Installation och handhavande
16 / 32 300746
• För att åter vakuumförpacka mat som har tagits ur den vakuumförpackade
förpackningen, följ instruktionerna för kylförvaring efter öppning för säker
återförvaring.
• Ät ömtålig mat som tidigare har värmts upp, tinats eller tagits ur kylskåpet
omedelbart. Ät inte mat som har legat i luften i flera timmar; i synnerhet när de
har tillagats med en tjock sås och förvarats i en vakuumförseglad eller lufttät
miljö.
• Mjuk och ömtålig mat (fisk, jordgubbar etc.) ska förfrysas över natten. Efter
förfrysning kan produkterna vakuumförpackas och slutligen läggas i frysen.
FÖRSIKTGT!
Vakuumförpackning är inte en ersättning för frysning eller djupfrysning!
Alla ömtåliga livsmedel som kräver frysning före vakuumförpackning
måste kylas och frysas även efter vakuumförpackning.
Vakuumförpackning till frysen
• Apparaten hjälper till att hålla maten fräsch när den förvaras på rätt sätt. Maten
ska förpackas så färsk som möjligt.
• Känsliga livsmedel, eller sådana som behåller sin form och utseende, kan
skadas vid vakuumförpackning av färskvaror. Förfrys ömtålig mat som kött, fisk,
jordgubbar, smörgåsar mm. De kan frysas i 24 timmar innan frostbränna
uppstår. Efter förfrysning av produkterna kan de vakuumförpackas i påsar och
förvaras i frysen under lång tid för att bevara både smaken och näringsvärdet
hos de förpackade produkterna.
• För att vakuumförsluta flytande livsmedel som soppor, grytor och grytor, frys
dem först i en gryta eller skål, vakuumförpacka dem sedan och förvara frysta i
frysen.
• Färska grönsaker ska tvättas eller skalas och blancheras kort i kokande vatten
(eventuellt blancheras i mikrovågsugn) före vakuumförpackning, men håll
grönsakerna fasta och förhindra att de kokar för mycket. Efter kylning,
vakuumförpacka i valfria portioner.
• För packning av icke-fryst mat, använd ca 5 cm mer folie för att kompensera för
expansionen av den frysta maten. Lägg köttet eller fisken på en hushållspapper
och vakuumförpacka den i en påse med hushållspapper. Tack vare detta
kommer saften från produkten att absorberas.
• Innan du vakuumförpackar mat som pitabröd, pannkakor eller hamburgare,
separera livsmedel med bakplåtspapper eller matfilm. Detta gör det lättare att ta
bort enskilda bitar och återförsluta resten för förvaring i frysen.
Vakuumförpackning avsedd för kylskåpet
• Måltider kan tillagas i förväg i lämpliga portioner och förvaras
vakuumförpackade i kylen och sedan värmas upp efter behov.