12
Svenska
Kombinationsugn
Vid denna inställning är äkten på och cirkulerar
luften som värms upp av elementen i taket och
botten på ugnen. Kombinationen av varmluft och
konventionell tillagning (över- och undervärme) gör att
denna funktion passar perfekt för att tillaga stora matvaror
som behöver lång tillagningstid, till exempel stora köttstekar.
Du kan också baka på två galler på samma gång, men
du måste byta plats på dem under bakningen eftersom
överdelen av ugnen är varmare än underdelen när funktionen
används.
Det här är en snabb, intensiv tillagningsmetod. Håll uppsikt
över tillagningen tills du har vant dig vid att använda denna
funktion.
Konventionell Ugn (över- och undervärme)
Vid denna inställning kombineras värme från tak- och
bottenelementet. Det passar speciellt bra för
ugnsstekning och för att baka pajer, kakor och kex.
Mat som tillagas på det översta gallret blir brun och
knaprig snabbare än på det nedre gallret eftersom den
övre delen av ugnen är varmare än den nedre delen (i likhet
med funktionen “Kombinationsugn”). För att uppnå jämn
tillagning måste du byta plats på matvaror av samma typ
under tillagning. Detta innebär att du kan tillaga mat som
kräver olika temperaturer samtidigt, och utnyttja både det
svalare området i ugnens nederdel och det varmare området
i överdelen.
Det frilagda översta elementet kan tillreda vissa livsmedel
alltför snabbt varför vi rekommenderar att maten i
stället tillreds i ugnens undre halva. Dessutom kan
ugnstemperaturen behöva sänkas.
För att uppnå jämn tillagning måste du byta plats på
matvaror av samma typ under tillagning.
Gratineringselement
Vid denna inställning används endast ugnens
takelement. Det passar bra för att gratinera eller
färdiglaga pastarätter, grönsaker i sås och lasagne
eftersom maten redan är varm när takelementet slås på.
Undervärme
Vid denna inställning används endast
bottenelementet. Den kan användas för att göra
pizzabottnar eller pajskal knapriga eller för att laga
färdigt smördegsskal på en av de nedre hyllorna. Det är också
en mild värme som passar bra för långsam tillagning av grytor
i mitten av ugnen eller för att värma upp tallrikar.
Funktionerna för gratinering och undervärme är praktiska
funktioner som gör att du kan avsluta rätter på ett perfekt
sätt.
Multifunktionsugnens Funktioner
Snabb Reaktion
Inställningen för snabb reaktion ger dig möjlighet att
förvärma ugnen snabbare än normalt. Den använder
varmluftugnsfunktionen med ytterligare värme från
ett av elementen uppe i ugnen. Varmluftsugnar värms snabbt
upp, men Snabbreaktions-funktionen gör denna process
ännu snabbare och gör det möjligt för dig att starta
tillagningen tidigare.
Vrid bara kontrollknappen till R och ställ in den önskade
temperaturen för att använda Snabbreaktions-funktionen.
Ljuset på kontrollpanelen bredvid R-symbolen tänds. Då
temperaturen uppnåtts slocknar ljuset samtidigt med
elementet upptill I ugnen.
När önskad temperatur uppnåtts slås det övre elementet av
och lampan slocknar.
Därefter upprätthålls ugnstemperaturen av
äktugnselementet och äkten.
Om du väljer att lägga mat i den kalla ugnen före tillagning
medan du använder Snabbreaktions-funktionen skall du se
till att kakor osv. inte är placerade för nära ugnstaket.
Varmluftsugn
Vid denna inställning är äkten och värmeelementet
runt den påslagna. Värmen i ugnen är jämnt fördelad,
vilket innebär att du snabbt kan tillaga stora
mängder mat.
Matlagning i varmluftsugn passar speciellt bra för bakning
på era galler på en gång och är en bra allroundfunktion. Det
kan hända att du behöver minska värmen med ungefär 10 °C
för recept som tidigare har tillagats i en vanlig ugn.
Om du vill värma upp ugnen före tillagning väntar du tills
lampan har slocknat innan du sätter in maten.
Varmluftsgrill
Vid denna inställning är äkten på samtidigt som
takelementet. Det gör att värmen är jämnare och
mildare än i en vanlig grill. För bästa resultat ska du
placera maten som ska grillas på ett galler över en stekform
som är mindre än en vanlig grillpanna. Det gör att luften
cirkulerar bättre. Tjocka kött- eller skbitar passar perfekt att
grilla på detta sätt eftersom den cirkulerande luften mildrar
värmen från grillen.
Ugnsluckan bör vara stängd under grillning för att spara
energi.
Du kommer också att upptäcka att du inte behöver hålla
uppsikt över och vända på maten lika mycket som vid
normal grillning. Värm upp ugnen före tillagning vid denna
inställning.
För bästa resultat rekommenderar vi att du inte placerar
grillpannan på den översta hyllan.