Electrolux EKC6183 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

spis
BRUKSANVISNING
EKC 6183, EKC 7183
821 05 80-00
S
Innehåll
2
Innehåll
Säkerhet ...................................................... 3
Spisen ........................................................... 4
Uppackning ....................................... 4
Tillbehören ......................................... 4
Säkerhetsutrustningen .............................. 5
Tippskyddet ....................................... 5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ...... 5
Luckspärren ....................................... 6
Före första använding ............................... 6
Rengöring av spisen .......................... 6
Rengöring av rostfria ytor ................. 6
Rengör tillbehören ............................. 6
Rengöring av silverhandtagen .......... 7
Bränn av ugnarna ............................. 7
Manöverpanelen ........................................ 7
Kontrollamporna ............................... 7
Glaskeramikhällen ..................................... 8
Användning av hällen ........................ 8
Rengöring av hällen ........................13
Säkerhetsfunktioner ........................14
Ugnarna .....................................................15
Ugnarnas funktioner .......................15
Praktisk användning ........................16
Rengöring och skötsel .....................18
Installation .................................................20
Ändring av sockelhöjd och -djup ....20
Nivåjustering ....................................21
Elektrisk anslutning .........................21
Service .......................................................22
Tekniska uppgifter ...................................23
Tabeller .....................................................24
Bakning ............................................24
Placering i ugn .................................24
Grill & Matlagning ..........................25
Praktiska råd och tips .............................26
Problem och åtgärder ............................27
Skrotning ...................................................27
Säkerhet
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en VARNINGSTRIANGEL handlar om säkerhet. LÄS DESSA TEXTER EXTRA NOGGRANT, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta, alter-
nativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRRARNA skall också vara i funktion,
och se till att låsa
HÄLLÅSET.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, värmezoner och ugnar blir mycket varma och
behåller värmen en tid efter användning. Beröring kan
ge brännskador!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG FACKMAN.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och kon-
takta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glaskeram-
ikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan få
papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, paraffin
eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand, noll-
ställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN
MED LOCK, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glas-
keramikll respektive ugn. Kontrollera kärlens bottnar.
Kärl som buktar utåt, ger dålig värmekontakt och snurrar
lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av leve-
rantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna
ur funktion.
Spisen
4
Spisen
1a Löstagbar imkåpa
1b Vredfönster
2 Häll med värmezoner
3 Manöverpanel med VRED
4a Liten UGN
4b Stor UGN
5 Förvaringslåda
6 Sockel
Spisen har hjul baktill för att
underlätta förflyttning vid
städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i ugnens överkant
och dra sedan ut spisen.
4b
6
1a
5
3
1b
2
4a
1
2
4
3
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till Distrilux
Distributionskontor, se fraktsedeln. Vid leverans från
butik eller återförsäljare – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kommun-
kontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
Emaljerade plåtar och långpanna
Super Clean långpanna, vilken är belagd med en
smutsavvisande beläggning.
Ugnsgaller
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa samt rengöringsmedel för
glaskeramikhällen
•Bruksanvisning
Plastkniv, lämplig till att skära kakor
FÖLJANDE FINNS ATT KÖPA SOM EXTRA TILLBEHÖR:
Sockeldekor
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
kerhetsutrustningen
5
kerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda,
båda sidor om spisen
(SE BILD). En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 20.
HÄR MONTERAR DU TIPPSKYDDET PÅ SPISEN:
1 Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(SE BILD).
2 Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(SE BILD). Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS! Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3 Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen
1 Tryck in propparna i de främre hålen.
2 Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3 Vrid skyddet snett nedåt och
4 sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag under
hällkanten.
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
kerhetsutrustningen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A Tryck ner spärren när du ska ÖPPNA luckan.
B När du vill TTA SPÄRREN UR FUNKTION, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
re första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER ANDRA
REPANDE MEDEL, utom till vissa delar av spisen som
ibland kan behöva en grovrengöring. Glöm inte att
göra rent under imkåpan. Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengöring av rostfria ytor
De rostfria ytorna rengör du enklast med hjälp av en
mjuk trasa och Original Steel Polish som finns att
köpa hos AB Elektroservice. Du kan även prova
fönsterputsmedel. Om ytan är mycket smutsig kan du
använda sprit, t.ex. T-sprit.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL eller andra repande medel.
Använd heller inte repande material såsom stålull eller
svampar med grov yta.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången.
A
C
B
kerhetsutrustningen
7
Rengöring av silverhandtagen
Detta gäller endast spisar med silverhandtag.
Handtagen rengör du med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och handdiskmedel direkt efter användn-
ing.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER ANDRA REPANDE
MEDEL, inte heller repande material som stålull eller
rengöringssvampar.
Bränn av ugnarna
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Ugnsluckorna ska vara stängda. Bränn av en ugn i taget:
1 Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur.
2 Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3 Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
Manöverpanelen
1a Kontrollampa SPISEN
1b Kontrollampa LILLA UGNEN
1c Kontrollampa STORA UGNEN
2a Funktionsvred STORA UGNEN
2b Funktions- och termostatvred LILLA UGNEN
3 Termostatvred STORA UGNEN
4 Vred till RMEZONERNA
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har normalt
lång livslängd. Om de slutar fungera, kontakta service.
1
2
4
3
max.°C
max.°C
4
1a
4
3
1b
1c
2a
2b
1
2
4
3
Glaskeramikhällen
8
Glaskeramikhällen
Hällen har fyra värmezoner med
MIN/MAX STORLEK de bakre zonerna.
VREDFÖNSTER som ger information om zonen.
AUTOMAX, en uppvärmningsautomatik som
innebär att zonen snabbt värms upp till det
värmeläge du vill använda (för vidarekokning/
stekning) utan att du behöver ändra vredinställn-
ing. Du kan välja bort Automax.
RMEVARNARE. När du stängt av en zon lyser i
vredfönstret ett
H så länge som zonen är
varmare än ca 55°C.
AUTOMATISK AVSTÄNGNING efter en tid. Ju högre
värme desto tidigare slås zonen av.
LLÅS, som bryter strömmen till hällen. Om
någon vrider på ett vred händer inget annat än
att ordet
SAFE (säker) lyser på den låsta hällen.
När du sätter på en zon lyser den i olika långa perioder
beroende på vilket läge du valt på vredet. För att förhin-
dra överhettning slocknar ibland zonen även på det hög-
sta värmeläget.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperatur-
chocker, men är känsligt för slag. En kryddkvarn som
ramlar ner kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen
som stå-, avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND ALDRIG EN SPRÄCKT GLASKERAMIKHÄLL.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen
och kontakta service för reparation. Du måste
GENAST (medan hällen ännu är het) med skrapan
ta bort socker och överkok med högt socker-
innehåll t.ex. marmelad samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Lämna aldrig
frityrkokning, smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN MED LOCK, använd aldrig vatten.
Automax är en uppvärmningsautomatik som innebär
att du inte behöver ställa in vredet på högsta läget för
att sedan vrida ner till lämpligt läge för vidarekokning/
stekning som du normalt måste göra. Du väljer direkt
den värme du tänker använda för vidarekokning/
stekning. Zonen startar på högsta värme och ställer in
sig automatiskt på valt läge efter en tid. Du kan välja
bort automaxen om du vill.
ø 145 mm
ø 145 mm
ø 210 mm
145x250 mm
ø 180 mm
ø 120 mm
Vredfönster
4
1
2
3
Glaskeramikhällen
9
Kok/stekning med Automax
Ställ direkt in vredet på det värmeläge, som du normalt
använder för vidarekokning/stekning.
1 Vrid MEDURS till önskat värmeläge mellan 1 och 8.
I vredfönstret lyser växelvis
A och siffran för valt
läge, så länge Automax är inkopplad.
2 Nollställ vredet MOTURS efter användning.
Automax kopplas inte in på nytt om du ändrar vred-
inställningen under tiden kokning/stekning pågår. Har du
t.ex. ställt in vredet på värmeläge 4 och du ändrar till
värmeläge 5, ligger koktiden för läge 4 kvar.
Den tid värmezonen är inkopplad på högsta värme
beror på det läge du valt.
För att ändra värmeläge med Automax inkopplat
måste du först nollställa vredet innan du väljer nytt
värmeläge.
Allmänt kan man säga att läge 2–5 är användbart
för kokning och läge 6–8 till stekning. För varmhåll-
ning är läge 1 lämpligt. Men som vanligt gäller att du
får pröva dig fram till det läge och den värmezon som
passar dig och dina kokkärl bäst. Här nedan får du en
liten vägledning till rätt värmeläge och lämplig värme-
zon. Varje zon motsvaras av ett nummer i tabellerna (
SE
BILD).
Kokning PORTIONER ZON LÄGE EN PORTION
Gröt (havre, råg)
21,53
443
Potatis
2– 41,53-4 3 st
Ris
21,523/4 dl
41,53
4-6 4 3
Rotfrukter
4– 844-5
Skira smör
1,5 1
Smälta blockchoklad
1,3,5 1
0 123456789
1
2
3
4
5
6
7
8
9
VÄRMELÄGE
AUTOMAX ca minuter
43
6
5
1
2
4
1
2
3
Glaskeramikhällen
10
Tips vid kokning
Ljudet eller storleken på ”vattenbubblorna” kan hjälpa
dig att välja rätt läge:
SVAG RME: Sjudande vatten med bubblor à la kolsyrat.
Lämpligt för vidarekokning av ris, fisk, samt grönsaker
som t.ex sockerärter och broccoli.
MEDELVÄRME: Småkokande vatten med bubblor à la
fiskögon. Lämpligt för det mesta som ska kokas t.ex.
kött, rotfrukter och vidarekokning av potatis.
STARK RME: Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för vidarekokning.
Tips vid stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
rekommenderat läge på vredet. Färgen på fettets
bottensats talar om för dig när det är dags att börja
steka. Om du när fettet tystnat håller en ljus stekspade
tryckt mot stekpannans botten så ser du lätt färgen på
fettet.
Stekning ZON GE
Entrecôte
47 8
67 8
Fläskkotletter
46
66
ttbullar
46 7
66 7
Pannkakor
47
67
Potatis, rå
46
66
Ägg
46 7
66 7
43
6
5
1
2
4
1
2
3
Glaskeramikhällen
11
SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT FETT: Lämpligt för det mesta: Pannkakor, färs-
rätter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT: Lämpligt för tunna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Ändring av zonstorlek
MIN
Vrid medurs fram till önskat värmeläge.
MAX
1 Vrid vredet moturs till symbolen på vredet.
2 Vrid sedan medurs tillbaka till önskat läge
mellan 1 och 9. Efter nollställning återgår zonen
automatiskt till den mindre storleken.
Användning utan Automax
Gör så här om du vill styra inställningen av värmen
själv:
1 Vrid vredet medurs till symbolen (efter 9:an).
2 Vrid sedan tillbaka till ett värmeläge mellan 1
och 9, där 9 ger den högsta värmen. När zonen
används lyser valt läge i vredfönstret. nollställ
vredet moturs efter användning.
Vanligtvis kan du koka upp på det högsta läget för att
sedan vidarekoka på ett lägre. Efter en tid lär du dig,
beroende på kärl, mängd och innehåll att välja rätt.
Automatisk avstängning
Av säkerhetsskäl stängs strömmen till hällen av efter en
tid (1,5 – 6 timmar). Ju högre läge som zonen är inställd
på desto tidigare slås strömmen av:
RMELÄGE 1– 23 456 9
Avstängning
ca timmar
6541,5
2
1
1
2
Glaskeramikhällen
12
När tiden för en zon gått ut släcks samtliga zoner som
är i användning. I vredfönstret för dessa zoner lyser ett
streck tills du har nollställt vreden.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramik-
hällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Fläckar tar du bort med rengöringsmedlet som
medföljde spisen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt mönster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig på
eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
aluminium
Glaskeramikhällen
13
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR HÄR OM LLEN ÄR MYCKET SMUTSIG:
1 Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2 Använd det medföljande rengöringsmedlet när
värmevarnaren slocknat. Skaka flaskan och
spruta ut ett par smala strängar på hällen. Gnid
rent med en fuktig trasa eller hushållspapper.
3 Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
LÅT INTE BARN ANVÄNDA SKRAPAN.
Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen. Innan du använder skrapan för första
gången måste du vända på rakbladet, som är transport-
säkrat. Ett hölje täcker det vassa rakbladet när skrapan
inte används.
1 Tryck ner knappen på översidan av skrapan och
skjut den framåt så långt det går
(SE BILD).
2 Ta bort rakbladet. Sätt tillbaka bladet med den
vassa kanten utåt.
3 ”Lås” bladet med skrapans flikar (SE BILD).
4 Tryck ner knappen hårt och drag den bakåt så
långt det går.
HÄR ANVÄNDER DU RAKBLADSSKRAPAN:
1 Ta fram rakbladet genom att skjuta knappen (på
översidan av skrapan) framåt till ”stopp”
(SE BILD).
Du kan kontrollera att rakbladet är i låst läge genom
att trycka ner bladet mot en oöm yta.
2 Se till att rakbladet är rent och helt annars kan
det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa i
färghandeln.
3 Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan try-
cka rakbladet hårt mot hällen utan att skada den.
4 Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5 Efter användning tryck ner knappen och drag
den bakåt så långt det går. Förvara skrapan på en
barnsäker plats.
Glaskeramikhällen
14
Säkerhetsfunktioner
Hällåset
Med HÄLLÅSET i låst läge gör du det svårare för barn att
”använda” hällens värmezoner. Om någon vrider på ett
vred tänds inte zonen, däremot lyser
”SAFE i vred-
fönstret på hällen till dess att vredet åter är nollställt.
När hällåset är inkopplat lyser på hällen den röda
”lampan” ovanför symbolen för låset.
KOPPLA IN HÄLLÅSET SÅ HÄR;
Vrid samtidigt de två vreden, till de främre zonerna,
moturs. Om någon nu vrider på ett vred till en av
hällens värmezoner tänds inte zonen, däremot lyser
SAFE” i vredfönstret till dess att vredet åter är noll-
ställt.
HÄR ANVÄNDER DU DEN STA HÄLLEN:
Vrid åter de två vreden moturs. Inom 10 sekunder kan
du ställa in valfri zon på valfritt värmeläge. Tänk på att
hällen nu är och förblir olåst tills det att alla värme-
zoner är avstängda.
HÄR KOPPLAR DU UR HÄLLÅSET ;
Vrid samtidigt de två vreden, till de främre zonerna,
moturs. Inom 10 sekunder vrider du sedan ett av
vreden moturs en gång till. Du kan nu använda hällen
som vanligt.
1
2
4
3
Ugnarna
15
Ugnarna
Ugnarna har löstagbara ugnsstegar med två (lilla ugnen)
respektive sju (stora ugnen) falser på var sida. Vilken
falsnivå som är lämplig att använda för olika funktioner
och temperaturer, kan du se i tabellerna för bakning och
matlagning i slutet av bruksanvisningen. Den stora ugnen
har två sidolampor
(SE BILD).
Ugnarnas funktioner
För samtliga funktioner gäller att kontrollampan lyser
under uppvärmning och slocknar vid uppnådd tempe-
ratur (tänds och släcks när termostaten slår till och
från). För att välja ugnsfunktion vrider du funktions-
vredet medurs till symbolen för önskad funktion (se
nedan).
LILLA UGNEN HAR LJANDE FUNKTIONER:
Belysning
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade, med automatisk
snabbstart. Det tar ca fyra minuter att värma upp ugnen
till 200ºC.
Ugnen har
AUTOMATISK SNABBSTART. Ugnens kontroll-
lampa lyser så länge snabbstarten är inkopplad och
slocknar vid uppnådd temperatur.
Om du
INTE vill ha automatisk snabbstart vrider du
fram termostatvredet tills kontrollampan börjar blinka.
Vrid sedan tillbaka vredet till belysningsläget och ställ
därefter omedelbart in önskad temperatur.
Färgsättning
Färgsättning av varma rätter, takelement inkopplat.
Ingen snabbstartsfunktion.
STORA UGNEN HAR LJANDE FUNKTIONER:
Belysning
Över/undervärme
Yttre tak- och bottenelement inkopplat.
Övervärme
Yttre takelement inkopplat.
Ugnarna
16
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Grill
Inre takelement inkopplat.
Snabbstart
Inre tak- och bottenelement inkopplat. Det tar ca 9-10
minuter att värma upp ugnen till 200ºC. Kan även
användas vid gratinering.
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
LL BARN
UNDER UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig (blir
skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form när den
kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder de två ugnarna? Här nedan får du praktiska
råd och tips på hur du bäst utnyttjar olika funktioner
för olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca 5 minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek. Ljusa alumi-
niumformar ger i regel ljusa resultat.
ÖVER/UNDERVÄRME ger jämn färgsättning över hela
ytan. Välj den ugn vars storlek passar bäst. Den lilla
ugnen är lämplig för mjuka kakor och limpor.
Matlagning
ÖVER/UNDERVÄRME är i regel bäst vid matlagning på en
fals. Välj den ugn vars storlek passar bäst. Den lilla
ugnen är med sin låga höjd lämplig till gratänger,
puddingar o.d.
Ugnarna
17
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Stekar av nöt-
kött, som rostbiff och innanlår, blir saftigast om de
tillagas i 125°C ugnsvärme, men tar lite längre tid än
vid högre ugnstemperatur. Välj en ugnssäker form med
låg kant där steken precis får plats, så undviker du att
skyn torkar in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det
ofta mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller
en långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför
bör helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grill-
kryddor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte
tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det
ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera en
långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att samla
upp fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet och termostatvredet på
önskad temperatur. Börja grilla efter 3–5 minuters
uppvärmning. Passa noga och vänd minst en gång
under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i
värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid
grillning.
Färgsättning
Ställ lilla ugnens funktions– och termostatvred på .
Sätt in rätten efter 3–5 minuter. Den här funktionen är
utmärkt vid färgsättning av ”låga” maträtter, t.ex.
varma smörgåsar och gratänger.
Ugnarna
18
Rengöring och skötsel
Ugnarna
Ugnarna har slät emalj.
GÖR HÄR OM UGNARNA ÄR MYCKET SMUTSIGA:
1 Spill eller överkok som sitter fast, lossar du med t.ex.
en stekspade.
2 Stryk med en svamp ut såpa i ugnen.
3 Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och över/under-
värme i ca 10 minuter.
4 När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten, ev.
kan du behöva gnida försiktigt med tvålull. Torka
torrt.
Ugnsluckan
Luckan på rostfri spis består av ett extra innerglas som
lätt kan rengöras. Tänk på att inte skruva isär det extra
innerglaset och luckglaset samtidigt.
RENGÖRING AV DET EXTRA INNERGLASET
(LLER ENDAST ROSTFRI SPIS)
1 Öppna luckan och ställ den i öppet läge.
2 Skruva loss de två skruvarna med t ex ett mynt och
lyft upp luckglaset.
3 Rengör med fönsterputsmedel, om glaset är mycket
smutsigt kan du använda den medföljande rak-
bladsskrapan.
4 Lägg ner glaset så hålen passar i muttrarna och
skruva i skruvarna.
RENGÖRING MELLAN GLASEN
1 Kontrollera att ugnen inte är varm och att luckspärren
är i funktion innan du tar bort den yttre delen, luck-
fronten.
2 Öppna luckan och placera, för att hindra luckan från
att slå igen, t.ex. hoprullade grytlappar mellan
bågarna i gångjärnen (
SE BILD). Fäll sedan upp luckan.
3 Håll i luckhandtaget, tryck ner de två fjädrarna på
luckans övre kant och ta bort luckfronten.
4 Efter rengöring med ett fönsterputsmedel hakar du
åter fast fronten i konsolen (
SE BILD). Se till att luckan
sitter säkert fasthakad på båda sidor.
5 Tryck sedan ner de två fjädrarna på luckans övre kant
och tryck fronten på plats.
6 Ta bort grytlapparna.
Super Clean-tillbehören
Dessa tillbehör har en smutsavvisande beläggning och
lång livslängd om de sköts på rätt sätt.
OBS! Placera ej SUPER CLEAN-tillbehören på en
het spishäll då de kan skadas.
Tillbehören tål en temperatur upp till 270°C.
Värm dem aldrig utan mat eller bakverk.
Diska tillbehören noggrant i varmt vatten och hand-
diskmedel innan du använder dem första gången.
2
4
3
Ugnarna
19
Följer du dessa råd och tips kommer dina SUPER
CLEAN
-tillbehör att hålla länge och förbli lätta att
rengöra:
Använd verktyg av plast eller trä istället för
metall, som kan skada plåten.
Tänk på att kärl med skrovlig botten kan skada
tillbehören.
Den medföljande plastkniven är lämplig till att
skära mjuka kakor.
Rengör tillbehören med en mjuk svamp eller
diskborste i varmt vatten, eventuellt med hand-
diskmedel. Använd inte diskmaskin.
Använd aldrig stålull eller vassa föremål vid
rengöring.
Byte av ugnslampa
1 Nollställ alla vred och kontrollera att ugnen inte är
varm.
2 Lossa och ta bort ugnsstegen.
3 Lossa skyddsglaset genom att sätta t.ex. en
smörkniv mellan glas och ugnsvägg. Håll en hand
under glaset så att det inte faller ner på ugnsbotten.
4 Skruva ur lampan och sätt i en ny med E14- sockel,
märkt 230-240V, 25W och 300°C.
5 Tryck fast skyddsglaset igen och montera stegen.
Ugnstillbehören
Lossa stegen i de nedre hörnen (1), lyft snett uppåt och ta
ut den (2). Diska stege och galler (samt andra eventuella
tillbehör som grillställning och grillspett) för hand eller i
diskmaskin. Om de är rejält smutsiga, lägg dem i blöt
innan du rengör med t.ex. tvålull.
Plåtar, även eventuella proffsplåtar, och långpanna
torkas av med hushållspapper och kan vid behov diskas för
hand. Fastbrända fläckar tar du bort med en bakplåtsskrapa
(gäller inte proffsplåten eller Super Clean långpannan).
rvaringslådan
1 Töm lådan och dra ut den till ”stopp”.
2 Ta tag i handtaget, lyft lätt uppåt och lådan går fri
från spärren i bakkanten.
3 Dra ut lådan helt.
Efter rengöring sätter du lådans hjul på konsolerna
(
SE BILD). Skjut in lådan. Lyft upp den något den första
biten så hakar hjulen inte fast i främre spärren.
2
1
Installation
20
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG FACK-
MAN. Spisen är tung. Kanter och hörn, som du
vanligtvis inte kommer i kontakt med, kan vara
vassa.
ANVÄND HANDSKAR vid förflyttning av
spisen.
Stämmer spisens mått överens med övrig köksinred-
ning? Mät arbetsbänkens höjd från golvet till bänkens
ovansida och sockeldjupet från väggen till sockelns
framkant
(SE BILD). Spisen kan även installeras med en
vägg eller ett högskåp på den ena sidan och en
avställningsyta på den andra.
Vid leverans är spisen anpassad till en bänkhöjd
90 cm och ett sockeldjup på 53 cm. Du kan ändra höjd
och djup på sockeln så att spisen passar till en bänk-
jd på 85, 88 eller 90 cm och ett sockeldjup på 55 cm
(se nedan).
Se till att spisens kabel inte kommer i kläm vid för-
flyttning av spisen.
Ändring av sockelhöjd och -djup
53 cm är minsta sockeldjup för spisen. Ett
mindre sockeldjup kan medföra att spisen tippar
vid tung belastning på luckan.
Om du vill ändra båda måtten så bör du göra det sam-
tidigt. Men läs först igenom samtliga punkter här
nedan innan du börjar.
1 Lägg ned spisen försiktigt (SE BILD). Använd t.ex.
frigolit från emballaget som skydd mellan golv
och spis.
2 Skruva ur skruvarna A (4 ST, SE BILD). Dra ut den
inre sockeln en bit om du endast vill ändra höjden.
Dra i de konsoler på vilka hjul och fötter är
monterade.
OBS! Var försiktig, det finns vassa
kanter under spisen. Läs vidare fr.o.m. punkt 5.
För ändring av djupet drar du ut sockeln helt.
3 Skruva ur skruvarna B (4 ST, SE BILD) och ta bort den
yttre sockeln.
4 Haka fast den yttre sockeln i läge 55 cm (SE BILD
B). Skruva i skruvarna B (glöm inte brickorna) och
skjut in den inre sockeln en bit.
5 Skruva åter i skruvarna A i något av hålen för 85,
88 eller 90 cm bänkhöjd
(SE BILD A).
6 Res upp spisen och anslut den elektriskt. Skjut
in spisen på plats och nivåjustera innan du
monterar säkerhetsutrustningen.
90
88
85
55
53
90
88
85
53
55
B
A
B
B
B
B
A
A
A
A
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKC6183 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för