19
* Tillbehör som inte medföljer kan köpas av kundservice.
** Vid grillning rekommenderar vi att lämna 3-4 cm frirum från framkanten på grillen för att underlätta
att ta ut maten.
Angivelserna i tabellen avses när man inte använder rörliga falsar.
Energiklass (enligt EN 60350-1:2013-07)
Använd avsedd tabell för att utföra testerna.
Råd och förslag
Så här läser du matlagningstabellen:
Tabellen visar den bästa funktionen som ska användas för en specifik maträtt som tillagas på en eller
flera ugnsfalsar samtidigt. Tillagningstiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen och
utesluter uppvärmningen (där sådan krävs). Tillagningstemperaturer och tider är bara vägledande
och beror på mängden mat och vilka tillbehör som används. Använd i början de lägsta värdena som
rekommenderas, för att sedan – om tillagningen inte blir som du tänkt dig – övergå till de högre värdena.
Använd de medföljande tillbehören och helst tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall. Det går
även att använda formar och tillbehör i pyrexglas eller keramik, men tillagningstiderna blir en aning
längre. För bästa möjliga resultat, följ noggrant råden som anges i tillagningstabellen, speciellt vad gäller
val av medföljande tillbehör och på vilken ugnsfals de ska placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen "Varmluft" kan du tillaga olika sorters mat, som kräver samma tillagningstemperatur,
samtidigt (t.ex. fisk och grönsaker) på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid
och lämna kvar maträtter som kräver längre tid.
Efterrätter
– Baka bakverk med över- och undervärme på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk metall och
placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj varmluftsfunktionen och
placera kakformarna på avstånd från varandra på gallren för att hjälpa optimal cirkulation av varmluften.
– För att kontrollera om ett bakverk är klart, för in en trästicka i mitten av kakan. Om tandpetaren
kommer ut ren är kakan färdig.
– Om du använder teflonformar ska du inte smörja kanterna eftersom kakan då kanske inte jäser jämnt
på sidorna.
– Om kakan "sjunker” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång. Minska eventuellt
vätskemängden och blanda smeten försiktigare.
– Kakor med våt fyllning (t.ex. cheesecake eller fruktpaj) tillagas med funktionen "ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT". Om bakverkets botten blir för våt, ändra till en lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller
smulade kakor på botten av formen innan du tillsätter smeten.
Kött
– Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som ska
tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet
under tillagningen för att ge det smak. När steken är klar, låt den vila i ugnen i ytterligare 10-15
minuter, eller slå in den i aluminiumfolie.
– När du ska grilla kött blir tillagningen mer jämn om du använder bitar som är lika tjocka. Köttbitar
som är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns på ytan, placera dem
på större avstånd från grillen genom att sätta gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet när 2/3 av
tiden har gått.
För att samla upp köttsaften rekommenderar vi att placera en långpanna med en halvliter vatten under
gallret där köttet ligger. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (bara på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och kyckling. Sätt köttet på grillspettet (för kyckling, bind fast det)
och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter in grillspettet på avsedd plats i ugnens frontvägg
och placerar det på hållaren. För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften rekommenderar vi
att placera en långpanna med en halvliter vatten på den nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred
som ska tas bort innan du börjar tillagningen, och detta ska användas igen vid tillagningens slut för att
ta ut spettet utan att du bränner dig.