Russell Hobbs 23570-56 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
r
instructions 3
Bedienungsanleitung 6
mode d’emploi 9
instructies 12
istruzioni per l’uso 15
instrucciones 18
instruções 21
brugsanvisning 24
bruksanvisning (Svenska) 27
bruksanvisning (Norsk) 30
yttöohjeet 33
 
 

instrukcja 45
upute 48
navodila 51

utasítások 57
talimatlar 60
 
 
 69
27
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du överlåter
apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller med
bristande erfarenhet och kunskap, om personerna i fråga är under uppsikt
och har fått anvisningar om hur apparaten fungerar och om de har förstått
vilka risker som användningen kan medföra. Barn ska inte leka med
apparaten. Rengöring och användarunderhåll ska inte utras av barn,
vida de inte är över 8 år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel
utom räckhåll för barn under 8 år.
Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud
eller någon med liknande kompetens för att undvika skaderisker.
b
Sänk inte ned apparaten i någon vätska.
Felaktig användning av apparaten kan orsaka skada.
h
Apparatens utsida blir varm. Eftervärmen gör att utsidorna fortfarande
är varma efter avslutad användning.
Se till att anslutningarna är torra.
Lägg inte ned djupfryst kött eller fågel i apparaten – tina ingredienserna fullständigt före tillagningen.
Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger igenom.
Tillaga fisk tills köttet är fast.
Tillaga ingenting i apparatens hölje – all mat ska tillagas i den avtagbara skålen.
Böj dig inte över apparaten och håll dig på avstånd från utströmmande ånga.
Häll minst 1 kopp vatten i skålen.
Häll inte vatten över den översta påfyllningsmarkeringen.
Täck inte över apparaten och lägg inte heller något ovanpå den.
Dra ut nätsladden när grillen inte används.
Använd bara tillbehör och övrig utrustning som företaget tillhandahåller.
Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna bruksanvisning.
Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK
BILDER
1. knopp
2. lock
3. korg
4. påfyllningsmarkering
5. skål
6. knapp
7. lampor
8. köksspade
9. kopp
10. på/av-knapp
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Diska skålen, locket och korgen i varmt vatten med diskmedel, skölj sedan och torka.
FÖRBEREDELSE
1. Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
2. Använd inte apparaten nära eller under gardiner, hyllor, skåp eller något annat som skulle kunna
skadas av utströmmande ånga.
3. Ha grillvantar eller en handduk i närheten samt ett värmetåligt underlägg eller en tallrik att sätta
skålen på.
bruksanvisning (Svenska)
28
4. Placera skålen inne i apparaten.
TILLAGNING
1. Använd koppen för att hälla riset i skålen.
2. Fyll skålen med vatten upp till det nummer som motsvarar antal koppar ris som används.
3. Vrid skålen ett kvarts varv i vardera riktningen för att vara säker på att skålens botten har kontakt
med elementet.
4. Sätt locket på skålen.
5. Sätt stickproppen i väggkontakten. Flytta på/av-knappen till läget I. Flytta knappen till läget
N
.
Lampan N tänds (värmefunktion).
6. Flytta reglaget till P (kokfunktion). Lampan N släcks.
7. När riset är färdigt kommer reglaget att växla till N. lampan P släcks och lampan N tänds.
8. Låt riset vila i ungefär 10 minuter, stäng sedan av kokaren och dra ur sladden.
9. Ta på grillhandskarna.
10. Ånga och varm luft strömmar ut när du tar av locket. Luta locket något för att leda ångan bort från
dig.
11. Flytta skålen och ställ den på ett värmetåligt underlägg eller en tallrik.
12. Använd köksspaden för att röra om och blanda riset så att all ånga avdunstar.
Ibland får riset i skålens botten en knaprig yta.
Du kan också välja att ta bort den knapriga ytan med hjälp av köksspaden när du har hällt upp riset.
TILLSÄTTA ANDRA INGREDIENSER
Om du tillsätter andra ingredienser (russin, frukt, nötter eller liknande) bör man minska mängden ris
eftersom de andra ingredienserna också suger upp vatten.
Russin och torkad frukt suger upp lika mycket vatten som ris så lägg ned sådana ingredienser i
koppen tillsammans med riset.
Nötter suger inte upp särskilt mycket vatten så de kan tillsättas efter det att du har mätt upp riset.
ANVÄNDA APPARATEN SOM ÅNGKOKARE
Överkokning är inget stort problem – ångkokning är nämligen en relativt varsam tillagningsmetod
och ett par minuter mer eller mindre spelar i regel ingen roll.
Fisk ska däremot inte överkokas.
1. Tillsätt vatten.
2. Placera korgen uppe på skålen och lägg maten i skålen.
3. Skär ingredienserna i ungefär lika stora delar så allting blir färdigt samtidigt.
4. Gör ett paket av aluminiumfolie och lägg in ärtor och liknande ingredienser som kan mosas sönder
eller glida ned i vattnet.
5. Var försiktig när du öppnar paketet efter tillagningen – använd grillvantar eller en tång/sked av plast.
6. Sätt locket på skålen.
7. Använd apparaten på samma sätt som vid riskokning.
8. lj de tider som gäller för ångkokning.
9. Lämna inte kvar några ingredienser i apparaten efter ångkokningen – de blir blöta.
10. Notera ingredienserna (sort och kvantitet) och hur mycket vatten du använder. Nästa gång kan du lätt
anpassa mängden vatten och låta apparaten sköta programmeringen.
RDIG?
1. Stäng av apparaten och dra ur sladden.
2. Flytta inte riskokaren med den fulla skålen inuti. Apparaten blir tung att bära och sladden kan komma
att fastna någonstans.
3. Lyft upp skålen från riskokaren innan du tömmer den. Om du tar bort ingredienserna från skålen när
den fortfarande är inne i riskokaren kan ingredienserna komma in i apparaten och skada den.
SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
1. Stäng av apparaten, dra ur sladden och låt den svalna.
2. Diska skålen, locket och insatsen i varmt vatten med diskmedel, skölj sedan och torka.
3. Torka av alla ytor med en ren och fuktig trasa.
4. Lägg inte någon del av apparaten i en diskmaskin.
29
TILLAGNINGSTID OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
mat (färsk) kvantitet tid (minuter)
sparris 400g 15-18
gröna bönor 200g 20
broccoli 200g 18
brysselkål 200g 20
vitkålhuvud (delat i fyra delar) 25-30
morötter (skivade) 200g 15-20
blomkål 200g 15
majskolvar 2 24-35
zucchini (skivad) 200g 10-12
potatisar (delade i fyra delar) 400g 25-30
spenat 200g 5-8
kyckling (utan ben) 400g 6-8
fiskfiléer 400g 8-10
fisk i bitar 2 20-23
räkor 250g 10-12
hummerstjärtar (djupfrysta) 12-15
musslor 250g 15
Använd inte musslor som redan är öppna före tillagningen. Ångkoka musslor tills skalet är helt öppet
och kasta dem som inte har öppnats under tillagningen.
Tidsangivelsen gäller för ett (1) lager ingredienser. Prova dig fram så att du vet vilka tider som gäller
för just dina ingredienser eller blandningar.
Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger igenom.
Tillaga fisk tills köttet är fast.
Man bör koka bladgrönsaker så kort tid som möjligt för att färgen och sprödheten ska bevaras.
Doppa ned dem i iskallt vatten om du vill att kokningen ska avstanna snabbt.
W
MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och elektroniska
produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas tillsammans med osorterat
hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller återvinnas.
1 / 1