Russell Hobbs 21840-56 Användarmanual

Kategori
Fritöser
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Bedienungsanleitung 2
mode d’emploi 10
instructies 17
istruzioni per l’uso 24
instrucciones 31
instruções 36
brugsanvisning 45
bruksanvisning (Svenska) 51
bruksanvisning (Norsk) 57
käytohjeet 63
инструкции (Русский) 69
pokyny (Čeština) 76
pokyny (Slovenčina) 82
instrukcja 88
upute 94
navodila 100
οδηγίες 106
utasítások 113
talimatlar 120
instrucţiuni 126
инструкции (Български) 132
instructions 139
152
r
B
51
[
3 Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om
du överlåter apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
A VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
1 Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt
och av personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental
förmåga eller med bristande erfarenhet och kunskap, om
personerna i fråga är under uppsikt och har fått anvisningar om
hur apparaten fungerar och om de har förstått vilka risker som
användningen kan medföra.
•Barn ska inte leka med apparaten.
•Rengöring och anndarunderhåll ska inte utföras av barn, såvida
de inte är över 8 år och är under uppsikt.
•Håll apparat och elkabel utom räckll för barn under 8 år.
h Apparatens utsida blir varm.
2 Anslut inte apparaten genom en extern timer eller ärrkontroll.
3 Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren,
serviceombud eller någon med liknande kompetens för att
undvika skaderisker.
L Sänk inte ned apparaten i någon vätska.
U Ånga strömmar ut från ventilerna – håll dig på avstånd.
4 Använd inte apparaten nära eller under lättantändligt material (t.ex. gardiner).
5 Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast.
6 Använd inte apparaten utan att montera droppbrickan.
7 Använd inte grillen för något annat ändamål än det avsedda.
8 Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
endast för hushållsbruk
U FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
•Diska avtagbara delar för hand.
•Vid de första användningarna kan elementet ryka lite.
•Det luktar kanske lite, men det betyder ingenting. Se bara till att rummet är väl ventilerat.
d SÅ HÄR GÅR DET TILL
•Apparaten fungerar som en varmluftsugn där matlagningen sker med hjälp av varmluft och
strålningsvärme.
bruksanvisning (Svenska)
bilder
1 huvuddel
2 timer
3 temperaturreglage
3 ventilationsöppning
5 strömlampa
6 termostatlampa
7 ugnslucka
8 handtag
9 grillspett
10 galler
11 frityrkorg
12ik
13 fals
14 spärr
15 frityrkorghandtag
16 frigör spärr
17 droppbricka
` kan diskas i diskmaskin
52
•Tillsätt olja till maten som ett täckande lager, häll inte olja i frityrkorgen.
•Timern är ett urverk. Vrid den till 5 minuter längre än den tid du vill ha och vrid sedan tillbaka
den till den tid du vill ha.
C FÖRBEREDELSE
1 Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
2 Det ska finnas ett utrymme på minst 50 mm runt hela apparaten.
3 Ha ugnshandskar (eller en kökshandduk) till hands.
•Du behöver ett värmetåligt underlag eller en tallrik att placera frityrkorgen på.
•Om du grillar eller använder grillspetten behöver du en tång som inte är av metall.
4 För att spärra korghandtaget ska man trycka in den stora mittsektionen i handtaget.
5 Den mindre änden av sektionen kommer att sticka ut från motsatt sida av korghandtaget.
6 För att frigöra spärren på handtaget ska man trycka in den lilla delen av sektionen i
korghandtaget.
7 Öppna ugnsluckan.
8 Frigör spärren på korghandtaget.
9 Tryck in falsen i änden på korghandtaget över fliken i frityrkorgen.
10 Spärra frityrkorghandtaget.
11 Ta bort frityrkorgen från apparaten.
12 Kontrollera att droppbrickan är monterad.
13 Stäng ugnsluckan.
C FÖRRMA
14 Sätt stickproppen i väggkontakten.
15 Ställ in temperaturreglaget på önskad temperatur.
16 Ställ in timern på 5.
17 Strömlampan lyser.
18 Termostatlampan tänds och kommer sedan att omväxlande tändas och släckas allteftersom
termostatens temperatur stabiliseras.
19 Ugnen stängs av när timern återgår till 0.
C ANVÄNDA
20 Lägg ingredienserna i frityrkorgen – överfyll inte.
21 Se till att det finns plats mellan ingredienserna så att varmluften kan cirkulera.
22 Öppna ugnsluckan.
23 Placera frityrkorgen i apparaten.
24 Frigör spärren på korghandtaget.
25 Avlägsna handtaget från frityrkorgen.
26 Stäng ugnsluckan.
27 Ställ in timern på önskad tid.
C SKAKA PÅ FRITYRKORGEN
28 När halva tillagningstiden har gått ska man ta ut frityrkorgen, skaka på den och/eller vända
på maten, sedan placera frityrkorgen i huvuddelen på nytt.
29 Apparaten stängs av när man öppnar ugnsluckan, sedan sätts den på igen när man stänger
den.
30 Timern kommer att fortsätta nedräkningen.
31 Ugnen stängs av när timern återgår till 0.
32 Dra ur sladden på apparaten.
33 Vrid timern till 0 för att stänga av apparaten manuellt.
C RDIG?
34 Öppna ugnsluckan.
35 Fäst frityrkorghandtaget.
53
[
36 Ta bort frityrkorgen från apparaten.
37 Kontrollera om ingredienserna är färdiga eller om de behöver lite längre tid.
C ATT ANVÄNDA GALLRET
38 Använd gallret för rostat bröd och bacon, eller för att grilla något som är under 15 mm i
tjocklek.
39 Vänd på maten som du grillar minst en gång under tillagningen.
40 Du kan vända upp och ned på gallret och använda det för att stödja grillspetten.
41 Vrid på grillspetten 2 eller 3 gånger under tillagningen.
42 Man kan laga mat på droppbrickan men kontrollera mängden vätska på brickan och töm
den innan det rinner över.
C SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
43 Dra ur sladden till apparaten och låt apparaten svalna.
44 Torka av alla ytor med en ren och fuktig trasa.
45 Diska avtagbara delar för hand.
` Dessa delar kan diskas i diskmaskin.
46 Apparatens ytbehandling kan skadas om man använder diskmaskin.
47 Detta kan endast eventuellt medföra ytlig påverkan som inte inverkar på apparatens funktion.
W
MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och
elektroniska produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas tillsammans
med osorterat hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller återvinnas.
recept
T matsked (15 ml) p nypa
t tesked (5 ml) g gram
s kvist ml milliliter
c klyfta/klyftor E ägg, stort (63-73 g)
chicken tikka på grillspett 2 portioner
100g yoghurt 25 ml citronjuice
1 t garam masala 1 t paprika
1 t spiskummin ½ t salt
250g kycklinglår
Skär kycklingen i tärningar på 25 mm. Blanda alla ingredienser i en skål. Täck över skålen och
sätt in den i kylen en timme. Förvärm till 200°C. Trä kycklingen på grillspetten. Placera
grillspetten på gallret. Tillaga under 15 minuter. Vänd delarna när halva tillagningstiden återstår.
Servera med gurka, tomater och rödlökssallad.
klyftpotatis med rosmarin och vitlök 4 portioner (som tillbehör)
500g klyftpotatis 3 c vitlök (krossad)
3 s rosmarin, hackad 2 t olivolja
1 T semolinamjöl/finmalet majsmjöl 1 t salt
Förvärm till 20C. Blanda alla ingredienser i en skål. Lägg blandningen i frityrkorgen. Tillaga
under 30 minuter. Skaka frityrkorgen efter halva tillagningstiden.
fiskkroketter 2 portioner
75g ströbröd 2 T persilja (hackad)
1 T citronskal, rivet 50g vanligt vetemjöl
2 E 350g torsk/kolja
Skär fisken i strimlor på 2 cm. Blanda ströbröd, persilja och citronzest i en skål. Sikta ned mjölet i
en skål. Vispa äggen i en annan skål. Panera fisken med mjöl sedan med ägg och till slut med
ströbröd. Lägg fisken på en tallrik. Täck över fisken och sätt den i kylen 30 minuter. Förvärm till
180°C. Lägg fisken i frityrkorgen. Tillaga under 15 minuter. Vänd delarna när halva
tillagningstiden återstår. Servera med citronklyftor.
54
lammkebab med medelhavsgrönsaker 2 portioner
2 t olivolja 1 t vitlökspuré
1 t spiskummin 1 t torkad oregano
250g lamm
grönsakerna:
1 röd paprika, skivad 1 squash, skivad
2 tomater, i ärdedelar 1 t vitlökspuré
2 t olivolja 1 t rödvinsvinäger
salt och peppar
Skär köttet i 25 mm stora kuber. Blanda olja, vitlök, spiskummin, oregano och lamm i en skål.
Täck över skålen och sätt in den i kylen en timme. Ta ut lammköttet från kylen en halvtimme före
tillagningen. Trä lammköttet på grillspetten. Krydda med salt och peppar. Placera grillspetten på
gallret. Blanda grönsaker, vitlök, olja och vinäger. Krydda med salt och peppar. Lägg
blandningen i frityrkorgen. Förvärm till 200°C. Tillaga under 15 minuter. Vänd delarna när halva
tillagningstiden återstår. Servera med en dippsås gjord på yoghurt och mynta.
rostbiff med rotfrukter 4 portioner
2 små morötter, skivade 2 små palsternackor, skivade
1 rödlök (tunna klyftor) 2 s timjan
2 t honung 2 t olivolja
1 kg benfritt nötkött salt och peppar
Tillagningstiden gäller för mellan-/lättstekt kött (medium-rare). Lägg till 15 minuter om du vill ha
köttet genomstekt. Förvärm till 180°C. Blanda rotfrukter, timjan, örtkryddor, honung och olja i
en skål. Lägg blandningen i frityrkorgen. Lägg köttet överst. Krydda med salt och peppar. Tillaga
under 60 minuter. Vänd delarna när halva tillagningstiden återstår. Låt stå 10 minuter före
servering.
grillad butternutpumpa 2 portioner
med paprikasallad 4 portioner (som tillbehör)
800g butternutpumpa, skalad 2 t olivolja
2 s timjan salt och peppar
2 röd paprika, skivad 1 T sherryvinäger/rödvinsvinäger
50g rucola 150g getost (mjuk)
50g pumpakärnor
Förvärm till 20C. Dela butternutpumpan i 25 mm stora kuber. Blanda butternutpumpa, olja
och timjan i en skål. Krydda med salt och peppar. Lägg blandningen i frityrkorgen. Tillaga under
20 minuter. Skaka frityrkorgen efter halva tillagningstiden. Tillsätt paprikorna. Tillaga under 10
minuter. Lägg blandningen på ett serveringsfat. Låt svalna i 10 minuter. Tillsätt vinäger och
rucola och vänd ned i blandningen. Smula över getost och pumpakärnor.
lax, ingefära och fiskkakor med chili 2 portioner
250g laxfilé 200g mosad potatis
1 t ingefärspasta 1 röd chili, hackad
4 vårlökar,hackade 1 T koriander, hackad
75g ströbröd 50g vanligt vetemjöl
2 E
Förvärm till 180°C. Lägg fisken i frityrkorgen. Tillaga under 5 minuter. Låt svalna i 10 minuter.
Blanda fisk, potatis, ingefärspasta, chili, vårlökar och koriander i en skål. Krydda med salt och
peppar. Forma blandningen till 4 fiskkakor. Blanda ströbröd, persilja och citronzest i en skål.
Sikta ned mjölet i en skål. Vispa äggen i en annan skål. Panera fiskakorna med mjöl sedan med
ägg och till slut med ströbröd. Lägg fiskkakorna i frityrkorgen. Tillaga under 15 minuter. Vänd
delarna när halva tillagningstiden återstår. Servera med citronklyftor och sallad.
55
[
stekt kyckling med fänkål 4 portioner
2 fänkålslökar, skivade 4 c vitlök (krossad)
½ citron 1 kg kyckling
2 t olivolja salt och peppar
Förvärm till 180°C. Lägg fänkål och vitlök i frityrkorgen. Fyll kycklingen med citronen. Gnid in
kycklingskinnet med olivolja. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i frityrkorgen. Tillaga
under 50 minuter. Skaka frityrkorgen efter halva tillagningstiden. Låt stå 10 minuter före servering.
vegetariska vårrullar 8 portioner
1 t rostad sesamolja 2 t sojasås
1 c vitlök (krossad) 1 T riven ingefära
1 morot, strimlad 2 vårlökar,hackade
1 röd paprika, skivad 50g böngroddar
50g tunna risnudlar, kokta 1 E
4 filodegplattor 24 cm x 40 cm olivolja i sprayform
Förvärm till 20C. Blanda sesamolja, sojasås, vitlök och ingefära i en skål. Tillsätt grönsaker och
nudlar och vänd i. Skär filodegplattorna i 16 rektanglar på vardera 12 cm x 20 cm. Lägg en
rektangel ovanpå en annan Lägg 2 rågade matskedar av fyllningen längs en av de längre
sidorna. Smörj den motsatta sidan med uppvispat ägg. Vik in 2 cm av den kortare sidan mot
mitten så att det täcker fyllningen, rulla sedan ihop degen tätt och tryck samman. Gör på
samma sätt med återstående filodegplattor och fyllning. Spraya vårrullarna med lite olja och
lägg dem sedan i frityrkorgen. Tillaga under 12 minuter.
klassisk sockerkaka till tårtbotten
150g osaltat smör 150g strösocker
2 E 150g vetemjöl med bakpulver
1 p salt 1 t vaniljsocker
2 t mjölk
servera:
150g hallonsylt 200ml vispgrädde
2 T florsocker
Förvärm till 170°C. Smörj en rund kakform (16 cm). Rör smör och strösocker till en ljus och luftig
smet och vispa sedan i äggen. Sikta ned mjöl och salt i en skål. Rör försiktigt ned det i smeten.
Blanda vaniljsocker och mjölk. Rör försiktigt ned det i smeten. Häll smeten i kakformen. Tillaga
under 50 minuter. Använd en provsticka för att se om kakan är färdig. Provstickan ska vara torr
när du drar ut den. Låt svalna på bakgaller. Vispa grädden och florsockret till mjuka toppar. Dela
kakan horisontellt i två i delar när den har svalnat. Bred hallonsylt över den nedre botten och
sedan vispad grädde. Lägg på den andra halvan, sikta över florsocker och servera.
C TILLAGNINGSTID OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
•Följande tillagningstider ska enbart betraktas som vägledande.
•Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast.
•Följ de riktlinjer för tilllagning som finns på paket eller etikett när det gäller färdigförpackade
livsmedel.
f
t
T
(min)
rör om/vänd maten efter halva
tillagningstiden
potatis och pommes frites
smala frysta pommes frites 200 9-16 packa inte pommes frites för tätt, det måste
finnas luft i förpackningen
tjocka frysta pommes frites 200 11-20
hemlagade pommes frites (8 x 8 mm) 200 10-16
skölj, handdukstorka, tillsätt salt, peppar och
en tesked olja
hemlagade potatisklyftor 180 18-22
hemlagade potatiskuber 180 12-18
bakad potatis 180 30-40 stryk på olja för sprödare skal
56
f
t
T
(min)
rör om/vänd maten efter halva
tillagningstiden
rostad potatis 180 25-35
skölj, handdukstorka, tillsätt salt, peppar,
hackad rosmarin (kan uteslutas) och en
tesked olja
rösti 180 15-18
potatisgratäng 200 15-18
frysta lökringar 180 10-15
fisk
frysta fiskkakor, stora 180 20-25
frysta fiskkakor, små 180 15-20
fiskkakor, stora 180 15-20
fiskkakor, små 180 10
frysta scampi 180 10-15
kött och fågel
biff 180 8-12
fläskkotlett 180 10-14
hamburgare 180 7-14
korv 180 10
kycklinglår 180 18-22
kycklingbröst 180 10-15
kycklinglår 180 25-30
tillagningstiden beror på hur stora delar som
tillagas
färdigstyckade kycklingdelar utan
ben (frysta)
180 15
kycklinggoujons 180 10-15
skär kött i strimlor, doppa dem först i
uppvispat ägg och panera sedan i kryddat
ströbröd
schnitzel (kyckling/ kalv/fläsk) 180 15
banka ut köttet, doppa det i uppvispat ägg
och panera sedan i kryddat ströbröd
woka 180 25-30
tillsätt salt, peppar och en tesked olja, tillsätt
kryddor de sista 5 minuterna (till exempel
chili, sweet chili eller vitlök)
snacks
korvrulle (sausage roll) 200 13-15
vårrullar 200 8-10
frysta friterade kycklingbitar
(nuggets)
200 6-10
frysta fiskpinnar 200 6-10
frysta panerade ostsnacks 180 8-10
fyllda grönsaker 150 10
samosas 180 20
frysta samosas 180 10-15
vårrullar 180 20
frysta vårrullar 180 10-15
tortillas 200 5-10 stryk på olja för en sprödare yta
friterade smårätter 170 15-20
tillagningstiden beror på hur stora delar som
tillagas
bakning
kaka 150 20-25
quiche 180 20-22
muffins 200 15-18
sötsaker 150 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152

Russell Hobbs 21840-56 Användarmanual

Kategori
Fritöser
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för