långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvläggen; botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm.
• Tid i produkten: 150 minuter
• Ugnsnivå: 2
1.9 Ris
Ingredienser/Tillagningsmetod:
• 200 g långkornigt ris
• 50 g vildris
• salt och peppar
• 2 teskedar grönsaksbuljong
• 600 ml vatten
• 1 liten röd paprika
• 2 teskedar farinsocker
• 2 teskedar tomatpuré
• 400 ml oxbuljong
Efter tillagning:
• 1 liten burk majs (150 g)
• Låt majsen rinna av och blanda ner i
det kokta riset.
Beskrivning:
Lägg långkornigt ris, vildris, salt, peppar,
grönsaksbuljong och vatten i en skål i en
halvtimma före tillagning. Skär paprikan i
små tärningar, blanda ner i riset och
koka.
• Tid i produkten: 40 minuter
• Ugnsnivå: 3
1.10 Lasagne
Ingredienser för köttsåsen:
• 100 g bacon
• 1 lök
• 1 morot
• 0,1 kg selleri
• 2 matskedar olivolja
• 400 g blandfärs
• 100 ml köttbuljong
• 1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
• oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för béchamelsåsen:
• 75 g smör
• 50 g mjöl
• 600 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
• 3 matskedar smör
• 250 g gröna lasagneplattor
• 50 g riven parmesan
• 50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar.
Skala lök och morot, putsa sellerin och
skär allt i små tärningar.
Hetta upp oljan i en stekgryta, lägg i
fläskköttet och de tärnade grönsakerna
och stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och
deglasera köttbuljongen. Sjud köttsåsen
med tomaterna, kryddorna, salt och
peppar på svag värme under lock i ca. 30
minuter.
Gör béchamelsåsen under tiden: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med
1 matsked smör. Lägg i flera skikt
lasagneplattor, köttsås, bechamelsås och
ostblandning i formen. Översta skiktet
ska bestå av béchamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå
lasagnen.
• Tid i produkten: 55 minuter
• Ugnsnivå: 2
1.11 Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska
funktion med alla recept på jäsdeg. Det
ger dig en god jäsningsatmosfär.
Lägg degen i en skål som är tillräckligt
stor för jäsningen och täck över den med
en fuktig handduk eller med plastfolie.
Sätt in ett ugnsgaller på nivå ett och ställ
skålen där. Stäng luckan och ställ in
funktionen Jäsning av deg. Ställ in
nödvändig tid.
• Ugnsnivå: 2
1.12 Bräserat kött
Inställningar:
Automatiska program med inställning av
vikt. Inställning för vikter mellan 1000 och
2 000 g.
www.aeg.com
4