Whirlpool AKPM 749/IX Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV15
Dessa anvisningar finns även på webbplatsen: www.whirlpool.eu
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Den här instruktionsboken innehåller viktiga säkerhetsvarningar, som även återfinns även på själva apparaten. Läs dessa och följ
alltid råden.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk
som föreligger och indikerar hur du ska undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning av
apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Använd skyddshandskar vid uppackning och installation.
- Apparaten ska alltid vara skild från elnätet innan installation av
apparaten utförs.
- Installation och underhåll ska utföras av behörig fackman i enlighet
med tillverkarens anvisningar och i enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser. Reparera eller byt inte ut delar på
apparaten om detta inte direkt rekommenderas i
bruksanvisningen.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig
till en auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att en apparat som är
inbyggd i ett köksskåp ska kunna anslutas till ett eluttag.
- För att installationen ska uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att
en flerpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd
används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickkontakt.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i apparatens elsladd.
- När installationen är klar ska det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsvarningar föregås av farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra personskador.
SV16
- Om induktionsplattans yta är sprucken ska du stänga av apparaten
r att undvika risken för elektriska stötar (gäller endast för
modeller med induktionsfunktion).
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för
tillagning av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för
andra ändamål (t.ex.: värma upp rum). Tillverkaren ansvarar inte för
olämplig eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av
reglagen.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att ingen vidrör värmeelementen. Barn (0–8 år) ska
hållas under uppsikt när de vistas i närheten av apparaten.
- Barn från 8 års ålder och personer med nedsatt fysisk, sensorisk
eller mental förmåga, eller bristande erfarenhet och kunskap, kan
använda apparaten under uppsikt eller om de har fått instruktioner
om hur apparaten kan användas på ett säkert sätt och förutsatt att
de förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten.
Rengöring och underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Vidrör inte värmeelementen eller de inre panelerna under och efter
användning av apparaten eftersom det kan leda till brännskador.
Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara material tills
apparatens komponenter har svalnat helt.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan, innan du öppnar helt. Med
luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter
över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och vidrör
aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten
av den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan materialet fatta
eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda behållare i apparaten. Det
tryck som utvecklas i behållaren kan få den att explodera och skada
apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
SV17
- Fett och oljor kan lätt fatta eld i ett överhettat tillstånd. Övervaka
tillagningen när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom,
konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer.
Dessa alkoholångor kan fatta eld när de kommer i kontakt med det
elektriska värmeelementet.
- Använd inte ångrengöringsutrustning.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen. Se till barn vistas på
avstånd från ugnen under pyrolysen. Större mängder matrester i
ugnen ska torkas bort innan pyrolysrengöringen startas (endast
ugnar med pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här
ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan byts för att inte
riskera att utsätta dig själv eller andra för elektriska stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärl (endast för
ugnar med tillhörande kokkärl).
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera produkten i
enlighet med lokala miljöbestämmelser om avfallshantering. Innan du skrotar hushållsapparater skall
du skära av elsladden så att de blir obrukbara.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av denna produkt, var god kontakta
de lokala myndigheterna, ortens avfallshanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
Ta av ugnens förpackning och kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att det går lätt
att stänga ugnsluckan. Vid problem, kontakta Kundtjänst. För att undvika eventuella skador,
rekommenderar vi att du inte tar ut ugnen från sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt
sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara åtkombar efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den
övre delen av ugnen.
INSTALLATION
SV18
ANSLUTNING TILL STRÖMFÖRANDE NÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med
nätspänningen. Typskylten sitter på framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av strömkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad
elektriker. Vänd dig till auktoriserad serviceverkstad.
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att
lukt och ånga från isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn; emaljen kan skadas.
- Dra inte pannor eller andra kokkärl över bottnen, för att inte skada emaljen.
- Försäkra dig om att elsladdar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan
fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för ”väder och vind”.
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100%, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte
emballagematerialet vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som
finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall
(Waste Electrical and Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa att denna produkt kasseras på korrekt sätt bidrar du till att förhindra
potentiella, negativa konsekvenser för vår miljö och vår hälsa.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat
inte får skrotas som hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektroniska
apparater WEEE.
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme
mycket bättre än andra matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10/15 minuter innan fulltid för tillagning har gått ut. Om en maträtt kräver långkok
kommer den att fortsätta tillagas ändå.
- Denna apparat är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, och är tillverkad i överensstämmelse
med regelverket ( ) nr.1935/2004 och är designad, framtagen och såld på marknaden i enlighet
med kraven i direktivet för Lågspänning 2006/95/EG (som ersätter direktivet 73/23/EEG och
påföljande tillägg), och skyddskraven i direktivet ”EMC” 2004/108/EG.
- Apparaten uppfyller miljökriterierna i de europeiska förordningarna nr 65/2014 och 66/2014 i
enlighet med den europeiska standarden EN 60350-1.
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
SV19
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt anvisningarna i punkterna i kapitel ”Felsökning”.
2. Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Om problemet kvarstår efter dessa kontrollera bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret som finns efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger
innerkant i ugnsutrymmet (syns när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (till garanti för
att originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT: använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av
misstag skulle spillas på apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig
mikrofibertrasa.
Torka av ytorna med en fuktig mikrofibertrasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par
droppar flytande diskmedel till vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT: använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade
ytorna och luckans glas.
Efter varje användningstillfälle skall du rengöra ugnen från alla matrester (t ex matrester med hög
sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar (se Tillverkarens indikationer).
Rengör luckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att
underlätta rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra
innertaket på apparaten (se UNDERHÅLL).
OBSERVERA: vid långkok då du tillagar rätter med hög fukthalt (som t ex pizza, fyllda grönsaker,
osv) kan kondens bildas i dörren och vid gummilisten. När ugnen har svalnat, torka av insidan med
en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar
om de fortfarande är varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
FELSÖKNING
KUNDTJÄNST
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring då apparaten har svalnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
SV20
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på modell):
VIKTIGT: använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller
ugnsrengöringsspray, eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till
självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme.
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella
matrester.
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av luckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (Bild 1).
3. Stäng luckan till spärren (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (Bild 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng luckan.
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Bild 3).
2. Dra ut elementet (Bild 4) en aning och sänk det (Bild 5).
3. För att sätta tillbaka elementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina
sidostöd.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
Bild 1 Bild 2
Bild 3 Bild 4 Bild 5
SV21
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Skruva ur lampskyddet (Bild 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka
lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (Bild 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (Bild 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (Bild 8).
5. Placera tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (Bild 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBSERVERA:
- Använd endast glödlampor 25-40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20-40 W/230 V
typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för
hushållsbelysning (EU-förordning nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT:
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan
förstöras av fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9
SV22
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Lampor
6. Fläkt
7. Roterande grillspett (beroende på modell)
8. Nedre ugnselement (dolt)
9. Lucka
10. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
11. Panel
OBSERVERA:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiåtgången.
- Då tillagningen är klar och ugnen stängts av kan kylfläkten fortsätta fungera under en viss tidsrymd.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER (1): kan användas för att tillaga mat eller som underlägg för bakplåtar, kakformar och andra
ugnsfasta matlagningskärl.
B. LÅNGPANNA (1): kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller som långpanna för att tilllaga
kött, fisk, grönsaker, foccaccia etc.
C. BAKPLÅT (1): för bakning av bröd och konditorivaror, men även för köttstekar, inbakad fisk, etc.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Det går att köpa andra tillbehör separat vid vår Kundtjänst.
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan ”A” uppåt (Bild 1).
2. Andra tillbehör, som långpanna och bakplåt, ska föras in med den flata sidan ”B” uppåt (Bild 2).
BRUKSANVISNING FÖR UGNEN
Bild A Bild B Bild C
Bild 1 Bild 2
SV23
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
1. Funktionsratt
2. Programmerareratt för koktiden
3. Termostatratt
OBSERVERA:rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem, skall du trycka lätt på dem.
4. Termostatens kontrollampa
ANVÄNDNING AV UGNEN
Vrid funktionsratten till önskad funktion.
Ugnsbelysningen tänds.
Vrid termostatratten medsols till önskad temperatur.
Termostatens kontrollampa tänds och slocknar sedan när inställd temperatur har uppnåtts.
Vrid tillbaka rattarna till ”0” när du är klar med matlagningen
PROGRAMMERARE FÖR KOKTIDEN
Med hjälp av programmeraren går det att ställa in koktider mellan 1 och 120 minuter.
För att ställa in tiden, när du valt kokfunktionen, vrid ratten helt medsols och vrid sedan
tillbaka den motsols till den önskade koktiden När den inställda koktiden har gått ut
stängs ugnen av och programmeraren blir kvar i läge ”0”.
När ugnen skall användas manuellt, dvs. utan inställning av koktid, måste
programmeraren stå på symbolen ” ”.
FÖRSIKTIGHET:Ugnen tänds inte när programmeraren står på ”0”.
För att sätta på ugnen ställ programmeraren på symbolen eller ställ in koktiden.
1 32 4
SV24
TABELL MED BESKRIVNING AV FUNKTIONER
FUNKTIONSRATT
OFF För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
LAMPA För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
ÖVER/
UNDERVÄRME
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en ugnsfals.
Använd den 3:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen till önskad temperatur. Då ter-
mostatens lampa slocknar är ugnen redo, och du kan sätta in maträtten.
ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT
Använd denna funktion när du skall tillaga kött och paj med vätskefyllning
(söt eller salt) på en enda fals. Denna funktion gör det möjligt att få både
knaprig och gyllenbryn yta. Använd den 3:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen
innan du startar tillagningen.
GRILL
För grillning av stekar, grillspett och korv, för att gratinera grönsaker och för
att rosta bröd. Vi rekommenderar att du placerar maträtterna på 4:e eller 5:e
ugnsfalsen. Då du grillar köttbitar rekommenderar vi att du använder en
långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på 3:a eller 4:a
ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Förvärm ugnen i 3-5 minu-
ter. Ugnsluckan skall vara stängd under tillagningen.
TURBOGRILL
Används för att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera
köttet på de mittersta falsarna. Vi rekommenderar att du använder en lång-
panna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på 1:a eller 2:a ugns-
falsen och fyll den med en halvliter vatten. Vänd gärna köttet i ugnen under
tillagningen för att få en jämnare bryning på alla sidor. Du behöver inte för-
värma ugnen. Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
UPPTINING
För att snabba på upptining av livsmedel. Vi rekommenderar att du använ-
der mitten av ugnen till detta. Låt matvaran ligga kvar i förpackningen. Det
förhindrar att ytan blir torr.
TURBOFLÄKT
För att få knaprig botten och mjuk yta på maten. Perfekt för att tillaga pajer
med vätskefyllning på en enda fals (som fruktpaj, plommonpaj, ricotta-paj
och pizza med mycket fyllning). Vi rekommenderar att du placerar maträt-
terna på 3:a ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
Denna funktion är perfekt för djupfryst mat (t ex pizza, pommes frites, äppel-
strudel, lasagne). Följ instruktionerna på förpackningen.
VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma tempera-
tur, utan förvärmning (t ex: fisk, grönsaker, tårtor). Funktionen gör det möj-
ligt att tillaga maten utan risken att de drar åt sig lukt av varandra. Det är
lämpligt att använda den 3:e ugnsfalsen för tillagningen på en enda fals. För
tillagning på två ugnsfalsar rekommenderar vi att du använder den 1:a och
den 4:e falsen, efter att du förvärmt ugnen.
UNDRE
UPPVÄRMNING +
VARMLUFT
För att avsluta tillagning av rätter som är vätskefyllda och ändå få gyllenbrun
och knaprig botten. Är även bra för att reducera salsa och såser. Vi rekom-
menderar att du placerar maträtterna på 2:a ugnsfalsen. Du behöver inte för-
värma ugnen.
UNDRE
UPPVÄRMNING
För att få gyllenbrun botten på maträtten i slutskedet av tillagningen. Vi
rekommenderar att du placerar maträtterna på 1:a/2:a ugnsfalsen. Funktio-
nen kan även användas för långkok, som kött- eller grönsaksgrytor. Använd
då den 3:a ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
SV25
TABELL FÖR TILLAGNING
Recept Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
Sockerkakor
Ja 3 150-175 35-90 Tårtform på galler
Ja 1-4 150-170 30-90
Ugnsfals 4: tårtform på
galler
Ugnsfals 1: tårtform på
galler
Fyllda pajer (ostkaka,
äppelstrudel, fruktpaj)
Ja 3 150-190 30-85
Långpanna/bakplåt
eller tårtform på galler
Ja 1-4 150-190 35-90
Ugnsfals 4: tårtform på
galler
Ugnsfals 1: tårtform på
galler
Småkakor
Ja 3 160-175 20-45 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 150-175 20-45
Ugnsfals 4: galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Petit-chouer
Ja 3 175-200 30-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 170-190 35-45
Ugnsfals 4: ugnsfast
form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Maränger
Ja 3 100 110-150 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 100 130-150
Ugnsfals 4: ugnsfast
form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Bröd/Pizza/Focaccia
Ja 3 225-250 12-50 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 225-250 25-50
Ugnsfals 4: ugnsfast
form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Fryst pizza
Ja 3 250 10-15
Ugnsfals 3: långpanna/
bakplåt eller galler
Ja 1-4 250 10-20
Ugnsfals 4: ugnsfast
form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
tt- och
grönsakspajer (quiche)
Ja 3 175-200 35-55 Tårtform på galler
Ja 1-4 175-190 45-60
Ugnsfals 4: tårtform på
galler
Ugnsfals 1: tårtform på
galler
SV26
Vol-au-vent/
Smördegsbröd
Ja 3 175-200 20-30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-4 175-200 25-45
Ugnsfals 4: ugnsfast
form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Lasagne/Ugnsbakad
pasta/Cannelloni/
Gratänger
Ja 3 200 45-55 Ugnsfast form på galler
Lamm/Kalv/Nöt/Fläsk
1kg
Ja 3 200 80-110
Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Kyckling/Kanin/Anka
1kg
Ja 3 200 50-100
Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Kalkon/Gås 3 kg Ja 2 200 80-130
Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Ugnsbakad fisk/
inbakad fisk (hel fisk
eller filé)
Ja 3 175-200 40-60
Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fyllda grönsaker
(tomater, squash,
aubergine)
Ja 2 175-200 50-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd Ja 5 200 2-5 Galler
Fisk i skivor, filéer Ja 5 200 20-30
Ugnsfals 4: galler (vänd
maten efter halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna
med vatten
Korv/grillspett/
revbensspjäll/
hamburgare
Ja 5 200 30-40
Ugnsfals 5: galler (vänd
maten efter halva tiden)
Ugnsfals 4: långpanna
med vatten
Grillad kyckling
1-1,3 kg
- 2 200 55-70
Ugnsfals 2: galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden
om nödvändigt)
Ugnsfals 1: långpanna
med vatten
Grillad kyckling
1-1,3 kg
- 2 200 60-80
Ugnsfals 2: roterande
grillspett (beroende på
modell)
Ugnsfals 1: långpanna
med vatten
Rostbiff blodig 1 kg - 3 200 35-45
Ugnsfast form på galler
(vänd maten efter 2/3 av
tiden om nödvändigt)
Lammlägg/Ben - 3 200 60-90
Långpanna eller
ugnsfast form på galler
(vänd maten efter 2/3 av
tiden om nödvändigt)
Ugnsbakad potatis - 3 200 45-55
Långpanna/bakplåt
(vänd maten efter 2/3 av
tiden om nödvändigt)
Recept Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
SV27
* Tillagningstiden är indikativ. Rätterna kan tas ut efter annan tid, beroende på personlig smak..
Gratinerade grönsaker - 3 200 20-30 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött Ja 1-4 200 50-100*
Ugnsfals 4: ugnsfast
form på galler
Ugnsfals 1: långpanna
eller ugnsfast form på
galler
tt och potatis Ja 1-4 200 45-100*
Ugnsfals 4: ugnsfast
form på galler
Ugnsfals 1: långpanna
eller ugnsfast form på
galler
Fisk och grönsaker Ja 1-4 175 30-50*
Ugnsfals 4: ugnsfast
form på galler
Ugnsfals 1: långpanna
eller ugnsfast form på
galler
Recept Funktion r-
värmning
Ugnsfals
(från botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
SV28
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt, och som skall tillagas på en eller
flera ugnsfalsar samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen, förutom
förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och tider är indikativa och beror på kvantitet mat och på vilka
tillbehör som används. Använd i början de lägsta värdena som rekommenderas, för att sedan - om
tillagningen inte blir som du tänkt - övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar att du använder
medföljande tillbehör, tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda
formar och tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga
resultat, följ noggrant råden som finns i tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande tillbehör
och på vilken ugnsfals de skall placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Genom att använda funktionen ”ÖVER/UNDERV.& FLÄKT”, är det möjligt att tillaga olika sorters mat
samtidigt (till exempel: fisk och grönsaker) som kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den
maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för maträtt som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka fina bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i
mörk metall och placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera ugnsfalsar, välj
funktionen med varmluft och placera tårtformarna i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen
fungerar väl.
- För att se om en kaka är klar, för in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut och
är torr är kakan klar.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom kakan eventuellt då inte reser
sig jämnt på sidorna.
- Om kakan ”punkteras” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång, reducera
vätskekvantiteten, och blanda smeten mera försiktigt.
- Kakor med våt fyllning (ostkakor eller frukttkakor/pajer) kräver funktionen ”ÖVER/UNDERV.& FLÄKT”.
Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor på
bottnen av formen innan du tillsätter smeten.
tt
- Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som skall
tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet
under tillagningen för att ge det smak. Då steken är klar, låt den vila i ugnen under 10-15 minuter,
eller slå in den i aluminiumfolie.
- Då du skall grilla köttbitar blir tillagningen mer jämn om du använder delar som är lika tjocka.
Köttbitar som är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på ytan,
placera dem längre bort från grillen genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet
efter 2/3 av tiden gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten under gallret där
köttet ligger, för att fånga upp köttsaften. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre
om det handlar om kyckling och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter in spettets ena ände på
sin plats i ugnens främre panel och sätter den andra änden i stödet. För att undvika matos och för att fånga
upp köttsaften, rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten på den nedersta
ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som skall tas bort innan du börjar tillagningen, och detta skall
användas igen vid tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i bottnen. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då
den bakats 2/3 av tiden.
RÅD OCH FÖRSLAG
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Whirlpool AKPM 749/IX Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide