KitchenAid 5KFPM775EPM Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide

Denna manual är också lämplig för

1
Svensk
Modell 5KFPM776 (visas ovan),
5KFPM771, 5KFPM775
(visas inte)
ARTISAN
FOODPROCESSOR
INSTRUCTIES EN RECEPTEN
ARTISAN
FOOD PROCESSOR
INSTRUCTIONS AND RECIPES
ROBOT MÉNAGER ARTISAN
MODE D’EMPLOI ET RECETTES
ARTISAN
FOOD PROCESSOR
BEDIENUNGSANLEITUNG UND REZEPTE
FOOD PROCESSOR ARTISAN
ISTRUZIONI PER L’USO E RICETTE
PROCESADOR DE
ALIMENTOS ARTISAN
INSTRUCCIONES Y RECETAS
ARTISAN
MATBEREDARE
INSTRUKTIONER OCH RECEPT
ARTISAN
FOODPROSESSOR
BRUKSANVISNING OG OPPSKRIFTER
ARTISAN
MONITOIMIKONE
KÄYTTÖOHJEET JA RESEPTIT
ARTISAN
FOOD PROCESSOR
INSTRUKTIONER OG OPSKRIFTER
PROCESSADOR DE
ALIMENTOS ARTISAN
INSTRUÇÕES E RECEITAS
ARTISAN
MATVINNSLUVÉL
LEIÐBEININGAR OG UPPSKRIFTIR
ARTISAN
KOyzINOMhxANh
OΔhΓIEΣ KAI ΣyNTAΓEΣ
2
Svensk
Innehållsförteckning
Säkerhet vid arbete med matberedare..............................................................................3
Elektrisk anslutning ..........................................................................................................3
Viktiga säkerhetsföreskrifter .............................................................................................4
Matberedarens egenskaper ..............................................................................................5
Förbereda matberedaren för användning
Före första användningen .........................................................................................7
Arbetsskål, montering .............................................................................................7
Universalskärkniv och degkniv, montering .................................................................8
Skär- och strimlarskivor, montering ...........................................................................8
Miniskål, montering ..................................................................................................9
Köksmästarskål, montering .......................................................................................9
Äggvisp, montering och användning ......................................................................10
Citruspress, montering och användning ..................................................................10
Använda matberedaren
Före användning .....................................................................................................12
Inmatarspärr ...........................................................................................................12
Maxmarkering ........................................................................................................12
Sätta på (I) och stänga av (O) matberedaren ..........................................................12
Använda pulsknappen ............................................................................................13
Tvådelad inmatare ..................................................................................................13
Demontera matberedaren ..............................................................................................13
Skötsel och rengöring ....................................................................................................15
Felsökning ....................................................................................................................16
Användartips .................................................................................................................17
Universalkniv ..........................................................................................................17
Skär- eller strimlarskiva ............................................................................................18
Degkniv ..................................................................................................................19
Äggvisp ..................................................................................................................19
Bra att veta ....................................................................................................................20
Recept ...........................................................................................................................22
Garanti- och serviceinformation
Garanti för KitchenAid™ Matberedare ....................................................................27
Servicecenter ..........................................................................................................27
Kundtjänst ..............................................................................................................28
3
Svensk
Modellerna 5KFPM771, 5KFPM775,
5KFPM776:
230-240 V växelspänning
Frekvens: 50 Hz
OBS! Modellerna 5KFPM771, 5KFPM775
och 5KFPM776 har en jordad kontakt. För
att minska risken för elektriska stötar kan
denna kontakt bara sättas in ett sätt
i uttaget. Om stickkontakten inte passar
i uttaget, kontakta en behörig elektriker.
Förändra inte stickkontakten något sätt.
Använd inte en förlängningssladd. Om
elsladden är för kort, be en behörig
elektriker installera ett vägguttag närmare
apparaten.
Din och andra personers säkerhet är mycket viktig.
I denna bruksanvisning och apparaten finns varningstexter. Läs och följ alla
varningstexter.
Detta är en varningssymbol.
Symbolen varnar dig för risker som kan skada, eller t.o.m. döda,
dig eller andra.
Före varje varningstext finns varningssymbolen och orden ”FARA
eller “VARNING”. Med detta menas:
Du kan bli dödad eller allvarligt
skadad om du inte följer
anvisningarna noggrant.
Du kan bli dödad eller allvarligt
skadad om du inte följer
anvisningarna.
Alla varningstexter förklarar vilken risken är, hur den kan minskas samt vad som
kan hända om inte anvisningarna följs.
Säkerhet vid arbete med matberedare
Elektrisk anslutning
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Anslut till jordat uttag.
Ta inte bort jordningsskyddet.
Använd inte en adapter.
Använd inte en förlängningssladd.
Underlåtenhet att följa dessa
instruktioner kan leda till död,
brand eller farlig elektrisk stöt.
Fara
varning
4
Svensk
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Vid användningen av elektrisk
utrustning ska följande grundläggande
försiktighetsmått alltid vidtas:
1. Läs alla instruktioner.
2. För att undvika elektriska stötar får
matberedaren aldrig ställas i vatten
eller annan vätska.
3. Dra ur stickkontakten när apparaten
inte används, innan komponenter sätts
fast eller tas bort samt före rengöring.
4. Undvik kontakt med rörliga delar.
5. Annd inte någon elektrisk utrustning
som har skadad sladd eller stickkontakt,
inte fungerar som den ska, har tappats
eller har skadats pågot annat sätt.
mna in apparaten tillrmaste
auktoriserade servicecenter för
underkning, reparation eller elektrisk
eller mekanisk justering.
6. Användning av tillbehör som
inte rekommenderas eller säljs
av tillverkaren kan orsaka brand,
elektriska stötar eller andra skador.
7. Använd inte apparaten utomhus.
8. Håll händer och redskap borta från
rörliga knivblad och skivor medan
matberedaren anndsr att minska
risken för allvarliga personskador
eller skador matberedaren. En
degskrapa kan anndas, men bara när
matberedaren inte är på.
9. Knivbladen är vassa. Hantera knivarna
försiktigt.
10. För att minska skaderiskerna får aldrig
knivar eller skivor monteras innan
skålen sitter som den ska.
11. Se till att locket sitter på plats och är
låst innan apparaten startas.
12. Mata aldrig ner råvarorna för hand.
Använd alltid inmataren.
13. Försök inte ta bort locket med våld.
14. Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk.
15. Den här utrustningen är inte avsedd
att användas av barn eller personer
med fysiska eller psykiska handikapp,
bristande erfarenhet eller kunskap.
dan anndningste övervakas
av gon som ansvarar för deras
säkerhet.
16. Se till att barn inte leker med
apparaten.
17. Stäng av apparaten och dra ur
elsladden innan du byter tillbehör eller
vidrör något i närheten av apparatens
rörliga delar.
Denna produkt är märkt enligt
europarådets direktiv 2002/96/EG om
avfall som utgörs av eller innehåller
elektriska eller elektroniska produkter.
Genom slänga apparaten rätt sätt
förhindras skador på miljö och hälsa vilket
annars kan bli följden om avfallet inte
hanteras korrekt.
Symbolen
på produkten, eller i
medföljande dokumentation, visar att
denna apparat inte får hanteras som
vanligt hushållsavfall. Den skall i stället
lämnas in på en lämplig uppsamlingsplats
för återvinning av elektrisk och elektronisk
utrustning.
Produkten måste slängas enligt gällande
lagar och förordningar för avfallshantering.
Mer information om avfallshantering och
återvinning för denna produkt kan erhållas
från lokala myndigheter, avfallshanterare
eller butiken där produkten köptes.
SPARA DESSA INSTRUKTIONER
5
Svensk
*Matberedarens egenskaper*
Lock för arbetsskål med
extrabrett inmatningsrör
I extrabreda inmatningsröret,
ett av de största
marknaden, kan du mata in
råvaror som tomater, gurkor
och potatis, utan att behöva skära
dem i småbitar.
Tvådelad inmatare
r småbitar, ta bort den lilla
inmataren som sitter i den stora.
Det är lättare att använda det
lilla inmatningsret/inmataren
r örtkryddor, nötter, enstaka
morötter och selleri. Den lilla inmataren kan
också användas som ett mått 115 ml.
2,8 liters arbetsskål
Den kraftiga skålen i
polykarbonatplast ger plats
även för större uppgifter.
Köksmästarskål
(medföljer enbart modell
5KFPM776)
Placera köksmästarskålen
2,4 liter inuti arbetsskålen och
skiva eller riv råvarorna medan arbetsskålen
hålls ren för andra ingredienser.
Miniskål och miniskärkniv
Skålen950 ml och
minikniven i rostfritt stål är
perfekt för att hacka och blanda
små mängder.
Fin (2 mm) skärskiva
Skivan ger skivor med en
tjocklek på ungefär 1,6 mm av
de flesta råvaror, från ömtåliga
jordgubbar till halvfruset kött.
Medium (4 mm) skärskiva
Skivan ger skivor med en
tjocklek på ungefär 3,2 mm av
de flesta råvaror.
Medium (4 mm)
strimlarskiva
Skivan ger strimlor med en
tjocklek på ungefär 3,2 mm av
de flesta fasta frukter, grönsaker och ost.
Julienneskiva
(medföljer modellerna
5KFPM775 och 5KFPM776)
Strimlar potatis, morötter,
zucchini och andra hårdare frukter
och grönsaker till små stänger med måtten
3,5 x 2,5 mm.
* Medföljande tillbehör beror på vilken modell du har köpt.
6
Svensk
Matberedarens egenskaper*
Skivskaft
Skaftet sätts på motoraxeln varefter
skär- och strimlarskivorna träs på.
Universalskärkniv i rostfritt stål
Mångsidigt blad som hackar,
maler, blandar, rör om och
emulgerar på några sekunder.
Degkniv
Degkniven är särskilt utformad för
blandning och knådning av
jästdegar.
Äggvisp
Äggvispen vispar snabbt
grädde och äggvitor till
maränger, mousser, suffléer
och efterrätter.
Citruspress
(medföljer modellerna 5KFPM775
och 5KFPM776)
Pressen består av en
silkorg, en tvådelad kon
och ett lock/pressarm.
Använd den
borttagbara yttre konen till
stora frukter, som grapefrukt,
och den inre till citroner
och lime.
Stabil bas
basen finns
knapparna “O”, “I” och
Puls samt motoraxeln
som roterar bladen och
skivorna.
Skrapa
Specialutformning som r
det lätt att skrapa loss
mat som fastnat i skålar och skivor
och knivar.
Tillbehörsask
Elegant och hållbart ask för förvaring och
skydd av knivar, skivor och tillbehör.
Tillbehörsboxen som medföljer modellerna
5KFPM775 och 5KFPM776 rymmer upp
till 5 skivor. Vid köp av en ytterligare skiva
kan den förvaras med de ursprungliga fyra
skivorna som medföljde dessa två modeller.
5KFPM771 5KFPM775 och
5KFPM776
* De tillbehör som medföljer beror på vilken modell du har köpt.
7
Svensk
Förbereda matberedaren för användning
Före första användningen
Innan du använder matberedaren
första gången diskar du arbetsskålen,
locket, köksmästarskålen, miniskålen,
inmatare, skivor och knivar för hand eller
i diskmaskinen (se "Skötsel och rengöring"
sidan 15).
Arbetsskål, montering
1. Placera matberedaren på en torr och
plan bänkyta med knapparna framåt.
Koppla inte in matberedaren förrän den
är färdigmonterad.
2. Sätt arbetsskålen på basen med
handtaget lite åt vänster att
mitthålet är över motoraxeln.
3. Ta tag i handtaget och vrid arbetsskålen
åt höger tills den låser i rätt läge.
4. Sätt önskat tillbehör i arbetsskålen.
Anvisningar för tillbehör finns på
sidorna 8-11.
5. Sätt locket på arbetsskålen med
inmatningsröret lite till vänster om
skålens handtag. Ta tag i röret och vrid
locket åt höger tills det låser i rätt läge.
OBS: För att inte skada arbetsskålen
måste den låsas fast i basen innan locket
sätts fast.
6. Sätt i den tvådelade inmataren i
inmatningsröret.
I
O
Pulse
ARTISAN
Fortsättning på nästa sida
VARNING
Skärrisk
Handskas försiktigt med knivarna.
Oaktsamhet kan ge skärsår.
8
Svensk
Förbereda matberedaren för användning
7. Anslut till lämpligt elektriskt uttag (se
“Elektrisk anslutning” på sidan 3).
OBS! Matberedaren fungerar bara om
arbetsskål och lock sitter fast som de
ska i basen och inmataren är införd till
maxmarkeringen.
Ta av locket innan du lossar skålen från
basen, annars kan skålen skadas.
Universalskärkniv och degkniv,
montering
Placera kniven på motoraxeln. Rotera kniven
tills den sitter som den ska axeln.
Skär- och strimlarskivor, montering
1. Placera skivskaftet på motoraxeln.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Anslut till jordat uttag.
Ta inte bort jordningsskyddet.
Använd inte en adapter.
Använd inte en förlängningssladd.
Underlåtenhet att följa dessa
instruktioner kan leda till död,
brand eller farlig elektrisk stöt.
On
Off
Pulse
On
Off
Pulse
VARNING
Skärrisk
Handskas försiktigt med knivarna.
Oaktsamhet kan ge skärsår.
9
Svensk
2. Placera skivan över skaftet så att sidan
med de upphöjda skären är uppåt.
Skivorna har en upphöjd kant på
ovansidan och spår på undersidan för
att lättare passa in.
Miniskål, montering
1. Placera miniskålen i arbetsskålen över
motoraxeln. Vrid miniskålen tills den
fallerplats. När miniskålen sitter rätt
i arbetsskålen kan den inte vridas.
2. Sätt minikniven motoraxeln. Du
måste kanske vrida kniven för att
det ska falla plats. Miniskålen kan
också placeras I köksmästarskålen
liknande sätt.
3. För att ta bort miniskålen efter
användning lyfter du den i greppytorna
vid kanten.
Köksmästarskål (5KFPM776), montering
Placera köksmästarskålen inuti arbetsskålen
över motoraxeln. Vrid köksmästarskålen tills
den faller på plats. När köksmästarskålen
sitter rätt i arbetsskålen kan den inte vridas.
Köksmästarskålen kan bara användas
tillsammans med strimlar- och
skärskivorna, universalkniven kan inte
användas. För att ta bort miniskålen efter
användning lyfter du den i greppytorna
vid kanten.
On
Off
Pulse
On
Off
Pulse
On
Off
Pulse
On
Off
Pulse
Fortsättning på nästa sida
Förbereda matberedaren för användning
10
Svensk
Förbereda matberedaren för användning
Äggvisp, montering och användning
Äggvispen är gjord för att vispa äggvitor,
tjock grädde till garnering eller läckra
maränger. För bäst resultat bör minst
237 ml (125 g/1 kopp) tjock grädde
eller 3 äggvitor vispas samtidigt. Mindre
mängder kan vara svåra att vispa upp till
önskad storlek.
Montering:
Äggvisparen består av 4 delar - skaft,
skaftskydd, visparm och lock.
1. Sätt in äggvispens skaft i motoraxeln.
Vrid försiktigt på skaftet tills det fäster
i motoraxeln.
2. Passa in skaftskyddets stift i visparmens
L-formade skåra och skjut dem
samman. Lås visparmen genom att
vrida den något.
3. Sätt skaftskydd/visparm på äggvispens
skaft. Tryck ner dem så att skaftets
kugg låser fast delarna.
4. Sätt på äggvispens lock. Tryck ner det
att det sitter fast.
5. Sätt på arbetsskålens lock med
inmatningsröret något till vänster
om handtaget. Se till att äggvispen
passar in i hålet i lockets mitt. Ta tag
i inmatningsröret och vrid locket till
höger så att det låser fast. Sätt in
inmataren. Nu är äggvispen klar för
användning.
6. Tryck “I” och vispa ingredienserna
till önskad struktur och volym. Tryck på
“O” när det är klart.
Demontering:
1. Dra ut apparatens stickkontakt ur
gguttaget. Ta bort locket från
arbetsskålen genom att vrida det
medurs.
2. Lyft upp den hopsatta äggvispen från
motoraxeln. Töm arbetsskålen.
3. Ta av äggvispens lock. Tryck ner skaftet
så att det lossnar från skaftskyddet.
Vrid visparmen och dra ut den ur
skaftskyddet.
Citruspress (5KFPM775 och
5KFPM776), montering och
användning
1. Sätt fast arbetsskålen i basen.
2. Placera silkorgen i skålen med
låsklämman till vänster om
arbetsskålens handtag.
3. Vrid korgen moturs tills klämman låses
i handtaget.
Lock
Skaft
Visparm
Skaftskydd
On
Off
Pulse
11
Svensk
Förbereda matberedaren för användning
4. Den tvådelade presskonen har två
storlekar. Välj en storlek som passar
för den frukt du vill pressa. Använd
den yttre konen för grapefrukt,
apelsiner och andra större frukter. Ta
bort den yttre konen för att använda
den mindre konen som är perfekt för
citroner och lime.
5. Öppna locket och sätt konen inuti
silkorgen över motoraxeln. Du kan
behöva vrida konen tills den sitter
plats.
6. Dela frukten som ska pressas i två delar.
7. Placera en frukthalva konen.
8. Fäll ner locket över silkorgen. Håll locket
nertryckt med handflatan att det
lls nere med ett jämnt stadigt tryck.
Annd bara citruspressen med locket
nere så att det trycker ner frukthalvan
mot konen.
OBS! Citruspressen bör inte användas utan
det löstagbara locket. Om du ändå vill
använda pressen utan lock tar du bort det
från korgen (se steg 14).
9. Starta citruspressen genom att
trycka på “I” eller “Puls”.
10. När juicen är färdigpressad trycker du
“O”.
OBS! Låt inte vätskenivån stiga över
arbetsskålens maxmarkering (se sidan 12) för
kan juice läcka ut ur skålen.
11. Dra ut matberedarens stickkontakt ur
vägguttaget.
12. Lossa silkorgen genom att vrida
den medurs. Ta bort fruktjuice, kon
och silkorg från arbetsskålen.
13. Ta bort arbetsskålen från
matberedaren och häll upp juicen i
önskad behållare.
14. Locket kan lossas från silkorgen för
noggrann rengöring. Ta bort det
genom att dra låsklämman ut från
korgsidan.
15. Se till att låsklämman knäpper fast när
du sätter tillbaka locket på silkorgen.
On
Off
Pulse
On
Off
Pulse
12
Svensk
Använda matberedaren
Före användning
Innan matberedaren används, se till att
arbetsskål, kniv och arbetsskålens lock är
ordentligt monterade på matberedarens
bas (se “Förbereda matberedaren för
användning” på sidan 7).
Inmatarspärr
Den stora inmataren är en del av
skyddsmekanismen. Matberedaren kan
köras endast om den stora inmataren
skjuts in ända till inmatningsrörets
maxmarkering.
För kontinuerlig drift skjuter du helt
in den stora inmataren i extrabreda
inmatningsröret och använder den lilla
inmataren (se sidan 13 för fullständig
beskrivning).
Maxmarkering
Denna linje på arbetsskålen visar maximala
mängd vätskemängd som kan användas i
matberedaren.
Sätta på och stänga av matberedaren
1. För att sätta igång matberedaren
trycker du på “I”. Matberedaren körs
oavbrutet och indikatorlampan lyser.
2. För att stänga av matberedaren trycker
du på “O”. Indikatorlampan släcks och
maskinen bromsas automatiskt att
kniv eller skiva stannar någon sekund.
3. Vänta tills kniven eller skivan stannat
helt innan arbetsskålens lock tas bort.
Stäng alltid av matberedaren innan du
tar bort arbetsskålens lock eller innan
du drar ur matberedarens stickkontakt.
OBS! Om matberedaren inte fungerar
kontrollerar du att arbetsskål och lock sitter
som de ska på basen och att inmataren är
inskjuten till inmatningsrets maxmarkering
(se “Förbereda matberedaren för
användning” som börjar sidan 7).
VARNING
Var försiktig med roterande
knivblad.
Använd alltid inmataren.
Håll fingrarna borta från alla
öppningar.
Håll barnen borta från apparaten.
Fingrar kan skäras av eller skadas.
I
O
Pulse
ARTISAN
13
Svensk
Använda pulsknappen
Genom att använda pulsknappen har
du full kontroll över hur ofta och hur
länge matberedaren körs. Den är utmärkt
för arbeten som bara behöver en kort
bearbetning. Håll bara “Puls” intryckt
under den tid som matberedaren ska
köras. Indikatorlampan lyser medan
“Puls” hålls intryckt.
Den tvådelade
inmataren
För att kontinuerligt
bearbeta mindre bitar
skjuter du in den
tvådelade inmataren
i inmatningsröret
och sedan vrider du
den lilla inmataren i
mitten medsols för
att låsa upp och ta ut den. Använd det
lilla inmatningsröret och inmataren för att
bearbeta små eller smala bitar eller för att
tillsätta vätska medan matberedaren körs.
När det lilla inmatningsröret inte används
låser du fast den lilla inmataren genom
att vrida den moturs.
Använda matberedaren
Liten
inmatare
Stor
inmatare
Tvådelad
inmatare
OBS! Om det är svårt att ta ur inmataren
ur röret kan det bero på att matbitar
har fastnat i låsmekanismen. För att få
ut inmataren lägger du arbetsskålens
lock i varmt vatten eller diskar det i en
diskmaskin.
1. Tryck på “O”.
2. Dra ur stickkontakten innan
matberedaren demonteras.
3. Vrid arbetsskålens lock åt vänster och
ta bort det.
VARNING
Skärrisk
Handskas försiktigt med knivarna.
Oaktsamhet kan ge skärsår.
Demontera matberedaren
14
Svensk
4. Om en skiva har använts tar du bort
den innan skålen lossas. Sätt två fingrar
på var sida under skivan och lyft den
rakt upp. Ta bort skivskaftet.
5. Om du har använt miniskålen
eller köksmästarskålen tar du tag i
greppytorna i skålens överkant och tar
bort den.
6. Vrid arbetsskålen åt vänster för att lossa
den från basen. Lyft sedan bort den.
7. Universalkniven kan tas bort fn
arbetsskålen innan du tömmer den.
Knivarna kan också få sitta kvar medan
du mmer slen: ta tag i arbetsskålens
undersida och ll fast knivskaftet
med fingrarna genom mitthålet.m
sedan skålens innehåll och skrapa av
knivbladen med en skrapa.
VARNING
Skärrisk
Handskas försiktigt med knivarna.
Oaktsamhet kan ge skärsår.
On
Off
Pulse
On
Off
Pulse
I
O
Pulse
ARTISAN
Demontera matberedaren
15
Svensk
1. Tryck “O”.
2. Dra ur stickkontakten innan
matberedaren rengörs.
3. Torka av basen och sladden med en
trasa doppad i varmt vatten med
diskmedel. Eftertorka med mjuk trasa.
Använd inte slipande rengöringsmedel
eller rengöringskuddar.
4. Matberedarens alla övriga delar kan
diskas i diskmaskin. Se bara till att
de inte placeras nära diskmaskinens
värmeelement. Använd inte
slipande rengöringsmedel eller
rengöringskuddar om du diskar
matberedaren för hand. De kan repa
arbetsskål och lock eller göra dem
ogenomskinliga. Torka alla delar noga
efter rengöring.
5. För att förhindra skador på
låsmekanismen bör arbetsskål och lock
bör de tas isär när de inte används.
6. Linda elsladden runt arbetsskålen. Kläm
fast stickkontakten på sladden.
7. Lösa skivor, skaft och knivar ska förvaras
i medföljande förvaringsask som sedan
placeras utom räckhåll för barn.
I
O
Pulse
ARTISAN
VARNING
Skärrisk
Handskas försiktigt med knivarna.
Oaktsamhet kan ge skärsår.
Skötsel och rengöring
5KFPM771 5KFPM775 och
5KFPM776
16
Svensk
Felsökning
Kontrollera följande om inte
matberedaren fungerar:
Se till att arbetsskålen och locket är
ordentligt fastsatta på basen och att
inmataren är insatt till inmatningsrörets
maxmarkering.
Se till att matberedaren är ansluten
till ett lämpligt vägguttag (se "Elektrisk
anslutning" på sidan 3). Om den är det,
dra ur kontakten och anslut den sedan
till samma uttag på nytt.
Om matberedaren ändå inte
fungerar, kontrollera säkringen eller
huvudströmbrytaren i den elektriska
strömkrets som matberedaren är
ansluten till och se efter att strömkretsen
inte är bruten.
Om matberedaren inte skivar eller
river som den ska när du använder
en skiva:
Kontrollera att skivsidan med de
upphöjda skären är vänd uppåt
skivskaftet. Skivorna har en upphöjd kant
på ovansidan och spår på undersidan för
att lättare passa in.
Om matberedarens lock inte kan
stängas vid användandet av
en skiva:
Kontrollera att skivans upphöjda kant
är vänd uppåt och sitter som den ska
skaftet.
Om matberedaren stannar medan
den körs:
Matberedaren kan vara överhettad. Om
motortemperaturen överstiger en viss
nivå stängs motorn automatiskt av för att
förhindra skador. Detta händer mycket
sällan. Om det ändå inträffar trycker du
“O” och låter matberedaren svalna
i 15 minuter innan arbetet återupptas.
Om matberedaren fortfarande inte
fungerar väntar du 15 minuter till att
den får svalna ytterligare.
Om det är svårt att ta ut inmataren
ur inmatningsröret:
Troligen har matbitar fastnat i
låsmekanismen. För att ut inmataren
lägger du arbetsskålens lock i varmt
vatten eller diskar det i en diskmaskin.
Om problemet inte kan lösas med
åtgärderna i detta avsnitt, hänvisar vi till
KitchenAid-garantin och -service på sidorna
27-28. Lämna inte in matberedaren till
återförsäljaren. De utför ingen service.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Anslut till jordat uttag.
Ta inte bort jordningsskyddet.
Använd inte en adapter.
Använd inte en förlängningssladd.
Underlåtenhet att följa dessa
instruktioner kan leda till död,
brand eller farlig elektrisk stöt.
17
Svensk
Användartips
UNIVERSALKNIV
Hacka färsk frukt och
grönsaker:
Skala och kärna ur/ta bort frön. Skär
råvarorna i 2,5 till 4 cm långa bitar.
Bearbeta till önskad storlek med korta
pulser (1 till 2 sekunder). Skrapa skålens
sidor om det behövs.
Mosa kokt frukt och grönsaker
(utom potatis):
Tillsätt 60 ml (1⁄4 kopp)tska enligt recept
per kopp råvaror. Bearbeta med korta
pulser tills allt är finfördelat. Kör sedan
matberedaren kontinuerligt tills det får
önskad konsistens eller struktur. Skrapa
skålens sidor om det behövs.
Potatismos:
Sätt köksmästarskålen (5KFPM776) i
arbetsskålen. Använd strimlarskivan för att
strimla den varma, kokta potatisen. Sätt
universalkniven i arbetsskålen och tillsätt
den strimlade potatisen, mjukt smör,
mjölk och kryddor. Kör 3 till 4 pulser, 2 -3
sekunder i taget, tills mjölken är absorberad
och moset är smidigt. Överberabeta
inte. För andra matberedarmodeller än
5KFPM776 kan arbetsskålen användas under
hela processen.
Hacka torkad (eller kladdig) frukt:
Frukten bör vara kall. Tillsätt 30 g (1⁄4
kopp) mjöl enligt recept per 60 g (1⁄2
kopp) torkad frukt. Bearbeta med korta
pulser till önskad konsistens.
Finhacka skal från citrusfrukter:
Skala bort den färgade delen av skalet (inte
det vita) från citrusfrukten med en vass
kökskniv. Skär skalet i remsor.
Hacka vitlök, färska örtkryddor eller
små mängder grönsaker:
Sätt på matberedaren och tillsätt råvarorna
genom det lilla inmatningsröret. Kör tills
allt är hackat. För bästa resultat, se till att
arbetsskålen och örterna är så torra som
möjligt innan de hackas.
Hacka nötter eller göra nötsmör:
Bearbeta upp till 375 g (3 koppar) nötter
med korta pulser (1-2 sekunder i taget) till
önskad konsistens. Om du vill ha en grövre
konsistens kör du mindre satser med 1
eller 2 korta pulser (1-2 sekunder i taget).
Använd flera pulser om du vill ha en finare
konsistens. Vill du ha nötsmör kör du
matberedaren kontinuerligt tills smöret är
smidigt. Förvara i kylskåp.
Hacka kokt eller rått kött, fågel, fisk
eller skaldjur:
Matvarorna bör vara mycket kalla. Skär i
bitar på 2,5 cm. Bearbeta upp till 450 g
samtidigt och r korta pulser (1-2 sekunder
i taget) tills du fått önskad storlek. Skrapa
skålens sidor om det behövs.
Ströbröd/smulor av bröd, kakor
eller kex:
Bryt sönder i bitar på 4 till 5 cm. Bearbeta
till önskad storlek. Har du större bitar kör
du 2 till 3 korta pulser (1-2 sekunder i
taget). Bearbeta sedan till önskad storlek.
Smält choklad för bakverk:
Lägg choklad och socker i arbetsskålen i
proportioner enligt recept. Bearbeta tills
chokladen är finhackad. Värm vätska enligt
recept. Medan maskinen körs häller du den
heta vätskan genom det lilla inmatningsröret.
Bearbeta tills smältan är jämn.
18
Svensk
Användartips
Riva hårda ostar som parmesan
och pecorino:
Försök aldrig bearbeta ostar som inte
kan skåras med spetsen av en vass kniv.
Använd universalkniven för att riva hårda
ostar. Skär osten i bitar på 2,5 cm. Lägg
osten i arbetsskålen. Bearbeta med
korta pulser tills den är grovhackad. Kör
sedan kontinuerligt tills osten är finriven.
Ostbitar kan också tillsättas genom det lilla
inmatningsröret medan maskinen körs.
SKÄR- ELLER
STRIMLARSKIVA
OBS! När råvaror läggs in i
extrabreda inmatningsröret får
de inte hamna ovanför rörets maxmarkering.
Om de gör det kan inte inmataren sättas
in helt och apparaten kan inte sättas på.
Julienne, finskurna strimlor av
grönsaker och frukt:
Skär bitar som är smala nog att passa
i inmatningsröret. Ställ
bitarna i inmatningsröret.
Bearbeta med ett jämnt
tryck för att få skivor.
Ställ tillbaka skivorna i
inmatningsröret så att
de står bredvid varandra.
Bearbeta med jämnt tryck.
Skiva eller riva frukt eller grönsaker
som är avlånga såsom selleri,
morötter och bananer:
Skär i bitar som passar
in i inmatningsröret och
packaret så att bitarna
inte kan röra sig. Bearbeta
med jämnt tryck. Det går
också att använda det lilla
inmatningsröret. Lägg i
fall råvarorna i röret
och tryck på med den lilla inmataren under
bearbetningen.
Skiva eller riva runda frukter och
grönsaker såsom lök, äpplen och
paprika:
Skala och kärna ur/ta bort frön. Skär
i halvor eller fjärdedelar som passar
inmatningsröret. Lägg in i inmatningsröret.
Bearbeta med jämnt tryck.
Skiva eller riva små frukter och
grönsaker såsom jordgubbar,
champinjoner och rädisor:
Lägg råvarorna i lager i inmatningsröret.
Fyll röret för att hålla frukterna eller
grönsakerna på plats, men överskrid inte
maxmarkeringen. Bearbeta med jämnt
tryck. Det går också att använda det lilla
inmatningsröret. Lägg i så fall råvarorna i
röret och tryck på med den lilla inmataren
under bearbetningen.
19
Svensk
Användartips
Riva spenat
och andra
blad:
gg bladen i
en g. Rulla
ihop högen och
stoppa den i
inmatningsröret. Bearbeta med jämnt tryck.
Skiva råa köttbitar, t.ex. för wokning:
Skär eller rulla köttetatt det passar i
inmatningsröret. Linda in i plastfolie och
frys tills det känns hårt, i 30 minuter till 2
timmar beroende på tjocklek. Kontrollera
att det fortfarande går att skåra köttet
med spetsen av en vass kniv. Om inte, låt
tina lite. Bearbeta med jämnt tryck.
Skiva tillagat kött, hårda korvar
och liknande:
Råvarorna bör vara mycket kalla. Skär
i bitar som passar inmatningsröret.
Bearbeta med ett fast, jämnt tryck.
Riva hårda och mjuka ostar:
Hårda ostar bör vara mycket kalla. För bästa
resultat med mjuka ostarsom mozzarella,
frys i 10 till 15 minuter före bearbetning.
Skärr att passa inmatningsröret. Bearbeta
med jämnt tryck.
Skära eller riva “päronformade
råvaror såsom sötpotatis, aubergine
och squash:
Läggvaran att den större/tjockare sidan
ligger till vänster om inmatningsret sett
framifrån. Bearbeta med ett jämt tryck
inmataren.
DEGKNIV
Degkniven är särskilt
utformad för att blanda och
knåda jästdegar snabbt och
grundligt. Kör högst en minut för att
bilda en degkula. Längre tid resulterar
i att degen faller sönder och fastnar på
skålens sidor. För bästa resultat, kör inte
satser med mer än 250 till 375 g (2-3
koppar) mjöl.
ÄGGVISP
Göra mjuka maränger:
Lägg 3 äggvitor och
1
4 tesked
tartarsås i arbetsskålen med äggvispen
monterad. Bearbeta tills blandningen
är skummig i 30 till 45 sekunder.
Medan maskinen körs, tillsätt långsamt
40 g (
1
3 kopp) socker genom det lilla
inmatningsröret. Bearbeta tills det bildas
stela toppar, i 2,5 till 3 minuter. Stoppa
bearbetningen när det behövs för att
kontrollera blandningens konsistens.
Vispa grädde:
Lägg tjock grädde i arbetsskålen med
äggvispen monterad. Bearbeta i
30 sekunder. Medan maskinen körs,
tillsätt 2 matskedar pudersocker genom
det lilla inmatningsröret. Bearbeta precis
tills det bildas mjuka toppar, i 30 till
40 sekunder. Stoppa bearbetningen
när det behövs för att kontrollera
blandningens konsistens. Medan
maskinen körs, tillsätt en halv tesked
vanilj, om så önskas, genom det lilla
inmatningsröret. Bearbeta bara tills det är
blandat. Överbearbeta inte.
20
Svensk
Bra att veta
1. Använd aldrig råvaror som är så hårda
eller frusna att du inte ens kan köra in
en knivspets. Det kan skada knivblad
eller motor. Om ett stycke av en hård
råvara, t.ex. morot, kilas in eller fastnar
på knivbladet, stoppa maskinen och
ta loss kniven. Avlägsna försiktigt
matbitarna från knivbladet.
2. När råvaror läggs in i extrabreda
inmatningsröret får de inte hamna
ovanför rörets maxmarkering. Om de
gör det kan inte inmataren sättas in
helt och apparaten kan inte sättas på.
3. Fyll inte upp arbetsskål eller miniskål
för mycket. För tunna blandningar, fyll
arbetsskålen till mellan
1
2 och
2
3. För
tjockare blandningar, fyll arbetsskålen
till
3
4 . För vätskor, fyll till maximal
nivå som beskrivs sidan 12. När du
hackar, bör arbetsskålen inte vara fylld
till mer än mellan
1
3 och
1
2 . Använd
miniskålen för upp till 237 ml (1 kopp)
vätska eller 63 g (
1
2 kopp) fasta råvaror.
4. Placera skärskivorna så att skäret
kommer precis till höger om
inmatningsröret. Då kan bladet få upp
farten innan det kommer i kontakt
med råvarorna.
5. För att utnyttja matberedarens
hastighet, lägg i ingredienser som ska
hackas genom det lilla inmatningsröret
medan matberedaren körs.
6. Olika råvaror kräver olika tryck för
att strimlas eller skivas så bra som
möjligt. I allmänhet används ett lätt
tryck för mjuka, ömtåliga råvaror (t.ex.
jordgubbar och tomater), ett måttligt
tryck för halvhårda (t.ex. zucchini och
potatis) och ett fastare tryck för hårda
(t.ex. morötter, äpplen, hårdostar och
halvfruset kött).
7. Mjuka och halvhårda ostar kan kladda
eller rulla upp på strimlarskivan. Detta
kan undvikas genom att bara riva
välkylda ostar.
8. Långsmala råvaror
såsom morötter
eller selleri, kan
ibland falla på sidan
i inmatningsröret
så att skivor blir
ojämna. För att
minimera detta, skär råvarorna i flera
stycken och packa inmatningsröret
ordentligt. För bearbetning av små
eller långsmala råvaror, är det lilla
inmatningsröret särskilt lämpligt.
9. För kakdegar, sockerkakssmet
eller snabbröd, använd först
universalskärkniven för grädde,
fett och socker. Tillsätt de torra
ingredienserna sist. Lägg nötter och
frukt ovanpå mjölblandningen för att
förhindra att de hackas för mycket.
Bearbeta nötter och frukt med korta
pulser tills de blandats med de övriga
ingredienserna. Överberabeta inte.
10. Om rivna eller skivade råvaror samlar
sig på skålens ena sida, stanna
matberedaren och peta ner dem med
en skrapa.
11. När nivån når skär- eller strimlarskivans
undersida tömmer du skålen.
12. Några få större stycken kan bli kvar
ovanpå skivan efter skivning eller
strimling. Om så önskas, kan dessa
skäras för hand och blandas med resten.
13. Organisera arbetsuppgifterna att
skålen inte behöver diskas så ofta.
Bearbeta torra eller fasta ingredienser
före vätskor.
14. För att lätt ta bort ingredienser från
universalkniven, töm arbetsskålen, sätt
locket, och kör en 1 till 2 sekunders
puls för att snurra bladet rent.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

KitchenAid 5KFPM775EPM Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
Denna manual är också lämplig för