Tefal PY580012 Användarmanual

Kategori
Fondues, finsmakare
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Tack för att Ni köpt denna TEFAL produkt. Läs noggrant igenom bruksanvisningen, som är gemensam
för de olika versionerna beroende på vilka tillbehör som levereras med apparaten, och spara den för
framtida användning.
För din säkerhet uppfyller denna produkt gällande bestämmelser och standarder (lågspänningsdirektiv,
elektromagnetisk kompatibilitet, material godkända för livsmedelskontakt, miljö).
Apparaten är endast avsedd att användas för hemmabruk.
Den är inte avsedd att användas i följande fall som inte täcks av garantin:
I pentryn för personal i butiker, kontor och på andra arbetsplatser,
På lantbruk,
För gästernas användning på hotell, motell och andra liknande boendemiljöer,
I miljöer av typ bed & breakfast, vandrarhem och liknande rum för uthyrning.
TEFAL SAS har en fortlöpande forsknings- och utvecklingspolicy och kan komma att förändra denna produkt
utan förvarning.
Fasta eller flytande livsmedel som kommer i kontakt med de delarna på grillen markerade med - logon, bör
inte ätas.
Observera: apparaten är ingen leksak.
Förebyggande av olyckor i hemmet
Denna apparat är inte avsedd att användas av personer (inklusive
barn) som inte klarar av att hantera elektrisk utrustning, eller av
personer utan erfarenhet eller kännedom, förutom om de har erhållit,
genom en person ansvarig för deras säkerhet, en övervakning eller på
förhand fått anvisningar angående apparatens användning.
Om barn använder denna apparat måste de övervakas av en vuxen för
att säkerställa att barnen inte leker med apparaten.
Om olyckan ändå är framme, skölj omedelbart brännskadan med
kallt vatten och tillkalla läkare om det är nödvändigt.
Röken vid tillagning kan innebära fara för djur som har speciellt
känsliga luftvägar, som fåglar. Vi rekommenderar att fåglar hålls
på behörigt avstånd från platsen för tillagning.
Tillbehör (beroende på modell)
ministekspadar ( ) slev ( ) Små wokpannor x 6 ( )
Montering
Ta bort förpackningsmaterial, klisterlappar och eventuell plast inuti och
utanpå din produkt.
Ta bort tillbehören ett efter ett, i omvänd förvaringsordning.
Skölj av stekspadarna ( , sleven ( ) och de små wokpannorna ( )
under rinnande vatten ( ).
Smörj in wokpannornas ytbeläggning lätt med lite olja på ett
hushållspapper.
Före den första användningen av apparaten för pannkakor eller crêpes,
häll lite olja på stekhällen och torka av med en mjuk trasa eller
hushållspapper.
Anslutning och förvärmning
Rulla ut sladden helt och hållet.
Om sladden skadas, skall den bytas ut av tillverkaren, dennes
service agent eller likvärdigt kvalificerad person för att undvika
fara.
Kontrollera att elnätet är kompatibelt med uppgifterna som är
noterade på apparatens undersida.
Anslut apparaten till ett jordat uttag.
Om en förlängningsladd används, så måste den vara jordad.
Vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när du placerar
sladden, med eller utan förlängningssladd, vid bordet så att den
inte är i vägen för någon och så att ingen riskerar att snava över
den.
3
321
321
• Temperaturen kan vara hög
på de åtkomliga ytorna när
apparaten är i funktion.
• Rör aldrig vid apparatens
varma delar.
• Lämna aldrig apparaten utan
uppsikt när den används.
Ställ aldrig apparaten direkt på
en ömtålig yta (glasbord, duk,
lackade möbler etc.). Undvik
att ställa den på ett mjukt
underlag som t.ex. en
diskhandduk.
Om apparaten används mitt på
bordet, se till att den är utom
räckhåll för barn.
För att undvika överhettning
av apparaten får den aldrig
placeras i ett hörn eller mot en
vägg.
Lämna aldrig apparaten
oövervakad när den används.
32
FR
NL
DE
IT
SV
EN
ES
PT
CS
SK
Wok 025 04-11 22/04/11 11:58 Page 32
Apparaten är inte avsedd att fungera med hjälp av en extern timer
eller med en separat fjärrkontroll.
Apparaten värms upp då kontakten sätts i vägguttaget.
Låt apparaten förvärmas i 8 till 10 minuter.
Vid första användningstillfället kan en svag lukt- och rökutveckling
förekomma.
Thermo-Spot
TM
: Thermo-Spoten blir jämnt röd när apparaten är perfekt
uppvärmd och färdig att använda.
Tillagning
Efter förvärmning, är apparaten klar att användas.
Rekommendationer för användning av wokpannorna:
Använd inte wokpannorna på andra värmekällor: gas, värmeplattor…
som riskerar att skada dem.
Lämna inte plastredskap (slevar) i wokpannorna under uppvärmningen
så att redskapen inte tar skada.
Skär inte direkt i pannorna så att teflonbeläggningens egenskaper
bevaras.
Ställ inte de varma pannornadirekt på ömtåligt underlag: dukar,
fernissat trä… Använd glasunderlag, tefat eller kanske små tallrikar för
att ställa ifrån dig pannorna mellan två stekningsomgångar.
Ta med sleven den mängd smet du behöver för det valda receptet:
• Fyll på till den första randen för crêpes.
• Fyll sleven helt och hållet för blinier och pannkakor.
Sprid ut smeten med baksidan av sleven genom en cirkelrörelse.
För att underlätta spridningen av smeten rekommenderar vi att du ställer
sleven i vatten mellan varje användning.
Vänd pannkakorna vid halva tiden med hjälp av den medföljande
stekspaden.
Tillsätt ingredienser vid behov.
Låt steka ytterligare den tid som anges i receptet och servera pannkakan
på tallriken.
Efter användandet
Tag ur kontakten ur vägguttaget. Tag loss sladden ifrån apparaten.
Låt apparaten svalna.
Stekhällen rengörs med varmt vatten och diskmedel.
Stekspadar, slev och wokpannor får diskas i diskmaskin.
Använd aldrig en svamp med metalldelar eller skurmedel för att inte
skada tillagningsytan (t.ex. non-stick beläggning…).
Förvaring
När apparaten har kallnat helt och hållet, placera apparaten upp och ner
på en ren, plan och stabil yta, såsom en bordsduk, för att undvika att
skada stekhällen ( ).
Förvara varje tillbehör i sitt respektive förvaringsutrymme. Lägg alltid i
tillbehören i följande ordning.
1– Sladd, följ de olika stegen som visas av symbolerna: ;
2 – Stekspadarna, enligt symbolerna: ;
3 – Slev, enligt symbolerna: .
Var rädd om miljön!
Din apparat innehåller olika material som kan återanvändas eller återvinnas.
Lämna den på en återvinningsstation eller på en auktoriserad serviceverkstad för
omhändertagande och behandling.
A4
A3
A2
A1
Låt aldrig apparaten vara
igång tom.
Använd inte wokpannorna
tomma.
Flambera inga rätter på den
här produkten, det kan skada
den.
Obs! När det gäller söta
tillbehör (sylt, socker,
lönnsirap…) råder vi dig att
lägga dem på pannkakorna
efter stekningen och snarare
på tallriken än direkt på
apparaten för att inte skada
stekhällen.
Apparaten ska inte doppas ner
i vatten.
Nedsänk aldrig basplattan och
dess sladd i vatten.
33
FR
NL
DE
IT
SV
EN
ES
PT
CS
SK
Wok 025 04-11 22/04/11 11:58 Page 33
Fisk
Fiskfiléer med champinjoner
Koktid: 8 minuter
Smält smöret, tillsätt 1 tsk hackad schalottenlök och 4 skivor
champinjoner och låt dem ta färg. Tillsätt 100 g fisk skuren i tärningar, rör
om försiktigt och låt den ta lite färg. Tillsätt därefter 1 msk vitt vin, salt
och peppar och rör om. Låt koka 4 – 5 minuter och tillsätt sedan crème
fraiche. Rör om och servera.
Obs! Du kan använda olika slags fiskfiléer och flera svampsorter
(champinjoner, musseroner, karljohanssvamp…).
Glaserade räkor
Koktid: 6 minuterSkölj räkorna och skala dem. Värm olja i wokpannorna
och stek räkorna snabbt under omrörning.
Pudra genast över florsocker, blanda och låt det smälta under omrörning.
Tillsätt sedan pastis och sojasås. Salta, peppra och rör om.
Kabeljocurry
Koktid: 8 minuter
Värm olja i wokpannorna och stek sedan 100 g fisk skuren i kuber. Tillsätt
en nypa lök och en nypa vitlök. Rör ner 1 msk tomatpuré och pressad
citron och strö sedan curry över beredningen. Salta, peppra och rör om.
Kött
Kyckling i curry
Koktid: 12 minuter
Smält smöret och bryn schalottenlök, lök och kyckling på alla sidor. Strö
sedan över curry, salt och peppar. Rör om och låt koka ett ögonblick.
Tillsätt crème fraiche, blanda och tillsätt lite mango chutney efter smak
före serveringen.
Ankbröst
Koktid: 9 minuter
Stek 100 g ankbröst skuret i små kuber med en 1/2 msk sesamolja. Salta,
peppra och rör om. Tillsätt 1 msk passerade tomater. Låt puttra i några
minuter och tillsätt ananasskivan.
Köttfärs surprise
Koktid: 6 minuter
Blanda samtliga ingredienser (beredda i förväg) och forma till små
köttbullar eller små runda biffar. Smält smöret och stek efter smak.
Förslag : ställ köttet på bordet, låt gästerna ta för sig och, till exempel,
lägga till champinjoner, paprika, riven ost eller andra kryddor för att få en
mängd olika köttbullar eller hamburgare.
• 600 g. laxfilé skuren i
tärningar • 1 hackad
schalottenlök (6 tsk)
• 4 champinjoner skivade
(24 skivor) • 1 smörklick • 15 cl
vitt vin • 6 msk crème fraiche
• salt • peppar
Per wokpanna: • 100 g räkor
(600 g totalt) • lite olja
• 1 msk florsocker • 1 tsk Pastis
likör • 1 tsk sojasås • salt
• peppar • eventuellt : 1 tsk
majsmjöl
För 6 wokpannor: • 600 g
kabeljofiléer (torsk, makrill)
• 1 hackad vitlöksklyfta
• 1/2 hackad lök • 210 g
tomatpuré• 1 tsk curry • 1 msk
olja • 1 citron • salt • peppar
Per wokpanna:
• 1/2 kycklingfilé skuren i bitar
• 1 skiva lök hackad
• 1 skiva schalottenlök hackad
• 1 smörklick • curry • peppar
• 1 msk crème fraiche • mango
chutney (orientalisk het sås),
efter individuell smak
• 600 g ankbröst skuret i små
kuber • 3 msk sesamolja
• 200 g passerade tomater
• 6 ananasskivor
• 500 g köttfärs • hackad
persilja • 2 hackad vitlöksklyfta
• 1 hackad lök • 2 krossade
skorpor• 1 ägg • salt • peppar
• smör
34
FR
NL
DE
IT
SV
EN
ES
PT
CS
SK
Wok 025 04-11 22/04/11 11:58 Page 34
Biff Stroganov
Koktid: 14 minuter
Smält smöret i wokpannan. Tillsätt champinjoner och lök och bryn lätt.
Stek bifftärningarna under ordentlig omrörning så att de bryns på alla
sidor. Tillsätt sedan tomatpuré och senap och därefter vitt vin. Låt allt
blandas samman under försiktig omrörning, salta, peppra och rör om.
Tillsätt crème fraiche och en nypa paprika. Rör om före servering.
Suki-jaki (biff med morötter och ärter)
Koktid: 10 minuter
Blanda alltsammans noga med ett hackat päron, låt köttet marinera och
låt vila i 30 minuter. Låt köttet rinna av och stek den mängd du vill ha.
Tillsätt lite marinad efter halva stektiden.
Ägg
Ägg à la tomate
Koktid: 12 minuter
Smält smöret och stek löken och tomatbitarna. Knäck 2 ägg, salta och
peppra. Rör om försiktigt och stek efter smak.
Skink- och ostomelett
Koktid: 8 minuter
Smält smöret. Tillsätt ost och skinka och bryn snabbt. Häll på 1
1/2
slev
omelettblandning. Salta, peppra och rör om försiktigt med stekspaden.
Stek efter smak och servera.
Tillbehör
Karljohanssvamp à la Provençale
Koktid: 12 minuter
Rengör och skala svampen. Stek 1 tsk hackad schalottenlök och
1/2 krossad tomat i 1 tsk olja. Salta och peppra.
När svampen är genomstekt, tillsätt hackade örter och vitlök
Potatis med fläsk
Koktid: 15 minuter
Bryn smöret lätt i wokpannan och tillsätt sedan lök och fläsk. Rör om i
1 minut så att fläsket steks på alla sidor och tillsätt sedan de kokta
potatisarna. Rör om med stekspaden medan potatisen bryns på alla sidor
och låt den steka efter smak tills du serverar.
Per wokpanna: • 1 tsk hackad
lök • 5 hackade
champinjonskivor • 1 klick
smör • 100 g oxfilé i tärningar
(högst 2 cm) • 1 msk vitt vin
• 1 tsk crème fraiche • 1 tsk
tomatpuré • 1 tsk senap • salt
• peppar • paprikapulver
• 600 g oxfilé skuren i
tärningar
Beredning av marinaden:
• 4 msk sojasås • 4 msk
päronsaft • 2 msk socker
• 3 msk hackad schalottenlök
• 1 msk hackad vitlök • 1 msk
salt • 1/4 tsk peppar • 4 msk
sesamfrön • 1 msk sesamolja
Per wokpanna: • 1 tomatskiva
skuren i fyra delar • 1 lökskiva
skuren i små bitar • 2 ägg
• salt • peppar • 1 klick smör
Per wokpanna: • 1/4 skiva
skinka skuren i tärningar • 10 g
ost • 1 1/2 slev
omelettblandning • salt
• peppar• 1 klick smör
För 6 wokpannor: • 600 g.
karljohanssvamp
• 3 medelstora tomater
• 2 schalottenlökar
• 1 vitlöksklyfta • 50 g. persilja
• timjan • olja • salt • peppar
Per wokpanna: • 1 klick smör
• 2 tsk fläsk i tärningar • 1 tsk
hackad lök • 2 rågade msk kokt
potatis skuren i tärningar
(använd eventuellt djupfryst
potatis och öka koktiden med 3
– 5 minuter)
35
FR
NL
DE
IT
SV
EN
ES
PT
CS
SK
Wok 025 04-11 22/04/11 11:58 Page 35
Kreolsk jambalaya
Koktid: 8 minuter
Bryn 4 räkor skurna i bitar. 4 tunna skivor chorizo och 10 små
skinktärningar i lite olivolja. Tillsätt1 msk hackad lök, 1 tsk kokt paprika, 1
msk tärnade tomater
Tillsätt 50 g ris, 2 msk vitt vin, 1 tsk tomatpuré. Salta, peppra och rör om
väl.
Ris i tre färger
Koktid: 6 minuter
Stek snabbt 1 msk fläsktärningar, 1 msk hackade champinjoner, 1 msk
räkor och 1 msk sojasås i lite olja. Tillsätt 50 g kokt ris. Salta, peppra och
rör om.
Desserter
Bananer från Västindien
Koktid: 6 minuter
Blanda i en skål skivade bananer, apelsinsaft, rom och 30 g rörsocker och
låt marinera under måltiden.
Smält i en wokpanna en klick smör med 1 tsk socker och 1 msk marinad
och koka ihop. När allt har kokat ihop lite, tillsätt 1/2 skivad banan och
bryn under regelbunden omrörning.
Variant: Receptet kan också tillagas med ananas och apelsinsaft.
En panna full med röda bär
Blanda bär, vindruvssaft, smör och likör och låt marinera under hela
måltiden. Smält i en wokpanna en klick smör med 1 tsk socker och 1 msk
marinad och rör om försiktigt.
När blandningen börjar smälta, tillsätt 1 – 2 msk bär utan saft. Blanda
bären noga så att de glaseras i sockerblandningen och servera snabbt.
Häll allt på tallriken innan du täcker med vispad grädde och smält
choklad.
Karamelliserat äpple
Koktid: 14 minuter
Skär äpplena i små tärningar, bryn dem i wokpannorna och tillsätt sedan
socker och vatten. Låt dem karamelliseras på låg värme.
Crêpes
Koktid: ca 30 sekunder per sida • Recept för 6 personer (40 – 60 crêpes):
Klassisk fransk smet
Vispa 500 g mjöl med 1 liter mjölk till en jämn smet.Tillsätt 6 vispade
ägg, 2 nypor salt och 2 msk olja eller smält smör. Låt smeten vila 1 till
2 timmar.
Bovetesmet
För salta crêpes kan vetemjölet bytas ut mot bovetemjöl.
Ölsmet
För fylligare crêpes byter du ut 1/4 mjölk mot 1/4 liter öl.
• 300 g kokt ris • 200 g skalade
räkor • 200 g skinktärningar
• 150 g chorizo • 2 tärnade
tomater• 1 hackad lök • 15 cl
vitt vin • 1 kokt grön paprika
• 1 msk olivolja • 1 msk
tomatpuré • salt och peppar
• 300 g förkokt ris • 300 g
skalade räkor • 150 g
champinjoner • 150 g
fläsktärningar • 6 msk sojasås
• olja • salt och peppar
• 3 bananer skurna i skivor
• saft av 3 pressade apelsiner
• 80 g rörsocker • 1 nypa smör
• 300 g valfri blandning av
röda bär (hallon, svartvinbär,
björnbär, blåbär, smultron…)
• 20 cl vindruvssaft • 50 g
strösocker • 30 g smör
• vispgrädde • smält choklad
• 1 1/2 äpple (1/2 skalat äpple
per wokpanna) • 1 tsk socker
• 2 msk vatten
Ger ca 20 blinis: • 500 g siktat
vetemjöl • 1 liter mjölk • 6 ägg
• salt • olja el. smör
36
FR
NL
DE
IT
SV
EN
ES
PT
CS
SK
Wok 025 04-11 22/04/11 11:58 Page 36
Vattensmet
Tips:
Om smeten är för tjock vid gräddningen tillsätt lite vatten och vispa ihop
igen.
Salta pannkakor kan tillberedas med mer salt i smeten.
Förslag på tillbehör
Förrätter
• rökt lax skuren i smala skivor (med lite pressad citron) • stenbitsrom (med lite pressad citron),
krabbor, räkor eller smulad tonfisk med senap
Huvudrätter
• kycklingfilé skuren i tunna skivor med currysås (bechamelsås blandad med 1 hackad lök och 1/2 tsk
curry) • skaldjur i bechamelsås eller armorikansk sås
Ost
riven gruyère, parmesan, raclette (lägg osten på crêpen under stekningen sedan crêpen vänts och
låt den smälta) • Roquefort, crème fraîche, petit suisse (lägg roquefortost eller petit suisse på crépen
när du har serverat den på tallriken)
Desserter
• smält choklad med hackade mandlar, valnötter eller hasselnötter • farinsocker, socker eller sylt
(blåbär, hallon…) • kastanjecrème • glass i kulor (vanilj, choklad) • honung, hackade valnötter och
hasselnötter skivade bananer i socker
Blinis
Tillagningstid: 2,5 min på varje sida
Blanda jästen med 0,75 dl ljummen mjölk och låt stå i 10 min. Lägg
mjölet i en skål och gör ett hål i mitten. Tillsätt mjölken, lite åt gången
och blanda ihop. Tillsätt jästen, äggulorna, smält smör och salt. Låt
smeten vila på varm plats ca en timme.
Precis innan gräddningen av blinierna, vispa äggvitorna hårt och vänd
ner i smeten. Servera blinierna med kaviar.
Pannkakor
Tillagningstid: 2,5 min på varje sida
Bör planeras 1 timme i förväg.
Blanda jästen med 0,75 dl ljummen mjölk. Blanda mjölet, sockret, salt
och smält smör i en skål. Gör ett hål i mitten och tillsätt äggen och
jästblandningen. Vispa smeten och tillsätt långsamt resten av mjölken.
Låt vila på varm plats ca 1 timme och täck med handduk. Servera med
sylt eller lönnsirap.
För lättare crêpes byter du ut
mjölken mot vatten.
Ger ca 20 blinis: • 300 g
vetemjöl • 2 ägg • 10 g färsk
jäst • 1/2 liter mjölk • 1 msk
smält smör • 1/2 tsk salt
Ger ca 20 pannkakor: • 300 g
vetemjöl • 20 g färsk jäst
• 3 ägg • 3 dl mjölk • 30 g
socker • 2 msk smält smör
• 1 nypa salt • 30 g smör till
stekningen
37
FR
NL
DE
IT
SV
EN
ES
PT
CS
SK
Wok 025 04-11 22/04/11 11:58 Page 37
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79

Tefal PY580012 Användarmanual

Kategori
Fondues, finsmakare
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för