10 electrolux
Tillredning:
Lägg stockfisken i vatten över natten. Låt fis-
ken droppa av nästa dag och lägg i en kast-
rull med nytt vatten, koka upp på spisen. Ta
sedan bort från spisen och låt kallna.
Häll olivoljan i en panna och värm upp. Skala
löken och skär i tunna skivor, pressa de ska-
lade vitlöksklyftorna, skär purjolöken i skivor
och tvätta dem. Lägg i det varma fettet och
stek kort. Ta ut paprikornas kärnor och skär
i stavar. Lägg därefter i pannan med de
hackade tomaterna.
Tillsätt vitt vin och fisksky och sjud. Smaksätt
med peppar, salt, timjan och oregano och
sjud ytterligare 15 minuter i pannan.
Ta ut stockfisken från kastrullen när den kylts
ned och badda den med hushållspapper så
att den blir torr. Avlägsna skinnet, benen och
alla fenor. Sönderdela fisken och lägg den till-
sammans med grönsakerna
i en ugnssäker form.
– Tid i ugn: 30 minuter
– Tillagningsnivå: 1
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
• en hel fisk, cirka 1,5-2 kg
• 2 obehandlade citroner
• 1 fänkålshuvud
• 4 färska timjankvistar
• 3 kg bergsalt
Tillredning:
Tvätta fisken och gnid in med saften från två
obehandlade citroner.
Skär fånkålshuvudet i tunna skivor och fyll
fisken med dem tillsammans med timjan.
Lägg hälften av bergsaltet i en gratängform
och placera fisken på saltet. Strö resten av
saltet över fisken och pressa ned det.
– Tid i ugn: 55 minuter
– Tillagningsnivå1
Fylld bläckfisk
Ingredienser:
• 1 kg medelstor tvättad calamari
• 1 stor lök
• 2 matskedar olivolja
• 90 g långkornigt ris
• 4 matskedar pinjekärnor
• 4 matskedar korinter (russin)
• 2 matskedar hackad persilja
• Salt, peppar
• Saft från en citron
• 4 matskedar olivolja
• 150 ml vin
• 500 ml tomatsaft
Tillredning:
Gnid in calamarin intensivt med salt och tvät-
ta därefter under rinnande vatten.
Skala löken, hacka den fint och fräs i två
matskedar olivolja tills den är glasartad. Till-
sätt ris, pinjekärnor, korinter och hackad per-
silja till löken och krydda med salt, peppar
och saft från en citron.
Fyll calamarin med fyllningen, tillslut öpp-
ningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en gryta och
stek calamarin i grytan, tillsätt vin och tomat-
juice.
Lägg på ett lock på grytan och ställ i ugnen.
– Tid i ugn: 60 minuter
– Tillagningsnivå1
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
• 400 g potatis
• 2 knippen schalottenlök
• 2 vitlöksklyftor
• 1 liten burk hackade tomater
•
4 skivor laxfilé
• Saft från en citron
• Salt och peppar
• 75 ml grönsaksbuljong
• 50 ml vitt vin
• 1 färsk rosmarinkvist
• ½ knippe färsk timjan
Tillredning:
Skala, tvätta och skär potatisen i fyra bitar,
koka dem i 25 minuter
i vatten med salt. Häll bort vattnet och skär
potatisen i skivor.
Tvätta schalottenlöken och skär i fina skivor.
Skala och skär vitlöksklyftorna i bitar. Blanda
löken och vitlöken med de hackade tomater-
na.
Droppa saften från en citron på laxfiléskivor-
na och låt dem dra in saften. Torka sedan av
dem och krydda med salt och peppar.
Blanda grönsaker och potatis och lägg i en
ugnssäker form, krydda och lägg på laxen.
Häll över grönsaksbuljong och vitt vin och
fördela rosmarin och timjan på fisken.
– Tid i ugn: 30 minuter
– Tillagningsnivå3