Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book
tabeller, tips och recept
Inbyggnadsugn
2 electrolux
Innehåll
Recept för kokassistenten...................... 3 Användningsområden, tabeller och tips. 31
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Med reservation för ändringar
Följande symboler används i denna bruksanvisning:
1
Viktig information för din personliga säkerhet och information om hur skador undviks
apparaten.
3 Allmän information och tips
2 Miljöinformation
electrolux 3
Recept för kokassistenten
3 Tillagningsnivå och nödvändig längd el-
ler sluttid vid kärntemperatur visas på
displayen för respektive automatiskt re-
cept.
I kokassistenten finns olika rätter upp-
delade i kategorier:
Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
Fågel
Fisk
Mjuk kaka
Efterrätter
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Smårätter
Kombi Ånga
I dessa kategorier finns respektive automa-
tiska tillagningssätt. Med dessa automatiska
tillagningssätt blir rätterna precis färdiga.
Oavsett om det rör sig om ett recept från far-
mor eller från en kokbok.
Val av önskad rätt
1. Slå på apparaten med på/av-knappen.
Du kommer då till huvudmenyn.
2. Med knapparna och väljer du me-
nyposten Tillagningshjälp, önskad kate-
gori och recept.
3. Bekräfta alternativen med OK.
4.
Vikt automatisk
Tillagningstiden fastställs automatiskt när
vikten anges.
Inställningen sker i steg på 0,2 kg.
Automatiska recept
Med den automatiska tillagningen blir varje
föreslagen rätt precis färdig.
Tillagningsnivå och nödvändig längd eller
sluttid visas på displayen för respektive auto-
matiskt recept. De nödvändiga ingredienser-
na och tillagningsinstruktionerna finns
angivna i denna handbok.
Matlag. termometer Auto
Ugnen stängs av när den inställda kärntem-
peraturen uppnåtts.
På displayen för tidsfunktioner beräknas
programmets längd. Efter några minuter
har tiden beräknats och visas. Program-
mets längd beräknas ständigt om och
uppdateras.
1 Varning: Matlagningstermometern är
mycket varm! När du drar ut kontakten
och spetsen föreligger fara för bränn-
skador!
Rätter med Vikt automatisk
Grisstek
Kalvstek
Engelsk rostbiff
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Rätter med Matlag. termometer Auto
Stek av gris
Ryggbiff
Rostbiff
Stek av vilt
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
4 electrolux
Gris/Kalv
Grisstek
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för vikt
mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak och placera köttet i
en ugnssäker form. Tillsätt vatten eller annan
vätska, botten ska vara 20-40 mm täckt.
Vatten i vattenpåfyllnings-behållaren:
500 ml
Stek av gris
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer, kärn-
temperatur 75 °C.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera köttet i en
ugnssäker form.
Fläsklägg
Ingredienser:
1 fläsklägg 0,8-1,2 kg
2 matsked olja
1 tsk salt
Tesked söt paprika
½ tesked basilika
1 liten burk champinjoner i skivor
Soppgrönsaker
Vatten
Tillredning:
Skär in skåror i svålen runt fläsklägget. Blan-
da olja, salt, paprika och basilika och sprid ut
på fläsklägget. Lägg fläsklägget i en gryta
och fördela champinjonerna på det. Tillsätt
soppgrönsaker och vatten, botten ska vara
10-15 mm täckt.
Tid i ugn: 160 minuter
Tillagningsnivå: 1
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg bog från spädgris med svål
Salt
Peppar
2 matskedar olivolja
150 g småskuren selleri
1 purjolök skuren i skivor
1 liten burk finhackade tomater
250 ml grädde
2 skalade och pressade vitlöksklyftor
färsk rosmarin och timjan
Tillredning:
Skär ett rutmönster i svålen med en vass
kniv. Krydda med salt och peppar och bryn i
olivolja i en gryta på alla sidor, ta därefter ur
grytan.
Fräs selleri och purjolök med lite olja i en gry-
ta, tillsätt därefter tomater, grädde, vitlöks-
klyftor, rosmarin och timjan, rör om och lägg
ned fläskbogen. Ställ grytan i ugnen.
Tid i ugn: 130 minuter
Tillagningsnivå1
Kalvstek
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för vikt
mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak och placera köttet i
en ugnssäker form. Tillsätt vatten eller annan
vätska, botten ska vara 10-20 mm täckt.
Lägg på locket.
Kalvlägg
Ingredienser:
1 kalvlägg, 1,5-2 kg
4 skivor kokt skinka
2 matsked olja
1 tsk salt
1 tesked söt paprika
½ tesked basilika
1 liten burk champinjoner i skivor
Soppgrönsaker
Vatten
Tillredning:
Skär 8 skåror runt kalvlägget. Halvera fyra
skivor kokt skinka och lägg
i skårorna. Blanda olja, salt, paprika och ba-
silika och sprid ut på kalvlägget. Lägg kalv-
lägget i en gryta och fördela champinjonerna
på det. Tillsätt soppgrönsaker och vatten till
kalvlägget, botten ska vara 10-15 mm täckt.
Tid i ugn: 160 minuter
Tillagningsnivå: 1
electrolux 5
Ossobuco
Ingredienser/förberedning:
4 matskedar smör för stekning
4 kalvläggsskivor, cirka 3-4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till benen)
4 medelstora morötter skurna i små tär-
ningar
4 medelstora selleristänger skurna i små
tärningar
1 kg fullmogna tomater, utan skal, halv-
erade, utan kärnor och skurna i tärningar
1 knippe persilja, tvättad och grovt
hackad
4 matskedar smör
2 matskedar mjöl att vända i
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och fint
hackade
3 skalade vitlöksklyftor, skurna i fina
skivor
½ tesked timjan och ½ tesked oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
Salt, svartpeppar, färskmalen
Tillredning:
Smält 4 matskedar smör i en gryta och fräs
grönsakerna i grytan. Ta ut grönsakerna från
grytan.
Tvätta kalvläggsskivorna, torka dem, krydda
och vänd sedan i mjöl. Avlägsna överskotts-
mjöl. Värm upp olivoljan och stek skivorna på
medelstark värme tills de är gyllengula. Ta ut
köttet och häll ut överskottsoljan ur grytan.
Tillsätt 250 ml till stekskyn i grytan, häll i en
gryta och koka upp. Tillsätt 250 ml köttbul-
jong och persilja, timjan, oregano och to-
mattärningarna. Krydda med salt och
peppar. Koka därefter upp igen.
Tillsätt grönsakerna i grytan, lägg köttet
dem och häll över såsen. Lägg på ett lock på
grytan och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 120 minuter
Tillagningsnivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
1 småfranska
1 ägg
200 g köttfärs
Salt, peppar
1 hackad lök
Hackad persilja
1 kg kalvbröst (med utskuren ficka)
Soppgrönsaker
50 g fläsk
250 ml vatten
Tillredning:
Lägg brödet i blöt och platta sedan till. Rör
sedan ihop med ägg, köttfärs, salt, peppar,
hackad lök och persilja.
Krydda kalvbröstet (med utskuren ficka) och
lägg köttdegen i fickan. Tillslut sedan öpp-
ningen.
Lägg kalvbröstet i en gryta, tillsätt soppgrön-
saker, fläsk och vatten.
Tid i ugn: 100 minuter
Tillagningsnivå1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torkade småfranska
1 lök
3 matskedar hackad persilja
750 g blandfärs
2 ägg
Salt, peppar och paprika
Bacon
Tillredning:
Mjuka upp småfranskan i vatten och tryck ut
dem. Skala löken och hacka den, fräs den
och tillsätt persiljan.
Blanda köttfärsen, ägg, småfranskan och lö-
ken. Krydda med salt, peppar och paprika,
lägg i en gryta och garnera med bacon. Till-
sätt lite vatten och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 70 minuter
Tillagningsnivå1
6 electrolux
Nöt/Vilt/Lamm
Ryggbiff
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur för:
Lätt stekt 50 °C
Medel 65 °C
Genomstekt 70 °C
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera köttet i en
ugnssäker form.
Rostbiff
(endast lätt brynt)
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer,
kärntemperatur för:
Lätt stekt 50 °C
Medel 65 °C
Genomstekt 70 °C
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera köttet i en
ugnssäker form.
Engelsk rostbiff
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för vikt
mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak och placera köttet i
en ugnssäker form. Tillsätt vatten eller annan
vätska, botten ska vara 10-20 mm täckt.
Lägg på locket.
Marinerad stek
Marinering:
1 l vatten
500 ml vinättika
2 tsk salt
15 pepparkorn
15 enbär
5 lagerblad
2 knippor soppgrönsaker
kokas upp och kyls sedan ned.
1,5 kg nötstek
marineras helt täckt av marinaden under
5 dagar.
Ingredienser stek:
Salt
Peppar
Soppgrönsaker från marinad
Tillredning:
Ta ut steken från marinaden och torka av.
Krydda med salt och peppar och bryn på alla
sidor i en gryta och tillsätt lite grönsaker från
marinaden.
Tillsätt marinaden till steken, botten ska vara
10-15 mm täckt. Lägg på ett lock på grytan
och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 150 minuter
Tillagningsnivå1
Stek av vilt
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer, kärn-
temperatur 70 °C.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera köttet i en
ugnssäker form.
Viltstek
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för vikt
mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Lägg köttet i en ugnssäker form och krydda
efter smak. Tillsätt vatten eller annan vätska,
botten ska vara 10-20 mm täckt. Lägg på
locket.
Harsadel
Ingredienser:
2 späckade kaninryggar
6 enbär (krossade)
Salt och peppar
30 g smält smör
125 ml matlagningsgrädde
Soppgrönsaker
Tillredning:
Gnid in kaninryggen med de krossade enbä-
ren, salta och peppra och pensla med smält
smör.
Lägg kaninryggen i en gryta, häll över mat-
lagningsgrädde och tillsätt soppgrönsaker.
Tid i ugn: 35 minuter
Tillagningsnivå1
electrolux 7
Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g styck
Salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnat fläsk
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tesked färsk timjan
125 ml grädde
2 matskedar dijonsenap
Tillredning:
Dela kaninerna i 8 lika stora delar, krydda
med salt och peppar och bryn i en gryta.
Ta ut kaninbitarna och bryn lök och fläsk.
Strö över mjöl och vispa. Häll på kycklingbul-
jong, vitt vin och timjan, rör om och koka
upp.
Tillsätt grädde och dijonsenap, lägg ned
köttbitarna, lägg på ett lock och placera se-
dan i ugnen.
Tid i ugn: 90 minuter
Tillagningsnivå1
Vildsvin
Marinering:
1,5 l rödvin
150 g rotselleri
150 g morötter
2 lökar
5 lagerblad
5 nejlikor
2 knippor soppgrönsaker,
koka upp och kyl sedan ned.
1,5 kg vildsvinsstek (bog),
marinerad helt täckt av marinaden under
3 dagar.
Ingredienser stek:
Salt
Peppar
Soppgrönsaker från marinad
1 liten burk kantareller
Tillredning:
Ta ut vildsvinssteken från marinaden och tor-
ka av. Krydda med salt och peppar och bryn
på alla sidor i en gryta. Tillsätt kantareller och
lite soppgrönsaker från marinaden.
Tillsätt marinaden till steken, botten ska vara
10-15 mm täckt. Lägg på ett lock på grytan
och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 140 minuter
Tillagningsnivå1
Lammstek
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för vikt
mellan 1000 och 3 000 g.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak och placera köttet i
en ugnssäker form. Tillsätt vatten eller annan
vätska, botten ska vara 10-30 mm täckt.
Lammstek, rosa
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer, kärn-
temperatur 70 °C.
Tillredning:
Krydda köttet efter smak, sätt in köttsonden
och placera köttet i en ugnssäker form.
Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek
30 ml olivolja
Salt
Peppar
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (ev. 1 tesked
torkad)
Vatten
Tillredning:
Tvätta lammsteken och badda den torr, riv in
olivolja och skär snitt. Krydda med salt och
peppar. Skala vitlöksklyftorna och skär i ski-
vor. Placera skivorna tillsammans med ros-
marin i snitten på steken.
Placera lammsteken i en gryta och tillsätt
vatten, botten ska vara
10-15 mm täckt.
Tid i ugn: 165 minuter
Tillagningsnivå1
8 electrolux
Fågel
Hel kyckling
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för vikt
mellan 900 och 2 100 g.
Tillredning:
Lägg kycklingen i en ugnssäker form och
krydda efter smak.
Vänd kycklingen efter 30 minuter. Ett medde-
lande visas.
Kalkon, hel
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för vikt
mellan 1700 och 4 700 g.
Tillredning:
Lägg kalkonen i en ugnssäker form och
krydda efter smak. Vänd kalkonen efter 30
minuter. Ett meddelande visas.
Hel anka
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för vikt
mellan 1500 och 3300 g.
Tillredning:
Lägg ankan i en ugnssäker form och krydda
efter smak. Vänd ankan efter 30 minuter. Ett
meddelande visas.
Hel gås
Inställning:
Viktautomatik. Inställningsområde för vikt
mellan 2300 och 4 700 g.
Tillredning:
Lägg gåsen i en ugnssäker form och krydda
efter smak. Vänd gåsen efter 30 minuter. Ett
meddelande visas.
Benfri kyckling
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer, kärn-
temperatur 75 °C.
Tillredning:
Krydda kalkonbröstet (utan ben) efter smak,
sätt in matlagningstermometern och placera
i en ugnssäker form.
Kycklinglår
Ingredienser:
4 kycklingklubbor à 250 g
250 g creme fraiche
125 ml grädde
1 tsk salt
1 tesked paprika
1 tesked curry
½ tesked peppar
250 g championskivor ur burk
20 g vetemjöl
Tillredning:
Tvätta kycklingklubborna och placera i ett
stekfat. Blanda resten av ingredienserna
med varandra och lägg på kycklingklubborna.
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå1
Coq au Vin
Ingredienser/förberedning:
1 kyckling
Salt
Peppar
1 matsked mjöl
50 smält smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
½ knippe persilja
1 timjankvist
150 g fläsktärningar
250 g tvättade och skivade champinjoner
12 skalade schalottenlökar
2 skalade och pressade vitlöksklyftor
Tillredning:
Tvätta kycklingen och krydda med salt och
peppar och strö över mjöl.
Värm upp det smälta smöret och bryn kyck-
lingen på alla sidor i det. Tillsätt vitt vin, kyck-
lingbuljong och sojasås och låt det koka
upp.
Tillsätt persilja, timjan, fläsktärningar, cham-
pinjoner, schalottenlök och vitlöksklyftor.
Koka upp igen och ställ in i ugnen med lock.
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå1
Stekt anka med apelsin
Ingredienser/förberedning:
1 anka (1,6 till 2,0 kg)
Salt
Peppar
3 apelsiner, skalade utan kärnor, skurna
i tärningar
1/2 tsk salt
2 apelsiner som ska pressas
150 ml sherry
electrolux 9
Tillredning:
Tvätta ankan, krydda med salt och peppar
och gnid in med skalet från en apelsin.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar och
tillslut den.
Lägg ankan i grytan med ryggen uppåt.
Pressa apelsinerna, blanda med sherry och
häll över ankan.
Lägg ankan i ugnen, vänd efter 30 minuter,
en signal ljuder.
Tid i ugn: 90 minuter
Tillagningsnivå1
Fylld kyckling
Ingredienser/förberedning:
1 kyckling 1,2 kg (med inälvor)
1 matsked olja
1 tsk salt
1/4 tesked paprika
50 g ströbröd
3-4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 hackat knippe persilja
20 g smör
1 ägg
Salt och peppar
Tillredning:
Tvätta kycklingen och torka av den. Blanda
olja, salt och paprika och gnid in kycklingen
med detta.
Fyllning: Vispa ihop ströbröd och mjölk. Lägg
hackad lök, persilja och smör i en panna och
fräs ingredienserna. Hacka hjärta, lever och
mage och tillsätt ett ägg. Blanda därefter allt
och krydda med salt och peppar.
Lägg kycklingen med ryggen uppåt i en gry-
ta, placera i ugnen, vänd efter 30 minuter, en
signal ljuder.
Tid i ugn: 90 minuter
Tillagningsnivå: 1
Fyllt kycklingbröst
Ingredienser:
4 kycklingbröstfiléer, utan ben
Salt, peppar, paprika och curry
Tillredning:
Krydda kycklingbröstfiléerna och lägg i en
glasskål i ugnen.
Tillsats av vatten via vattenfack: 450 ml
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå3
Fisk
Hel fisk
Inställning:
Automatik för matlagningstermometer, kärn-
temperatur 70 °C.
Tillredning:
Krydda fisken efter smak, sätt in matlag-
ningstermometern och placera fisken i en
ugnssäker form.
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600-700 g gös-, lax- eller forellfiléer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
1 tesked dragon
Hackad persilja
Salt, peppar
citron
Smör
Tillredning:
Droppa citronsaft på fiskfiléerna och låt den
sugas in, badda sedan bort resten av saften
med hushållspapper. Krydda fiskfiléerna på
båda sidorna med salt och peppar.
Lägg därefter filéerna i en ugnssäker form
som smorts med smör.
Blanda riven ost, grädde, ströbröd, dragon
och hackad persilja. Fördela blandningen di-
rekt på fiskfiléerna och sprid ut små smörbi-
tar på blandningen.
Tid i ugn: 35 minuter
Tillagningsnivå3
Ugnsrätt av torkad fisk
Ingredienser:
800 g stockfisk
2 msk olivolja
2 stor lökar
6 skalade vitlöksklyftor
2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackade tomater
200 ml vitt vin
200 ml fisksky
Peppar, salt, timjan, oregano
10 electrolux
Tillredning:
Lägg stockfisken i vatten över natten. Låt fis-
ken droppa av nästa dag och lägg i en kast-
rull med nytt vatten, koka upp på spisen. Ta
sedan bort från spisen och låt kallna.
Häll olivoljan i en panna och värm upp. Skala
löken och skär i tunna skivor, pressa de ska-
lade vitlöksklyftorna, skär purjolöken i skivor
och tvätta dem. Lägg i det varma fettet och
stek kort. Ta ut paprikornas kärnor och skär
i stavar. Lägg därefter i pannan med de
hackade tomaterna.
Tillsätt vitt vin och fisksky och sjud. Smaksätt
med peppar, salt, timjan och oregano och
sjud ytterligare 15 minuter i pannan.
Ta ut stockfisken från kastrullen när den kylts
ned och badda den med hushållspapper så
att den blir torr. Avlägsna skinnet, benen och
alla fenor. Sönderdela fisken och lägg den till-
sammans med grönsakerna
i en ugnssäker form.
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå: 1
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5-2 kg
2 obehandlade citroner
1 fänkålshuvud
4 färska timjankvistar
3 kg bergsalt
Tillredning:
Tvätta fisken och gnid in med saften från två
obehandlade citroner.
Skär fånkålshuvudet i tunna skivor och fyll
fisken med dem tillsammans med timjan.
Lägg hälften av bergsaltet i en gratängform
och placera fisken på saltet. Strö resten av
saltet över fisken och pressa ned det.
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå1
Fylld bläckfisk
Ingredienser:
1 kg medelstor tvättad calamari
1 stor lök
2 matskedar olivolja
90 g långkornigt ris
4 matskedar pinjekärnor
4 matskedar korinter (russin)
2 matskedar hackad persilja
Salt, peppar
Saft från en citron
4 matskedar olivolja
150 ml vin
500 ml tomatsaft
Tillredning:
Gnid in calamarin intensivt med salt och tvät-
ta därefter under rinnande vatten.
Skala löken, hacka den fint och fräs i två
matskedar olivolja tills den är glasartad. Till-
sätt ris, pinjekärnor, korinter och hackad per-
silja till löken och krydda med salt, peppar
och saft från en citron.
Fyll calamarin med fyllningen, tillslut öpp-
ningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en gryta och
stek calamarin i grytan, tillsätt vin och tomat-
juice.
Lägg på ett lock på grytan och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 60 minuter
Tillagningsnivå1
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater
4 skivor laxfilé
Saft från en citron
Salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
50 ml vitt vin
1 färsk rosmarinkvist
½ knippe färsk timjan
Tillredning:
Skala, tvätta och skär potatisen i fyra bitar,
koka dem i 25 minuter
i vatten med salt. Häll bort vattnet och skär
potatisen i skivor.
Tvätta schalottenlöken och skär i fina skivor.
Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Blanda
löken och vitlöken med de hackade tomater-
na.
Droppa saften från en citron på laxfiléskivor-
na och låt dem dra in saften. Torka sedan av
dem och krydda med salt och peppar.
Blanda grönsaker och potatis och lägg i en
ugnssäker form, krydda och lägg på laxen.
Häll över grönsaksbuljong och vitt vin och
fördela rosmarin och timjan på fisken.
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå3
electrolux 11
Jansson Frestelse
Ingredienser:
8-10 potatisar
2 lökar
125 g ansjovisfiléer
300 ml grädde
2 matskedar paneringsmjöl
Peppar
färsk hackad timjan
2 matskedar smör
Tillredning:
Tvätta potatisarna, skala dem och skär med
i tunna stavar. Skala och skär löken i stavar.
Smörj en ugnssäker gratängform med smör.
Lägg en tredjedel av potatisen och löken i
formen. Lägg sedan hälften av ansjovisfiléer-
na på potatisen och täck över med ett lager
av ännu en tredjedel potatis och lök. Sprid ut
resten av ansjovisen på detta lager. Täck se-
dan över med resten av löken och potatisen.
Det översta lagret ska vara potatis.
Strö över peppar och sist hackad timjan.
Häll ansjovisens saltlake över gratängen och
tillsätt grädde. Fördela paneringsmjölet
överst och avsluta med små smörbitar.
Tid i ugn: 60 minuter
Tillagningsnivå: 3
Fylld fisk
Ingredienser:
4 foreller cirka 250 g
Salt, peppar, paprika och curry
Tillredning:
Tvätta forellerna, torka av dem och droppa
citronsaft på ut- och insidan.
Låt dem suga åt sig saften och krydda sedan
med salt och peppar.
Lägg fiskarna i en ädelstålbehållare med in-
sats med hål.
Tillsats av vatten via vattenfack: 450 ml
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå3
Mjuk kaka
Citrontårta
För degen:
250 g smör
200 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 ägg
150 g vetemjöl
150 g stärkelse
1 struken tesked bakpulver
rivet skal från 2 citroner
För glasyren:
125 ml citronsaft
100 florsocker
Övrigt:
Svart kvadratisk form, 30 cm lång
Margarin för smörjning
Ströbröd för formen
Tillredning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa till en skummig
blandning. Tillsätt sedan äggen ett efter ett
och vispa till en skummig blandning igen.
Blanda mjölet med stärkelsen och bakpulver
och rör ned i den skummiga blandningen.
Häll smeten i den förberedda (med margarin
och ströbröd) bakformen, jämna till den och
ställ i ugnen.
Efter gräddningen blandar du citronsaft och
florsocker. Ta ut kakan på en bit folie.
Vik upp folien längs kakans sidor så att ingen
glasyr kan rinna ut. Stick hål på kakan med
en trästicka och bred ut glasyren med en
pensel.
Låt därefter kakan vila lite.
Tid i ugn: 75 minuter
Tillagningsnivå1
Sockerkaka
Ingredienser:
5 ägg
340 g socker
100 g smält smör
360 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
200 ml kallt vatten
12 electrolux
Övrigt:
Rund kakform 28 cm,
Bakplåt, med bakpapper
Tillredning:
Lägg socker, ägg, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa i 5 minuter till en skummig
blandning. Tillsätt sedan det smälta smöret
och rör ihop.
Blanda mjölet och bakpulver och rör ned i
den skummiga blandningen.
Tillsätt till slut det kalla vattnet och blanda or-
dentligt. Häll smeten
i bakformen, jämna till den och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå1
Lätt tårtbotten
Ingredienser:
4 ägg
2 matskedar hett vatten
50 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g socker
100 g vetemjöl
100 g stärkelse
2 strukna teskedar bakpulver
Övrigt:
Rund kakform 28 cm,
Med bakpapper i kakformen
Tillredning:
Dela på äggulorna och äggvitorna. Vispa
äggulorna med hett vatten, 50 g socker, va-
niljsocker och salt tills blandningen är skum-
mig.
Vispa äggvitan med 100 g socker tills den är
stel.
Rör samman mjöl, stärkelse och bakpulver.
Vispa försiktigt ihop äggvitan och äggulan.
Tillsätt mjölblandningen och rör försiktigt
samman. Häll smeten i bakformen, jämna till
den och ställ i ugnen.
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå3
Cheesecake
För degen:
150 g vetemjöl
70 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
70 g mjukt smör
För ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g mager kvarg
3 äggulor
200 g socker
Saft från 1 citron
200 g creme fraiche
1 tsk puddingpulver med vaniljsmak
Övrigt:
Svart kakform med 26 cm diameter,
smord
Tillredning:
Häll mjölet i en skål. Tillsätt resten av ingredi-
enserna och rör ihop degen med en maskin-
visp. Ställ därefter degen 2 timmar i
kylskåpet.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda kak-
formen och gör små hål med en gaffel.
Forma en 3 cm hög kant med resten av de-
gen.
Vispa äggvitan med en maskinvisp tills den
stelnar. Tvätta russinen, låt vattnet droppa
av, droppa på rommen och låt russinen dra
in den.
Häll kvarget, äggulorna, socker, citronsaften,
creme fraiche och puddingpulvret i en skål
och blanda ingredienserna.
Blanda sedan försiktigt ned den stelnade
äggvitan och russinen i kvargmassan.
Tid i ugn: 85 minuter
Tillagningsnivå1
Fruktkaka
Ingredienser:
200 g smör
200 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
300 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g suckat eller kanderat apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela skalade mandlar
electrolux 13
Övrigt:
Svart kakform, 24 cm diameter
Margarin för formen
Ströbröd för formen
Tillredning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa till en skummig blandning. Till-
sätt sedan äggen ett efter ett och vispa till en
skummig blandning igen. Blanda mjölet och
bakpulver och rör ned i den skummiga
blandningen.
Rör ned frukterna i blandningen.
Häll degen i den förberedda formen och dra
upp degen lite högre längs kanterna än i mit-
ten. Garnera kanten och mitten av kakan
med de skalade mandlarna. Ställ kakan i ug-
nen.
Tid i ugn: 100 minuter
Tillagningsnivå: 1
Strösselkaka
För degen:
375 g vetemjöl
20 g jäst
150 ml ljummen mjölk
60 g socker
1 nypa salt
2 äggulor
75 g mjukt smör
För strössel:
200 g socker
200 g smör
1 tesked kanel
350 g vetemjöl
50 rivna nötter
30 g flytande margarin
Tillredning:
Häll mjölet i en skål och skapa en fördjupning
i mitten. Smula sönder jästen och lägg den i
fördjupningen. Blanda samman med mjölk
och lite mjöl från kanten. Strö över mjöl och
låt jäsa på en varm plats tills att det utströdda
mjölet börjar spricka.
Tillsätt socker, äggula, smör och salt vid mjö-
lets kanter. Knåda alla ingredienser till en
smidig deg.
Låt degen jäsa på en varm plats tills den är
dubbelt så stor. Kavla sedan ut degen och
lägg på en smord bakplåt och låt den jäsa
igen.
Lägg socker, smör och kanel i en skål och
blanda ingredienserna.
Tillsätt mjölet och nötterna och knåda till
strössel uppstår. Pensla ut smöret på den
jästa degen och fördela strösslet jämnt
den.
Tid i ugn: 35 minuter
Tillagningsnivå: 3
Flätad vetelängd
Ingredienser:
750 g vetemjöl
30 g jäst
400 ml ljummen mjölk
10 g socker
15 g salt
1 ägg
100 g mjukt smör
Avsluta med:
1 äggula
lite mlk
Tillredning:
Häll mjölet i en skål och skapa en fördjupning
i mitten. Smula sönder jästen och lägg den i
fördjupningen. Blanda samman med mjölk,
lite socker och lite mjöl från kanten. Strö över
mjöl och låt jäsa på en varm plats tills att det
utströdda mjölet börjar spricka.
Tillsätt resten av sockret, saltet, ägg och
smör på kanten av mjölet. Knåda alla ingre-
dienser till en smidig deg.
Låt degen jäsa på en varm plats tills den är
ungefär dubbelt så stor.
Dela sedan upp degen i tre lika stora bitar
genom att väga dem och forma dem sedan
till en lång sträng. Fläta ihop de tre
degsträngarna.
Täck över degen och låt den sedan jäsa igen
i en halvtimme. Pensla flätans ovansida med
en blandning av äggula och mjölk och place-
ra den sedan i ugnen.
Tid i ugn: 50 minuter
Tillagningsnivå: 3
Fylld vetefläta
För degen:
650 g vetemjöl
20 g jäst
200 ml ljummen mjölk
40 g socker
Salt
5 äggulor
200 g mjukt smör
14 electrolux
För fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tesked malen ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g flytande margarin
20 ml rom
Avsluta med:
1 äggula
lite mjölk
50 g mandelflingor
Tillredning:
Häll mjölet i en skål och skapa en fördjupning
i mitten. Smula sönder jästen och lägg den i
fördjupningen. Blanda samman med mjölk,
lite socker och lite mjöl från kanten. Strö över
mjöl och låt jäsa på en varm plats tills att det
utströdda mjölet börjar spricka.
Tillsätt resten av sockret vid mjölets kanter.
Knåda ingredienserna till en smidig deg. Låt
degen jäsa på en varm plats tills den är dub-
belt så stor.
Blanda alla ingredienser för fyllningen. Dela
degen i tre lika stora delar och kavla ut till tre
långsmala fyrkanter. Fördela en tredjedel av
fyllningen på varje fyrkant och rulla sedan
ihop degbitarna.
Fläta ihop de tre degbitarna. Pensla flätans
ovansida med en blandning av äggula och
mjölk och strö över mandeln.
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå: 3
Tysk ringkaka
Ingredienser:
500 g vetemjöl
1 tesked torkad jäst
80 g florsocker
150 g smör
3 ägg
2 strukna teskedar salt
150 ml ljummen mjölk
70 g russin (lägg i 20 ml kirsch 1 timme
tidigare)
Avsluta med:
50 g hela skalade mandlar
Tillredning:
Häll mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg, salt
och mjölk i en skål och knåda till en jämn
deg. Täck över degen i skålen och låt den
jäsa i 1 timme.
Knåda in de inlagda russinen i degen för
hand.
Placera in mandlarna en efter en i en smord
och mjölad rund sockerkaksform. Forma de-
gen till en “korv” och lägg den i sockerkaks-
formen, täck över och låt degen jäsa i 45
minuter.
Tid i ugn: 60 minuter
Tillagningsnivå1
Savarinkaka
För degen:
350 g vetemjöl
1 tsk torrjäst
75 g socker
100 g smör
5 äggulor
1/2 tesked salt
1 tsk vaniljsocker
125 ml varm mjölk
Efter gräddning:
375 ml vatten
200 g socker
100 ml sviskonbrännvin eller 100 ml
apelsinlikör
Tillredning:
Häll mjöl, torrjäst, socker, smör, äggula, salt,
vaniljsocker och mjölk i en skål och knåda till
en jämn deg. Täck över degen i skålen och
låt den jäsa i 1 timme. Lägg därefter degen i
en smord kakform och låt den jäsa i ytterliga-
re 45 minuter.
Tid i ugn: 35 minuter
Tillagningsnivå: 1
Efter gräddning:
Koka upp vattnet och socker och låt det ky-
las ned.
Tillsätt sviskonbrännvin eller apelsinlikör i
sockervattnet och blanda.
Stick flera hål i den nedkylda kakan med en
trästicka och häll över blandningen jämnt.
electrolux 15
Brownies
Ingredienser:
250 g mörk chocklad
250 g smör
375 g socker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
5 matskedar vatten
5 ägg
375 g valnötskärnor
250 g vetemjöl
1 tesked bakpulver
Tillredning:
Hacka chokladen grovt och smält den i ett
vattenbad.
Visa ihop smöret, sockret, vaniljsockret, sal-
tet och vatten tills blandningen är skummig.
Tillsätt ägg och den smälta chokladen.
Hacka valnötskärnorna grovt, blanda dem
med mjöl och bakpulver och r ned i chok-
ladblandningen.
Lägg bakpapper på en djup bakplåt och häll
degen på den och jämna till den.
Tid i ugn: 50 minuter
Tillagningsnivå3
Efter gräddning:
Låt plåten kylas ned, ta bort bakpappret och
skär kakan i fyrkantiga bitar.
Muffins
Ingredienser:
150 g smör
150 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Skal från en obehandlad citron
2 ägg
50 ml mjölk
25 g livsmedelsstärkelse
225 g vetemjöl
10 g bakpulver
1 burk skuggmoreller (375 g)
25 g chokladflingor
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm diameter
Tillredning:
Vispa smör, socker, vaniljsocker, salt och
skal från en obehandlad citron till en skum-
mig blandning. Tillsätt ägg och vispa till en
skummig blandning igen.
Blanda stärkelse, mjöl och bakpulver och rör
försiktigt ned med mjölken i smeten.
Låt skuggmorellerna droppa av och rör ned i
degen med chokladen.
Häll degen i pappersformerna, ställ dem på
en bakplåt och placera
i ugnen.
Tid i ugn: 35 minuter
Tillagningsnivå3
Krämig äppelpaj
Ingredienser:
2 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Tillredning:
Lägg degen på en välsmord bakplåt och
tryck hål på den med en gaffel.
Fördela hasselnötterna jämnt på degen.
Skala äpplena, avlägsna kärnhusen och skär
i 12 bitar. Fördela äppelbitarna jämnt på de-
gen.
Blanda ägg, grädde, socker och vaniljsocker
ordentligt och häll över äpplena.
Tid i ugn: 45 minuter
Tillagningsnivå1
Morotskaka
För degen:
150 ml solrosolja
100 g brunt socker
2 ägg
75 g sirap
175 g vetemjöl
1 tesked kanel
½ tesked malen ingefära
1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g russin
25 g riven kokos
För överdrag:
50g smör
150 g färskost
40 pärlsocker
malda hasselnötter
Övrigt:
Rund bakform, 22 cm diameter, smord
16 electrolux
Tillredning:
Vispa solrosoljan, det bruna sockret, ägg
och sirap tills blandningen är skummig. Blan-
da resten av degingredienserna med bland-
ningen.
Häll degen i den smorda bakformen.
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå3
Efter gräddning:
Blanda smör, färskost och pärlsocker (tillsätt
vid behov lite mjölk så att blandningen går att
breda ut).
Stryk ut blandningen på den kalla kakan och
strö över malda hasselnötter.
Mandelkaka
För degen:
5 ägg
200 g socker
100 g marsipan
200 ml olivolja
450 g mjöl
1 matsked kanel
1 tsk bakpulver
50 g hackad pistasch
125 g malda vita mandlar
300 ml mjölk
För överdrag:
200 g aprikosmarmelad
5 matskedar florsocker
1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
Rivna mandlar
Övrigt:
Kakform 28 cm
Tillredning:
Vispa ägg, socker och marsipan under 5 mi-
nuter tills skum bildas, tillsätt sedan olivoljan
långsamt till äggblandningen.
Rör samman mjöl, kanel och bakpulver.
Blanda sedan hackad pistasch och de mal-
da mandlarna med mjölet. Blanda sedan
med mjölken och rör försiktigt samman med
äggblandningen.
Smörj och bröa kakformen ströbröd och häll
smeten i den.
Tid i ugn: 70 minuter
Tillagningsnivå3
Efter gräddning:
Koka upp aprikosmarmeladen och fördela
den på kakan med en pensel; låt den sedan
kylas ned.
Blanda florsocker, kanel och varmt vatten
och sprid ut blandningen på kakan. Strö se-
dan direkt de rivna mandlarna på den glase-
rad kakan.
Frukttarte
För degen:
200 g vetemjöl
1 nypa salt
125 g smör
1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
För fyllningen:
Frukter efter årstid (äpplen, persikor, syr-
liga körsbär osv.)
90 g malda mandlar
2 ägg
100 g socker
90 g mjukt smör
Övrigt:
Pajform, 28 cm diameter, smord
Tillredning:
Häll mjöl i en skål, blanda ned salt och smör
i mjölet. Tillsätt därefter ägg, socker och kallt
vatten och knåda till en deg.
Ställ degen i kylskåpet i 2 timmar.
Rulla ut den nedkylda degen och placera i
den smorda pajformen och tryck hål med en
gaffel.
Tvätta frukten, ta bort kärnor och skär i små
bitar eller skivor och lägg på degen. Häll mal-
da mandlar, ägg, socker och mjukt smör i en
skål och vispa tills blandningen är skummig.
Häll sedan över frukten och jämna ut den.
Tid i ugn: 50 minuter
Tillagningsnivå: 1
electrolux 17
Efterrätter
Knäckflan
Ingredienser:
100 g socker
2 teskedar vatten
500 ml mjölk
1 vaniljstång
100 g socker
2 ägg
4 äggulor
Övrigt:
6 suffléformar
Tillredning:
Blanda 100 g socker och vattnet i en kastrull,
låt det koka upp och smälta till en ljusbrun
karamellblandning. Häll sedan direkt
i 6 suffléformar, botten ska vara täckt av ka-
ramell.
Häll mjölken i en kastrull, halvera vaniljstång-
en och ta ut fröna med en kniv och tillsätt i
mjölken.
Värm mjölken till cirka 90 °C (låt den inte
koka upp). Blanda med 100 g socker, ägg
och äggula (vispa inte tills det blir skummigt),
häll sedan
i formarna.
Tillsats av vatten via vattenfack: 500 ml
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå3
Kokospudding
Ingredienser:
250 ml mjölk
370 g kokosmjölk
6 ägg
120 g socker
1 burk mango, avdroppad och mosad
Övrigt:
6 puddingformar
Tillredning:
Vispa mjölk och koksmjölk.
Vispa ägg och socker något och häll ned i
koksmjölken.
Fyll puddingformarna med blandningen.
Efter tillagningen avlägsnar du puddingen
från formarna och garnerar med mango.
Tillsats av vatten via vattenfack: 500 ml
Tid i ugn: 35 minuter
Tillagningsnivå3
Cappuccionokaka
För degen:
100 g mjukt smör
90 g socker
2 äggulor
Innehållet från en vaniljstång
2 matskedar snabbkaffe (upplöst i 50 ml
hett vatten)
2 äggvitor
50 g vetemjöl
50 g majsstärkelse
½ tesked bakpulver
För såsen:
250 ml apelsinjuice
50 g socker
1 knivspets kanel
20 ml apelsinlikör
Avsluta med:
200 ml vispad grädde för garnering
Övrigt:
smorda småformar eller koppar
Tillredning:
Vispa smör, socker, äggula, innehållet från
vaniljstång tills blandningen är skummig och
blanda sedan ned det upplösta, nedkylda
kaffet.
Vispa äggvitan tills den är stel. Blanda mjöl,
majsstärkelse och bakpulver och rör försik-
tigt ned i varv med äggvitan i blandningen.
Lägg degen i de smorda små formarna eller
koppar.
Tillsats av vatten via vattenfack: 600 ml
Tid i ugn: 35 minuter
Tillagningsnivå3
Efter gräddning:
Häll apelsinjuice, socker, kanel och apelsinli-
kör i en kastrull och reducera på kokplattan
tills såsen är sirapsartad.
Lägg de varma kakorna på desserttallrikar
och garnera med sås och grädde.
Körsbärspaj
Ingredienser:
500 g bröd
750 ml mjölk
1 nypa salt
80 g socker
4 ägg
2 burkar syrliga körsbär
50 g smör
18 electrolux
Övrigt:
Smord gratängform
Tillredning:
Skär brödet i skivor. Blanda mjölk, salt, sock-
er och ägg och häll över brödet, blanda och
låt brödet suga åt sig blandningen ordentligt.
Låt körsbären droppa av och blanda med
brödsmeten.
Häll blandningen i den smorda gratängfor-
men. Fördela smör i bitar över gratängen.
Tillsats av vatten via vattenfack: 400 ml
Tid i ugn: 45 minuter
Tillagningsnivå3
Plommonknyten
För degen:
Ingredienserna ska ha rumstemperatur
125 ml mjölk
20 g socker
1 tsk torrjäst
300 g vetemjöl
30 g socker
30 g smör
1 äggula
1 helt ägg
1 tsk vaniljsocker
lite citron
Plommonsylt
Efter gräddningen:
50 g smör
50 g malda vallmofrön
Florsocker
Övrigt:
smord form
Tillredning:
Häll mjölk och socker i en kastrull och värm
något på spisen. Tillsätt torrjästen och rör
om. Låt stå i cirka 30 minuter.
Häll mjöl, socker, smör, äggula, ägg, vanilj-
socker och lite citron i en skål. Tillsätt mjöl-
ken med jästen och knåda till en smidig deg.
Täck över degen med en duk och låt den
jäsa i 45 minuter.
Använd sedan en sked och tryck ut klimpar
(cirka 80 g), tryck dem platta med handen
och fyll med en tesked plommonsylt. Dra ut
degens kanter, omslut sylten med degen och
forma sedan till en kula.
Lägg kulorna i en smord form, låt dem jäsa i
ytterligare 45 minuter och ställ sedan i ug-
nen.
Tillsats av vatten via vattenfack: 500 ml
Tid i ugn: 30 minuter
Tillagningsnivå3
Efter tillagning:
Efter gräddningen ska du hälla smält smör
över knödlarna och strö över vallmofrön och
florsocker.
Pizza/Paj/Bröd
Pizza
För degen:
14 g jäst
200 ml ljummet vatten
300 g vetemjöl
3 g salt
1 matsked olja
För garnering:
½ burk hackade tomater
200 g Emmentalerost, riven
100 g salami
100 g kokad skinka
150 g championskivor (ur burk)
150 g fetaost
Oregano
Övrigt:
Smord bakplåt
Tillredning:
Smula ned jästen i en skål och lös upp i ljum-
met vatten. Tillsätt mjölet med salt och oljan.
Knåda ingredienserna till en smidig deg. De-
gen ska lossna från skålen. Låt degen däref-
ter jäsa på en varm plats, tills den blivit
dubbel så stor.
Rulla ut degen och lägg den på den smorda
bakplåten, stick hål på degen med en gaffel.
Lägg ingredienserna för garneringen på de-
gen i angiven ordningsföljd.
Tid i ugn: 25 minuter
Tillagningsnivå1
Örtfylld pirog
För degen:
300 g vetemjöl
20 g jäst
125 ml ljummen mjölk
1 ägg
50 g smör
electrolux 19
För garnering:
750 g lök
250 g fläsk
3 ägg
250 g creme fraiche
125 ml mjölk
1 tsk salt
½ tesked malen peppar
Tillredning:
Häll mjölet i en skål och skapa en fördjupning
i mitten.
Smula sönder jästen, lägg den i fördjupning-
en, rör ned ljummen mjölk och lite mjöl från
kanten. Strö över mjöl, lämna på en varm
plats tills att mjölet spricker på degen.
Tillsätt ägg och smör vid mjölets kanter. Knå-
da alla ingredienser till en smidig deg.
Låt degen jäsa på en varm plats tills den är
ungefär dubbelt så stor.
Skala samtidigt löken, skär dem i fyra delar
och skär sedan i fina skivor. Tärna fläsket och
fräs med löken tills den blir glasartad och låt
den sedan kylas ned.
Rulla ut degen och lägg den på en smord
bakplåt, tryck hål på den med en gaffel och
tryck upp kanterna. Låt degen jäsa igen.
Rör ihop ägg, creme fraiche, mjölk, salt och
peppar. Tillsätt den nedkylda löken och fläs-
ket. Blanda ingredienserna och tillsätt på
degplattan och stryk ut ingredienserna.
Tid i ugn: 45 minuter
Tillagningsnivå1
Quiche Lorraine
För degen:
200 g vetemjöl
2 ägg
100 g smör
1/2 tsk salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
För garnering:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller mager bacon
2 ägg
250 g matlagningsgrädde
Salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Bakform, diameter 28 cm
Tillredning:
Häll mjöl, smör, ägg och kryddor i en skål
och rör till en jämn deg. Ställ degen kallt i
några timmar.
Rulla därefter ut degen och lägg i den smor-
da bakformen. Stick hål
i degen med en gaffel.
Fördela köttet på degen.
Blanda ägg, matlagningsgrädde och kryd-
dorna för garneringen. Tillsätt därefter osten.
Häll garneringen över köttet.
Tid i ugn: 45 minuter
Tillagningsnivå1
Getostpaj
För degen:
125 g vetemjöl
60 ml olivolja
1 nypa salt
3-4 matskedar kallt vatten
För garnering:
1 matsked olivolja
2 lökar
Salt och peppar
1 tesked hackad timjan
125 g ricotta
100 g getost
2 matskedar oliver
1 ägg
60 ml grädde
Övrigt:
Bakform, diameter 28 cm
Tillredning:
Häll mjöl, olivolja och salt i en skål och blanda
tills smulor uppstår. Tillsätt vatten och arbeta
ihop till en deg. Ställ degen kallt i några tim-
mar.
Rulla därefter ut degen och lägg i den smorda
bakformen. Stick håll i degen med en gaffel.
Häll 1 matsked olivolja i en panna. Skala lö-
ken, skär den i tunna skivor och fräs i olja un-
der lock i cirka 30 minuter. Krydda med salt
och peppar och blanda ned ½ tesked hack-
ad timjan.
Låt löken kylas ned något och fördela den
sedan på degen.
Fördela ricotta och getost på löken och de-
gen och tillsätt oliver. Strö sedan över ½ te-
sked hackad timjan.
Blanda ägg och grädde för glasyren. Häll
glasyren över kakan.
Tid i ugn: 45 minuter
Tillagningsnivå1
20 electrolux
Ostpaj
Ingredienser:
1,5 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
500 g riven Emmentalerost
200 ml grädde
100 ml mjölk
4 ägg
Salt, peppar och muskot
Tillredning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Tryck ned degen med en gaffel.
Fördela Emmentalerosten jämnt på degen.
Blanda grädde, mjölk och ägg och smaksätt
med salt, peppar och muskot. Blanda or-
dentligt igen och häll på osten.
Tid i ugn: 40 minuter
Tillagningsnivå1
Fetaostfylld borek
Ingredienser:
400 g fetaost
2 ägg
3 matskedar hackad slät persilja
Svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
Tillredning:
Blanda fetaosten, äggen, persiljan och pep-
par.
Täck filodegen med en fuktig duk, så att den
inte torkar. Lägg fyra skivor på varandra och
bred ut lite olja på varje skiva.
Skär i 4 remsor, cirka 7 cm per remsa. Place-
ra 2 rågade matskedar fetablandning i ett
hörn av varje remsa och vik ihop den diago-
nalt till en triangel.
Vänd och placera på en bakplåt och pensla
med olja.
Tid i ugn: 25 minuter
Tillagningsnivå3
Franskbröd
För degen:
1 000 g vetemjöl
1 paket färsk jäst eller 2 paket torrjäst
650 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller med bakplåtspap-
per
Tillredning:
Häll mjöl och salt i en stor skål. Lös upp jäs-
ten i ljummen mjölk och tillsätt till mjölet.
Knåda alla ingredienser till en smidig deg.
Beroende på typ av mjöl kanske mer mjölk
krävs för en smidig deg.
Låt degen jäsa till det dubbla.
Halvera degen och forma den till två lång-
smala bröd och lägg på bakplåten, som är
smord eller täckt av bakplåtspapper.
Låt bröden återigen jäsa till det dubbla.
Strö över lite mjöl före gräddningen och skär
3-4 minst 1 cm djupa diagonala snitt med en
vass kniv.
Tillsats av vatten via vattenfack: 300 ml
Tid i ugn: 55 minuter
Tillagningsnivå1
Bondbröd
Ingredienser:
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 tesked torrjäst
250 ml vatten
250 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller med bakplåtspapper
Tillredning:
Häll vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i en
stor skål.
Blanda vatten, mjölk och salt och tillsätt till
mjölet. Knåda alla ingredienser till en smidig
deg.
Låt degen jäsa till det dubbla.
Forma degen till ett långsmalt bröd och lägg
på bakplåten, som ska vara smord eller täckt
av bakplåtspapper.
Låt brödet återigen jäsa till det dubbla.
Strö över lite mjöl innan brödet gräddas.
Tillsats av vatten via vattenfack: 300 ml
Tid i ugn: 60 minuter
Tillagningsnivå1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Electrolux EOB98000X Recipe book

Typ
Recipe book