KitchenAid KVXXXB 14600 Användarguide

Typ
Användarguide

Denna manual är också lämplig för

Bruksanvisning
3
SÄKERHETSANVISNINGAR
Viktigt att läsa och respektera
Innan du använder apparaten ska du noggrant läsa dessa
säkerhetsanvisningar.
Förvara dem nära till hands för framtida bruk.
Dessa instruktioner finns även tillgängliga på webbplatsen:
docs. kichenaid.eu
I dessa instruktioner och på själva apparaten ges viktiga
säkerhetsföreskrifter som måste iakttas hela tiden.
Tillverkaren frånsäger sig allt ansvar för underlåtenhet att
följa dessa säkerhetsinstruktioner, för olämplig användning av
apparaten eller vid felaktig inställning av kontrollerna.
Mycket små (0-3 år) och små barn (3-8 år) ska hållas borta
från apparaten om de inte övervakas kontinuerligt.
Barn från 8 års ålder och personer med nedsatt fysisk, sensorisk
eller mental förmåga, eller bristande erfarenhet och kunskap får
lov att använda apparaten om de hålls under uppsikt eller om
de har fått instruktioner om hur apparaten ska användas på ett
säkert sätt och förutsatt att de förstår vilka faror det innebär.
Barn får inte leka med apparaten. Rengöring och
användarunderhåll får inte utföras av barn utan tillsyn.
TILLÅTEN ANVÄNDNING
VARNING: Apparaten är inte avsedd att drivas med hjälp av
en extern timer eller ett separat fjärrstyrt system.
Denna apparat är inte avsedd för professionellt bruk. Använd
inte apparaten utomhus.
Förvara inte explosiva eller brandfarliga ämnen såsom
aerosolburkar och placera eller använd inte bensin eller andra
lättantändliga material i eller i närheten av apparaten: om
apparaten skulle slås på av misstag kan materialet fatta eld.
Häng aldrig någonting på handtaget som finns på
maskinpanelen (i förekommande fall).
4
INSTALLATION
Apparaten ska hanteras och installeras av minst två
personer– risk för skada.
Använd skyddshandskar vid uppackning och installation - risk
för skärskada.
Installation, inklusive vattentillförsel (i förekommande
fall), elektriska anslutningar och reparationer ska utföras av
behörig tekniker. Reparera eller byt inte ut delar på apparaten
om detta inte direkt rekommenderas i bruksanvisningen.
Håll barn på säkert avstånd från installationsplatsen. När
produkten har packats upp, kontrollera att den inte har
skadats under transporten. Kontakta din återförsäljare eller
närmaste kundservice om du upptäcker något problem. Efter
installationen ska förpackningsmaterialet (delar av plast,
frigolit osv.) förvaras utom räckhåll för barn- risk för kvävning.
Apparaten ska kopplas bort från strömförsörjningen innan
någon installationsåtgärd utförs - risk för elchock. Under
installation, se till att apparaten inte skadar nätkabeln - risk för
brand eller elchock.
Aktivera apparaten endast när installationen har slutförts.
ELEKTRISKA VARNINGAR
Det måste alltid kunna gå att koppla bort apparaten från
elnätet genom att ta ut stickproppen från eluttaget om
åtkomligt, eller med hjälp av en flerpolig strömbrytare som
är installerad före eluttaget enligt elektriska bestämmelser.
Apparaten måste jordas i enlighet med nationella elektriska
säkerhetsstandarder.
Använd inte förlängningssladdar, grenuttag eller adaptrar.
När installationen är klar ska det inte gå att komma åt de
elektriska komponenterna. Använd inte apparaten om du är
våt eller barfota. Använd inte denna apparat om elsladden eller
stickkontakten är skadad, om den inte fungerar som den ska
eller om den har skadats eller fallit ned på golvet.
Om elsladden är skadad ska den bytas ut mot en likadan av
tillverkaren, dess servicepersonal eller liknande kvalificerad
tekniker för att undvika fara - risk för elstöt.
5
Rengöring och underhåll
: Försäkra dig om att apparaten är avstängd och bortkopplad från
elnätet innan något underhållsarbete påbörjas - risk för elstöt. Använd
aldrig ångtvätt – risk för elstöt.
Miljöskyddsråd
Bortskaande av förpackningsmaterialet
Förpackningsmaterialet kan återvinnas till 100%, vilket framgår av
återvinningssymbolen
. De olika delarna av förpackningsmaterialet
måste därför kasseras på ett ansvarsfullt sätt enligt gällande lokala
bestämmelser om avfallshantering.
Kassering av gamla hushållsapparater
Denna apparat är tillverkad av material som kan återanvändas eller
återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för avfallshantering.
För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av
hushållsapparater, var god kontakta de lokala myndigheterna, ortens
sophanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
Denna apparat är märkt i enlighet med direktiv 2012/19/EU om avfall
som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning (Waste
Electrical and Electronic Equipment, WEEE).
Genom att säkerställa korrekt bortskaffande av denna produkt bidrar du till
att förhindra potentiella negativa konsekvenser för vår miljö och hälsa.
Symbolen
på produkten eller i medföljande dokument anger att denna
produkt inte får kasseras som hushållsavfall, utan ska lämnas in till en
miljöstation för återvinning av elektrisk och elektronisk utrustning.
6
7
BESKRIVNING AV PRODUKTEN
1
2
5
4
3
1. Lock till vakuumkammare
2. Tätningsstång
3. Inbyggd panel
Tryck försiktigt för att öppna
4. Vakuumkammare
5. Kontrollpanel
KONTROLLPANEL
1 2 3 4 5 6 7
1. PÅSENS VAKUUM
Knapp för val och inställning av påsens
vakuumläge med indikator för segmentets
vakuumnivå.
2. CHEF SPECIALFUNKTIONER
Valknapp för Chef Sous Vide.
3. BEHÅLLARENS VAKUUM
Knapp för val och inställning av behållarens
vakuumläge med indikator för segmentets
vakuumnivå.
4. TÄTNING
Knapp för val av påsens tätningsnivå med
indikator för tätningsintensiteten av segmenten.
5. DISPLAY
6. START/STOPP-KNAPP
För att starta den valda funktionen eller för
att stoppa den manuellt om det behövs.
7. PÅ/AV-KNAPPEN
Tryck på den i 2 sekunder för att slå på och
stänga av förpackningsmaskinen.
Ikonerna på kontrollpanelfältet är känsliga för tryck. Tryck på symbolerna för att välja det värde du behöver.
Upprepad tryckning ökar intensitetsnivån i funktionerna 1, 3 och 4.
8
TILLBEHÖR
Vakuumpåsar
För tillagning i ångugn
eller vattenbad
20x30 cm - 25 st.
25x35 cm - 25 st.
För förvaring i frysen
20x30 cm - 25 st.
25x35 cm - 25 st.
Antalet och typ av tillbehör kan variera
beroende på modellen du köpt.
Andra tillbehör som inte medföljer kan
köpas separat.
På marknaden finns det många olika sorters tillbehör. Se till att de är lämpliga för
användningen (vakuumförpackning) och motståndskraftiga mot höga temperaturer
innan du slutför köpet.
ANVÄNDNING FÖRSTA GÅNGEN
Innan maskinen slås på ska man rengöra vakuumkammaren noga med en mjuk och fuktig
trasa. Rengör flera gånger och skölj trasan med vatten varje gång. Använd inte starka
rengöringsmedel, stålull, skrapor eller någon form av slipande, sura eller aggressiva ämnen
som kan orsaka irreparabla skador på vakuumkammarens yta.
Ställa in språk
Vakuummaskinen är utrustad med en display som kan programmeras på flera språk. För
att ställa in språket under den första uppstarten, tryck på strömbrytaren i två sekunder och
tryck omedelbart på
-knappen medan du håller ner den i 5 sekunder. Det nuvarande
språket blinkar på displayen: använd och
-knapparna för att skrolla genom listan över
tillgängliga alternativ. Tryck på
igen för att bekräfta det valda alternativet. Enheten stängs
av automatiskt och nästa gång den sätts på visas texten på det valda språket.
PRELIMINÄRA ANTECKNINGAR
Vakuumförpacka med påsar
Medföljande påsar är lämpliga för att förpacka icke-ömtåliga livsmedelsprodukter som tål
att klämmas, såsom kött, pålägg, hårdost, baljväxter o.s.v. De kan också förvara flytande
livsmedel.
Påsarna finns tillgängliga i två olika storlekar: 20x30 cm och 25x35 cm.
Förvara påsarna på sval och torr plats på avstånd från solljus och värme.
Vakuumpåsarna är avsedda för engångsbruk: Efter användning ska de kastas i enlighet med
lokala regler om avfallshantering av plast.
Välj påse enligt användning (konservering eller matlagning), lämplig för produktens storlek:
FAST PRODUKT BÖR INTE UPPTA MER ÄN 2/3 AV PÅSENS
FAKTISKA VOLYM
FLYTANDE PRODUKT BÖR INTE UPPTA MER ÄN 1/3 AV PÅSENS
VOLYM
Notera: introducera tillräckligt kall mat. Produkter som kylts ner till 3 °C (kylskåpstemperatur) ger bäst
konserveringsresultat.
9
Vakuumförpacka med behållare
(Medföljer inte apparaten)
Vakuumbehållare är användbara för förvaring av ömtålig mat som inte tål att klämmas och
för förvaring av flytande livsmedel.
Vakuumbehållarna passar varken för matlagning och för infrysning. För bästa prestanda
är det obligatoriskt att använda det specifika programmet för behållare enbart. Välj en
behållare som är lämplig för vakuum, som kan komma in i vakuumkammaren och som, när
den är införd, förblir cirka 1 cm från förpackningsmaskinens stängda lock. Sätt in produkten i
behållaren och stäng den.
Fyllnadsbegränsningar:
FASTA PRODUKTER
100%
BULJONGER  INFUSIONER
1/2
VEGETARISKA SÅSER OCH KÖTTSÅSER
1/3
KRÄMER, GRÄDDBASERADE SÅSER
1/4
PRODUKTER BASERADE PÅ ÄGG ELLER ÄGGVITA
1/6
Notera: introducera tillräckligt kall mat. Produkter som kylts ner till 3 °C (kylskåpstemperatur) ger bäst
konserveringsresultat.
Förvaring av vakuumförpackade livsmedel
Här är några viktiga regler att följa för ett perfekt resultat i köket. Försök inte att
vakuumförpacka mat som redan är gammal eller utan näring: Det går inte att få tillbaka
kvaliteter som redan har förlorats. Vakuumförpacka bara färska produkter av kvalitet.
Mat som har förvarats i omgivningstemperatur under lång tid eller som just har tillagats
eller förberetts förlorar dess ursprungliga fukt och egenskaper (färg, arom, smak o.s.v.).
Det är därför bäst att vakuumförpacka mat som har kylts länge i kylskåpet tills dess
temperatur når + 3/+ 6 °C (standard kylskåpstemperatur). Då produkterna förpackas vid
3/6 °C undviks också allvarliga skador på apparaten orsakade av ånginsugningar, som lätt
inträffar vid temperaturer över 6 °C.
När vakuumpåsarna används till rå och tillagad mat, tänk på att fördela maten jämnt i
påsen för att underlätta att luften töms ut. Dessutom ska påsarna inte fyllas för mycket
eftersom det kan påverka förseglingen och ge påsar som inte är lufttäta. I så fall kommer
inte vakuumet att vara länge: Upprepa förfarandet med en ny påse och kontrollera att
det inte finns öppningar eller skador på förseglingen.
Fyll påsarna till max 2/3 för fast mat eller till 1/3 om det är flytande mat eller fuktig mat.
Det är viktigt att torka frukt och grönsaker efter sköljning, för att förhindra stagnation av
vätska inuti påsen eller behållaren. Kondens kan minska vakuumnivån när påsen väl har
tillslutits.
För att bevara färskt kött under en längre tid, låt det svalna i kylskåpet i minst 2 timmar.
När det gäller fisk, skölj den först noggrant, fjälla den och ta bort fenorna. Torka den
sedan, som med kött, och kyl ner den ordentligt innan du vakuumförpackar den.
För lagrade ostar, som parmigiano reggiano, pecorino, etc. behövs ingen förberedelse.
För färska ostar, linda in dem i plastfolie eller använd en vakuumbehållare för att hindra
dem från att bli mosade.
För kallskuret i behållare och i vakuumpackade påsar krävs ingen särskild förberedelse.
Lagringstiden beror på ett antal faktorer, bl.a. originalkvaliteten på den förvarade maten,
förvaringstemperaturen, kyltiden för kokta livsmedel, vakuumnivån som uppnåtts och
kvaliteten på den använda vakuumpåsen.
10
FUNKTIONER
PÅSENS VAKUUMLÄGE
1. Tryck to öppna lådan.
2. Tryck på
knappen i 2 sekunder för att gå ur energisparläget.
3. Öppna locket och kontrollera att vakuumkammaren är torr. När du lägger ned maten
i påsen, se till så att påsen inte smutsas eller blöts ned vid påsens
öppning eftersom det kan äventyra tätningen.
4. Placera påsen, centrerad på tätningsstången, på ett sätt så att den
öppna kanten sticker ut med ca 2 cm i förhållande till stången själv.
5. Se till att kanterna är positionerade på stången utan rynkor eller
veck.
6. Stäng locket och håll det nere medan du samtidigt väljer önskat
påsprogram. Håll locket nedtryckt en kort stund. Detta för att försäkra
dig om att det förblir stängt och sluter tätt mot förseglingen under hela
programmet.
7. Tryck på
för att välja vakuumpåsprogram.
8. Tryck
för att ställa in önskad tätningsnivå (du kan välja tre olika
nivåer). Ju högre tätningsnivå som valts desto längre tätningstid (se
avsnittet Tätningsläge nedan).
För konservering av mat och för vakuummatlagning rekommenderas användningen
av nivå 2 eller 3.
9. Tryck på . Vakuumpåsprogrammet har startat. En ljudsignal (kort
pipljud) avges när programmet startar och när det stoppar.
MINIMUM VAKUUM.
FÖR PAKETERING AV KÄNSLIGA
PRODUKTER
PRODUKTER KÄNSLIGA FÖR TRYCK SOM SALLAD, JORDGUBBAR OCH BÄR
PRODUKTER KÄNSLIGA FÖR VOLYMMINSKNING SOM MOUSSE, VISPAD GRÄDDE
OSTAR BRIE, GORGONZOLA
MEDELVAKUUM.
ATT ANVÄNDAS FÖR
KONSERVERING AV RÅA ELLER
KOKTA PRODUKTER SOM ÄR
KÄNSLIGA FÖR TRYCK
SÅSER ELLER SOPPOR (KÖTTSÅS, MINESTRONESOPPA, KORNSOPPA)
FISKFILÉ
KYCKLING MED BEN, HARKÖTT MED BEN
HELA KRÄFTDJUR (RÄKOR MED HUVUD)
SQUASH, TOMATER OCH AUBERGINER
MAXVAKUUM.
ATT ANVÄNDAS FÖR
KONSERVERING AV ICKE-
ÖMTÅLIGA RÅA ELLER KOKTA
PRODUKTER
POTATIS OCH MORÖTTER
KÖTT
GRÖNSAKER I OLJA
OSTSKIVOR
• Denna enhet kan täta olika material:
TÄTNINGSNIVÅ REKOMMENDERAT MATERIAL
NIVÅ 1
TUNNA PÅSAR OLÄMPLIGA FÖR VAKUUM
NIVÅ 2
KOMMERSIELLT TILLGÄNGLIGA
VAKUUMPÅSAR
NIVÅ 3
ALUMINIUMPÅSAR ELLER VÄLDIGT TJOCKA
VAKUUMPÅSAR
11
Alla program kan stoppas i förväg genom att trycka på knappen
. I så fall fortsätter inte
maskinen förseglingen och trycket i kammaren återställs.
Vänta i ca 20 sekunder på ljudsignalen innan du startar ett annat program.
7 CHEF SPECIALFUNKTIONER
Den genomsnittliga tiden för dessa program varierar från 5 till 25 minuter.
Såser och vätskor i påsar
Tomatsås
Fruktjuice och puré
Sirap och koncentrat (vin, vinäger)
Förbered först paketet i vakuumkammaren enligt beskrivningen i kapitlet ”Förberedelser"
och stäng sedan locket genom att trycka lätt på framsidan (följ de föregående stegen från 1
till 6).
Notera: vätskor bör inte ta upp mer än 1/3 av påsens volym.
1. Tryck på
upprepade gånger tills du väljer Vätskor i påse.
2. Tryck
för att ställa in önskad tätningsnivå. Ju högre tätningsnivå som valts desto längre
tätningstid.
3. Tryck på
, och håll i locket lätt. Vakuumprogrammet startar. En ljudsignal (kort pipljud)
avges när programmet startar och när det stoppar.
Programmet framskrider automatiskt.
Mognadsprocess i påsar (Maturation in bags)
Mognadsprocess för kött
Torkning av soja eller vetegluten
Vila och hydratisering (smördeg, färsk pasta)
Fyllningar för färsk pasta, fyllda grönsaker
Förbered först paketet i vakuumkammaren enligt beskrivningen i kapitlet ”Förberedelser"
och stäng sedan locket genom att trycka lätt på framsidan (följ de föregående stegen från 1
till 6).
1. Tryck på
upprepade gånger för att välja program Mognad i påse.
2. Tryck
för att ställa in önskad tätningsnivå. Ju högre tätningsnivå som valts desto längre
tätningstid.
För konservering av mat och för vakuummatlagning rekommenderas användningen av nivå 2 eller 3.
3. Tryck på
. Vakuumprogrammet startar. En ljudsignal (kort pipljud) avges när
programmet startar och när det stoppar.
Programmet framskrider automatiskt.
Marinering i påsar
Köttmarinad
Beredning av saltat kött, tunna skivor av nötkött
Fiskmarinad
Beredning av grönsaker i olja eller vinäger
Förbered först paketet i vakuumkammaren enligt beskrivningen i kapitlet ”Förberedelser"
12
och stäng sedan locket genom att trycka lätt på framsidan (följ de föregående stegen från 1
till 6).
1. Tryck på
upprepade gånger för att välja program Marinering i påse.
2. Tryck
för att ställa in önskad tätningsnivå. Ju högre tätningsnivå som valts desto längre
tätningstid.
För konservering av mat och för vakuummatlagning rekommenderas användningen av nivå 2 eller 3.
3. Tryck på
. Vakuumprogrammet startar. En ljudsignal (kort pipljud) avges när
programmet startar och när det stoppar.
Programmet framskrider automatiskt.
Infusioner i påsar
Kalla extrakt eller för vakuumberedning
Kalla örtteer eller kryddteer eller för vakuumberedning
Förbered först paketet i vakuumkammaren enligt beskrivningen i kapitlet ”Förberedelser"
och stäng sedan locket genom att trycka lätt på framsidan (följ de föregående stegen från 1
till 6).
1. Tryck på
upprepade gånger för att välja program Infusion i påse.
2. Tryck
för att ställa in önskad tätningsnivå. Ju högre tätningsnivå som valts desto längre
tätningstid.
För konservering av mat och för vakuummatlagning rekommenderas användningen av nivå 2 eller 3.
3. Tryck på
. Vakuumprogrammet startar. En ljudsignal (kort pipljud) avges när
programmet startar och när det stoppar.
Programmet framskrider automatiskt.
Rengöring av musslor i behållare*
Välj en lämplig behållare som passar på brickan och som, när den är införd, förblir cirka 1 cm
från förpackningsmaskinens stängda lock.
Sätt in musslorna i behållaren utan att överskrida 2/3 av kapaciteten och sätt inte på locket.
Täck blötdjuren med en vattenlösning (1 liter kallt vatten + 30 g salt, väl upplöst).
1. Öppna locket och var försiktig så att du inte smutsar ner eller blöter ner brickans inre del.
2. Sätt in behållaren i brickan och stäng locket.
3. Tryck på
upprepade gånger tills du väljer Rengöring blåmusslor.
4. Tryck på
, och håll i locket lätt. Programmet startar. En ljudsignal (kort pipljud) avges
när programmet startar och när det stoppar.
Programmet slutar med att luften återförs in i facket.
5. Öppna locket och ta ut behållaren.
Marinering i behållare*
Köttmarinad
Fiskmarinad
Beredning av grönsaker i olja eller vinäger
Välj en behållare som är lämplig för vakuum, som kan komma in i facket och som, när den är
införd, förblir cirka 1 cm från förpackningsmaskinens stängda lock.
Sätt in 20 ml marinadvätska i behållaren för varje 100 g produkt och stäng locket på
behållaren.
1. Öppna locket.
13
2. Sätt in behållaren i vakuumkammaren och stäng locket.
3. Tryck på
upprepade gånger tills du väljer Marinering behållare.
4. Tryck på
, och håll i locket lätt. Programmet startar. En ljudsignal (kort pipljud) avges
när programmet startar och när det stoppar.
Programmet slutar med att luften återförs in i facket.
5. Öppna locket och ta ut behållaren.
Mognadsprocess i behållare*
Mognadsprocess för kött
Torkning av soja eller vetegluten
Smördeg med choklad
Mousse utan luft
Välj en behållare som är lämplig för vakuum, som kan komma in i facket och som, när den är
införd, förblir cirka 1 cm från förpackningsmaskinens stängda lock.
Sätt in produkten i behållaren och stäng den. Om produkten är en vätska, fyll endast
behållaren upp till 1/3.
1. Öppna locket.
2. Sätt in behållaren i vakuumkammaren och stäng locket.
3. Tryck på
upprepade gånger tills du väljer Mognad behållare.
4. Tryck på
, och håll i locket lätt. Programmet startar. En ljudsignal (kort pipljud) avges
när programmet startar och när det stoppar.
Programmet slutar med att luften återförs in i facket.
5. Öppna locket och ta ut behållaren.
*: Medföljer inte apparaten
TÄTNINGSLÄGE OCH TÄTNINGSNIVÅER
För att påsens vakuum ska bibehållas kvs en perfekt försegling. Detta identifieras med en
väl synlig försegling utan brännmärken.
Kontrollera dessutom att förseglingen är korrekt utförd: de två sidorna på påsen ska inte
kunna öppnas efter förseglingen. Om den inte är korrekt utförd, flytta över maten till en
annan påse och upprepa vakuumförpackningen.
För korrekt hantering av påsarna och av maten inuti dem, skriv förpackningsdatum och innehåll på avsett
område ovanför förseglingen och lägg dem i kylskåpet eller frysen.
• Denna enhet kan täta olika material:
TÄTNINGSNIVÅ REKOMMENDERAT MATERIAL
NIVÅ 1
TUNNA PÅSAR OLÄMPLIGA FÖR VAKUUM
NIVÅ 2
KOMMERSIELLT TILLGÄNGLIGA
VAKUUMPÅSAR
NIVÅ 3
ALUMINIUMPÅSAR ELLER VÄLDIGT TJOCKA
VAKUUMPÅSAR
ENDAST TÄTNING.
INGEN KONSERVERINGSEFFEKT
STÄNG PÅSARNA
PAKETERA KÄNSLIGA PRODUKTER
OMPAKETERA PRODUKTER SOM CHIPS, BRÖD OCH KEX
14
MINIMUM VAKUUM.
FÖR PAKETERING AV KÄNSLIGA
PRODUKTER
PRODUKTER KÄNSLIGA FÖR TRYCK SOM SALLAD, JORDGUBBAR OCH BÄR
PRODUKTER KÄNSLIGA FÖR VOLYMMINSKNING SOM MOUSSE, VISPAD GRÄDDE
OSTAR BRIE, GORGONZOLA
MEDELVAKUUM.
ATT ANVÄNDAS FÖR
KONSERVERING AV RÅA ELLER
KOKTA PRODUKTER SOM ÄR
KÄNSLIGA FÖR TRYCK
SÅSER ELLER SOPPOR (KÖTTSÅS, MINESTRONESOPPA, KORNSOPPA)
FISKFILÉ
KYCKLING MED BEN, HARKÖTT MED BEN
HELA KRÄFTDJUR (RÄKOR MED HUVUD)
SQUASH, TOMATER OCH AUBERGINER
MAXVAKUUM.
ATT ANVÄNDAS FÖR
KONSERVERING AV ICKE-
ÖMTÅLIGA RÅA ELLER KOKTA
PRODUKTER
POTATIS OCH MORÖTTER
KÖTT
GRÖNSAKER I OLJA
OSTSKIVOR
VAKUUMBEHÅLLARENS LÄGE
(Medföljer inte apparaten)
För att förbereda en vakuumbehållare, följ anvisningarna i avsnittet ”Förberedelser"; Placera
maten inuti och sätt på locket på behållaren.
1. Lägg behållaren i vakuumkammaren, i mitten av utrymmet längst ned.
2. Stäng locket och välj samtidigt vakuumbehållarprogram
och håll ner maskinens
glaslucka ett tag: Detta för att försäkra dig om att det förblir stängt och sluter tätt mot
förseglingen under hela programmet.
Tryck upprepade gånger på
för att välja rätt vakuumnivå:
VAKUUMNIVÅ BURKENS INNEHÅLL
NIVÅ 1
Burkar med skruvlock (twist-o), nya eller redan
förpackade: sylt och marmelader, köttsåser och konserver
(tomatsås, grönsaker i olja, pickles), mousse, vispad
grädde.
NIVÅ 2
Professionella burkar med skruvlock (twist-o):
sylt och marmelader, köttsåser och konserver (tomatsås,
grönsaker i olja, pickles), krämer, grönsaker.
NIVÅ 3
Professionella burkar: sylt och marmelader, köttsåser och
konserver (tomatsås, grönsaker i olja, pickles), grönsaker,
grytor, kex.
När programmet har slutförts ska behållaren ställas i kylskåpet enbart.
För att öppna en behållare, vrid lockventilen åt det håll som pilen visar: På så sätt
kommer det in luft i behållaren och locket kan lätt tas av.
• Om en av dina vakuumbehållare inte passar i maskinens urholkning,
använd kopplingen och det specifika röret (B). Sätt in kopplingen i
munstycket för luftuttag/intag och röret i locket på vakuumbehållaren.
Tryck på
och tryck upprepade gånger för att välja rätt vakuumnivå; Håll
sedan ned båda kopplingarna försiktigt och starta programmet utan att
stänga locket.
Ta bort tillbehöret från brickan när programmet har slutförts.
B
15
RENGÖRING
Använd inte ångrengöringsutrustning.
Använd inte stålull, slipsvampar eller slipande/frätande rengöringsmedel, eftersom
dessa kan skada apparatens ytor.
Rengör vakuumförpackningsmaskinen med en mjuk trasa eller svamp och milt
rengöringsmedel.
För att garantera god hygien och skydda kvaliteten på den förpackade maten ska
vakuumkammaren och glaslocket rengöras efter varje användning.
Använd en mjuk trasa eller en icke repande svamp och milt rengöringsmedel.
En gång i månaden ska tätningsstången rengöras för att avlägsna eventuella matrester som
kan äventyra påsens perfekta tätning.
För att underlätta detta arbete kan man lyfta upp tätningsstången (2) och ta bort den
från de två låstapparna. Använd en mjuk trasa eller en icke repande svamp och milt
rengöringsmedel.
Efter rengöring sätts stången tillbaka på låstapparna i höjd med de två hålen på stångens
undersida. Försäkra dig om att den är korrekt inkopplad utan att det svarta teflonröret
avlägsnas.
Om du planerar att inte använda maskinen på länge ska den rengöras noggrant.
Innan den används igen ska man ta ut stickproppen och rengöra den noggrant igen.
Automatiskt torkningsprogram
Förpackningsmaskinen uppmanar till behovet att starta ett TORKNINGSPROGRAM när
signallampan
tänds.
Ta bort eventuella föremål och restvätska från facket.
Tryck på
.
Vänta till slutet av programmet. Det tar ungefär 20 minuter. Vid för tidigt avbrott måste hela
programmet upprepas.
FELSÖKNING
PROBLEM MÖJLIG ORSAK LÖSNING
Alla indikatorlampor på
kontrollpanelen blinkar.
Överhettning.
Stäng av maskinen och vänta
ungefär 15 minuter så att den kyls
ned och överhettningsskyddet
återställs automatiskt.
Om problemet kvarstår när
maskinen slås på igen, ring vår
kundservice.
Indikatorlampan på
STOPP-knappen blinkar
tillsammans med en
intermittent ljudsignal
För lite vakuum i kammaren.
Locket trycktes inte ned i början
av programmet.
Vakuumbehållarens lock är inte
ordentligt stängt.
Locktätningen är sliten eller sitter
fel.
Stäng av maskinen och vänta
ungefär 15 minuter.
Om problemet kvarstår när
maskinen slås på igen, ring vår
kundservice.
16
PROBLEM MÖJLIG ORSAK LÖSNING
Vid påslagning blinkar
alla indikatorlamporna
på kontrollpanelen i 3
sekunder och en lång
ljudsignal avges.
Påminnelse om byte av pumpolja.
Kontakta Kitchen Aid
kundservice.
Programmet startar
(knapparna blinkar) men
pumpen fungerar inte.
Överhettning.
Stäng av maskinen och vänta
ungefär 15 minuter innan den
slås på igen.
Om problemet kvarstår när
maskinen slås på igen, ring vår
kundservice.
Alla indikatorlampor på
kontrollpanelen blinkar.
Överhettning.
Stäng av maskinen och vänta
ungefär 15 minuter så att den kyls
ned och överhettningsskyddet
återställs automatiskt.
Om problemet kvarstår när
maskinen slås på igen, ring vår
kundservice.
Indikatorlampan på
STOPP-knappen blinkar
tillsammans med en
intermittent ljudsignal
För lite vakuum i kammaren.
Locket trycktes inte ned i början
av programmet.
Vakuumbehållarens lock är inte
ordentligt stängt.
Locktätningen är sliten eller sitter
fel.
Stäng av maskinen och vänta
ungefär 15 minuter.
Om problemet kvarstår när
maskinen slås på igen, ring vår
kundservice.
Vid påslagning blinkar
alla indikatorlamporna
på kontrollpanelen i 3
sekunder och en lång
ljudsignal avges.
Påminnelse om byte av pumpolja.
Kontakta Kitchen Aid
kundservice.
Programmet startar
(knapparna blinkar) men
pumpen fungerar inte.
Överhettning.
Stäng av maskinen och vänta
ungefär 15 minuter innan den
slås på igen.
Om problemet kvarstår när
maskinen slås på igen, ring vår
kundservice.
Maskinen slås inte på Ingen strömförsörjning.
Kontrollera den elektriska
anslutningen. Om problemet
kvarstår när maskinen slås på
igen, ring vår kundservice.
För lite vakuum i påsen
Ojämn eller otillräcklig
påsförsegling.
Oregelbunden tätningsremsa.
Smutsig eller skadad påse.
Påsens storlek passar inte till
produkten inuti den.
Bristande funktion på pumpen.
Placera påsen rätt. Kontrollera
skicket på teflonöverdraget.
Byt påse.
Välj en påse där produkten inte
överskrider 2/3 av volymen.
Om problemet kvarstår när
maskinen slås på igen, ring vår
kundservice
17
PROBLEM MÖJLIG ORSAK LÖSNING
Maskinen förseglar inte
påsarna.
Smutsiga kontakter.
Förseglingsstången är sönder.
Ingen strömförsörjning.
Lossa tätningsstången från de två
låstapparna och rengör de två
hålen på stången.
Om problemet kvarstår när
maskinen slås på igen, ring vår
kundservice.
Förpackningsmaskinen är
avstängd
Ingen elektrisk ström eller
elektroniskt fel.
Koppla från eluttaget.
Kontakta den tekniska tjänsten.
Knapparna reagerar inte
på kommando.
Kontrollpanelens yta är smutsig
eller våt.
Rengör och torka
kontrollpanelens yta.
Locket öppnas inte.
Ett program körs.
Under programmet finns ingen
elström.
Det är normalt att locket är stängt
under driftprogrammen. Vänta
på att programmet tar slut eller
tryck på STOP för att avbryta
programmet och tömma brickan.
Återställ strömförsörjningen och
vänta på dekomprimeringen av
brickan.
För mycket luft finns kvar i
den tätade påsen.
Påsen är inte lämplig för
dimensionerna på den produkt
som ska förpackas.
Vakuumnivån som valt är för låg.
Produkten är flytande.
Välj en påse av lämplig storlek.
Upprepa programmet med en
högre vakuumnivå.
Det är normalt att några
luftbubblor finns kvar inuti med
en flytande produkt.
Tätningen är inte optimal.
Den valda tätningsnivån är inte
korrekt för vilken typ av påse som
används.
Många konsekutiva program
utfördes med tätning.
Påsen är större än
tätningsstången.
Påsens kant var inte korrekt
placerad.
Påsens kant är smutsig.
Mottrycksgummit och
tätningsstången är smutsiga.
Mottrycksgummit och
tätningsstången är trasiga.
Upprepa programmet genom att
justera tätningsnivån.
Vänta minst 2 minuter mellan
ett program och ett annat för att
tätningsstången skall svalna.
Använd en lämplig påse.
Placera påsens kant i mitten och
så att den sticker ut ca 2 cm från
tätningsstången.
Undvik att kanten bildar veck i
närheten av tätningsstången.
När produkten är insatt, vänd
kanten på påsen så att den yttre
delen förblir ren.
Rengör tärningsstången och
mottrycksgummit.
Kontakta den tekniska tjänsten.
blinkar
Display FEL01
Pumpen har absorberat
fukt och orenheter.
Starta torkningsprogrammet.
18
PROBLEM MÖJLIG ORSAK LÖSNING
Display FEL02
Vid programmets slut är
symbolen
kvar på eller
blinkar.
Den införda produkten är för
varm eller har en vätskemängd
över den angivna mängden.
Ta bort produkten från
vakuumkammaren.
Sätt tillbaka vakuumpåsen
fylld med rätt mängd och
rätt temperatur på maten (se
tabell i kapitlet Preliminära
anteckningar).
Upprepa den valda funktionen.
Kontakta Kundtjänst om
problemet kvarstår.
Under ett program kommer
på och åtföljs av en
ljudlig signal.
Display FEL03
Vakuumet är inte aktiverat.
Locket är inte stängt.
Det finns smuts på lockets
tätning.
Lockets tätning är trasig.
PUMPEN startar inte.
Pumpskyddet har aktiverats.
När programmet har startat, tryck
försiktigt på locket för att aktivera
vakuumet.
Rengör bricka och tätning.
Kontakta den tekniska tjänsten
för utbyte.
Under ett program med en
extern behållare kommer
på och åtföljs av en
ljudlig signal.
Display FEL03
Locket på den externa behållaren
är inte korrekt placerat.
Den externa suganordningen var
inte ordentligt ansluten.
Placera locket på den externa
behållaren korrekt.
Anslut den externa
suganordningen korrekt till
förpackningsmaskinen och till
behållaren.
Programmet slutförs och
symbolen
blinkar med
ett varningsljud.
Display FEL04
Vakummsensor fel. Kontakta den tekniska tjänsten.
Det kommer på
och
blinkar.
Display FEL05
Många konsekutiva program
utfördes och oljan i pumpen har
överhettats.
Stäng av apparaten och låt den
svalna.
Om problemet kvarstår när
maskinen slås på, ring vår
kundservice.
400011328975
Tryckt i Italien
SV
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

KitchenAid KVXXXB 14600 Användarguide

Typ
Användarguide
Denna manual är också lämplig för