Bartscher 300746 Bruksanvisningar

Typ
Bruksanvisningar
420/20L
300746
Bartscher GmbH
Franz-Kleine-Str. 28
D-33154 Salzkotten
Tyskland
tel. +49 5258 971-0
fax: +49 5258 971-120
Servicenummer: +49 5258 971-197
www.bartscher.com
Version: 3.0
Skapandedatum: 2024-01-10
SV
2
300746 1 / 32
Original bruksanvisning
1 Säkerhet ........................................................................................................ 2
1.1 Förklaring av signalord ............................................................................. 2
1.2 Säkerhetsanvisningar .............................................................................. 3
1.3 Avsedd användning ................................................................................. 5
1.4 Oändamålsenlig användning ................................................................... 5
2 Allmänt .......................................................................................................... 6
2.1 Ansvar och garanti ................................................................................... 6
2.2 Upphovsrättsskydd .................................................................................. 6
2.3 Försäkran om överensstämmelse ............................................................ 6
3 Transport, förpackning och lagring ................................................................ 7
3.1 Leveranskontroll....................................................................................... 7
3.2 Förpackning ............................................................................................. 7
3.3 Lagring ..................................................................................................... 7
4 Tekniska parametrar ...................................................................................... 8
4.1 Tekniska data .......................................................................................... 8
4.2 Sammanställning av apparatens komponenter ........................................ 9
4.3 Apparatens funktion ............................................................................... 11
5 Installation och handhavande ...................................................................... 12
5.1 Installation .............................................................................................. 12
5.2 Fördelar med vakuumpackning .............................................................. 13
5.3 Principer för vakuumförpackning............................................................ 15
5.4 Handhavande ........................................................................................ 18
6 Rengöring .................................................................................................... 27
6.1 Säkerhetsanvisningar för rengöring ....................................................... 27
6.2 Rengöring .............................................................................................. 28
7 Felsökning ................................................................................................... 29
8 Återvinning................................................................................................... 32
Säkerhet
2 / 32 300746
SV
Diese Bedienungsa nleitung besc hreibt die Installa tion, Bedienu ng und Wartu ng des Geräts un d gilt als wichtig e Informationsqu elle und N achschlagewer k. Die Kenntnis aller enthaltene n Sicherheitshin weise und Han dlungsanweisunge n schafft die Voraussetzu ng für das si chere und s achgerechte Ar beiten mit de m Gerät. Darüb er hinaus müsse n die für den Eins atzbereich des Geräts gelte nden örtlichen U nfallverhüt ungsvorschrift en und allgemeine n Sicherheitsb estimmungen eing ehalten wer den. Diese Bedi enungsanleitung is t Bestand teil des Prod ukts und muss i n unmittelb arer Nähe des Ger äts für das In¬s tallations-, B edienungs-, Wartungs- und R einigungspers onal jederzeit z ugänglich auf¬b ewahrt werden. W enn das Ger ät an eine dritt e Person
weitergegeben wird, muss die B edienungsanlei tung mit ausg ehändigt werde n.
Denna bruksanvisning innehåller en beskrivning av installation, handhavande och
underhåll av apparaten och är en viktig informationskälla samt handbok. För att
arbeta med apparaten säkert och korrekt är en kunskap om bruksanvisningens alla
säkerhets- och användningsanvisningar nödvändig. Dessutom är föreskrifter om
förebyggande av olyckor, arbetsmiljöföreskrifter och bestämmelser som gäller på
det området där apparaten används tillämpliga.
Före arbete med, och särskilt före start av apparaten, läs denna bruksanvisning för
att undvika person- och egendomsskador. Felaktig användning kan leda till skador.
Denna bruksanvisning är en integrerad del av produkten och skall förvaras
i omedelbar närhet till produkten samt vara tillgänglig hela tiden. När apparaten
överlämnas är det nödvändigt att även överlämna denna bruksanvisning.
1 Säkerhet
Apparaten har tillverkats enligt gällande tekniska regler. Ändå kan apparaten vara
en källa till faror, om den används felaktigt eller för andra ändamål än de avsedda.
Alla personer som använder apparaten skall följa de uppgifter som finns i denna
bruksanvisning samt följa säkerhetsanvisningar.
1.1 Förklaring av signalord
Viktiga säkerhetsanvisningar och varningstexter har markerats med lämpliga
signalord i denna bruksanvisning. Dessa anvisningar ska följas noga för att undvika
olyckor, person- och egendomsskador.
FARA!
En varningstext FARA varnar för faror som leder till allvarliga skador
eller dödsfall om de inte undviks.
VARNING!
En varningstext VARNING varnar för faror som kan leda till lindriga
eller allvarliga skador eller dödsfall om de inte undviks.
Säkerhet
300746 3 / 32
SV
FÖRVARNING!
En varningstext FÖRVARNING varnar för faror som kan leda till lätta
eller lindriga skador om de inte undviks.
, die
OBS!
En varningstext OBS innebär en möjlig egendomsskada som kan
uppstå om säkerhetsanvisningarna inte följs.
NOTIFIERING!
Symbolen NOTIFIERING informerar användaren om nästa uppgifter
och anvisningar om användning av apparaten.
1.2 Säkerhetsanvisningar
Elektrisk ström
En för hög nätspänning eller en felaktig installation kan leda till elolycksfall.
Apparaten kan anslutas endast om uppgifter på namnskylten överensstämmer
med nätspänningen.
För att undvika kortslutningar ska apparaten hållas torr.
Om det uppstår fel vid drift ska apparaten kopplas bort från elnätet direkt.
Vidrör inte stickproppen med våta händer.
Fatta aldrig tag i apparaten om den föll i vatten. Koppla bort apparaten från
elnätet omedelbart.
Alla reparationer och öppningar av huset kan endast utföras av servicepersonal
och lämpliga verkstäder.
Bär inte apparaten genom att hålla den i anslutningskabeln.
Anslutningskabeln får aldrig komma i kontakt med värmekällor och vassa
kanter.
Anslutningskabeln får inte vikas, klämmas eller knytas.
Apparatens anslutningskabel ska alltid rullas ut helt.
Placera aldrig apparaten eller andra föremål på anslutningskabeln.
För att koppla apparaten bort från elnätet ska man alltid ta tag i stickproppen.
Säkerhet
4 / 32 300746
SV
Kontrollera nätsladden regelbundet för skador. Använd inte apparatten med en
skadad nätsladd. En skadad nätsladd ska bytas ut av en serviceverkstad eller
en behörig elinstallatör för att undvika risk.
Drift endast under uppsikt
Apparaten får endast användas under uppsikt.
Man ska alltid vistas i direkt anslutning till apparaten.
Användare
Apparaten kan endast användas av kvalificerad och utbildad personal.
Denna apparat får inte användas av personer (inklusive barn) med nedsatt
fysisk, sensorisk eller mental förmåga samt personer med liten erfarenhet
och/eller begränsad kunskap.
Barn ska hållas under uppsikt så att de inte leker med eller startar apparaten.
Felaktig användning
Oändamålsenlig eller förbjuden användning kan leda till skador på apparaten.
Apparaten får endast användas om det är i gott skick, vilket gör arbetet säkert.
Apparaten får endast användas om samtliga anslutningar är utförda enligt lagen.
Apparaten får endast användas när den är ren.
Använd endast originalreservdelar. Reparera aldrig apparaten själv.
Man får inte ändra eller modifiera apparaten på något sätt.
Säkerhet
300746 5 / 32
SV
1.3 Avsedd användning
Det är förbjudet att använda apparaten för andra ändamål än de avsedda, som
beskrivs nedan, och det avses som en oändamålsenlig användning.
Följande användning är ändamålsenlig:
Vakuumering, marinering och försegling av olika livsmedel eller andra
föremål.
1.4 Oändamålsenlig användning
En oändamålsenlig användning kan leda till person- och egendomsskador till följd
av farlig elektrisk spänning, eld och hög temperatur. Det är bara de arbeten som
anges i denna bruksanvisning som apparaten kan användas till.
Allmänt
6 / 32 300746
SV
2 Allmänt
2.1 Ansvar och garanti
Alla uppgifter och anvisningar som finns i denna bruksanvisning har angetts med
beaktande av gällande föreskrifter, aktuell konstruktions- och ingenjörskunskap
samt vår kunskap och våra mångåriga erfarenheter. Vid beställning av
specialmodeller eller tillval och när den nyaste tekniska kunskapen används kan
den levererade apparaten avvika från förklaringar och olika bilder som finns i denna
bruksanvisning i vissa förhållanden.
Tillverkaren frånsäger sig allt ansvar för skador och fel till följd av:
att anvisningarna inte följts,
oändamålsenlig användning,
tekniska ändringar som gjorts av användaren,
ej godkända reservdelar används.
Vi förbehåller oss rätten att införa tekniska ändringar i apparaten för att öka
apparatens funktionalitet och förbättra den.
2.2 Upphovsrättsskydd
Denna bruksanvisning och texterna, ritningarna, bilderna och de övriga delarna som
finns i den är skyddade av upphovsrätten. Det är förbjudet att kopiera
bruksanvisningens innehåll (eller dess delar) i vilken som helst form och på vilket
som helst sätt samt att utnyttja eller/och överlämna dess innehåll till tredje parter.
Åsidosättande av det ovannämnda förorsakar att ett skadestånd måste betalas. Vi
förbehåller oss rätten att göra ytterligare anspråk.
2.3 Försäkran om överensstämmelse
Apparaten uppfyller Europeiska Unionens gällande standarder och riktlinjer. Det
ovannämnda bekräftar vi i EG-försäkran om överensstämmelse. Vi skickar dig en
lämplig försäkran om överensstämmelse vid behov.
Transport, förpackning och lagring
300746 7 / 32
SV
3 Transport, förpackning och lagring
3.1 Leveranskontroll
När leverenasen har tagits emot kontrollera att apparaten är fullständig och inte har
skadats under transporten. Om synliga transportskador har konstaterats vägra att ta
emot apparaten eller göra ett villkorligt mottagande. Ange skadornas omfattning på
transportfirmans transportdokument/fraktsedel och reklamera varan. Dolda skador
ska anmälas direkt efter att de har upptäckts därför att skadeståndskrav bara kan
anmälas under den gällande reklamationstiden.
Om några delar eller tillbehör fattas kontakta vår Kundtjänst.
3.2 Förpackning
Släng inte apparatens förpackning. Den kan behövas för att förvara apparaten,
under en flytt eller om apparaten skickas till vår servicepunkt vid eventuella skador.
Förpackningen och olika delar är tillverkade i återvinningsbara material. De är: film
och påsar i plast, förpackning i kartong.
Vid avfallshantering av förpackningen ska ett visst lands föreskrifter följas. De
förpackningsmaterial som är lämpliga för återanvändning ska återvinnas.
3.3 Lagring
Förpackningen ska lämnas sluten tills installation av apparaten och under förvaring
ska de märkningar som gäller placering och lagring som finns på utsidan följas.
Förpackningen ska förvaras i följande förhållanden:
i stängda rum
torrt och fritt från damm
borta från aggressiva medel
skyddad från direkt solljus
skyddad från mekaniska stötar.
Vid en längre förvaring (över tre månader) ska förpackningens alla delar
kontrolleras regelbundet. Vid behov ska förpackningen bytas ut mot en ny.
Tekniska parametrar
8 / 32 300746
SV
4 Tekniska parametrar
4.1 Tekniska data
Namn:
Vakuumerare 420/20L
Artikelnummer:
300746
Material:
rostfritt stål, plast
Antal svetsfogar:
2
Svetsstavens längd i mm:
420
Vakuumpump l / min (m3 / h):
20 (1,2)
Maximalt vakuum i mbar:
-900
Reglerbar svetslängd, nivåer:
2
Anslutningsvärde:
0,35 kW | 220-240 V | 50 Hz
Mått (bredd x djup x höjd) i mm:
500 x 395 x 140
Vikt i kg:
6,6
Vi förbehåller oss rätten att ändra produktens tekniska detaljer!
Version / egenskaper
Färg: silver / svart
Styrning: elektronisk
Kontrollampor: På/av
Vakuumkontroll: elektronisk
Funktioner:
Kombinerad vakuumering och försegling
Försegling
Marinering
Digitalindikering
-/av-knapp
Belysning
Rullhållare med integrerad kniv
Klämbygel för vakuumpåsar
Detta ingår: 1 vakuumrulle (40 cm x 6 m)
Tekniska parametrar
300746 9 / 32
SV
4.2 Sammanställning av apparatens komponenter
Fig. 1
Tekniska parametrar
10 / 32 300746
SV
Beskrivning fig. 1
1. Främre lucka med handtag
2. -/av-knapp
3. Kniv
4. Skärskena
5. Bakre lucka
6. Förseglingsbalk
7. Tätning övre + nedre
8. Förseglingslist
9. Vakuumkammare
10. Fäste för grepp om vakuumpåsen
11. Luftintagshål
12. Upprullning av anslutningskabel
13. Anslutningskabel
14. Lock till för förvaringsfack
15. Förvaringsfack för anslutningsslang
Extra tillbehör (medföljer ej!)
Set med vakuumrullar 220
Setet består av 2 vakuumrullar för
vakuumförpackare
Bredd rulle: 22 cm
Längd rulle: 5 m
Mått: bredd 220 x djup 40 x höjd 40 mm
Vikt: 0,46 kg
Art. nr: 300418
Set med vakuumrullar 280
Setet består av 2 vakuumrullar för
vakuumförpackare
Bredd rulle: 28 cm
Längd rulle: 5 m
Mått: bredd 280 x djup 50 x höjd 50 mm
Vikt: 0,512 kg
Art. nr: 300419
Set med vakuumrullar 400
Setet består av 2 vakuumrullar för
vakuumförpackare
Bredd rulle: 40 cm
Längd rulle: 6 m
Mått: bredd 400 x djup 65 x höjd 65 mm
Tekniska parametrar
300746 11 / 32
SV
Vikt: 0,86 kg
Art. nr: 300424
Vakuumpåsar G1,2L
Volym: 1,2 liter
Mått: 160 x 250mm
Art. nr 300411
Vakuumpåsar G2,5L
Volym: 2,5 liter
Mått: 200 x 300mm
Art. nr 300412
Vakuumpåsar G7,5L
Volym: 7,5 liter
Mått: 300 x 400mm
Art. nr 300413
4.3 Apparatens funktion
Vakuumeraren är designad för vakuumering eller marinering av livsmedel. Under
vakuumeringsprocessen dras luften ur vakuumpåsen och påsen förseglas sedan
lufttätt för att stoppa eller sakta ner matförstöring.
Installation och handhavande
12 / 32 300746
SV
5 Installation och handhavande
5.1 Installation
Uppackning / placering
Packa upp apparaten och avlägsna allt invändigt och utvändigt
förpackningsmaterial samt transportskydd.
FÖRSIKTIGT!
Risk för kvävning!
Förvara förpackningar som plastpåsar och frigolit utom räckhåll för barn.
Om det finns en skyddsfilm på apparaten ska den avlägsnas. Avlägsna
skyddsfilmen långsamt så att det inte lämnas några limrester. Avlägsna
eventuella limrester med ett lämpligt lösningsmedel.
Se till att namnskylten och varningstexterna på apparaten inte skadas.
Placera aldrig apparaten i fuktig eller våt miljö.
Placera apparaten så att anslutningar alltid är lättåtkomliga så att det går snabbt
att bryta strömmen vid behov.
Apparaten ska placeras på en yta med följande egenskaper:
jämn, med tillräcklig bärförmåga, vattentålig, torr och som tål hög
temperatur
tillräcklig stor så att man kan arbeta med apparaten utan hinder
lätt tillgänglig
med bra ventilation.
Håll ett tillräckligt avstånd till bordets kanter. Apparaten kan välta och fälla
annars.
Håll ett minst 10 cm avstånd till brännbara väggar och föremål.
Installation och handhavande
300746 13 / 32
SV
Elanslutning
Kontrollera att apparatens tekniska data (se namnskylten) passar till det lokala
elnätets data.
Anslut apparaten till ett enkeluttag som är tillräckligt skyddat med
skyddskontakt. Anslut apparaten inte till dubbeluttag.
Placera anslutningskabeln så att inte någon kan trampa eller snubbla på den.
5.2 Fördelar med vakuumpackning
Vid vakuumförpackning, efter att luften har avlägsnats, stängs en foliepåse eller
behållare tätt, vilket hämmar eller saktar ner processen för matförstöring. Tack vare
vakuumförpackning förlängs hållbarheten för livsmedel tre eller till och med fem
gånger. Smaken och vitaminerna behålls.
På så sätt skyddas livsmedelsprodukterna mot uttorkning och oxidation, bakterier
och mögel.
Vakuumförpackning är en konserveringsprocess som rekommenderas för färska
livsmedelsprodukter och måste kombineras med låga temperaturer, dvs
vakuumförpackad produkt måste förvaras i kyl, frys eller kyl för bästa resultat.
Därmed kan konserverade livsmedelsprodukter lagras mycket längre tid än
liknande, men osakuumförpackade, som har en hållbarhet på bara några timmar
eller några dagar.
Vakuumförpackning används för att förbättra arbetsorganisationen, bevara maten
på ett hälsosammare sätt och spara pengar:
Kan användas vid speciella tillfällen,
att förpacka livsmedelsprodukter under vakuum och därmed förlänga
deras hållbarhet,
att laga måltider för hela veckan,
för att hålla sallader, grönsaker och örter längre (de förblir krispiga och
fräscha);
det finns mer utrymme i frysen;
livsmedelsprodukter är skyddade mot torkning och oxidation;
på så sätt kan du marinera snabbt och permanent (20 minuter i vakuum räcker);
på så sätt är det också möjligt att packa om köttprodukter, korvar eller ostar som
redan är vakuumförpackade (smaken behålls);
pengar kan sparas eftersom alla rester kan lagras och användas vid ett senare
tillfälle utan problem;
alla typer av frukt och grönsaker kan köpas i säsong, vakuumförpackas och
därför lagras längre.
TIPS!
Installation och handhavande
14 / 32 300746
SV
All information som ges i tabellen nedan är riktvärden som beror på
förpackningens felfria skick och livsmedelsprodukternas ursprungliga
kvalitetsegenskaper.
FÖRSIKTGT!
Övriga produkter ska förvaras i frysen eller kylen. Vakuumförpackningar
rlänger livsmedelsprodukternas hållbarhet, men gör dem inte
"konserverade", det vill säga en produkt som är stabil i rumstemperatur.
Lagringstider för livsmedelsprodukter
Förvaring
Livsmedelspro-
dukter
Temperatur
Standardkon-
servering
I
vakuumför-
packning
I kyl
Färskt rått kött
5 ± 3 °C
2 3 dagar
8 9 dagar
Färsk fisk /
havsprodukter
5 ± 3 °C
1 3 dagar
4 5 dagar
Kokt kött
5 ± 3 °C
4 6 dagar
10 14 dagar
Grönsaker
5 ± 3 °C
3 5 dagar
7 10 dagar
Frukt
5 ± 3 °C
5 7 dagar
14 20
dagar
Ägg
5 ± 3 °C
10 15 dagar
30 50 dagar
I frys
Fryst kött
-16 ~ -20 °C
3 - 5 månader
> 1 år
Fryst fisk
-16 ~ -20 °C
3 - 5 månader
> 1 år
Frysta
havsprodukter
-16 ~ -20 °C
3 - 5 månader
> 1 år
Installation och handhavande
300746 15 / 32
SV
Förvaring
Livsmedels-
produkter
Temperatur
Standardkon-
servering
I
vakuumför-
packning
I rumstempe-
ratur
Bröd
25 ± 2 °C
1 2 dagar
6 8 dagar
Kakor
25 ± 2 °C
4 - 6 månader
> 1 år
Ris/mjöl
25 ± 2 °C
3 - 5 månader
> 1 år
Jordnötter/stenfru
kter
25 ± 2 °C
3 - 6 månader
> 1 år
Medicintekniska
produkter
25 ± 2 °C
3 - 6 månader
> 1 år
Te
25 ± 2 °C
5 - 6 månader
> 1 år
5.3 Principer för vakuumförpackning
Viktiga anvisningar
Tvätta noga händerna, alla verktyg och bänkskivor som ska användas för att
skära och vakuumförpacka mat.
Använd om möjligt handskar vid hantering av livsmedel.
Använd endast färska livsmedel för vakuumförpackning.
Efter vakuumförpackning, lägg ömtåliga livsmedel i kylen eller frysen
omedelbart, utan att lämna dem i rumstemperatur för länge.
Fördela vakuumförpackningarna jämnt i kylen eller frysen för att möjliggöra
snabb frysning.
Livsmedelsprodukter som tas ur förpackningen måste absolut konsumeras före
det utgångsdatum som anges på originalförpackningen.
Vakuumförpackningar förlänger hållbarheten för torra livsmedelsprodukter.
Livsmedel med hög fetthalt härsknar snabbare när de utsätts för syre och
värme. Vakuumförpackning förlänger också hållbarheten för nötter, kokos och
spannmål. Förvara på en sval och mörk plats.
Vakuumförpackning förlänger inte hållbarheten för grönsaker och frukter, såsom
bananer, äpplen eller potatis, om de inte skalas innan vakuumförpackning.
Vissa typer av grönsaker, som broccoli, blomkål och vitkål, avger gaser när de
vakuumförpackas. Av denna anledning ska dessa grönsaker blancheras och
frysas innan de vakuumförpackas.
Installation och handhavande
16 / 32 300746
SV
För att åter vakuumförpacka mat som har tagits ur den vakuumförpackade
förpackningen, följ instruktionerna för kylförvaring efter öppning för säker
återförvaring.
Ät ömtålig mat som tidigare har värmts upp, tinats eller tagits ur kylskåpet
omedelbart. Ät inte mat som har legat i luften i flera timmar; i synnerhet när de
har tillagats med en tjock sås och förvarats i en vakuumförseglad eller lufttät
miljö.
Mjuk och ömtålig mat (fisk, jordgubbar etc.) ska förfrysas över natten. Efter
förfrysning kan produkterna vakuumförpackas och slutligen läggas i frysen.
FÖRSIKTGT!
Vakuumförpackning är inte en ersättning för frysning eller djupfrysning!
Alla ömtåliga livsmedel som kräver frysning före vakuumförpackning
måste kylas och frysas även efter vakuumförpackning.
Vakuumförpackning till frysen
Apparaten hjälper till att hålla maten fräsch när den förvaras på rätt sätt. Maten
ska förpackas så färsk som möjligt.
Känsliga livsmedel, eller sådana som behåller sin form och utseende, kan
skadas vid vakuumförpackning av färskvaror. Förfrys ömtålig mat som kött, fisk,
jordgubbar, smörgåsar mm. De kan frysas i 24 timmar innan frostbränna
uppstår. Efter förfrysning av produkterna kan de vakuumförpackas i påsar och
förvaras i frysen under lång tid för att bevara både smaken och näringsvärdet
hos de förpackade produkterna.
För att vakuumförsluta flytande livsmedel som soppor, grytor och grytor, frys
dem först i en gryta eller skål, vakuumförpacka dem sedan och förvara frysta i
frysen.
Färska grönsaker ska tvättas eller skalas och blancheras kort i kokande vatten
(eventuellt blancheras i mikrovågsugn) före vakuumförpackning, men håll
grönsakerna fasta och förhindra att de kokar för mycket. Efter kylning,
vakuumförpacka i valfria portioner.
För packning av icke-fryst mat, använd ca 5 cm mer folie för att kompensera för
expansionen av den frysta maten. Lägg köttet eller fisken på en hushållspapper
och vakuumförpacka den i en påse med hushållspapper. Tack vare detta
kommer saften från produkten att absorberas.
Innan du vakuumförpackar mat som pitabröd, pannkakor eller hamburgare,
separera livsmedel med bakplåtspapper eller matfilm. Detta gör det lättare att ta
bort enskilda bitar och återförsluta resten för förvaring i frysen.
Vakuumförpackning avsedd för kylskåpet
Måltider kan tillagas i förväg i lämpliga portioner och förvaras
vakuumförpackade i kylen och sedan värmas upp efter behov.
Installation och handhavande
300746 17 / 32
SV
Vakuumförpackning avsedd för skafferi
Vakuumförpackning kan också vara fördelaktigt för livsmedel som kan förvaras i
rumstemperatur (kaffe, mjöl, mjölprodukter, socker etc.). Om dessa produkter
inte ska användas på flera dagar, till exempel i samband med semester, ska de
skyddas med vakuumförpackning. Detta kommer att hålla dem fräscha och
skydda dem från effekterna av rumstemperatur, mögelsvampar och insekter.
Upptining av livsmedel förpackade i vakuumpåsar
Vakuumförpackad mat som kött, fisk, frukt och grönsaker eller andra ömtåliga
föremål kan tinas långsamt på kylskåpets nedersta hylla.
Tina bröd och pitabröd i rumstemperatur.
Soppor eller andra flytande livsmedel ska värmas direkt i vakuumpåsen i ett
varmt vattenbad tills de är helt varma. För upptining i rumstemperatur eller
uppvärmning i ett vattenbad, skär ett hörn av vakuumpåsen för att minska
vakuumet och låta ångan komma ut senare.
Produkterna ska ätas strax efter upptining. Frys aldrig in mat igen.
Vakuumompackning av oförpackade livsmedel
Många livsmedelsprodukter, såsom ost och köttberedningar, säljs i
kommersiella vakuumförpackningar. Efter öppning av sådana produkter kan
deras smak och fräschör också bevaras genom vakuumförpackning i
vakuumpåsar.
FÖRSIKTGT!
Oförpackade livsmedel ska alltid konsumeras före det utgångsdatum som
anges på originalförpackningen.
Efter vakuumförpackning ska produkterna förvaras med största omsorg
och hygien.
Tips för vakuumpackning
När du vakuumförpackar mat med vassa kanter eller former, som ben eller
torkad pasta, fodra dessa områden med en pappershandduk för att förhindra
skador på påsen.
För att förhindra att spröda livsmedelsprodukter smulas sönder under
vakuumförpackning och för att förhindra att känsliga produkter, såsom kex eller
kakor, går sönder, använd behållare för förvaring.
Vakuumförpackning skyddar en mängd olika föremål. Du kan förvara rena och
torra förnödenheter, t ex tändstickor, kläder på campingen. Piptobak kan lagras
länge. Nedsmutsning och anlöpning av silver och andra samlarföremål kan
också elimineras genom vakuumförpackning.
Installation och handhavande
18 / 32 300746
SV
5.4 Handhavande
OBS!
Handskador orsakade av att handen eller fingrarna kläms mellan locket
och vakuumkammaren!
Var mycket försiktig när du stänger locket.
Risk för brännskador vid beröring av heta delar av apparaten efter
arbetet!
Rör aldrig tätningsstången, tätningsstången eller vakuumkammaren kort
efter arbetet. Låt apparaten svalna.
Före första användning
1. Innan varje användning, rengör enheten och arbetsytorna noggrant, följ
instruktionerna i kapitel 6 ”Rengöring“.
2. Torka apparaten noga.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

Bartscher 300746 Bruksanvisningar

Typ
Bruksanvisningar