36
S
Start och användning
Start av apparaten
! Innan apparaten startas ska
installationsanvisningarna följas (se Installation).
! Innan apparaten ansluts ska utrymmena och tillbehören
rengöras med ljummet vatten och bikarbonat.
1. Sätt in stickkontakten i vägguttaget och försäkra dig
om att den GRÖNA och ROSA kontrollampan tänds
(vrid brytaren - 2 åt höger).
2. Tänd den GULA kontrollampan (vrid brytaren - 1 åt
vänster).
3. När den röda kontrollampan släcks, ska du släcka
den GULA kontrollampan (vrid brytaren - 1 åt höger). I
detta läge kan frysen användas.
Använd frysen på bästa sätt
Vrid vredet för FRYSENS FUNKTION för att reglera
temperaturen (se Beskrivning).
1 = minst kallt 4 = mest kallt
Vi råder dig dock att använda ett mellanläge.
Frys inte in livsmedel som håller på att tina eller har
tinat. Sådana livsmedel måste tillagas för att
konsumeras (inom 24 timmar).
Färska livsmedel ska inte placeras så att de kommer i
kontakt med redan infrysta livsmedel. Färska livsmedel
ska placeras i det övre utrymmet för INFRYSNING och
FÖRVARING där temperaturen sjunker under 18 °C
och garanterar en snabb infrysning.
Lägg aldrig in igenkorkade eller hermetiskt tillslutna
glasflaskor i frysen. De kan gå sönder.
Max. mängd livsmedel som kan frysas in dagligen anges
på märkskylten som sitter inuti frysen (t.ex.: 4 kg/24h).
Utför infrysningsoperationen genom att tända den
GULA lampan och ställ därefter de matvaror som ska
frysas in i det övre utrymmet och se till att de placeras
så att de så mycket som möjligt kommer i direkt
kontakt med nedkylningsplanen och att de inte är i
kontakt med de matvaror som eventuellt redan är frysta
och finns i samma utrymme. När infrysningen avslutats,
efter cirka 24 timmar, ska du släcka den gula lampan.
! Kom ihåg detta moment för att undvika onödigt
slöseri med elenergi.
Om stora mängder mat läggs in för infrysning kan
temperaturen tillfälligt höjas inuti frysen (den röda
lampan LARM tänds). Eftersom denna situation är
tillfällig inverkar den inte på bevaringen av de redan
frysta varorna.
För att garantera en god förvaring av djupfrysta
livsmedel eller fryst mat, ska aldrig termostatvredets
visare placeras under 1 oavsett
omgivningstemperaturen. Vid en omgivningstemperatur
på upp till 25°-27°C ska vredets visare placeras mellan
2 och 3 medan den vid en omgivningstemperatur på
upp till 32°C ska placeras mellan 3 och 4.
! Undvik att öppna dörren under infrysningen.
! Vid strömavbrott eller vid fel ska dörren för frysen inte
öppnas: På detta sätt kan kylda och frysta livsmedel
förvaras utan problem under cirka 9 - 14 timmar.
! Kontrollampa för LARM. När denna röda varningslampa
tänds under en längre tid, betyder det att frysen inte
fungerar korrekt och att temperaturen håller på att bli för
hög (kontakta serviceverkstaden).
Denna kontrollampa kan tändas under kort tid:
a) När dörren öppnas under en längre tid (när matvaror
ställs in eller hämtas ut ur frysen).
b) när den GULA kontrollampan släcks.
Inget fel förekommer på frysen om kontrollampan tänds i
dessa två fall.
Kar för istillverkning
De är placerade i den övre delen av lådorna i frysutrymmet
vilket är ergonomiskt bättre samt gör de lättare att göra
rent (isen är inte längre i kontakt med livsmedlen) och
ergonomi (islådan droppar inte vid påfyllningen).
1. Dra islådan uppåt och sedan utåt.
Kontrollera att islådan är fullständigt tom och fyll den
med vatten genom det därtill avsedda hålet.
2. Var försiktig så att du inte fyller över den markerade
nivån (MAX. VATTENNIVÅ). För mycket vatten gör det
svårt att tömma ut isbitarna, om detta sker, vänta tills
isen tinar och töm islådan).
3. Vrid islådan 90°: Tack vare principen med
kommunicerande kärl fylls formarna (se figur).
4. Stäng hålet med det medlevererade locket och sätt
tillbaka islådan genom att låta den falla ned ovantill i sitt
därtill avsedda säte.
5. När isen har bildats (det tar minst 8 timmar), slå islådan
mot en hård yta och blöt utsidan för att lossa isbitarna.
Töm sedan ut isbitarna ur hålet.
MAX
WATER LEVEL
MAX
WATER LEVEL