Philips HD 4485 Användarmanual

Kategori
Grillar
Typ
Användarmanual
English Page 4
Keep page 3 open when reading these
operating instructions.
Français Page 9
Pour le mode d'emploi: dépliez la page 3.
Deutsch Seite 14
Schlagen Sie beim Lesen der
Gebrauchsanweisung Seite 3 auf.
Nederlands Pagina 19
Sla bij het lezen van de gebruiksaanwijzing
pagina 3 op.
Italiano Pagina 24
Prima di usare l'apparecchio, aprite la pagina 3
e leggete attentamente le istruzioni per l'uso.
Español Página 29
Desplegar la página 3 al leer las instrucciones
de manejo.
Português Página 34
Durante a leitura do modo de emprêgo,
desdobre e verifique a pág. 3.
Dansk Side 39
Hold side 3 opslået mens De læser
brugsanvisningen.
Norsk Side 44
Slå opp på side 3 før De leser videre.
Svenska Sid 49
Ha sidan 3 utvikt när ni läser bruksanvisningen.
Suomi Sivu 54
Pidä sivu 3 auki samalla kun luet käyttöohjetta.
Ελληνικά Σελίδα 59
Ανίτε την σελίδα 3 για τις δηγίες
ρήσεως.
2
49
Svenska
Viktigt
Innan du ansluter grillen till ett eluttag kontrollera att den spänning (Volt), som står på
apparatens typskylt, stämmer med nätspänningen i ditt hem. Om så inte är fallet, kontakta
inköpsstället.
Anslutas grillen endast till ett jordat eluttag.
Grillen kan användas t ex på balkong eller i trädgården och skall då anslutas till ett enligt
gällande bestämmelser för utomhus anordnat eluttag.
Om förlängningssladd används måste följande beaktas:
- Förlängningssladden måste uppfylla kraven för en strömstyrka på lägst 10 A.
- Förlängningssladden och eventuellt tillhörande sladdvinda skall användas enligt den
bruksanvisning, som medföljer sladden/sladdvindan.
- Används grillen utomhus måste förlängningssladd och eventuell sladdvinda uppfylla alla
bestämmelser, som gäller för utomhusbruk.
Om nätsladden skadas måste den bytas av Philips eller av deras serviceombud, eftersom
specialverktyg och/eller särskilda delar krävs.
Kontrollera regelbundet att nätsladden, stickproppen och andra delar är oskadade. Använd
aldrig apparaten om nätsladden är skadad.
Vi rekommenderar att grillen ansluts över en jordfelsbrytare med en brytström som inte
överstiger 30 mA.
VARNING: Använd inget brännbart material som träkol eller liknande i den här apparaten.
Placera grillen på en stadig plan yta. Lämna tillräckligt med fritt utrymme runt omkring den.
Placera inte grillen på ett ömtåligt underlag, t ex på en bordsduk, en ömtålig bordsskiva, på
en matta eller ett parkettgolv.
Se till att ingen kan snubbla på sladden eller dra i den när grillen används.
Se till att sladden inte ligger eller kommer i kontakt mot grillens heta delar.
Grillen blir mycket het när den används. Var noga med att inga föremål ligger på den eller
lutas mot den eller på annat sätt kommer åt dess heta delar, även efter att den stängts av.
Håll barn under uppsikt när grillen används så att de inte bränner sig.
Fyll alltid vatten i vattentråget upp till markeringen MAX före användning, men slå aldrig i
mer än 1.5 liter vatten.
Kontrollera regelbundet att det alltid finns vatten i vattentråget under användning. Fyll på när
så behövs.
Häll aldrig vatten på grillelementet.
Undvik överhettning! Täck aldrig grillen helt och hållet med aluminiumfolie.
VIKTIGT: Grilla inte för fet mat, t ex stora kycklinglår där speciellt skinnet ofta innehåller
mycket fett. Fettet kan droppa ner på grillelementet och flamma upp så att maten börjar
brinna.
Ett bra råd är att före grillningen förkoka stora feta kycklinglår (20-25 minuter i kokande
vatten eller i mikrovågsugn) så att det mesta av fettet försvinner. Då blir det också ordentligt
genomgrillat, vilket är viktigt inte minst av hälsoskäl.
Vid rengöring, följ anvisningarna i avsnittet "Rengöring".
Efter en tid kommer det att uppstå missfärgning på innersidan av ytterskålen till följd av
kalkbeläggning. Detta är inte alls skadligt.
Doppa aldrig grillelementet med elpanel i vatten.
Drag omedelbart ut stickproppen ur eluttaget efter användning så att grillen får kallna.
Undvik att röra grillelementet.
Läs först hela bruksanvisningen och studera samtidigt illustrationerna! Spara bruksanvisningen! Spara
köpebevis och kvitto!
Grillens delar fig,1 sid 3
Alla typer:
A Handtag
B Grillgaller
C Grillelement
D Signallampa
E Elpanel, fast monterat på grillelement
F Droppbricka, förkromat stål
G Påfyllningsöppning, för påfyllning av vatten
H Vattentråg
Endast på typerna HD 4435/85 och HD 4436/86:
I Till/från-knapp.
Endast på typerna HD 4436/86 och HD 4437/87:
J Vindskydd
K Övre ben
L Hylla för t ex tillbehör
M Kopplingar
N Undre ben
O Fötter
Endast på typ HD 4437/87:
P Huv
Q Till/från-knapp med temperaturreglage
Vrid medsolls för högre temperatur
Hopsättning
Montera stativet genom att sätta de övre benen
genom hyllans öppningar, fig 2.
Observera att de ska vridas så att de kommer i
korrekt läge.
- Drag till muttrarna, fig 3.
- Montera de undre benen ”klick”, fig, 4a. Rätt
läge på benen framgår av fig, 4b. (Tryck in
spärren för att demontera benen.)
- Drag till muttrarna för att hålla hyllan stadigt på
plats.
Placera vattentråget på den nu färdiga
benställningen, fig 5.
- När grillen är färdigmonterad, se även fig, 8 -
14, kan vindskyddet sättas på plats, fig 6.
- Ställ upp grillen på en slät och plan yta så att
den står stadigt.
- Vrid grillen så att vindskyddet skyddar grillytan
från att kylas för mycket av vinden. Detta ger
bästa grillresultat.
50
Endast för typerna HD 4436/86 och HD 4437/87
22
3
4a
CLICK
4b
5
6
Före användning
Före första
användning, diska
och torka grillen.
- Fyll kallt vatten i
vattentråget, fig 7.
Obs! Fyll inte i mer än
upp till MAX-
markeringen.
För bästa resultat, undvik att hälla vatten i
droppbrickan.
- Sätt i droppbrickan,
"klick", fig 8.
- Om du behöver fylla
på vatten medan du
grillar kan du göra det
genom öppningen för
vattenpåfyllningen,
fig 9.
- Placera elpanelen
som fig 10 och
11 visar.
- Se till att automatsäkringen, på elpanelens
undersida, är aktiverad när grillen kopplas på
"klick" fig 11.
- Sätt på grillgallret, fig 12, 13.
- Pensla grillgallret med olja, fig 14.
- Sätt stickproppen i vägguttaget. Koppla på
apparaten med till/från-knappen och låt grillen
förvärmas ca 15 minuter, fig 15.
Tips
Håll kött och fisk kallt i kylskåpet fram till dess
du ska börja grilla det.
Använd inte samma verktyg och skärbräda till
de råa matvarorna som till de färdiggrillade!
Salta inte kött, fisk eller kyckling före
grillningen. Då går en del av saften förlorad. Du
kan naturligtvis salta maten när den är
färdiggrillad.
Använd alltid råvaror av bästa kvalitet. Skär i
bitar eller skivor som är ungefär 1 1/2 - 2 cm
tjocka. Bulta eller pressa inte bitarna.
Det skall alltid finnas vatten i vattentråget.
Detta förhindrar rökutveckling och underlättar
rengöring av droppbrickan. Om nödvändigt fyll
på vatten under grillningen.
Märk! Häll inte vatten på grillelementet! Fyll
vatten endast genom påfyllningsöppning.
Vid grillning av korv, stick hål i korvskinnet.
Annars kan korven spricka så att fett sprutar ut
och en del saft går förlorad.
Vänd regelbundet på det du grillar så att det
blir jämnt genomstekt och får fin färg.
Ibland kan det vara lämpligt att slå in fisk i
aluminiumfolie före grillningen.
Torka av köttet med lite hushållspapper så att
det är torrt innan du lägger det på grillgallret,
då fastnar det inte så lätt.
7
8
CLICK
CLICK
9
10
11
CLICK
12
13
För alla typer
51
15
14
OIL
Grillningstiden är beroende av bitarnas
tjocklek, inte så mycket av vikten.
Observera! Särskilt griskött, malet kött och fisk
bör vara ordentligt genomgrillade. Se till att
bitarna inte är för tjocka.
För bästa grillresultat råder vi dig att inte
använda vindskyddet. Du kan dock använda
vindskyddet tillsammans med huven.
Välj maximal
grillningstemperatur
för uppvärmning,
fig 16.
Grillad mat kan
varmhållas ett stund.
Välj läge 1 på
temperaturreglaget
och sätt huven på
vindskyddet,
fig 17, 18.
Inställningslägen vid tillagning:
1 Varmhållning
2 - 3 För att smälta ost (t.ex. på baguette) med
locket på.
3 För grillning av köttbitar med locket på.
3-MAX Grillning av marinerat kött, färska
grönsaker och frukt.
MAX Grillning av kött.
Rengöring
Grillelementet med
tillhörande elpanel
får aldrig doppas i
vatten, spolas eller
diskas.
- Efter användning
stäng av grillen,
fig 19 och drag ut
stickproppen, låt grillen kallna ordentligt.
- Tag bort grillgallret.
Fastbrända partiklar kan skrapas av med en
träskrapa, fig 20.
- Grillgallret kan diskas i hett vatten med
diskmedel, fig 21, eller i diskmaskin.
- Vi råder dig bestämt att rengöra grillgallret
direkt efter grillningen.
- Du kan till exempel använda stålull när du gör
rent grillgallret.
- En stålborste kan också vara ett lämpligt
verktyg för rengöring av springorna i grillgallret.
- Lyft försiktigt upp grillelementet, fig 22. Placera
det på ett värmetåligt underlag (t ex på en
sten).
- För rengöring, tag upp droppbrickan ur
vattentråget, fig 23.
En svamp eller skrubbsvamp av plast kan
användas.
- Töm vattentråget.
Efter användning förvara grillen på en torr
plats. Speciellt grillelementet är känsligt för
fukt.
52
16
17
18
19
20
Endast för typ HD 4437/87
För alla typer
21
23
22
- Med tiden kommer en del missfärgning att
uppstå på vattentrågets insida, detta beror på
kalkbeläggning. Det är normalt och helt ofarligt.
Marinader
Med en marinad kan maten ges smak med
speciell karaktär.
Här nedan finns ett antal recept till olika
marinader.
Recepten är förslag, som givetvis kan anpassas
till den personliga smaken. Genom att lägga till
andra ingredienser, öka, minska mängder eller
utelämna vissa ingredienser kan personliga
specialiteter åstadkommas.
Ingredienserna blandas väl. Lägg sedan
köttet/fisken i marinaden och låt ligga ca 2
timmar.
Torka fisken/köttet med hushållspapper före
grillningen, så blir grillytan bättre.
Enkel basmarinad
4 matskedar vin eller vinäger.
Olika kryddor såsom persilja, peppar, lagerblad,
timjan, mejram.
Lök, finhackad.
Vitvinsmarinad speciellt för fisk
1
2
liter vitt vin.
1 tesked timjan.
1 tesked basilika.
1 tesked persilja.
1 kryddmått salt och peppar.
1 matsked olja.
Citronmarinad för kalvkött, fisk
4 matskedar olja.
4 matskedar citronsaft.
1 lök, finhackad.
1 klyfta vitlök, pressad eller hackad.
1 kryddmått salt, peppar och socker.
1 tesked timjan.
1 tesked mejram.
Rödvinsmarinad för oxkött
1
2
liter rödvin.
2 matskedar olja.
1 lök, finhackad.
1 klyfta vitlök, pressad.
2 lagerblad.
1 tesked timjan.
1 kryddmått salt och peppar.
Såser
Kryddstark grillsås
1
2
liter vatten.
Några droppar tabasco.
1 kryddmått salt.
1 lök, finhackad.
1 matsked chilipulver.
1 klyfta vitlök, pressad.
2 matskedar farinsocker.
1 tesked paprikapulver.
2 matskedar worcestersås.
1 kryddmått cayennpeppar.
1
2
matsked tomatketchup.
Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp
och låt sedan såsen koka på låg värme en
halvtimme.
Kaprissås
4 matskedar yoghurt
2 matskedar olivolja
1 matsked citronjuice
1 tesked currypulver
1 tesked paprikapulver
1 matsked kapris
1
2
lök finhackad
1 matsked persilja finhackad
Kryddig tomatsås
5 matskedar tomatketchup
3 matskedar olivolja
1 matsked senap
1 tesked currypulver
1 tesked paprikapulver
salt och peppar
53
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66

Philips HD 4485 Användarmanual

Kategori
Grillar
Typ
Användarmanual