpa i ugnen.
3
Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och över/
undervärme i ca 10 minuter.
4
När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten,
ev. kan du behöva gnida försiktigt med tvålull.
Torka torrt.
OBS! Vassa kanter, handskar rekommenderas.
Ugnsluckan
Luckan på rostfri spis består av ett extra innerglas som
lätt kan rengöras. Tänk på att inte skruva isär det extra
innerglaset och luckglaset samtidigt.
RENGÖRING
AV
DET
EXTRA
INNERGLASET
1
Öppna luckan och ställ den i öppet läge.
2
Skruva loss de två skruvarna med t ex ett mynt och
lyft upp luckglaset.
3
Rengör med fönsterputsmedel, om glaset är mycket
smutsigt kan du använda den medföljande rak-
bladsskrapan.
4
Lägg ner glaset så hålen passar i muttrarna och
skruva i skruvarna.
RENGÖRING
MELLAN
GLASEN
1
Kontrollera att ugnen inte är varm och att luckspär-
ren är i funktion innan du tar bort den yttre delen,
luckfronten.
2
Öppna luckan och placera, för att hindra luckan
från att slå igen, t.ex. hoprullade grytlappar mellan
bågarna i gångjärnen (
SE
BILD
). Fäll sedan upp luc-
kan.
3
Håll i luckhandtaget, tryck ner de två fjädrarna på
luckans övre kant och ta bort luckfronten.
4
Efter rengöring med ett fönsterputsmedel hakar du
åter fast fronten i konsolen (
SE
BILD
). Se till att luc-
kan sitter säkert fasthakad på båda sidor.
5
Tryck sedan ner de två fjädrarna på luckans övre
kant och tryck fronten på plats.
6
Ta bort grytlapparna.
2
4
3
1 / 1