78
SÅ HÄR HINDRAR DU MAT FRÅN ATT
FASTNA VID STEKBORDET
• Gnuggainmatenlättmedoljainnan
du lägger den på stekbordet.
• DukanävenanvändaBarbecook-
spray för att olja stekbordet.
• Vändintematenalltförtidigtefteratt
du har lagt den på stekbordet.
VARNING:
• LämnaintedinPlanchautantillsyn
medandenärigång–isynnerhet
inte om det finns barn eller hus
-
djur i närheten. Håll alltid uppsikt
över grillen så att du vet att allting
fungerar som det ska.
• Vissadelarkanblimycketheta.An
-
vänd lämpliga skydd om du behöver
röra vid dessa delar. Håll barn på
behörigt avstånd från apparaten.
• Flyttaintegrillenmedandenärtänd.
TIPS FÖR RENGÖRING OCH
UNDERHÅLL
För att grillen ska hålla så länge som
möjligt så ska den rengöras noggrant efter
varje användningstillfälle.
STEKBORD
För att det ska vara så enkelt som möjligt
att rengöra stekbordet bör det rengöras
efter varje användning medan det fortfa
-
rande är varmt. Barbecook har utvecklats
enspecialplugg–en”Plancha-plugg”
–somunderlättarunderhållet.Sättförst
Plancha-pluggen i utloppet och fyll sedan
fettuppsamlaren med vatten. Häll vatten
över stekbordet (som fortfarande är varmt)
och låt avlagringarna lossna. Pluggen ser
till att vattnet stannar kvar på stekbordet.
Använd sedan en borste (använd inte
stålborstar som repar ytan) eller en
Barbecook Bamboo-borste för att skura
rent stekbordet. Ta bort vattnet genom att
sätta tillbaka fettuppsamlaren och ta bort
Plancha-pluggen från öppningen. Du kan
upprepa det här steget ett antal gånger tills
att stekbordet är rent.
Använd inte ugnsrengöringsmedel eller
andra rengöringsprodukter medan stekbor-
det fortfarande är hett. Sådana ämnen kan
påverka smaken på maten som du senare
lagar på din Plancha. Om stekbordet redan
har svalnat kan det rengöras med ”Barbe-
cook All Cleaner” och en borste som inte
repar ytan. Skölj med rikliga mängder vat-
ten och torka av stekbordet noggrant.
För att förlänga brukningstiden för din
Plancha bör du utföra alla de moment som
anges nedan, helst i början av säsongen.
BRÄNNARE OCH VENTURIRÖR
VIKTIGT
Naturliga faror – spindlar och insekter:
mycket små insekter kan bygga nät eller
bon i gasbrännarnas venturirör (fig. E).
E
Detta kommer att blockera gastillför-
seln helt eller delvis. En rykande gul
flamma, eller en brännare som är svår
eller omöjlig att antända, är tecken på
att röret är blockerat. Gasen kan då
brinna utanför venturiröret och orsaka
allvarliga skador på grillen. Om detta
händer ska du stänga av gasflaskan
omedelbart.
Rengöra venturirören/brännarna
Brännarna och venturirören måste demon-
teras och rengöras minst två gånger per år.
• Demonterabrännarnaenligtfig.F.
• Rengörventurirörennoggrant.Rensaalla
blockerade öppningar med en rörrensare
eller borste (eller t.ex. ett uträtat gem).
• Sätttillbakabrännarenenligtanvisnin-
garna (fig. F). Efter rengöringen måste
venturirören sättas tillbaka ordentligt på
gasventilerna.
• Ombrännarenharsprickorelleruppvisar
onormala hål eller andra skador måste
den bytas ut.
Observera: skador på grund av ett
helt eller delvis igensatt venturirör i en
brännare täcks inte in av garantin och
kommer att anses utgöra otillräckligt
underhåll.
Särskilda förebyggande åtgärder för
emaljerade delar
(Om dessa anvisningar inte följs upphör
garantin att gälla.)
• Metallföremåloch/ellervassa
föremål kan skada emaljytan.
• Slåintegrillenmotnågonhårdyta.
Detta kan skada emaljen.
• Idessamodellerkanemaljering
-
sprocessen ibland lämna tunna
kanter som inte är helt täckta av
emalj. Detta är inte något tillverkn
-
ingsfel och det täcks därför inte in
av garantin.
• Vidmonteringavemaljeradedelar
ska du alltid använda de medföl
-
jande fiberbrickorna för att förhindra
skador på emaljen runt skru-
vfästena.
Särskilda förebyggande åtgärder för delar
i rostfritt stål
(Om dessa anvisningar inte följs upphör
garantin att gälla.)
Vid rengöring av delar i rostfritt stål eller
förkromade delar är det bäst att undvika
aggressiva rengöringsmedel, metallreng
-
oringsmedel eller medel med slipverkan.
Använd milda rengöringsmedel och ge
dem tillräckligt med tid för att hinna verka.
Använd alltid en mjuk svamp eller torkduk/
trasa. Skölj noggrant och torka ordentligt
innan du ställer undan grillen.
Undvik all kontakt med klor, salt eller järn
för att förhindra att rost bildas på kom-
ponenter i rostfritt stål. Omgivningen kan
påverka grillens livslängd betydligt. Bland
de omgivningar som är mindre lämpliga
kan nämnas kusten, platser nära järnvägs-
spår samt platser nära simbassänger.
Mer information hittar du på www.bar-
becook.com under ”Service”.
FÖRVARING AV GRILLEN
Stäng av gasen vid gasflaskan när grillen
inte ska användas. Både grillen och gas
-
flaskan måste stanna utomhus på ett väl
ventilerat område. Förvara inte grillen i nå-
got garage, skjul eller annat slutet utrym-
me, inte heller i närheten av öppen eld eller
värmekälla om gasflaskan är ansluten.
Köp ett Barbecook-överdrag för att skydda
din produkt, och förvara den under tak eller
i ett torrt utrymme.
MAN_NINHO_BERO_BBC130807_A.indd 78 8/08/13 14:24