36
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Diska mätkoppen, stekspaden och ångkorgen i varmt vatten med diskmedel. Skölj och torka. Torka
apparatens utsida med en ren, fuktig trasa.
FÖRBEREDELSE
1. Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
2. Använd inte apparaten nära eller under gardiner, hyllor, skåp eller något annat som skulle kunna
skadas av utströmmande ånga.
3. Ha grillvantar eller en handduk i närheten samt ett värmetåligt underlägg eller en tallrik att sätta
skålen på.
4. Placera skålen inne i apparaten.
TILLAGNING
1. Använd koppen för att hälla riset i skålen. Fyll mätkoppen till en jämn nivå utan att överfylla den (g
A).
2. Fyll skålen med vatten upp till det nummer som motsvarar antal koppar ris som används.
3. Vrid skålen ett kvarts varv i vardera riktningen för att vara säker på att skålens botten har kontakt
med elementet.
4. Stäng locket och tryck nedåt tills det klickar på plats. Håll alltid locket låst och fasthakat under
matlagning.
5. Sätt stickproppen i väggkontakten. Flytta på/av-knappen till läget I. Flytta reglaget till positionen
DOWN (ned). Lampan O tänds (värmefunktion).
6. När riset är färdigkokt föryttas reglaget till KEEP WARM (varmhållnings)-positionen. O -lampan släcks
och N-lampan tänds.
7. Låt riset vila i ungefär 10 minuter, stäng sedan av kokaren och dra ur sladden.
8. Tryck på knoppen för att frigöra locket och öppna det. Se upp för ånga och använd en ugnshandske
eller liknande som skydd.
9. Flytta skålen och ställ den på ett värmetåligt underlägg eller en tallrik.
10. Använd köksspaden för att röra om och blanda riset så att all ånga avdunstar.
• Ibland får riset i skålens botten en knaprig yta.
• Du kan också välja att ta bort den knapriga ytan med hjälp av köksspaden när du har hällt upp riset.
TILLSÄTTA ANDRA INGREDIENSER
• Om du tillsätter andra ingredienser (russin, frukt, nötter eller liknande) bör man minska mängden ris
eftersom de andra ingredienserna också suger upp vatten.
• Russin och torkad frukt suger upp lika mycket vatten som ris så lägg ned sådana ingredienser i
koppen tillsammans med riset.
• Nötter suger inte upp särskilt mycket vatten så de kan tillsättas efter det att du har mätt upp riset.
ANVÄNDA APPARATEN SOM ÅNGKOKARE
1. Tillsätt 400 ml kallt vatten i skålen.
2. Placera korgen uppe på skålen och lägg maten i skålen.
3. Skär ingredienserna i ungefär lika stora delar så allting blir färdigt samtidigt.
4. Gör ett paket av aluminiumfolie och lägg in ärtor och liknande ingredienser som kan mosas sönder
eller glida ned i vattnet.
5. Var försiktig när du öppnar paketet efter tillagningen – använd grillvantar eller en tång/sked av plast.
6. Stäng locket och tryck nedåt tills det klickar på plats. Håll alltid locket låst och fasthakat under
matlagning.
7. Använd apparaten på samma sätt som vid riskokning.
8. Följ de tider som gäller för ångkokning.
9. Lämna inte kvar några ingredienser i apparaten efter ångkokningen – de blir blöta.