Electrolux EKC6551AOW Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
3. PRODUKTBESKRIVNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69
6. HÄLL – RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70
8.
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
9. UGN - KLOCKFUNKTIONER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73
10.
UGN – RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74
11. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 85
12.
OM MASKINEN INTE FUNGERAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88
13. TEKNISKA DATA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
14.
INSTALLATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
WE’RE THINKING OF YOU
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig årtionden av
yrkeserfarenhet och innovation. Genial och snygg har den utformats med dig i åtanke. Så när du
än använder den kan du känna dig trygg med att veta att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.electrolux.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.electrolux.com/productregistration
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen.
Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
62
www.electrolux.com
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och
användning av produkten. Tillverkaren kan inte hållas an-
svarig för personskador eller skador på egendom som or-
sakats av felaktig installation eller användning. Förvara all-
tid instruktionerna tillsammans med produkten för framti-
da bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING
Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års
ålder och personer med reducerad fysik, sensorisk eller
mental förmåga, eller som saknar erfarenhet och kun-
skap, såvida de inte har tillsyn av någon person som är
ansvarig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att du
aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Produkten och åtkomliga delar blir heta under använd-
ning. Vidrör inte värmeelementen.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett se-
parat fjärrkontrollsystem.
Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja
kan vara farligt och kan leda till brand.
SVENSKA 63
Försök aldrig att släcka en eld med vatten, men stäng
av produkten och täck över flamman, t.ex. med ett lock
eller brandfilt.
Förvara inte saker på kokytorna.
Använd ej ångrengörare vid rengöring av produkten.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt el-
ler vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur
kan leda till att glaset spricker.
Använd endast den matlagningstermometer som re-
kommenderas för den här ugnen.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli
mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre
delen av ugnsstegen och sedan den bakre delen fort
från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i omvänd ord-
ning.
Om ytan är sprucken, stäng av hushållsapparaten för
att undvika risken för elektriska stötar.
2.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING
Endast en behörig person får in-
stallera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ de installationsinstruktioner som föl-
jer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig
när du flyttar den. Använd alltid skydds-
handskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Kontrollera att produkten har installerats
under och bredvid stadiga skåp- eller
bänkstommar.
Produktens sidor måste gränsa till pro-
dukter eller enheter med samma höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
Installera inte produkten nära en dörr el-
ler under ett fönster. Detta förhindrar att
heta kokkärl faller ned från produkten
när dörren eller fönstret är öppet.
64
www.electrolux.com
VARNING
Se till att montera ett stabilisering-
smedel för att förhindra att pro-
dukten tippar. Se kapitlet Monter-
ing.
Elektrisk anslutning
VARNING
Risk för brand och elektriska stö-
tar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av
en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat, stöt-
säkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förläng-
ningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar stick-
kontakten och nätkabeln. Kontakta ser-
vice eller en elektriker för att ersätta en
skadad nätkabel.
Låt inte nätkablar komma i kontakt med
produktens lucka, speciellt inte när
luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och isole-
rade delar måste fästas på ett sådant
sätt att det inte kan tas bort utan verk-
tyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först
vid slutet av installationen. Kontrollera
att stickkontakten är åtkomlig efter in-
stallationen.
Anslut inte stickkontakten om väggutta-
get sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare
och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan koppla
från produkten från nätet vid alla poler.
Kontaktöppningen på isolationsenheten
måste vara minst 3 mm bred.
2.2 Använd
VARNING
Risk för skador, brännskador eller
elstötar föreligger.
Använd denna produkt i en hushållsmil-
jö.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är
blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Stäng av produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Produkten blir varm inuti när den är
igång. Vidrör inte värmeelementen som
finns i produkten. Använd alltid hands-
kar för att ta ut eller sätta in tillbehör el-
ler eldfasta formar.
Var försiktig när du öppnar produktens
lucka medan produkten är igång. Het
luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta hän-
der eller när den är i kontakt med vat-
ten.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten med en extern
timer eller ett separat fjärrkontrollsys-
tem.
Produktens lucka ska alltid vara stängd
när produkten är igång.
Lägg inte bestick eller kastrullock på
kokzonerna. De blir heta.
Stäng av kokzonen efter användning.
Använd inte produkten som arbets- el-
ler avlastningsyta.
Om produktens yta är sprucken ska du
omedelbart koppla loss den från elutta-
get. Detta för att förhindra elstötar.
VARNING
Det finns risk för eldsvåda eller ex-
plosion.
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga
ångor när de värms upp. Håll flammor
eller uppvärmda föremål borta från fet-
ter och oljor när du lagar mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka spontan förbränning.
Redan använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
SVENSKA 65
temperatur än olja som används för för-
sta gången.
Placera inga lättantändliga produkter el-
ler föremål som är fuktiga med lättan-
tändliga produkter i, nära eller på disk-
maskinen.
Låt inte gnistor eller öppna lågor kom-
ma i kontakt med produkten när du
öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt. An-
vändning av ingredienser som innehåller
alkohol kan producera en blandning av
luft och alkohol.
Försök inte släcka eld med vatten.
Koppla från produkten och täck över
flamman med ett lock eller en brandfilt.
VARNING
Risk för skador på produkten före-
ligger.
För att förhindra skada eller missfärg-
ning på emaljen:
Sätt inte eldfasta formar eller andra
föremål direkt på produktens botten.
Lägg inte aluminiumfolie direkt på
produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den heta
produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagningen
är klar.
var försiktig när du tar bort eller mon-
terar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen de-
fekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan vara
permanenta.
Placera inga heta kokkärl på kontrollpa-
nelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller med
skadad botten kan repa glaskeramiken.
Lyft alltid upp dessa föremål när du
måste flytta dem på kokhällen.
2.3 Skötsel och rengöring
VARNING
Det finns risk för personskador,
brand eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort
den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glasen kan
spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i produkten kan
orsaka brand.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala rengörings-
medel. Använd inte produkter med slip-
effekt, skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på för-
packningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen (om
tillämpligt) med någon sorts rengörings-
medel.
2.4 Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlampa
som används för den här produkten är
endast avsedd för hushållsprodukter.
Får ej användas för belysning i hus.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla ur
produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma spe-
cifikationer.
2.5 Avfallshantering
VARNING
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn
eller djur stängs in inuti produkten.
66
www.electrolux.com
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
5
4
3
2
1
1 2
4
5
6
3
7
1
Häll
2
Kontrollpanelen
3
Uttag för matlagningstermometer
4
Grill
5
Ugnslampa
6
Fläkt- och värmeelement
7
Ugnsnivåer
3.2 Beskrivning av hällen
210 mm
120/180 mm
145 mm
145 mm
2
5
1 3
46
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp
3
Kokzon 700/1700 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
3.3 Kontrollpanelen
56
1 2 43 1
1
Vred för hällen
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Temperatur-/tidsdisplay
4
Temperaturvred
5
Temperaturindikator
6
Strömindikator
3.4 Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
uppsamlingsfat för fett.
SVENSKA 67
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl maten är tillagad.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrym-
met.
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsste-
gar (i förekommande fall).
Rengör ugnen innan du använder den
första gången.
Se kapitlet "Underhåll och rengör-
ing".
4.2 Ställa klockan
Du måste ställa in tiden innan du
kan använda ugnen.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett
strömavbrott blinkar indikeringen för
klockfunktionen.
Tryck på + eller --knappen för att ställa in
rätt tid.
Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna
och klockan visar den inställda tiden.
Ändra tiden genom att trycka på
flera gånger tills kontrollam-
pan för klockfunktionen blinkar.
Du kan inte samtidigt ställa in
Koktid
och Sluttid .
4.3 Bränna ur ugnen
Upphetta den tomma produkten för att
bränna bort återstående fett.
1.
Välj funktionen och maximal tem-
peratur.
2.
Låt produkten vara igång i en timme.
3.
Välj funktionen och maximal tem-
peratur.
4.
Låt produkten vara igång i tio minuter.
5.
Välj funktionen och maximal tem-
peratur.
6.
Låt produkten vara igång i tio minuter.
Delarna kan bli varmare än vanligt. Pro-
dukten kan avge en lukt och rök. Detta är
normalt. Kontrollera att luftflödet är till-
räckligt.
4.4 Barnlås
Barnlåset är som standard aktiverat.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låsknappen (A)
åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
A
B
Avaktivera barnlåset
1. Flytta och håll inne låsknappen (A) åt
höger
2. Tryck och håll inne knappen (B)
3.
Släpp låsknappen (A)
4. Släpp knappen (B)
Aktivera barnlåset
1. Flytta och håll inne låsknappen (A) åt
höger
2.
Tryck och håll inne knappen (B)
68
www.electrolux.com
3. Släpp knappen (B)
4.
Släpp låsknappen (A)
Avstängning av produkten avakti-
verar inte det mekaniska barnlå-
set.
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
5.1 Värmeläge
Vred Funktion
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 - lägst; 9 - högst)
1.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
2.
Avsluta tillagningen genom att vrida
vredet till 0-läget.
Utnyttja restvärmen för att minska
energiförbrukningen. Stäng av
kokzonen ca 5 - 10 minuter innan
tillagningen är klar.
5.2 Använda dubbelzonen
FÖRSIKTIGHET
Vrid vredet medurs för att aktivera
dubbelzonen. Den får inte vridas
förbi stoppläget.
1.
Vrid vredet till läge 9.
2.
Vrid långsamt vredet till symbolen
tills du hör ett klickljud.
De två kokzonerna är på.
3.
För att ange önskat värmeläge, se av-
snittet "Värmeläge".
5.3 Restvärmeindikering
Restvärmeindikatorn tänds när en kokzon
är varm.
VARNING
Risk för brännskador från restvär-
me!
6. HÄLL – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
6.1 Kokkärl
Kokkärlens botten skall vara så
tjock och så plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med
aluminium- eller kopparbotten
kan orsaka färgskiftning på
glaskeramiken.
6.2 Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på
kokkärlet.
Sätt kokkärl på kokzonen innan
den slås på.
Stäng av kokzonen innan tillag-
ningen är klar för att utnyttja re-
stvärmen.
Botten på pannor och kokkärl
måste vara lika stor som kokzo-
nen.
SVENSKA 69
6.3 Exempel på olika typer av tillagning
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid
(min)
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat. efter
behov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1-2 Hollandaisesås, smältning av:
smör, choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellan-
rum.
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, ägg-
stanning.
10 - 40 Lägg ett lock på ett kokkärl.
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, vär-
ma färdiglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket
vätska som ris, rör om mjölk-
baserade rätter under tillag-
ningen.
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött. 20 - 45 Tillsätt några matskedar väts-
ka.
4-5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten till
750 g potatis.
4-5 Tillaga större mängder mat, stuv-
ningar och soppor.
60 -
150
Upp till 3 l vätska plus ingre-
dienser.
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon
bleu, kotletter, kroketter, korv,
lever, ägg, pannkakor, munkar.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter,
biff.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fri-
tera pommes frites.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
Rengör produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckor på glas-
keramiken har ingen inverkan på
hur produkten fungerar.
För att ta bort smuts:
1.
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie och mat med socker.
Smutsen kan skada produkten om
du inte gör detta. Använd en speci-
ell skrapa för glaset. Sätt skrapan
snett mot glasytan och för bladet
över ytan.
Ta bort när produkten svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Använd ett särskilt
rengöringsmedel för glaskeramik el-
ler rostfritt stål.
2.
Rengör produkten med en fuktig duk
och lite rengöringsmedel.
70
www.electrolux.com
3.
När du är klar, torka av produkten
med en torr trasa.
FÖRSIKTIGHET
Förvara rakbladsskrapan utom
räckhåll för barn. Använd rak-
bladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
8.1 Kylfläkt
När produkten är på aktiveras fläkten au-
tomatiskt för att hålla produktens ytor sva-
la. Om du stänger av produkten fortsätter
fläkten att gå tills temperaturen i produk-
ten har svalnat.
8.2 Aktivera och avaktivera
produkten
1.
Vrid vredet för ugnsfunktioner till en
ugnsfunktion.
Strömindikatorn tänds när produkten
är igång.
2.
Vrid temperaturvredet till en tempera-
tur.
Temperaturindikatorn tänds medan
temperaturen i produkten ökar.
3.
Avaktivera produkten genom att vrida
vredet för ugnsfunktioner och tempe-
raturvredet till av-läget.
8.3 Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
Varmluft
För att ugnssteka eller tillaga mat som kräver samma till-
agningstemperatur, på flera nivåer i ugnen, utan att aro-
merna blandas. Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre
än vid över/undervärme.
Över/Under-
värme
För bakning och stekning på en ugnsnivå. De övre och
undre värmeelementen är igång samtidigt.
Pizza/paj
För att laga pizza, quiche eller paj. Ställ in ugnstempera-
turen 20-40 °C lägre än vid över/undervärme.
Bryning
För tillagning av stora köttstycken. Här verkar grillelement
och fläkt växelvis så att den varma luften cirkulerar runt
maträtten.
Max Grill
För grillning av tunna livsmedel i stora mängder. För rost-
ning av bröd. Värmen kommer från hela grillelementet.
Torkning
För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon, persi-
kor) och grönsaker (t.ex. tomater, zucchini, svamp).
Upptining För att tina frysta livsmedel.
SVENSKA 71
Ugnsfunktion Tillämpning
Ugnslampa För att aktivera ugnslampan utan en tillagningsfunktion.
Funktionslås För att låsa ugnsfunktioner.
8.4 Funktionslås
Vredet för ugnsfunktionerna har ett in-
byggt lås.
Funktionslåset avaktiverar inte
strömförsörjningen till spisen.
Låsa ugnen
Vrid vredet till symbolen . Vredet hop-
par ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen
Tryck på vredet och vrid det till önskat
läge.
8.5 Matlagningstermometer
Matlagningstermometern mäter innertem-
peraturen när köttbitar tillagas.
Två temperaturer måste ställas in:
•Ugnstemperaturen. Se tabellen för
stekning.
Innertemperaturen. Se tabellen för mat-
lagningstemperaturen.
Använd endast matlagningstermo-
metern som medföljer produkten
eller originalreservdelar.
1.
Sätt in matlagningstermometerns
spets (med symbolen
på skaftet) i
mitten av köttet.
2.
Sätt in matlagningstermometerns
kontakt i uttaget framtill på produkten.
Matlagningstermometerns symbol
blinkar på displayen.
3.
Tryck på knapparna + eller - för att
ställa in önskad innertemperatur. Du
kan ställa in temperaturen mellan 30
och 99 °C.
4.
Välj ugnsfunktion och ugnstempera-
tur.
5.
Kontrollera att matlagningstermome-
tern sitter kvar i köttet och i matlag-
ningstermometerns uttag under tillag-
ningen.
6.
En ljudsignal hörs när köttet uppnått
den inställda innertemperaturen.
Tryck på valfri knapp för att stänga av
signalen.
7.
Avaktivera produkten.
8.
Ta bort matlagningstermometerns
kontakt ur uttaget. Ta ut köttet ur pro-
dukten.
VARNING
Var försiktig när du tar bort mat-
lagningstermometerns spets och
kontakt. Det finns risk för att du
bränner dig.
Om köttet inte tillagas som du önskar, ut-
för ovanstående på nytt och ställ in en
högre innertemperatur.
72
www.electrolux.com
8.6 Sätta in ugnstillbehör
Grill- / stekpannan och ugnsgallret
har sidokanter. Dessa kanter och
formen av styrskenorna är en spe-
cialanordning för att förhindra att
kokkärlen glider.
Sätta in ugnsgallret och långpannan
tillsammans
Sätt gallret på långpannan. Skjut in den
djupa formen mellan styrskenorna på en
av ugnens nivåer.
9. UGN - KLOCKFUNKTIONER
9.1 Temperatur-/tidsdisplay
hr min
1 2 3 4
567
1
Funktionslampor
2
Tidvisning
3
Funktionslampa
4
Indikator för matlagningstermometer
5
Knappen +
6
Väljarknapp
7
Knappen -
Klockfunktion Tillämpning
Klocka För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden.
Signalur För att ställa in en tid för nedräkning. Denna funktion på-
verkar inte ugnens funktioner i övrigt.
Koktid För att ställa in hur länge produkten ska vara påslagen.
Slut För att ställa in när produkten skall stängas av.
SVENSKA 73
Du kan använda Koktid och
Stopptid samtidigt för att ställa in
tiden när produkten måste vara
aktiverad och sedan avaktiverad.
Ställ först in Koktid , sedan Stopp-
tid.
9.2 Inställning av klockfunktioner
1.
För Koktid och Sluttid , välj en
ugnsfunktion och temperatur. Det be-
hövs inte för Signalur
.
2.
Tryck flera gånger på programknap-
pen tills lampan för önskad klockfunk-
tion blinkar.
hr minhr min
3.
Tryck på + eller - för att ställa in öns-
kad klockfunktion.
Displayen visar lampan för den klock-
funktion som du ställer in. När den in-
ställda tiden har nåtts blinkar lampan
och en ljudsignal hörs i två minuter.
Med funktionerna Koktid och
Sluttid
stängs produkten av
automatiskt.
4.
Tryck på valfri knapp för att stänga av
signalen.
5.
Vrid vredet för ugnsfunktioner och
temperaturvredet till av-läget.
9.3 Avbryta klockfunktionerma
1.
Tryck flera gånger på knappen tills
lampan för önskad funktion blinkar.
2.
Tryck och håll knappen - intryckt.
Klockfunktionen släcks inom några
sekunder.
10. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
FÖRSIKTIGHET
Använd en djup långpanna för
mycket fuktiga kakor. Fruktjuicer
kan orsaka permanenta fläckar på
emaljen.
10.1 Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kokti-
der) och placering av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen
stängas av ca 10 minuter innan bak-
ningstiden är slut, för att använda re-
stvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den läg-
re temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–
15 minuter, om du bakar kakor på mer
än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte all-
tid lika bruna. Om detta händer ska du
inte ändra temperaturinställningen. Skill-
naden jämnar ut sig under bakningen.
74
www.electrolux.com
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte till-
räckligt gräddad
på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För hög ugnstempera-
tur
Sänk temperaturen
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att
minska gräddningstiden
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För mycket vätska i de-
gen
Använd mindre vätska. Kontrollera
mixningstiden, speciellt om du an-
vänder en matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte
jämnt gräddad
För hög temperatur och
för kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka
gräddningstiden
Kakan blir inte
jämnt gräddad
Degen inte jämnt förde-
lad
Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas
inte med den in-
ställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
10.2 Baka i varmluft
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Franskbullar 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
Små jästbröd med
fyllning
2+4 170-180 15-20
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vitt bröd 2+4 170-180 30-40
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, bland-
ning
2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Braspannekaka 3 150-160 50-60
Formkaka 2+4 150-160 30-40
Sockerkakor/Ma-
deirakakor
2 150-160 50-60
SVENSKA 75
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4
med ugnen av-
stängd
25
Småkakor 2+4 150-160 10-20
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mör-
degskakor
2+4 150-160
förbakning, bottnar
10-15
Frukttårtor, mör-
degskakor
2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smul-
deg
2+4 170-180 30-40
10.3 Traditionell bakning
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 8-12
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Små jästbröd med fyll-
ning
3-4 200-225 10-12
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Braspannekaka 2-3 170-180 50-60
Formkaka 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeiraka-
kor
1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4
med ugnen av-
stängd
25
76
www.electrolux.com
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegska-
kor
3-4 175-200
förbakning, bul-
lar 10-15
Frukttårtor, mördegska-
kor
3-4 175
dekorering
35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringar 2 210-230 10-12
10.4 Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mör-
degskakor
2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smul-
deg
2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tjock - med myck-
et fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tunn botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembaka-
de
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembaka-
de
dekorering
3-4 215-225 35-45
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1)
förvärm ugnen
10.5 Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i den dju-
pa långpannan eller på gallret över den
djupa långpannan. (om det används).
Stek magert kött i en stekgryta med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
SVENSKA 77
10.6 Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Lägg/bog/sadel 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Fläskstek
1)
2-3 175 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtempera-
turtillagad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
78
www.electrolux.com
10.7 Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Rostbiff 1-3 180 90-120
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Lägg/bog/revben 2 180 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Fläskstek
1)
3 200 60-70
Fläskkarré
1)
3 200 60
Grishals 2-3 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 200 55-65
Anka
1)
2-3 160 55-65
Anka lågtempere-
rad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
Kalkonbröst 2-3 200 70-80
SVENSKA 79
10.8 Varmluftstillagning
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2+4 150-160
1)
Fisk, stekning 2+4 165-175
1)
Köttfärslimpa 2+4 165-175 60-70
Danska köttbullar 2+4 165-175 35-45
Leverpâté 2+4 165-175 65-75
Potatisgratäng 2+4 175 55-65
Lasagne, hemla-
gad
2+4 175 60-70
Lasagne, frusen 2+4 175
30-45
2)
Pastagratäng 2+4 165-175 40-50
Pizza, hembakade 3 180-200 20-35
Fryst pizza 2+4 180-200
15-25
2)
Pommes frites,
frusna
2+4 180-200
30-45
2)
Tårtor, hembaka-
de
- förbakning, bullar
2+4 165-175 15-20
Tårtor, hembaka-
de
- dekorering
2+4 165-175 30-40
Tårtor, frusna 2+4 175
25-35
2)
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när
köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från
benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på
förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40
min.
10.9 Över/Undervärme
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2-3 160-170
1)
Fisk, stekning 2-3 180-200
1)
Köttfärslimpa 2-3 175-200 45-60
Danska köttbullar 3-4 175-200 30-45
Leverpâté 2-3 180-200 50-60
Gratänger 2-3 180-200 50-60
80
www.electrolux.com
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Potatisgratäng 3-4 200 55-65
Lasagne, hemla-
gad
2-3 200 50-60
Lasagne, frusen 3-4 175-200
30-45
2)
Pastagratäng 2-3 180-200 30-40
Pizza, hembakade 2-3 220-230 15-25
Fryst pizza 2-3 220-230
15-25
2)
Pommes frites,
frusna
3-4 225-250
20-30
2)
Tårtor, hembaka-
de
- förbakning, bullar
3-4 190-210 15-25
Tårtor, hembaka-
de
- dekorering
3-4 190-210 20-30
Tårtor, frusna 3-4 200-225
20-30
2)
1)
När man steker eller koker fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när
köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från
benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på
förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40
min.
10.10 Bryning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
SVENSKA 81
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92

Electrolux EKC6551AOW Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual

på andra språk