5
OBS! Om du vill kontrollera vilken inställning du
gjort trycker du på knappen Clock. Starttiden visas i
cirka 3 sekunder innan displayen återgår till normal
visning.
BARNSÄKERHETSLÅS
Barnsäkerhetslåset förhindrar att små barn använder
mikrovågsugnen. Mikrovågsugnen kan inte användas
när barnsäkerhetslåset är aktivt. Barnsäkerhetslåset
aktiveras genom att du håller knappen Pause/cancel
intryckt i cirka 3 sekunder. Ett pip hörs och på displayen
visas ”OFF”. Barnsäkerhetslåset inaktiveras genom
att du håller knappen Pause/cancel intryckt i cirka 3
sekunder innan displayen återgår till att visa tiden.
TIPS FÖR TILLAGNING AV MAT
När du lagar mat i mikrovågsugnen gäller följande
grundregler:
Tillagningstid
Mindre mängder mat tillagas snabbare än större
mängder. Om mängden mat dubblas måste
tillagningstiden ökas motsvarande, till minst dubbelt så
lång tid.
Mindre bitar kött och fi sk, och hackade grönsaker
tillagas mycket snabbare än större bitar. Därför
rekommenderar vi att du skär köttet i bitar som inte
är större än 2 x 2 cm om du t.ex. ska göra gulasch,
stuvning eller liknande.
Matens fasthet är också viktig för tillagningstiden. Ju
fastare maten är desto längre tid tar det att tillaga den.
• Hela stekar har längre tillagningstid än grytor.
• En stek tar längre tid än en rätt med köttfärs.
Ju kallare maten är, desto längre blir tillagningstiden. Mat
som är rumstempererad tillagas därför snabbare än mat
från kylen eller frysen.
Vid tillagning av grönsaker beror tillagningstiden på
hur fräscha grönsakerna är. Kontrollera därför hur
grönsakerna verkar och lägg till eller dra ifrån tid.
En kortare tillagningstid i mikrovågsugnen innebär att
maten inte tillagas för länge.
• Om det behövs kan du tillsätta lite vatten.
• När du lagar fi sk och grönsaker behöver du bara
använda mycket lite vatten.
Mikrovågseffekt
Effektinställningen beror på vilken sorts mat som ska
lagas.
I de fl esta fall lagas maten på full effekt.
• Full effekt används bland annat då man värmer upp
mat snabbt, kokar vatten eller liknande.
• Låg effekt används huvudsakligen för att tina mat
och tillaga rätter som innehåller ost, mjölk och ägg.
(Hela ägg med skal får inte kokas i mikrovågsugnen
eftersom de kan explodera). Dessutom används låg
effekt när sista handen läggs vid tillagningen eller för
att en rätt ska få behålla en särskild arom.
Allmän information om matlagning
• Om hela måltiden ska tillagas i mikrovågsugnen,
rekommenderar vi att du börjar med de mest
kompakta livsmedlen, som potatis. Täck över dem
när de är klara och tillaga resten av måltiden.
• De fl esta typer av mat bör vara övertäckta. Ett
tättslutande lock gör att ånga och fukt stannar kvar,
vilket förkortar tillagningstiden. Det gäller särskilt vid
tillagning av grönsaker, fi skrätter och grytor. Genom
att täcka över maten fördelas värmen bättre och
tillagningen går snabbare och resultatet blir bättre.
• För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att
maten placeras korrekt eftersom mikrovågorna är
starkast mitt i ugnen. Om du t.ex. bakar potatis bör
potatisarna placeras längs med glastallrikens kant så
att de tillagas jämnt.
• För att laga kompakta rätter som kött och kyckling
jämnt är det viktigt att vända på köttet några gånger.
• Det går att baka i mikrovågsugnen, men inte recept
som innehåller jäst.
• När du tillagar mat med ett tjockt skal, t.ex. potatis,
äpplen, hela squasher eller kastanjer, bör du nagga
skalet för att förhindra att maten exploderar under
tillagningen.
• När du lagar mat i en ”vanlig” ugn, försöker du
normalt att öppna ugnsluckan så litet som möjligt.
Det behövs inte med mikrovågsugnen: ingen energi
eller särskilt mycket värme försvinner. Det går alltså
att öppna mikrovågsugnens lucka och kontrollera
maten hur många gånger som helst.
Viktiga säkerhetsföreskrifter vid tillagning av mat!
• Om du använder mikrovågsugnen för att värma
barnmat eller vätska i en nappfl aska måste du alltid
röra om maten/vätskan och kontrollera temperaturen
innan du matar barnet. På så sätt fördelas värmen
jämnt och du undviker skållningsskador.
Locket och/eller nappen måste alltid tas av fl askan
när den placeras i mikrovågsugnen.
• Om vissa typer av mat värms för länge kan de
förkolna och ryka. Om det händer ska du låta luckan
vara stängd och stänga av mikrovågsugnen helt.
• En del mat med lågt vatteninnehåll, t.ex. choklad
i rutor och bakverk med söt fyllning ska värmas
försiktigt så att de, eller förpackningen, inte förstörs.
ANVÄNDA KÄRL VID TILLAGNING AV MAT
Innan du börjar tillaga mat i kärl bör du se till att de
kärl du vill använda är tillverkade av lämpligt material,
eftersom viss sorts plast kan bli mjuk och deformerad,
och en del typer av keramik kan gå sönder (särskilt vid
tillagning av små mängder mat).
Så här gör du för att testa om ett kärl är lämpligt att
använda i mikrovågsugnen:
• Placera kärlet i mikrovågsugnen.
• Placera samtidigt ett halvfullt glas vatten i kärlet.
• Starta mikrovågsugnen och kör den i 15-30 sekunder
på full effekt.
• Om kärlet blir väldigt varmt att vidröra bör det inte
användas i mikrovågsugnen.
manual.indd 5manual.indd 5 08/04/05 11:14:3208/04/05 11:14:32