AEG 42116VE-WN Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual
42116VE NOBruksanvisning 2
SV Bruksanvisning 30
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
2. PRODUKTBESKRIVNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
3. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
4. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
5. HÄLL – RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
6. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
7. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
8. UGN - KLOCKFUNKTIONER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
9. UGN - ANVÄNDA TILLBEHÖREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
10. UGN – RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
11. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
12. OM MASKINEN INTE FUNGERAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56
13. TEKNISKA DATA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57
14. MILJÖSKYDD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat den så att du ska kunna få felfritt
resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet enklare – funktioner som du inte
skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att ägna några minuter åt att läsa detta för att få
ut så mycket som möjligt av produkten.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.aeg.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.aeg.com/productregistration
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.aeg.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen.
Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
30
www.aeg.com
1.
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här bruksanvisningen noga före
installation:
För din egen säkerhet och för maskin-
ens säkerhet
För att skydda miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till
att den följer med produkten om du flyt-
tar eller säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felak-
tig installation och användning orsakar
skada.
1.1 Säkerhet för barn och
handikappade
Denna produkt kan användas av barn
från 8 års ålder och uppåt, och av per-
soner med nedsatt fysisk, sensorisk el-
ler mental förmåga, samt personer
med bristande erfarenhet och kun-
skap, om de övervakas eller instrueras
beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som
är förknippade med användningen.
Barn ska inte leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom
räckhåll för barn. Det finns risk för
kvävning eller annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från ugnen
när luckan är öppen eller när ugnen
används. Det finns risk för skada eller
bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller
knapplåsfunktion ska det användas.
Det hindrar småbarn och husdjur från
att oavsiktligt sätta på ugnen.
1.2 Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation.
Det finns risk för personskada och ska-
da på produkten.
Lämna inte produkten utan tillsyn un-
der användning.
Stäng av produkten efter varje an-
vändningstillfälle.
1.3 Installation
Förutsättningar för installation för den
här produkten beskrivs på etiketten
(eller dataplåten).
Produkten får bara installeras och an-
slutas av en behörig tekniker. Kontakta
ett auktoriserat servicecenter. Detta
för att förhindra konstruktionsskador
eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har ska-
dats under transporten. Nätanslut inte
produkten om den är skadad. Kontak-
ta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, de-
kaler och folier från produkten före an-
vändning. Ta inte bort typskylten. Det
kan göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv
och standarder i landet där produkten
används måste följas (t.ex. säkerhets-
bestämmelser, regler för kassering
och återvinning och elektriska säker-
hetsbestämmelser).
Var försiktig när du flyttar produkten.
Denna produkt är tung. Använd alltid
skyddshandskar. Dra aldrig produkten
i handtaget.
Kontrollera att produkten inte är in-
kopplad på elnätet vid installation (i
förekommande fall).
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Placera inte produkten på en sockel.
1.4 Elektrisk anslutning
Produkten får bara installeras och an-
slutas av en behörig elektriker. Kon-
takta ett auktoriserat servicecenter.
Detta för att förhindra konstruktions-
skador eller fysisk skada.
•Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typs-
kylten stämmer överens med nät-
strömmen i huset.
Information om spänningen finns på
typskylten.
Du måste ha korrekta isoleringsanord-
ningar: strömbrytare, säkringar (säk-
ringar av skruvtyp tas ur hållaren), jord-
felsbrytare och kontaktorer.
SVENSKA 31
Den elektriska installationen måste ha
en isoleringsenhet så att du kan kopp-
la från produkten från nätet vid alla
poler. Kontaktöppningen på isolering-
senheten måste vara minst 3 mm
bred.
De stötskyddande delarna måste pla-
ceras så att de inte kan tas bort utan
verktyg.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Vid anslutning av elektriska produkter
till ett nätuttag, låt aldrig kablar vidrö-
ra eller komma nära den varma luckan
på produkten.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller
förlängningskablar. Risk för brand.
Var försiktig så att nätkontakten eller
sladden inte kläms eller skadas bakom
produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig ef-
ter installationen.
Dra inte i strömkabeln för att koppla
bort produkten från uttaget. Dra alltid
i stickkontakten (i förekommande fall).
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett ser-
vicecenter.
1.5 Användning
Använd produkten bara för matlag-
ning i ett hushåll. Produkten får inte
användas kommersiellt eller industri-
ellt. Detta för att förhindra fysisk skada
på person eller skada på egendom.
Övervaka alltid produkten under an-
vändning.
Håll dig på avstånd när du öppnar
luckan när produkten används. Het
ånga kan strömma ut. Det finns risk att
bränna sig.
Använd inte produkten om den har
kontakt med vatten. Använd inte pro-
dukten med våta händer.
Använd inte produkten som arbets- el-
ler avlastningsyta.
Produktens kokzon blir het under an-
vändning. Det finns risk att bränna sig.
Lägg inte metallföremål som bestick
eller kokkärlslock på ytorna eftersom
de kan bli heta.
Produktens insida blir het under an-
vändning. Det finns risk att bränna sig.
Använd handskar när du sätter in eller
tar ut tillbehör eller formar.
Produkten och åtkomliga delar blir
heta under användning. Var försiktig
så att du inte rör vid värmeelementen.
Håll barn borta från produkten om de
inte är under uppsikt hela tiden.
Öppna luckan försiktigt. Användning
av ingredienser som innehåller alkohol
kan producera en blandning av luft
och alkohol. Det finns då risk för
brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor kom-
ma nära produkten när du öppnar
luckan.
Placera inte brandfarliga produkter el-
ler föremål som är våta av brandfarliga
produkter och/eller föremål som lätt
smälter (av plast eller aluminium) i, i
närheten av eller på produkten. Det
finns risk för explosion eller brand.
Stäng av kokzonerna efter varje an-
vändningstillfälle.
Använd inte kokzonerna utan eller
med tomma kokkärl
Låt inte kokkärl torrkoka. Detta kan or-
saka skador på kokkärl och hällens yta.
Ytan kan skadas om föremål eller kok-
kärl faller på den.
Placera inte heta kokkärl i närheten av
kontrollpanelen eftersom värmen kan
skada produkten.
Var försiktig när du tar bort eller instal-
lerar tillbehören, för att undvika skada
på produktens emalj.
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten
aluminium eller med skadad botten
kan repa hällens yta om de dras över
den.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion.
För att förhindra skada eller missfärg-
ning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen
och täck inte med folie
ställ inte hett vatten direkt i produk-
ten
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagning-
en är klar.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Placera inte brännbara material i ut-
rymmet under ugnen. Förvara enbart
32
www.aeg.com
värmebeständiga föremål där (i före-
kommande fall).
Täck inte över ugnens ångventiler. De
sitter på översidans bakre del (i före-
kommande fall).
Sätt inte något på hällen som kan
smälta.
Om ytan är spräckt, koppla ur produk-
ten ur eluttaget. Det finns risk för els-
tötar.
Placera inte material som leder värme
(t.ex. tunn metallväv eller värmeledare
med metallöverdrag) under kokkärlen.
Överdriven värmereflexion kan skada
hällen.
1.6 Underhåll och rengöring
Se till att produkten har kallnat före
underhåll. Det finns risk att bränna sig.
Det finns risk att glaspanelerna kan
spricka.
Var noga med att alltid hålla produk-
ten ren. Ansamling av fett eller andra
matrester kan orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att
ugnens ytmaterial skadas
Både för din egen och produktens sä-
kerhet ska produkten alltid rengöras
med milt handdiskmedel och vatten.
Använd inte brandfarliga produkter el-
ler produkter som kan orsaka korro-
sion.
Rengör inte produkten med ång- eller
högtryckstvätt, vassa föremål, rengör-
ingsmedel med slipeffekt, repande
svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillver-
karens anvisningar. Spruta aldrig nå-
gonting på värmeelementen eller ter-
mostatens sensor (i förekommande
fall).
Rengör aldrig glasluckan med slipan-
de rengöringsmedel eller en metall-
skrapa. Innerglasets värmebeständiga
yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra
och kan gå sönder. De måste bytas.
Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung.
Lamporna som används i den här pro-
dukten är speciallampor som endast
är avsedda för användning i produkter
som denna. De kan inte användas för
att lysa upp ett rum, varken helt eller
delvis.
Om det blir nödvändigt att byta ut
lampan, byter du mot en med samma
effekt som är specialdesignad för pro-
dukter som denna.
Koppla från produkten från nätet före
byte av ugnslampan. Det finns risk för
elstöt. Låt produkten svalna. Det finns
risk att bränna sig.
Den katalytiska emaljen ska ej rengör-
as.
1.7 Kundservice
Bara en behörig tekniker får reparera
eller utföra arbete på maskinen. Kon-
takta ett auktoriserat servicecenter.
Använd endast originaldelar vid repa-
rationer och utbyten.
1.8 Bortskaffande av
apparaten
Gör så här för att förhindra fysiska ska-
dor:
Koppla loss apparaten från elutta-
get.
Klipp av strömkabeln och kassera
den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan
inte barn eller små djur stängas in i
produkten. Risk för kvävning.
SVENSKA 33
2. PRODUKTBESKRIVNING
2.1 Allmän översikt
5
4
3
2
1
8
7
9
10
11
1 4 5
6
32
1
Vred för ugnsfunktionerna
2
Strömindikator
3
Temperatur-/tidsdisplay
4
Temperaturvred
5
Temperaturindikator
6
Vred för hällen
7
Uttag för matlagningstermometer
8
Värmeelement
9
Ugnslampa
10
Fläkt- och värmeelement
11
Ugnsstegar
2.2 Beskrivning av hällen
2
145
mm
145
mm
1
456
210
mm
120/180
mm
3
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp
3
Kokzon 700/1700 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
2.3 Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
uppsamlingsfat för fett.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl maten är tillagad.
Avtagbara teleskopskenor
För att sätta galler eller plåtar på den.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsut-
rymmet.
34
www.aeg.com
3. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
3.1 Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den
första gången.
Se kapitlet "Underhåll och ren-
göring".
3.2 Ställa klockan
Ugnen kan bara användas efter
att tiden har ställts in.
När produkten har anslutits till elnätet el-
ler efter ett strömavbrott, blinkar klock-
ans kontrollampa automatiskt. Starta
med steg 2.
1.
Ändra tiden genom att trycka på "+"
och "- " samtidigt tills tidsindikatorn
blinkar.
2.
Ställ in tiden med "+" eller "- ".
3.
Efter cirka 5 sekunder slutar blink-
ningarna och klockan visar den in-
ställda tiden.
När timerfunktionen är aktiv kan
du inte ändra den aktuella tiden.
3.3 Förvärm
1.
Ställ in funktion och maxtempera-
tur.
2.
Låt hushållsapparaten köras utan
mat i ungefär 1 timme.
3.
Ställ in funktion och maxtempera-
tur.
4.
Låt hushållsapparaten köras utan
mat i ungefär 10 minuter.
5.
Ställ in funktion och maxtempera-
tur.
6.
Låt hushållsapparaten köras utan
mat i ungefär 10 minuter.
Detta görs för att bränna upp resterna i
hushållsapparaten. Delarna kan bli var-
mare än vanligt. När du förvärmer hus-
hållsapparaten för första gången kan
den avge lukt och rök. Detta är normalt.
Kontrollera att luftflödet är tillräckligt.
3.4 Barnlås
Barnlåset är som standard aktiverat.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera barnlåset
2
B
1
1.
Tryck på lucktätningen (B) på varje
sida. Tätningen släpper.
2.
Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
SVENSKA 35
1
2
3.
Lossa spaken (1), flytta den åt höger
(2) och sätt tillbaka den.
B
4.
Håll i lucktätningen (B) i varje sida
och sätt den på luckans innerkant.
Sätt lucktätningen i luckans övre
kant.
Aktivera barnlåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten avakti-
verar inte det mekaniska barnlå-
set.
4. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
4.1 Värmeläge
Vred Funktion
Varmhållning
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 - lägst; 9 - högst)
1.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
2.
Avsluta tillagningen genom att vrida
vredet till 0-läget.
Utnyttja restvärmen för att mins-
ka energiförbrukningen. Stäng av
kokzonen ca 5–10 minuter innan
tillagningen är klar.
4.2 Användning av
dubbelkokzon
VARNING
För att sätta på dubbelkokzonen,
vrid kontrollvredet med dubbel-
kokzon åt höger (vrid det inte
ända till stopp-läget).
1.
Vrid kontrollvredet åt höger till läge
"9".
2.
Vrid långsamt kontrollvredet till sym-
bolen
tills du hör ett klickljud.
Nu är båda kokzonerna på.
3.
För att ange önskat värmeläge, se
avsnittet "Värmeläge".
36
www.aeg.com
4.3 Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kok-
zon är varm.
VARNING
Risk för brännskador på grund av
restvärme!
5. HÄLL – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
5.1 Kokkärl
Kokkärlets botten skall vara så
tjock och plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med
aluminium- eller kopparbotten
kan orsaka missfärgning på
glaskeramiken.
5.2 Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock
på kokkärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen in-
nan du sätter på zonen.
Stäng av kokzonen innan tillag-
ningen är klar för att utnyttja
restvärmen.
Botten på pannor och kokkärl
måste vara lika stor som kokzo-
nen.
5.3 Exempel på olika typer av
tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Anvisning
-1
Varmhållning av tillagad mat efter
behov
Täck över maten
1-2 Hollandaisesås, smältning:
smör, choklad, gelatin
5-25
minu-
ter
Rör om då och då
1-2 Stanning: omeletter, äggstan-
ning
10-40
minu-
ter
Tillaga med lock
2-3 Sjudning av ris och mjölkbase-
rade rätter, värmning av färdig-
lagade rätter
25-50
minu-
ter
Tillsätt minst dubbla mäng-
den vätska som ris, rör om
mjölkrätter under tillagning-
en
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
minu-
ter
Tillsätt några matskedar
vätska
4-5 Koka potatis 20-60
minu-
ter
Använd max. 1/4 liter vatten
för 750 gram potatis
4-5 Tillagning av stora mängder
mat, stuvningar och soppor
60-150
minu-
ter
Upp till 3 liter vätska plus in-
gredienser
SVENSKA 37
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Anvisning
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon
bleu, kotletter, kroketter, korv,
lever, ägg, pannkakor, munkar
efter
behov
Vänd efter halva tiden
7-8 Hård stekning, potatiskroketter,
fransyska, biff
5-15
minu-
ter
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulash, grytstek), fri-
tera pommes frites
6. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
Rengör produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på glas-
keramiken påverkar inte produk-
tens funktion.
För att ta bort smuts:
1.
Ta omedelbart bort:smält plast,
plastfolie och mat med socker.
Smutsen kan skada produkten om
du inte gör detta. Använd en spe-
ciell skrapa för glaset. Sätt skrapan
snett mot glasytan och för bladet
över ytan.
Avlägsna när produkten är till-
räckligt sval:kalkavlagringsringar,
vattenringar, fettstänk, glänsande
metalliska missfärgningar. Använd
ett speciellt rengöringsmedel för
glaskeramik eller rostfritt stål.
2.
Rengör produkten med en fuktig
duk och lite rengöringsmedel.
3.
Torka sedan produkten torr med
en ren duk.
FÖRSIKTIGHET
Förvara rakbladsskrapan utom
räckhåll för barn. Använd rak-
bladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
7. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
7.1 Kylfläkt
När ugnen är påslagen startar kylfläkten
automatiskt. Om du stänger av produk-
ten fortsätter kylfläkten att gå tills pro-
dukten svalnat.
7.2 Aktivera och avaktivera
produkten
1.
Vrid vredet för ugnsfunktioner till en
ugnsfunktion.
Strömindikatorn tänds när produk-
ten är igång.
2.
Vrid temperaturvredet till en tempe-
ratur.
Temperaturindikatorn tänds medan
temperaturen i produkten ökar.
38
www.aeg.com
3.
Avaktivera produkten genom att vri-
da vredet för ugnsfunktioner och
temperaturvredet till av-läget.
7.3 Ugnsfunktioner
Ugnsfunktioner Tillämpning
AV-läge Produkten är avstängd.
Varmluft
För ugnsbakning på max två nivåer samtidigt. Ställ in
ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid över-/under-
värme.
Över/Under-
värme
För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Pizza/paj
För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en
mer intensiv bryning och som ska ha knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid över-/
undervärme.
Bryning
För stekning av större stycken kött eller fågel på en
nivå. För att bryna.
Max Grill
För grillning av tunna livsmedel i stora mängder. För
att rosta bröd.
Torkning För att torka livsmedel.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Ugnslampa För att lysa upp insidan av ugnen.
8. UGN - KLOCKFUNKTIONER
8.1 Temperatur-/tidsdisplay
1 2 3 4
56
1
Indikator för Signalur
2
Tidvisning
3
Indikator för funktionen Klocka
4
Indikator för matlagningstermome-
tern
5
Knappen +
6
Knappen -
SVENSKA 39
8.2 Timerfunktion
Denna funktion påverkar inte ug-
nens drift
Inställning av Timerfunktion
1.
Tryck på knappen + eller - .
2.
Ställ in tiden med knappen + eller -
(maximal tid är 2 timmar 30 minuter).
3.
Efter 5 sekunder börjar klockan att
räkna ner.
4.
Tryck på en valfri knapp när tiden har
gått ut för att stänga av signalen.
9. UGN - ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
9.1 Matlagningstermometer
Matlagningstermometern mäter inner-
temperaturen när köttstycken tillagas
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen. Se tabellen för
stekning.
Innertemperaturen. Se tabellen för
matlagningstermometern.
Använd endast matlagningster-
mometern som medföljer pro-
dukten eller originalreservdelar.
1.
Sätt in matlagningstermometerns
spets (med symbolen
på skaftet) i
mitten av köttet.
2.
Sätt in matlagningstermometerns
kontakt i uttaget framtill på produk-
ten. Matlagningstermometersymbo-
len
blinkar på displayen.
3.
Tryck på knapparna + eller - för att
ställa in önskad innertemperatur. Du
kan ställa in temperaturen mellan 30
och 99 °C.
4.
Välj ugnsfunktion och ugnstempera-
tur.
5.
Kontrollera att matlagningstermo-
metern sitter kvar i köttet och i utta-
get under tillagningen.
6.
En ljudsignal hörs när köttet uppnått
den inställda innertemperaturen.
Tryck på valfri knapp för att stänga
av signalen.
7.
Avaktivera produkten.
8.
Ta ur matlagningstermometern från
sitt uttag. Ta ut köttet ur produkten.
VARNING
Var försiktig när du avlägsnar
matlagningstermometerns spets
och kontakt. Det finns risk för att
du bränna dig.
Om köttet inte tillagas som du önskar,
utför ovanstående på nytt och ställ in en
högre innertemperatur.
40
www.aeg.com
9.2 Sätta in ugnstillbehör
Grill- / stekpannan och ugnsgall-
ret har sidokanter. Dessa kanter
och formen av styrskenorna är en
specialanordning för att förhind-
ra att kokkärlen glider.
Sätta in ugnsgallret och långpannan
tillsammans
Sätt gallret på långpannan. Skjut in den
djupa formen mellan styrskenorna på en
av ugnens nivåer.
Spara installationsanvisningarna
till teleskopskenorna för framtida
användning.
9.3 Teleskopskenor – isättning av ugnstillbehör
Ställ bakplåten eller långpannan på tele-
skopskenorna.
Den upphöjda kanten runt gallret
är en specialanordning som hind-
rar kokkärl från att glida av.
SVENSKA 41
9.4 Sätta in galler och djup långpanna samtidigt
Sätt gallret på långpannan. Ställ gallret
och långpannan på teleskopskenorna.
10. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
Temperaturerna och gräddnings-
tiderna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
FÖRSIKTIGHET
Använd en djup långpanna för
mycket fuktiga kakor. Fruktjuicer
kan orsaka permanenta fläckar
på emaljen.
10.1 Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kok-
tider) och placering av plåtar och gal-
ler till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen
stängas av ca 10 minuter innan bak-
ningstiden är slut, för att använda re-
stvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den
lägre temperaturen den första gång-
en.
Om du inte kan hitta inställningarna
för ett speciellt recept, leta efter ett
recept som är nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–
15 minuter, om du bakar kakor på mer
än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under bak-
ningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte till-
räckligt gräddad
på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För hög ugnstempera-
tur
Sänk temperaturen
42
www.aeg.com
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att
minska gräddningstiden
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För mycket vätska i de-
gen
Använd mindre vätska. Kontrolle-
ra mixningstiden. Speciellt om du
använder en matberedare
Kakan är för torr
För låg ugnstempera-
tur
Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte
jämnt gräddad
För hög temperatur
och för kort grädd-
ningstid
Minska temperaturen och förläng
gräddningstiden
Kakan blir inte
jämnt gräddad
Degen inte jämnt för-
delad
Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas
inte med den in-
ställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
10.2 Baka i varmluft
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
Små jästbröd med
fyllning
2+4 170-180 15-20
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vetebröd 2+4 170-180 30-40
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, bland-
ning
2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Braspannekaka 3 150-160 50-60
Formkaka 2+4 150-160 30-40
Sockerkakor/Ma-
deirakakor
2 150-160 50-60
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 2+4 150-160 10-20
SVENSKA 43
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mör-
degskakor
2+4 150-160
förbakning, bott-
nar 10-15
Frukttårtor, mör-
degskakor
2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smul-
deg
2+4 170-180 30-40
10.3 Traditionell bakning
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 8-12
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Små jästbröd med fyll-
ning
3-4 200-225 10-12
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Braspannekaka 2-3 170-180 50-60
Formkaka 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeiraka-
kor
1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegska-
kor
3-4 175-200
förbakning, bul-
lar 10-15
44
www.aeg.com
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Frukttårtor, mördegska-
kor
3-4 175
dekorering
35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringar 2 210-230 10-12
10.4 Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mör-
degskakor
2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smul-
deg
2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tjock - med myck-
et fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tunn botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembaka-
de
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembaka-
de
dekorering
3-4 215-225 35-45
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1)
förvärm ugnen
10.5 Varmluftstillagning
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2+4 150-160
1)
Fisk, stekning 2+4 165-175
1)
Köttfärslimpa 2+4 165-175 60-70
Danska köttbullar 2+4 165-175 35-45
Leverpâ 2+4 165-175 65-75
Potatisgratäng 2+4 175 55-65
Lasagne, hemla-
gad
2+4 175 60-70
SVENSKA 45
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Lasagne, frusen 2+4 175
30-45
2)
Pastagratäng 2+4 165-175 40-50
Pizza, hembakade 3 180-200 20-35
Fryst pizza 2+4 180-200
15-25
2)
Pommes frites,
frusna
2+4 180-200
30-45
2)
Tårtor, hembaka-
de
- förbakning, bul-
lar
2+4 165-175 15-20
Tårtor, hembaka-
de
- dekorering
2+4 165-175 30-40
Tårtor, frusna 2+4 175
25-35
2)
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar
när köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt
från benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges
på förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 =
40 min.
10.6 Över/Undervärme
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2-3 160-170
1)
Fisk, stekning 2-3 180-200
1)
Köttfärslimpa 2-3 175-200 45-60
Danska köttbullar 3-4 175-200 30-45
Leverpâ 2-3 180-200 50-60
Gratänger 2-3 180-200 50-60
Potatisgratäng 3-4 200 55-65
Lasagne, hemla-
gad
2-3 200 50-60
Lasagne, frusen 3-4 175-200
30-45
2)
Pastagratäng 2-3 180-200 30-40
Pizza, hembakade 2-3 220-230 15-25
Fryst pizza 2-3 220-230
15-25
2)
Pommes frites,
frusna
3-4 225-250
20-30
2)
46
www.aeg.com
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Tårtor, hembaka-
de
- förbakning, bul-
lar
3-4 190-210 15-25
Tårtor, hembaka-
de
- dekorering
3-4 190-210 20-30
Tårtor, frusna 3-4 200-225
20-30
2)
1)
När man steker eller koker fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar
när köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt
från benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges
på förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 =
40 min.
10.7 Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar
(läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i lång-
pannan eller på gallret över långpan-
nan. (om det används).
Stek magert kött i en stekgryta med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en steky-
ta kan stekas i en stekgryta utan lock.
10.8 Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
SVENSKA 47
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Lägg/bog/sadel 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Fläskstek
1)
2-3 175 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtempera-
turtillagad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
10.9 Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Rostbiff 1-3 180 90-120
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
48
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

AEG 42116VE-WN Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual