27
5) Sätt på locket på pipens juicetratt. Lås nu apparaten genom att sätta fast spärrhandtaget
på locket. Apparaten kommer endast att fungera när den sitter fast ordentligt!
6) Sätt juicebehållaren under utloppet för fruktkött.
7) Använd alltid påmataren för att mata in grönsaker och/eller frukt i apparaten. Använd inte våld,
utan tag det lugnt – kniven gör hela jobbet!
FÖRBEREDNING AV FRUKT OCH GRÖNSAKER
Viktigt: Använd endast mogen frukt annars kommer filtret att täppas igen. Tvätta av eller skala frukten
eller grönsaken. Om frukter med stora kärnor används, måste de alltid kärnas ur. Frukter med frö (t.ex.
äpplen och päron) kan matas in i apparaten med skal och kärnhus. Frukter med ett tjockare skal (t.ex.
citrusfrukter, meloner, kiwi och betor) måste först skalas innan de matas in i apparaten. Om du använder
vindruvors måste du ta bort de tjocka stjälkarna. För bladgrönsaker (t.ex. spenat) gäller att du rullar ihop
dem till en boll och sedan matar in dem med påmataren. Skär alltid frukt och grönsaker i bitar så att dessa
kan matas ner i apparaten ordentligt.
NAMN VARFÖR DET ÄR BRA FÖR KÄLLA
KROPPEN
Vitamin A Skyddar immunsystemet, förbättrar synen, Morötter, broccoli, röd chilifrukt,
skyddar mot cancer i lungor, hals, maskrosblad, grönkål, persilja,
matstrupen och urinblåsan. rovblast, spenat, pumpa, betor,
persika, tomater, cantaloupmelon
och vattenmelon.
Vattenlösliga fibrer Fastnar på metaller och toxiska ämnen i Äpplen, citrusfrukter, jordgubbar
inälvorna och avlägsnar dessa från systemet. och bananer.
Vitamin B1 Hjälper till att bilda energi och ökar Vitlök, rovblast, sparris och spenat.
hungern, ser till att lever och hjärta fungerar
bra.
Vitamin B2 Stimulerar ögon, hud, lever, njurar och Champinjoner, rovblast och sparris.
hjärta samt förhöjer energiproduktionen.
Vitamin B5 Producerar energi samt bidrar till Broccoli och sojabönor.
hormonproduktionen.
Vitamin B6 Reglerar nervsystemet, producerar energi, Gröna (blad-)grönsaker.
stimulerar tillväxten av nya röda blodkroppar
och förbättrar immunsystemet.
Betakaroten Minskar skadliga kemikaliers Spenat, broccoli, orange frukter,
cancerframkallande egenskaper. morötter, pumpa, sötpotatis,
aprikoser och cantaloupmelon.
Vitamin C Behåller den intercellulära strukturen och Röd chilifrukt, guave, grönkål,
ger energi. persilja, rovblast, citron med skal,
apelsin, jordgubbar, grapefrukt,
lime, sparris och gröna grönsaker.
Kalcium Byggsten för skelett och tänder, förbättrar Citron med skal, apelsin, honungs-
muskelvävnad, minskar irriterade nerver melon, äpple, vindruvor, tomat,
och stabiliserar ämnesomsättningen. lime, morötter och gröna grönsaker.
Vitamin E och Selen Skyddar celler mot föroreningar från ozon, Bladgrönsaker
kvävedioxid och nitrat, aids, skyddar
hjärtats återgenereringssystem och
användning av fettsyror.
Vitamin K Koaguleringsmedel och skelettproduktion. Bladgrönsaker och kålsorter.
Fosfor Byggsten för skelettet, tänder, blod och hår, Bladgrönsaker, brysselkål och
stimulerar nervsystemet samt fett- och broccoli.
kolhydratförbränningen.
Kalium Reglerar hjärtslag och minskar lättretliga Avokado, morötter, rädisa, spenat,
nerver. persilja, grönkål, vitlök och broccoli.
Olösliga fibrer Stimulerar stolgången, ökar näringsomfånget, Sparris, brysselkål, grönkål,
försenar sockerupptagningen så att en längre morötter, brytbönor och broccoli.
mättnadskänsla uppstår.