Kombination av mikrovågor och varmluft:
1. Tryck på knappen Mic.+Conv. tills önskad kombination (180 eller 200
°C) har valts. I kombination 1 (C-1) utgörs 52 % av
tillagningsprocessen av mikrovågor och 48 % av varmluft. I
kombination 2 (C-2) utgörs 27 % av tillagningsprocessen av
mikrovågor och 73 % av varmluft. På displayen visas C-1 eller C-2,
liksom , och .
2. Vrid på inställningsknappen för att ställa in tillagningstiden (upp till 95
minuter).
3. Tryck på knappen Start/OK för att börja tillagningen. , och
blinkar på displayen.
4. Du kan se aktuell kombinationsfunktion under tillagningen genom att
trycka på knappen Mic.+Conv en gång. Tre sekunder senare återgår
displayen till standardläge.
Upptiningsfunktion:
1. Tryck på knappen Defrost W.T.. dEF1 visas på displayen, liksom
, och .
2. Vrid på inställningsknappen för att ange hur mycket maten som ska
tinas väger (max 2 000 g).
g visas på displayen.
3. Tryck på knappen Start/OK. blinkar, timern räknar ner och
upptiningen börjar.
Snabbupptiningsfunktion:
1. Tryck på knappen Jet Defrost. På displayen visas dEF2, liksom
, och .
2. Vrid på inställningsknappen för att ange hur mycket maten som ska
tinas väger (max 1 200 g).
g visas på displayen.
3. Tryck på knappen Start/OK. blinkar, timern räknar ner och
upptiningen börjar.
Snabbtillagningsfunktion:
Tryck på knappen Express Cook. Mikrovågsugnen startar
mikrovågsfunktionen och använder full effekt i 1 minut. Tillagningstiden
ökar med 1 minut varje gång du trycker på knappen. blinkar under
tillagningen.
Automatiska program:
1. Tryck på knappen Auto Function. På displayen visas och .
2. Vrid på inställningsknappen för att välja ett av följande automatiska
program (A1 till A8). Programkoden blinkar på displayen.
A1 Reheat A5 Meat
A2 Rice cook A6 Bread reheat
A3 Vegetables A7 Instant Noodles
A4 Chicken A8 Beverage
3. Tryck på knappen Start/OK för att bekräfta programvalet.
Programkoden visas på displayen.
4. Vrid på inställningsknappen för att ange hur mycket maten väger/antal
portioner.
5. Tryck på knappen Start/OK för att börja tillagningen. blinkar.
6. Du kan se aktuellt program under tillagningen genom att trycka på
knappen Autoprogram en gång. Tre sekunder senare återgår
displayen till standardläge.
BARNSÄKERHETSLÅS
Barnsäkerhetslåset förhindrar att små barn använder mikrovågsugnen.
Mikrovågsugnen kan inte användas när barnsäkerhetslåset är aktivt.
Barnsäkerhetslåset aktiveras genom att du håller knappen Stop/Clear
nertryckt i 3 sekunder. En lång signal ljuder och på displayen vissas en
nyckel och en lång rektangel. Barnsäkerhetslåset avaktiveras genom
att du håller knappen Stop/Clear nertryckt i 3 sekunder.
TIPS FÖR TILLAGNING AV MAT
När du lagar mat i mikrovågsugnen gäller följande grundregler:
Tillagningstid
Mindre mängder mat tillagas snabbare än större mängder. Om mängden
mat dubblas måste tillagningstiden ökas motsvarande, till nästan dubbelt
så lång tid.
Mindre bitar kött, små fiskar och hackade grönsaker tillagas snabbare än
större bitar. Av samma anledning rekommenderar vi att du skär köttet i
bitar som inte är större än 2 x 2 cm om du t.ex. ska göra gulasch, stuvning
eller liknande.
Matens kompakthet är också viktig för tillagningstiden. Ju mer kompakt
maten är desto längre tid tar det att tillaga den.
•Hela stekar har längre tillagningstid än grytor.
• En stek tar längre tid än en rätt med köttfärs.
Ju kallare maten är, desto längre blir tillagningstiden. Mat som är
rumstempererad tillagas därför snabbare än mat från kylen eller frysen.
Vid tillagning av grönsaker beror tillagningstiden på hur fräscha
grönsakerna är. Kontrollera därför hur grönsakerna verkar och lägg till eller
dra ifrån tid.
Den kortare tillagningstid som mikrovågsugnen ger innebär att maten inte
tillagas för länge.
• Om det behövs kan du tillsätta lite vatten.
• När du lagar fisk och grönsaker behöver du bara använda mycket lite
vatten.
Mikrovågseffekt
Effektinställningen beror på vilken sorts mat som ska lagas.
I de flesta fall lagas maten på full effekt.
• Full effekt används bland annat då man återuppvärmer mat snabbt,
kokar vatten eller liknande.
• Låg effekt används huvudsakligen för att tina mat och tillaga rätter
som innehåller ost, mjölk och ägg. (Hela ägg med skal kan inte kokas i
mikrovågsugnen eftersom de riskerar att explodera.) Dessutom
används låg effekt när sista handen läggs vid tillagningen eller för att
en rätt ska få behålla en särskild arom.
Allmän information om matlagning
• Om hela måltiden ska tillagas i mikrovågsugnen, rekommenderar vi att
du börjar med de mest kompakta livsmedlen, såsom potatis. Täck
över dem när de är klara och tillaga resten av måltiden.
• De flesta typer av mat bör vara övertäckta. Ett väl anpassat lock gör
att ånga och fukt stannar kvar, vilket förkortar tillagningstiden. Det
gäller särskilt vid tillagning av grönsaker, fiskrätter och grytor. Täcks
maten så fördelas dessutom värmen bättre och tillagningen går
snabbare och resultatet blir bättre.
• För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att maten placeras
korrekt eftersom mikrovågorna är starkast mitt i ugnen. Om du t.ex.
bakar potatis bör potatisarna placeras längs med glastallrikens kant
så att de tillagas jämnt.
• För att laga kompakta rätter som kött och kyckling jämnt är det viktigt
att vända på köttet några gånger.
• Det går att baka i mikrovågsugnen, men inte recept som innehåller
jäst.
• När du tillagar mat med ett tjockt skal, t.ex. potatis, äpplen, hela
squasher eller kastanjer, bör du nagga skalet för att förhindra att
maten exploderar under tillagningen.
• När du lagar mat i en ”vanlig” ugn, försöker du normalt att öppna
ugnsluckan så litet som möjligt. Det behövs inte med
mikrovågsugnsfunktionen: ingen energi eller särskilt mycket värme
försvinner. Det går alltså att öppna mikrovågsugnens lucka och
kontrollera maten hur många gånger som helst. Observera att detta
endast gäller för tillagning med mikrovågsugnsfunktionen. Vid
användning av funktionerna för varmluft och grill avges värme i
ugnsutrymmet.
Viktiga säkerhetsföreskrifter vid tillagning av mat!
• Om du använder mikrovågsugnen för att värma barnmat eller vätska i
en nappflaska måste du alltid röra om maten/vätskan och kontrollera
temperaturen innan du matar barnet. På så sätt fördelas värmen jämnt
och du undviker skållningsskador.
Locket och/eller nappen måste alltid tas av flaskan innan den
placeras i mikrovågsugnen.
• Om viss mat värms för länge kan den förkolna och ryka. Om det
händer ska du låta luckan vara stängd och stänga av mikrovågsugnen
helt.
• Använd inte mikrovågsugnen till fritering eller inläggningar.
• En del mat med lågt vatteninnehåll, t.ex. choklad i rutor och bakverk
med söt fyllning ska värmas försiktigt så att de, eller förpackningen,
inte förstörs.