SV
7
tillagningstemperatur (t.ex. fisk och grönsaker)
på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver
kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för
maträtter som kräver längre tid.
Bakverk
• Baka bakverk på funktionen över-/undervärme,
och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk
metall och placera dem alltid på det medföljande
gallret. För tillagning på flera nivåer, välj funktionen
med varmluft och placera tårtformarna i sicksack på
gallren, så att luftcirkulationen fungerar väl.
• För att se om ett bakverk är klart, för in en sticka i
den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut
och är torr är tårtan klar.
• Om du använder teflonformar skall du inte smörja
kanterna eftersom bakverket eventuellt då inte reser
sig jämnt på sidorna.
• Om bakverket ”punkteras” under bakningen,
använd en lägre temperatur nästa gång, reducera
vätskekvantiteten och blanda smeten försiktigare.
• För rätter med fuktiga fyllningar (chevalereske eller
fruktpajer), använd funktionen ”CONVECTION BAKE”
(över-/undervärme och fläkt) (finns på vissa modeller).
Om tårtbotten blir för våt, byt till lägre ugnsfals och
sprid brödsmulor eller smulade kakor på botten av
formen innan du tillsätter fyllningen.
Kött
• Använd alla typer av formar eller pyrexformar som
passar för storleken på det köttstycke som skall
tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite
buljong i botten på kokkärlet och öser köttet under
tillagningen för att ge det smak. När steken är klar ska
du lämna den i ugnen i ytterligare 10-15 minuter eller
linda den i aluminiumfolie.
• När du vill grilla kött, välj snitt med en jämn tjocklek
överallt för att uppnå enhetliga tillagningsresultat.
Köttbitar som är mycket tjocka kräver längre
tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på
ytan, placera dem längre bort från grillen genom att
placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet
när 2/3 av tiden har gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en
långpanna med en halvliter vatten under gallret där
köttet ligger för att fånga upp köttsaften. Fyll på om
nödvändigt.
Roterande grillspett (nns på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt
köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre
om det är kyckling, och se till att det sitter fast
ordentligt innan du sätter spettets spets på plats
i ugnens bakre vägg och lägger spettet på stödet.
För att undvika matos och för att samla upp
köttsafter är det lämpligt att placera en långpanna
med en halvliter vatten på första nivån. Spettet
har ett plastvred som ska tas bort innan du börjar
tillagningen, och detta ska användas igen vid
tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du
bränner dig.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza
även i botten. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då
den bakats 2/3 av tiden.
Jäsningsfunktion (nns på vissa modeller)
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som
ska jäsas innan du placerar den i ugnen. Jäsningstiden
med denna funktion reduceras med cirka en tredjedel
jämfört med jäsningstid i rumstemperatur (20-25 °C).
Jäsningstid för 1 kg pizzadeg är ungefär en timme.
YTTRE YTOR
Rengör ytorna med en fuktig trasa av mikrofiber. Om
de är mycket smutsiga, tillsätt några droppar pH-
neutralt rengöringsmedel. Torka med en torr duk.
Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel.
Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas
på apparaten ska du omedelbart rengöra med en
fuktig trasa av mikrofiber.
INRE YTOR
• Efter varje användning, låt ugnen svalna och rengör
den sedan, helst medan den fortfarande är varm, för
att ta bort eventuella avlagringar eller äckar som
orsakas av matrester. För att torka upp eventuell
kondens som bildas som ett resultat av tillagning av
mat med hög vattenhalt, låt ugnen svalna helt och
torka sedan av den med en trasa eller svamp.
• Luckan kan lätt tas bort och sättas tillbaka för att
underlätta rengöring av glaset
WWW
.
• Rengör luckans glas med ett lämpligt flytande
rengöringsmedel.
• Det övre värmeelementet på grillen kan sänkas för
att rengöra ugnens ovansida: Ta ut värmeelementet
från dess plats och sänk det sedan. För att sätta
tillbaka värmeelementet på plats, lyft upp det, dra det
något mot dig och säkerställ att fliken hamnar på rätt
plats.
TILLBEHÖR
Blötlägg tillbehören i en lösning med handdiskmedel
efter användning. Hantera dem med grytlappar om
de fortfarande är varma. Matrester kan avlägsnas med
en diskborste eller svamp.
Använd inte
ångrengöringsutrustning.
Använd skyddshandskar när
detta görs.
Åtgärderna ska utföras med kall
ugn.
Koppla bort apparaten från
elnätet.
Använd inte stålull, slipsvampar
eller slipande/frätande
rengöringsmedel, eftersom
dessa kan skada apparatens ytor.
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING