Allmän information
-
Måttskalan på vattenbehållaren gör det
lättare för dig att fylla behållaren med
korrekt mängd rent vatten. Vid dubbel
skala är den vänstra skalan avsedd för
125 ml koppar av normal storlek, medan
den högra skalan är avsedd för mindre
koppar. Se till att den maximala
vattenmängden inte överskrids.
● Varning: varmvattenröret är inbyggt i
vattenbehållarens lock. Försök inte
öppna locket medan bryggningen pågår
eftersom du då kan komma åt
varmvattenröret: risk för skållning.
● Om flera bryggningsomgångar krävs
efter varandra bör du stänga av kokaren
efter varje omgång och låta apparaten
svalna i ungefär 5 minuter.
● Viktig anmärkning: När du fyller
apparaten med färskt vatten strax efter
en bryggning slutförts finns det en risk för
skållning då hett vatten utlöses genom
vattenavloppet.
Så brygger du kaffe
-
Fyll med vatten:
Öppna vattenbehållarens lock och fyll
behållaren med önskad mängd vatten.
-
Sätt i pappersfilter:
Öppna filterinsatsen åt sidan och sätt i ett
pappersfilter av storlek 4, då du först vikit
ner den perforerade sidan av filtret.
-
Fyll med malet kaffe:
För varje 125 ml kopp krävs cirka 6 g (= 1
1
/
2
- 2 teskedar) fint malet kaffe. Stäng locket.
-
Tillred kaffe i kannan:
Sätt aromskyddslocket på kannan och
placera kannan i apparaten. Om locket
monterats korrekt kommer det att förhindra
att “droppstopp”-mekanismen fungerar
under bryggningsprocessen.
-
Starta bryggningsomgången:
Sätt stickproppen i ett lämpligt vägguttag
och använd på/av-knappen för att koppla på
kaffekokaren. Filtreringsomgången startar
och vattnet rinner genom filtret.
-
Tag bort kannan:
Vänta tills allt vatten har runnit genom filtret
innan du tar kannan från apparaten. Håll
kaffet varmt så länge som möjligt genom att
ta bort aromskyddslocket och använda
skruvlocket för att stänga kannan.
-
Stäng av kaffekokaren:
Stäng alltid av apparaten efter användning
och dra stickproppen ur vägguttaget.
Termoskanna
-
Av tekniska skäl sluter locket inte helt
tätt, se därför till att kannan hålls i
upprätt position när den är fylld med
kaffe.
-
Håll kaffet varmt: En termoskanna
ackumulerar värmeenergi. Det är därför
bättre att fylla den helt. Om den bara är
delvis fylld blir inte varmhållningen
tillfredsställande. Om kannan sköljs med
varmvatten innan användning hålls
kaffet varmt längre.
Avkalkning
● Beroende på vattenkvaliteten
(kalkinnehållet) på din hemort samt på
apparatens användningstäthet, behöver
alla apparater som används med varmt
vatten avkalkas (dvs kalkavlagringar
avlägsnas) regelbundet för att fungera
ordentligt.
● En förlängning av bryggningstiden och
högre oljud vid bryggningen indikerar att
avkalkning av kaffekokaren är
nödvändig.
● En alltför stor kalkavlagring är mycket
svår att avlägsna, trots att
avkalkningsmedel används. Den kan
också orsaka läckage i
bryggningssystemet. Vi rekommenderar
därför att apparaten avkalkas efter var
trettionde eller fyrtionde
bryggningsomgång. För avkalkning kan
följande ättiksblandning användas:
-
Blanda 2-3 matskedar ättika med den
indikerade maximala mängden kallt
vatten.
-
Häll avkalkningslösningen i
vattenbehållaren, sätt ett filter i
filterhållaren utan att tillsätta malet kaffe
30