5
SW
Säkerhetsanvisningar
Viktiga säkerhetsinstruktioner.
Läs noggrant igenom instruktionerna och spara dem för framtida
bruk.
Innan du lagar mat eller värmer flytande livsmedel i din
mikrovågsugn, skall du kontrollera att följande säkerhetsåtgärder har
vidtagits.
1. ANVÄND EJ köksutrustning i metall i mikrovågsugnen:
• Metallkärl
• Tallrikar eller koppar med guld- eller silverdetaljer
• Steknålar, gafflar osv.
Anledning
: Elektriska gnistor kan uppstå och skada ugnen.
2. VÄRM EJ:
• Lufttäta eller vacuumförslutna flaskor, glasburkar och behållare.
T.ex.: Burkar med barnmat
• Lufttät mat.
T.ex.: Ägg, nötter med skal eller tomater
Anledning
:Ett ökat tryck kan göra att de exploderar.
Tips
: Ta bort lock och gör hål i skinn, påsar o.s.v.
3. SÄTT INTE PÅ mikrovågsugnen om den är tom.
Anledning
:Ugnens väggar kan skadas.
Tips
: Låt alltid ett glas vatten stå i ugnen. Vattnet fångar upp
mikrovågorna om du sätter på ugnen av misstag.
4. TÄCK INTE FÖR de bakre ventilationshålen med en trasa eller papper.
Anledning
: Trasan eller papperet kan fatta eld när varmluft leds ut från ugnen.
5. ANVÄND ALLTID grytlappar när du tar ut kärl från ugnen.
Anledning
: Vissa kärl drar till sig mikrovågor och det uppstår alltid en
värmeöverföring från maten till kärlet. Kärlet blir därför varmt.
6. VIDRÖR EJ grillspiralen eller ugnens inre väggar.
Anledning
:Väggarna kan varatillräckligt varma för att orsaka brandäven efter
tillagning, trots att de inte ser ut att vara varma. Låt inte brännbara
föremål komma i kontakt med ugnens insida. Låt ugnen svalna
först.
7. För att minska brandrisken i ugnsutrymmet:
• Förvara ej brännbara material i ugnen
• Ta bort metallklämmor från pappers- eller plastpåsar
• Använd ej mikrovågsugnen för att torka tidningar.
• Om du upptäcker rök, behåll ugnsluckan stängd och stäng av eller koppla
ur ugnen från vägguttaget.
8. Var särskilt försiktig när du värmer vätskor eller barnmat.
• Låt ALLTID vätskor eller barnmat stå kvar i minst 20 sekunder efter att
ugnen har stängts av så att temperaturen jämnas ut.
• När det behövs, rör om under värmningen och rör ALLTID om efter
värmningen.
• Var försiktig när du handskas med kärl efter värmning. Du kan bränna dig
om kärlet är för varmt.
• Det finns risk för fördröjd överkokning.
• För att förhindra fördröjd överkokning och eventuella brännskador, bör du
röra om drycken med en plastsked eller glaspinne såväl före, under som
efter värmningen.
Anledning
:Vid värmning av vätskor kan kokpunkten fördröjas, vilket medför att
överkokning kan ske efter att kärlet har tagits ut från ugnen. Du kan
bränna dig!
• Om du bränner dig, följ nedanstående FÖRSTA HJÄLPEN-instruktioner:
* Håll det skadade området under kallt vatten i minst 10 minuter.
* Sätt på ett rent och torrt förband.
* Använd inte krämer, oljor eller salvor.
•FyllALDRIG kärlet till bredden och välj ett kärl som är bredare högst upp
för att förhindra att vätskan kokar över. Flaskor med smala halsar kan
explodera om de blir överhettade.
• Kontrollera ALLTID temperaturen på barnmat eller mjölk innan du ger det
till barnet.
•VärmALDRIG en nappflaska när nappen är på eftersom flaskan kan
explodera om den blir överhettad.
9. Se till att strömkabeln inte skadas.
• Låt inte kabeln eller kontakten komma i kontakt med vatten och håll
kabeln borta från varma ytor.
• Använd inte ugnen om kabeln eller kontakten har skadats.
10. Håll dig på en arms avstånd från ugnen när du öppnar luckan.
Anledning
: Varmluft eller ångor som kommer ut från ugnen kan orsaka
brännskador.
11. Håll insidan av ugnen ren.
Anledning
:Matrester eller oljestänk som har fastnat på väggarna eller på
botten kan skada färgen och försämra ugnens effekt.
12. Det kan hända att du hör klickande ljud när ugnen är igång (framför allt när
ugnen används för att tina mat).
Anledning
: Det är normalt med sådana ljud när den elektriska uteffekten
ändras.
Om mikrovågsugnen sätts på utan att det finns något i ugnen,
kopplas strömmen från automatiskt av säkerhetsskäl. Ugnen kan
användas igen när den har fått stå i mer än 30 minuter.
C109STC_SW.fm Page 5 Wednesday, June 5, 2002 8:15 AM