och placera den på den smorda bakplå-
ten. Stick hål i botten med en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i tur
och ordning.
• Använd en smord bakplåt.
• Tid i produkten: 25 minuter
• Ugnsnivå: 1
5 - MUFFINS
Ingredienser:
• 150 g smör
• 150 g socker
• 1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
• skal från en ovaxad citron
•2 ägg
• 50 ml mjölk
• 25 g potatismjöl
• 225 g mjöl
• 10 g bakpulver
• 1 burk surkörsbär (375 g)
• 225 g grovhackad choklad
Övrigt:
• Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Tillsätt
ägg och vispa ihop igen.
Blanda potatismjöl, mjöl och bakpulver och
rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt for-
marna på en bakplåt och ställ i produkten.
– Tid i produkten: 40 minuter
– Ugnsnivå: 2
6 - QUICHE LORRAINE
Ingredienser för pajbotten:
• 200 g mjöl
•2 ägg
• 100 g smör
• 1/2 tesked salt
• lite peppar
•1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
• 150 g riven ost
• 200 g kokt skinka eller magert bacon
•2 ägg
• 250 g gräddfil
• salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
• Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt de-
gen stå i kylskåpet i några timmar. Kavla
sedan ut degen och lägg den i en smord
svart bakform. Nagga botten med en
gaffel. Fördela skinka eller bacon på de-
gen. Blanda ägg, gräddfil och kryddor till
fyllningen. Tillsätt sedan ost.
• Svart bakform, smord, 28 cm diameter
• Tid i produkten: 40 minuter
• Ugnsnivå: 1
7 - FRANSKBRÖD
Ingredienser:
• 1 000 g mjöl
• 40 g färsk jäst eller 20 g torrjäst
• 560 ml mjölk
• 15 g salt
Övrigt:
• Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
Beskrivning:
• Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg. Beroende på mjölets kvalitet
kan lite mer mjölk behöva tillsättas för att
degen ska bli smidig. Låt degen jäsa till
dubbel storlek. Skär degen i två delar,
forma två långa limpor och placera dem
på smord eller bakplåtspappersklädd
bakplåt. Strö lite mjöl över före bakning-
en och skär med en skarp kniv minst 1
cm djupt, 3 - 4 gånger diagonalt över
brödet.
• Tid i produkten: 55 minuter
• Ugnsnivå: 1
8 - POTATISGRATÄNG
Ingredienser:
• 1 000 g potatis
• 1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
SVENSKA 3