saker från marinaden. Häll marinad i for-
men; botten bör vara täckt till ett djup av
10 - 15 mm. Täck över ugnspannan med
ett lock och ställ in i ugnen.
– Tid i ugnen: 150 minuter
– Ugnsnivå: 1
Köttfärslimpa
För 4 personer.
Ingredienser:
• 2 torra småfranskor
•1 lök
• 3 msk hackad persilja
•750 g blandfärs
•2 ägg
• salt, peppar och paprika
•100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in småfranskorna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka löken,
fräs den sedan och tillsätt hackad persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade småf-
ranskorna och löken. Smaksätt med salt,
peppar och paprika. Placera på ett rek-
tangulärt stekfat och täck med baconski-
vor. Tillsätt lite vatten och ställ i ugnen.
– Tid i ugnen: 70 minuter
– Ugnsnivå: 1
Kanin i senapssås
För 4 personer.
Ingredienser:
• 2 kaniner, 800 g vardera
• salt och peppar
• 2 matskedar olivolja
• 2 grovhackade lökar
• 50 g tärnad bacon
• 2 matskedar mjöl
• 375 ml kycklingbuljong
• 125 ml vitt vin
• 1 tsk färsk timjan
• 125 ml grädde
• 2 msk Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smaksätt
med salt och peppar och bryn på alla sidor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och ba-
con. Strö över mjöl och rör om. Rör i kyck-
lingbuljong, vitt vin och timjan, och låt koka
upp. Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i
köttet, täck över med ett lock och ställ se-
dan in i ugnen.
– Tid i ugnen: 90 minuter
– Ugnsnivå: 1
Ossobuco
För 4-6 personer.
Ingredienser:
•4 msk smör för bryning
• 4 kalvläggsskivor, cirka 3–4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till benen)
• 4 medelstora morötter, skurna i små tär-
ningar
• 4 selleristjälk, finhackad
• 1 kg mogna tomater, skalade, halverade,
urkärnade och tärnade
• 1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
•4 matskedar smör
• 2 msk mjöl för panering
• 6 matskedar olivolja
• 250 ml vitt vin
• 250 ml köttbuljong
• 3 medelstora lökar, skalade och finhack-
ade
• 3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
• 1/2 tsk vardera av timjan och oregano
•2 lagerblad
• 2 kryddnejlikor
• salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en långpanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsa-
kerna ur pannan. Skölj av kalvläggsskivor-
na, torka, krydda och täck dem sedan med
mjölet. Skaka av överblivet mjöl. Hetta upp
olivoljan och bryn skivorna på medelhög
värme tills de är gyllenbruna. Tag ur köttet
och häll av överbliven olivolja. Deglasera
köttsaften i långpannan med 250 ml vin,
häll över i en kastrull och låt sjuda en stund.
Tillsätt 250 ml köttbuljong samt persilja,
timjan, oregano och tärnade tomater. Kryd-
da med salt och peppar. Låt sedan koka
upp igen. Lägg grönsakerna i en ugnsform,
lägg köttet ovanpå och häll såsen över all-
ting. Täck ugnspannan med ett lock och
ställ in i ugnen.
– Tid i ugnen: 120 minuter
– Ugnsnivå: 1
SVENSKA 5