- Skölj delarna i varmt vatten och torka av dem
noggrant.
Cappuccino / Café au lait
En cappuccino/café au lait är helt enkelt en
espresso med antingen skummad, varm mjölk
eller varm mjölk.
VARMHÅLLNINGSFUNKTION
Denna espressomaskin är utrustad med en
topplatta som används för att hålla kopparna
varma. Genom att ställa kopparna på denna
platta innan bryggningen, värms de upp en aning
och kaffet svalnar inte så fort som vid bryggning i
en kall kopp
Följ ovanstående anvisningar om tillberedningen
av espresso. Var uppmärksam på att det skall
vara vatten i vattenbehållaren för att kunna göra
ånga.
- Var uppmärksam på att ON/OFF - knappen
ska vara i ON-läge.
- Häll i mjölk (använd alltid standardmjölk för
bästa resultat) i en liten kanna elller liknande
Håll kannan under munstycket och vrid
kontrollknappen till läget.
- För att skumma mjölk till en cappuccino är
det viktigt att munstycket förs upp och ner i
mjölkytan. Munstycket skall också föras helt
ner i mjölken flera gånger innan den blir
riktigt varm.
-Vid uppvärmning av mjölk till café au lait skall
mjölken inte skummas utan bara värmas och
munstycket skall därför bara vara nere i
mjölken tills den har uppnått önskad
temperatur.
- Temperaturindikatorn tänds igen under
skumningen.
- När skumningen är färdig vrids
kontrollknappen tillbaka till 0.
- Till cappuccino och café au lait används
stora koppar. Vid tillberedningen av
cappuccino, håll tillbaka skummet med en
sked och häll i den varma mjölken i kaffet
först. Avsluta med skum för att få en ”hög
topp”. För tillberedning av en café au lait, häll
i den varma mjölken i kaffet.
- Det är inte säkert att ett perfekt resultat
uppnås de första gångerna, men övning ger
färdighet.
- Drag ut stickkontakten ur vägguttaget och låt
espressomaskinen svalna innan den ställs
undan.
AVKALKNING
På grund av kalk i vattnet kan det efter ett tag
uppstå kalkavlagringar i själva espresso
maskinen. Kalken kan tas bort genom att använda
ättiksyra (aldrig matättika),
- Blanda 1 dl ättiksyra med 3 dl kallt vatten.
- Fyll i blandningen i vattentanken. Starta
espressomaskinen med ON/OFF-knappen
och låt espressomaskinen värma upp som
vanligt. Sätt i filterhållaren på brygghuvudet
och vrid kontrollknappen till läget.
- Låt espressomaskinen köra en bryggning.
Vrid kontrollknappen till 0-läge.
- För att ta bort de sista resterna av kalk och
ättiksyra, fyll i 2 1⁄2 dl kallt vatten i
vattenbehållaren och ställ kontrollknappen i
läget. Låt vattnet rinna igenom
espressomaskinen.
- Hur ofta man skall avkalka
espressomaskinen beror på hur mycket
espressomaskinen används och hur mycket
kalk det är i vattnet.
OBS! Fyll endast kallt vatten eller ovannämnda
ättiksyralösning i espressomaskinen. Om
avkalkningsprocessen misskötts gäller inte
garantin.
RENGÖRING OCH UNDERHÅLL
För att filterhållaren skall kunna sitta fast så bra
som möjligt när espressomaskinen används,
rekommenderas det att ta av filterhållaren från
brygghuvudet när espressomaskinen inte
används.
Drag ut stickkontakten ur vägguttaget och låt
espressomaskinen svalna. Filterhållaren,
droppbehållaren, gallret och filtren kan rengöras i
lite varmt vatten med diskmedel i (delarna bör inte
diskas i en diskmaskin).
8
TSK-1817_IM_pod 02/05/05 11:08 Side 8