38
FYLLA PÅ VATTEN
1. Avlägsna vattenbehållaren genom att lyfta den uppåt (Fig A).
2. Fyll vattenbehållaren med kallt, friskt vatten upp till max-markeringen (Fig. B).
3. Sätt tillbaka vattenbehållaren (Fig. C). Se till att den monteras ordentligt och sitter på plats.
GÖRA ESPRESSO
Espresso kan avnjutas som den är eller användas för att göra andra espressobaserade drycker som latte, cappucino, americano, etc. Din
espressobryggare kan göra enkel espresso (ca. 30 ml) eller dubbel espresso (60 ml).
Fylla lterhållaren
1. Bestäm om du ska göra en enkel eller dubbel espresso.
2. För enkel espresso ska man använda den mindre silen (för en dos) i lterhållaren. För en dubbel espresso ska man använda den större
silen (för två doser) (Fig. D).
3. Använd måttet för att fylla silen (Fig. E). För enkel espresso använder man 1 mått och för dubbel använder man 2 mått (Fig. F). Använd
strukna mått (Fig. G).
4. Packa kaet lätt (pressa) i lterhållaren med hjälp av den platta änden av måttet (Fig. H) tills det är jämnt fördelat. Du behöver pressa
kaet lagom mycket så att motstånd skapas för vattnet när det passerar genom kaet. Om det är för löst packat passerar vattnet för
snabbt och kaets smak utvecklas inte. Om det är för hårt packat blir det svårt för vattnet att passera och smaken blir för stark och
besk.
Montera lterhållaren
1. Se till att det inte nns några kaerester på lterhållarens kant. Montera den i apparaten med handtaget riktat utåt till vänster så att
det är i linje med U-markeringen (Fig. J).
2. Tryck lterhållaren uppåt och vrid den sedan till höger tills det tar stopp (Fig. K).
3. För att ta bort lterhållaren vrider man den till vänster tills handtaget är i linje med U-markeringen.
Bryggning
1. Sätt en kopp/era koppar på droppbrickan under lterhållarens tapp. Du kan göra en enkel espresso i en kopp, en dubbel espresso i en
kopp eller en dubbel espresso som fördelas på två koppar genom att placera två koppar bredvid varandra under tappen och
förbereda lterhållaren med ltret för dubbel espresso.
2. Se till att ångreglaget är i av-läget (A).
3. Sätt på apparaten genom att sätta reglaget i på-läget (F).
4. Apparaten börjar värmas upp. Visaren på statusmätaren yttas till förvärmningsläget (C) och lampan börjar blinka långsamt.
5. När apparaten har värmts upp yttar visaren till positionen för "klar" (B) och lampan förblir tänd.
6. Flytta reglaget till bryggpositionen (G). Din kaebryggare börjar pumpa in en liten mängd vatten i ltret innan den pausar i några
sekunder. Detta för steg garanterar att maximal smak extraheras från kaet.
7. Efter för-infusionen (ca. 5 sekunder), börjar det rinna kae ur lterhållaren. VIKTIGT: lämna inte apparaten utan uppsikt under
bryggningen. Apparaten fortsätter brygga kae i upp till 60 sekunder. Du måste stoppa maskinen manuellt när tillräcklig
mängd kae har bryggts (vanligen 30 ml för enkel espresso och 60 ml för dubbel). För att sluta brygga sätter man reglaget i
bryggpositionen (G) till på- (F) eller av-positionen (A).
8. När du är färdig ska du ytta reglaget till av-positionen (A).
FUNKTIONER FÖR ÅNGA/HETT VATTEN
Funktionerna för ånga/hett vatten kan användas för att värma mjölk, skumma mjölk och värma upp drycker som har svalnat.
Ånga mjölk
1. Flytta reglaget till ångpositionen (D). Visaren yttar till förvärmingspositionen (C) när apparaten värms upp. När temperaturen är
korrekt yttas visaren till (D)-positionen.
2. Fyll en liten kanna med mjölk.
3. Håll kannan under ångpipen och för ned pipen i mjölken, under ytan.
4. Vrid reglaget för ånga/hett vatten moturs. Ju längre moturs du vrider reglaget, desto mer ånga bildas.
5. När mjölken har värmts upp till önskad temperatur ska man vrida reglaget för ånga/hett vatten medurs till av-positionen (A).
6. Rengör ångpipen.
Skumma mjölk
1. Följ steg 1 och 2 under "Ånga mjölk". Använd kylskåpskall mjölk för bästa resultat.
2. Håll kannan under ångpipen enligt ovan och öppna reglaget för ånga/hett vatten enligt önskemål.
3. För att göra skummad mjölk med stora bubblor ska man föra ned pipen precis under ytan på mjölken och röra kannan i cirkulära
rörelser under tiden ångan frigörs (Fig. L).
4. För att göra skummad mjölk med små bubblor ska man föra ned pipen helt under ytan på mjölken och röra kannan i cirkulära rörelser
under tiden ångan frigörs (Fig. M).
5. Vrid reglaget för ånga/hett vatten medurs till av-läget (A) när du är färdig.
6. Rengör ångpipen.