Electrolux EOC5946AOX Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

.................................................. ...............................................
SV INBYGGNADSUGN RECEPTBOK
AUTOMATISKA PROGRAM
Rätterna är indelade i flera kategorier i:
Kokbok
•Fisk
•Fågel
•Kött
•Ugnsrätt
Pizza, paj och quiche
Tårta, paj och kakor
Bröd och bullar
FISK
Ugnsrätt av torkad fisk
För 4-6 personer.
Ingredienser:
800 g torkad torsk
2 matskedar olivolja
•2 stora lökar
6 skalade vitlöksklyftor
2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackade tomater (200 g)
200 ml vitt vin
200 ml koklag
peppar, salt, timjan, oregano
Beskrivning:
Blötlägg den torkade torsken över natten.
Låt torsken rinna av nästa dag och lägg
den i en kastrull med vatten. Låt koka upp.
Flytta sedan kastrullen från värmen och låt
svalna. Häll olivolja i en panna och hetta
upp. Skala och finhacka löken, skala och
krossa vitlöksklyftorna, skiva och skölj pur-
jolöken. Häll i den heta oljan och fräs kort.
Ta ur kärnhusen ur paprikorna och skär i
strimlor. Lägg sedan paprikan i pannan till-
sammans med den hackade tomaten. Till-
sätt vitt vin och koklag och låt sjuda en
stund. Krydda med peppar, salt, timjan och
oregano och låt sjuda i pannan i ytterligare
15 minuter. Ta ut den kallnade torkade
torsken ur kastrullen och badda den torr
med hushållspapper. Avlägsna skinn, ben
och alla fenor. Skär fisken i tunna skivor
och blanda med grönsakerna i en ugnsfast
form.
Tid i ugnen: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
Fiskfilé
För 4 personer.
Ingredienser:
600-700 g gös-, lax- eller havsforell-filéer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
•1 tsk dragon
hackad persilja
•salt, peppar
•citron
•smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med hushållspap-
per för att ta bort överbliven juice. Salta och
peppra fiskfiléerna på båda sidor. Placera
sedan fiskfiléerna i en smord, ugnsfast
form. Rör ihop riven ost, hackad persilja,
dragon, ströbröd och grädde. Fördela ge-
nast blandningen över fiskfiléerna och
klicka ut smör på blandningen.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
Fisk på saltbädd
För 6 personer.
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5–2 kg
2 ovaxade citroner
1 fänkålshuvud
4 kvistar färsk timjan
•3 kg bergsalt
Beskrivning:
Rengör fisken och gnid in juicen från citro-
nerna. Skär fänkålen i tunna skivor och
stoppa den i fisken tillsammans timjankvis-
tarna. Strö ut hälften av bergsaltet i en bak-
form och lägg fisken ovanpå. Strö den and-
ra hälften av bergsaltet över fisken och
tryck ner det hårt.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
2
www.electrolux.com
Fisk - ångkokad
För 4 personer.
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
•50 ml vitt vin
1 kvist färsk rosmarin
•150 ml vin
1/2 knippe färsk timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar och
koka i saltat vatten i 25 minuter, låt sedan
rinna av och skär i skivor. Skölj och fin-
hacka salladslöken. Skala vitlöksklyftorna
och skär i bitar. Blanda lök och vitlök med
den hackade tomaten. Skvätt citronjuice
över laxfiléerna och låt dem marineras en
stund. Torka sedan av och smaksätt med
salt peppar. Blanda grönsaker och potatis
och placera i en smord ugnsfast form.
Krydda och lägg laxen överst. Häll grön-
saksbuljong och vitt vin över, sprid ut ros-
marin och timjan ovanpå.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
Fylld bläckfisk
För 4 personer.
Ingredienser:
1 kg medelstor bläckfisk, rengjord
•1 stor lök
2 matskedar olivolja
90 g kokt långkornigt ris
4 msk pinjenötter
•4 msk korinter
2 msk hackad persilja
•salt, peppar
juice från en citron
4 matskedar olivolja
•150 ml vin
•500 ml tomatjuice
Beskrivning:
Gnid in bläckfisken intensivt med salt och
skölj sedan av under rinnande vatten. Skala
och finhacka löken och låt den svettas med
två matskedar olivolja tills den är genom-
skinlig. Tillsätt långkornigt ris, pinjenötter,
korinter och hackad persilja till löken och
krydda med salt, peppar och citronjuice.
Fyll bläckfisken löst med blandningen, sy
igen öppningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en stekpanna
och bryn bläckfisken. Tillsätt vin och toma-
tjuice. Täck ugnspannan med ett lock och
ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
FÅGEL
Coq au Vin
För 2-4 personer.
Ingredienser:
1 kyckling
•salt
peppar
•1 matsked mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
•150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skurna i
fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet. Värm det ski-
rade smöret i en stekpanna och bryn kyck-
lingen på alla sidor. Häll i vitt vin, kyckling-
buljong och sojasås och koka upp. Tillsätt
persilja, timjan, tärnad bacon, svamp,
schalottenlök och vitlök. Koka upp igen,
täck över med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
SVENSKA 3
Stekt anka med apelsin
För 2-4 personer.
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
•salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och tär-
nade
1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
•150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och pep-
par och gnid in med apelsinskal. Fyll ankan
med saltade apelsintärningar och sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i lång-
pannan. Pressa ur saften ur apelsinerna,
blanda med sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i ugnen. Vänd den efter
30 minuter (en signal hörs).
Tid i ugnen: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
KÖTT
Biffgryta
För 4 personer.
Ingredienser:
600 g nötkött
salt och peppar
•mjöl
10 g smör
•1 lök
330 ml mörkt öl
•2 teskedar farinsocker
2 teskedar tomatpuré
500 ml oxbuljong
Beskrivning:
Skär nötköttet i tärningar, krydda med salt
och peppar och strö ut lite mjöl över. Värm
smör i en panna och bryn köttbitarna. Lägg
det sedan i en gryta. Skala och finhacka lö-
ken. Fräs lätt i lite smör och lägg den sedan
i grytan ovanpå köttet. Blanda mörkt öl, far-
insocker, tomatpuré och oxbuljong, häll det
i stekpannan och låt koka upp. Häll det se-
dan över köttet (köttet bör vara helt täckt).
Täck över och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 120 minuter
Ugnsnivå: 3
Lammkyl
För 6-8 personer.
Ingredienser:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
•salt
peppar
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk tor-
kad)
•vatten
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köttet.
Krydda med salt och peppar. Skala och
skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner dem i
snitten i köttet tillsammans med rosmarink-
vistarna. Lägg lammsteken i en ugnsform
och tillsätt vatten; botten bör vara täckt till
ett djup av 10–15 mm. Vänd steken efter
cirka 30 minuter.
Tid i ugnen: 165 minuter
Ugnsnivå: 1
Marinerad stek
För 4 personer.
Ingredienser:
1,5 kg stek
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
För att göra marinaden:
•1 l vatten
500 ml vinäger
•2 tsk salt
•15 pepparkorn
•15 enbär
•5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjo-
lök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan svalna.
Häll marinaden över steken tills den är täckt
och låt den marineras i 5 dagar.
Beskrivning:
Ta steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor i en ugnspanna. Tillsätt soppgrön-
4
www.electrolux.com
saker från marinaden. Häll marinad i for-
men; botten bör vara täckt till ett djup av
10 - 15 mm. Täck över ugnspannan med
ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 150 minuter
Ugnsnivå: 1
Köttfärslimpa
För 4 personer.
Ingredienser:
2 torra småfranskor
•1 lök
3 msk hackad persilja
•750 g blandfärs
•2 ägg
salt, peppar och paprika
•100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in småfranskorna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka löken,
fräs den sedan och tillsätt hackad persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade småf-
ranskorna och löken. Smaksätt med salt,
peppar och paprika. Placera på ett rek-
tangulärt stekfat och täck med baconski-
vor. Tillsätt lite vatten och ställ i ugnen.
Tid i ugnen: 70 minuter
Ugnsnivå: 1
Kanin i senapssås
För 4 personer.
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tsk färsk timjan
125 ml grädde
2 msk Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smaksätt
med salt och peppar och bryn på alla sidor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och ba-
con. Strö över mjöl och rör om. Rör i kyck-
lingbuljong, vitt vin och timjan, och låt koka
upp. Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i
köttet, täck över med ett lock och ställ se-
dan in i ugnen.
Tid i ugnen: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
Ossobuco
För 4-6 personer.
Ingredienser:
•4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3–4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till benen)
4 medelstora morötter, skurna i små tär-
ningar
4 selleristjälk, finhackad
1 kg mogna tomater, skalade, halverade,
urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
•4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och finhack-
ade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
•2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en långpanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsa-
kerna ur pannan. Skölj av kalvläggsskivor-
na, torka, krydda och täck dem sedan med
mjölet. Skaka av överblivet mjöl. Hetta upp
olivoljan och bryn skivorna på medelhög
värme tills de är gyllenbruna. Tag ur köttet
och häll av överbliven olivolja. Deglasera
köttsaften i långpannan med 250 ml vin,
häll över i en kastrull och låt sjuda en stund.
Tillsätt 250 ml köttbuljong samt persilja,
timjan, oregano och tärnade tomater. Kryd-
da med salt och peppar. Låt sedan koka
upp igen. Lägg grönsakerna i en ugnsform,
lägg köttet ovanpå och häll såsen över all-
ting. Täck ugnspannan med ett lock och
ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 120 minuter
Ugnsnivå: 1
SVENSKA 5
Fläsklägg
För 4-6 personer.
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8-1,2 kg
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280 g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen. Blan-
da olja, salt, paprika och basilika och sprid
ut över fläskläggen. Lägg fläskläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna över
den. Tillsätt soppgrönsaker och vatten;
botten bör vara täckt till ett djup av 10-15
mm. Vänd steken efter cirka 30 minuter.
Tid i ugnen: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
Fläskbog
För 4-6 personer.
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från spädgris
•salt
peppar
2 matskedar olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade (400 g)
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Beskrivning:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv. Kryd-
da med salt och peppar och bryn på alla si-
dor med olivolja i en stekpanna. Fräs selleri
och purjolök med lite olja i en långpanna,
tillsätt sedan tomater, grädde, vitlöksklyftor,
rosmarin och timjan. Rör om och lägg
fläskbogen ovanpå. Sätt in i ugnen.
Tid i ugnen: 130 minuter
Ugnsnivå: 1
Kanin
För 4 personer.
Ingredienser:
•2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i soppgrönsakerna.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Fylld kalvstek
För 4 personer.
Ingredienser:
•1 småfranska
•1 ägg
•200 g köttfärs
•salt, peppar
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
50 g bacon
250 ml vatten
Beskrivning:
Dränk in småfranskan i vatten och krama
sedan ur vattnet. Blanda sedan med ägg,
köttfärs, salt, peppar, hackad lök och per-
silja. Krydda kalvbringan (med ficka utsku-
ren) och fyll fickan med köttfärsen. Sy se-
dan igen öppningen. Placera kalvbringan i
en långpanna. Tillsätt soppgrönsaker, ba-
con och vatten. Vänd steken efter cirka 30
minuter.
Tid i ugnen: 100 minuter
Ugnsnivå: 1
Plommonfylld fläskkarré
För 4-6 personer.
Ingredienser:
6
www.electrolux.com
200 g torkade plommon
150 ml vitt vin
1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan ben)
•1 medelstor lök
äpple
salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två timmar.
Skölj köttet snabbt med vatten och torka
det sedan. Skär hål i köttets undersida och
stoppa in ett plommon i varje hål. Tryck in
dem så långt det går. Krydda köttet och
lägg det i ugnsformen med plommonsidan
nedåt. Skala lök och äpple. Skär i klyftor
och lägg runt steken. Späd vinet som an-
vändes för att blötlägga plommonen med
vatten till 250 ml och häll över steken. Ser-
vera till exempel med croquetter, potatis-
gratäng eller broccoli.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
Kalvlägg
För 4 personer.
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280 g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela kalv-
läggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i
halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut över
kalvläggen. Lägg kalvläggen i en långpanna
och strö ut champinjonerna över den. Till-
sätt soppgrönsaker och vatten till kalvläg-
get; botten bör vara täckt till ett djup av
10-15 mm. Vänd steken efter cirka 30 mi-
nuter.
Tid i ugnen: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
Vildsvin
För 4 personer.
Ingredienser:
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
2 gula lökar
•5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot, purjo-
lök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan svalna.
Häll marinaden över steken tills den är täckt
och låt den marineras i 3 dagar.
Beskrivning:
Tag ut vildsvinssteken ur marinaden och
torka den. Smaksätt med salt och peppar
och bryn på alla sidor. Lägg i ugnsform.
Tillsätt kantareller och några av soppgrön-
sakerna ur marinaden. Häll marinaden i
ugnsformen; botten bör vara täckt till ett
djup av 10–15 mm. Täck över ugnspannan
med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i ugnen: 140 minuter
Ugnsnivå: 1
UGNSRÄTT
Gratinerade endiver
För 4 personer.
Ingredienser:
•8 medelstora endiver
8 skivor kokt skinka
30 g smör
1,5 matskedar mjöl
150 ml grönsaksbuljong (från endiverna)
•5 msk mjölk
100 g riven ost
Beskrivning:
Halvera endiverna och skär ut den beska
kärnan. Tvätta dem sedan noggrant och
koka i 15 minuter. Ta upp endivhalvorna ur
vattnet, skölj av dem i kallt vatten och sätt
SVENSKA 7
ihop halvorna igen. Slå sedan in var och en
i en skinkskiva och lägg dem i en smord
ugnsform. Smält smöret och tillsätt vete-
mjöl. Fräs snabbt och häll sedan i grön-
saksbuljongen och mjölk och koka upp.
Rör ner 50 g ost i såsen och häll över endi-
verna. Sprid sedan ut resten av osten över
formen.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
Frankiska klimps panna
För 6-8 personer.
Ingredienser:
Ca 1000 g kalkonstrimlor
•1 liten burk champinjoner
500 g hackad lök
1 kg dumplingdeg
400 g riven ost
250 ml grädde
Beskrivning:
Blanda kalkonstrimlorna med salt, peppar,
paprika etc. Fräs den hackade löken. Låt
champinjonerna rinna av väl. Blanda sedan
ihop köttet, löken och champinjonerna och
lägg i en ugnsfast form. Blanda ihop dump-
lingdegen och osten och lägg ovanpå kal-
konblandningen. Häll sedan över grädden.
Tid i ugnen: 75 minuter
Ugnsnivå: 1
Jansson Frestelse
För 4 personer.
Ingredienser:
8–10 potatisar
•2 lökar
125 g ansjovisfiléer
300 ml grädde
2 matskedar ströbröd
peppar
nyhackad timjan
•2 matskedar smör
Beskrivning:
Skölj potatisen, skala och skär i tunna
strimlor. Skala löken och skär i strimlor.
Smörj en ugnsfast bakform. Lägg en tred-
jedel av potatisen och löken i formen. Lägg
hälften av ansjovisfiléerna ovanpå, och täck
därefter med ytterligare en tredjedel av lö-
ken och potatisen. Sprid ut resten av an-
sjovisfiléerna ovanpå. Lägg överst resten av
löken och potatisen, och låt det översta
lagret bestå av potatis. Peppra och sprid ut
hackad timjan ovanpå. Häll saltlaken från
ansjovisfiléerna över blandningen och tillsätt
grädden. Strö över ströbrödet och lägg
små smörklickar ovanpå.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 3
Lasagne
För 4 personer.
Ingredienser för köttsåsen:
•100 g bacon
•1 lök
•1 morot
100 g selleri
2 matskedar olivolja
400 g blandfärs
100 ml köttbuljong
1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
matskedar smör
250 g gröna lasagneplattor
50 g riven parmesan
50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar. Ska-
la lök och morot, putsa sellerin och skär allt
i små tärningar. Hetta upp oljan i en stek-
gryta, lägg i fläskköttet och de tärnade
grönsakerna och stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och deglasera
köttbuljongen. Sjud köttsåsen med toma-
terna, kryddorna, salt och peppar på svag
värme under lock i ca. 30 minuter. Gör un-
der tiden bechamelsåsen: Smält smöret i
en kastrull, tillsätt mjölet och värm tills det
är gyllene under oavbruten omrörning. Till-
sätt mjölken lite i taget under ständig om-
röring. Krydda såsen med salt, peppar och
muskotnöt, sjud utan lock ca. 10 minuter.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med 1
8
www.electrolux.com
matsked smör. Du kan också lägg i flera
skikt lasagneplattor, köttsås, bechamelsås
och ostblandning i formen. Översta skiktet
ska bestå av bechamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå la-
sagnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Moussaka
För 8-10 personer.
Ingredienser:
1 hackad lök
•olivolja
1,5 kg köttfärs
1 liten burk hackade tomater (400 g)
50 g riven ost
4 teskedar ströbröd
salt och peppar
kanel
1 kg potatis
1,5 kg aubergine
smör att steka i
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
150 g riven ost
4 matskedar ströbröd
50 g smör
Beskrivning:
Fräs den hackade löken i lite olivolja, tillsätt
sedan köttfärsen och värm under omrör-
ning. Lägg i hackade tomater, riven Em-
mentaler och ströbröd. Rör om väl och låt
koka upp. Krydda sedan med salt, peppar
och kanel och avlägsna från spisplattan.
Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka
skivor. Skölj auberginen och skär i 1 cm
tjocka skivor. Torka alla skivor med hus-
hållspapper. Bryn sedan i en stekpanna
med mycket smör. Gör under tiden becha-
melsåsen: Smält smöret i en kastrull, tillsätt
mjölet och värm tills det är gyllene under
oavbruten omrörning. Tillsätt mjölken lite i
taget under ständig omröring. Krydda
såsen med salt, peppar och muskotnöt,
sjud utan lock ca. 10 minuter. Lägg pota-
tisskivorna i botten av en smord bakform,
strö ut lite riven ost över. Lägg ut ett lager
av aubergine ovanpå detta. Lägg sedan en
del av köttfärsblandningen ovanpå. Häll se-
dan en del av bechamelsåsen ovanpå. Gör
nu ytterligare ett lager av potatis följt av au-
bergine och sedan köttfärsblandningen.
Det sista lagret skall vara bechamelsås.
Sprid sedan ut resten av osten ovanpå,
samt ströbrödet. Smält smöret och häll ut
ovanpå moussakan.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
Pastagratäng
För 2-4 personer.
Ingredienser:
•1 liter vatten
•salt
250 g tagliatelle
250 g kokt skinka
20 g smör
1 knippe persilja
•1 lök
100 g smör
•1 ägg
250 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
50 g riven parmesan
Beskrivning:
Koka upp vatten med lite salt. Lägg taglia-
tellen i det kokande saltade vattnet och
koka i ca. 12 minuter. Häll av vattnet. Tärna
skinkan. Värm smör i en panna. Hacka per-
silja och skala och hacka löken. Fräs detta i
stekpannan. Smörj en bakform med lite
smör. Blanda tagliatelle, skinka och fräst
persilja och lök, och lägg i formen. Blanda
ägg och mjölk och krydda med salt, pep-
par och muskotnöt; häll ovanpå pastab-
landningen. Sprid sedan ut parmesan över
rätten.
Tid i ugnen: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
Potatisgratäng
För 4-6 personer.
Ingredienser:
1 000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
SVENSKA 9
2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
200 ml mjölk
200 ml grädde
•4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda. Gnid in en ugnsfast form med
en vitlöksklyfta och smörj sedan formen
med lite smör. Fördela hälften av den kryd-
dade potatisen i formen och strö över lite
riven ost. Lägg på resterande potatisskivor
och strö över resten av den rivna osten.
Pressa vitlöksklyftan och vispa ihop med
mjölk och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret över
gratängen i små klickar.
Tid i ugnen: 65 minuter
Ugnsnivå: 2
PIZZA, PAJ OCH QUICHE
Örtfylld pirog
För 4-6 personer.
Ingredienser för degen:
300 g mjöl
20 g jäst
125 ml mjölk
•1 ägg
50 g smör
3 g salt
Ingredienser för fyllningen:
750 g lök
•250 g bacon
•3 ägg
250 g crème fraîche
125 ml mjölk
1 tesked salt
•1/2 tsk malen peppar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen och lägg i hålet. Blan-
da med mjölken och lite mjöl från kanterna.
Strö mjöl över degen och lämna på en
varm plats för jäsning tills det utströdda
mjölet börjar spricka. Lägg ägget och smö-
ret på mjölkanten. Knåda alla ingredienser
till en smidig jäsdeg. Låt degen jäsa på en
varm plats till ungefär dubbel storlek. Skala
löken, dela den i fyra delar och skiva den
tunt under tiden. Tärna bacon och tillaga
försiktigt med löken utan att bryna. Låt
svalna. Kavla ut degen och lägg den på en
smord bakplåt, nagga botten med en gaffel
och tryck upp kanterna. Låt jäsa igen. Rör
ihop ägg, crème fraîche, mjölk, salt och
peppar. Tillsätt avsvalnade löken och baco-
net i degblandningen. Häll blandningen
över allt och jämna till.
Tid i ugnen: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
Piroger
För 30 små bitar.
Ingredienser för degen:
250 g speltmjöl
250 g smör
250 g lättkvarg
•salt
Ingredienser för fyllningen:
1 litet vitkålshuvud (400 g)
50 g bacon
2 matskedar skirat smör
salt, peppar och muskotnöt
3 matskedar gräddfil
•2 ägg
Övrigt:
Bakplåt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Knåda speltmjöl, smör, lättkvarg och lite
salt till en deg och lägg i kylskåpet. Skär
vitkålen i fina strimlor. Tärna bacon och
stek i det skirade smöret. Tillsätt kålen och
fräs tills den är mjuk. Krydda med salt,
peppar och muskot och blanda med
gräddfilen. Fortsätt att bräsera tills all lös
vätska har avdunstat. Hårdkoka äggen, kyl
dem och tärna dem. Blanda ner i kålen och
låt svalna. Kavla ut degen och skär ut cirk-
lar med 8 cm diameter. Lägg lite fyllning i
mitten av varje cirkel och vik över. Försegla
kanterna genom att trycka till med en gaf-
fel. Placera pirogerna på en bakplåt täckt
med bakplåtspapper och pensla med ägg-
ula.
Tid i ugnen: 20 minuter
Ugnsnivå: 3
Pizza
För 4 personer.
Ingredienser för degen:
10
www.electrolux.com
14 g jäst
200 ml vatten
300 g mjöl
3 g salt
1 matsked matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade (200 g)
200 g ost, riven
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
•oregano
Övrigt:
•Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp
den i vattnet. Blanda mjölet och saltet och
blanda ner det i skålen tillsammans med ol-
jan. Knåda ingredienserna till en smidig deg
som släpper från skålens kanter. Täck där-
efter över degen och låt den jäsa på en
varm plats till dubbel storlek. Kavla ut de-
gen och placera den på den smorda bak-
plåten. Stick hål i botten med en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i tur
och ordning.
Tid i ugnen: 25 minuter
Ugnsnivå: 1
Quiche Lorraine
För 2-4 personer.
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
•2 ägg
100 g smör
1/2 tesked salt
lite peppar
•1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
•2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en skål
och rör ihop till en jämn deg. Låt degen stå
i kylskåpet i några timmar. Kavla sedan ut
degen och lägg den i en smord svart bak-
form. Nagga botten med en gaffel. Fördela
skinka eller bacon på degen. Blanda ägg,
gräddfil och kryddor till fyllningen. Tillsätt
sedan ost. Häll fyllningen över köttet.
Tid i ugnen: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
TÅRTA, PAJ OCH KAKOR
Mandelkaka
Ingredienser för smeten:
•5 ägg
•200 g socker
100 g marsipan
200 ml olivolja
450 g mjöl
•1 matsked kanel
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
50 g hackade pistaschmandlar
125 g finhackad mandel
300 ml mjölk
Ingredienser för fyllningen:
200 g aprikosmarmelad
•5 matskedar florsocker
•1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
flagad mandel
Övrigt:
28 cm springform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan till
äggsmeten. Sikta ihop mjöl, kanel och bak-
pulver, och blanda sedan ner de hackade
pistaschmandlarna och den malda man-
deln i mjölet. Rör sedan försiktigt ner ägg-
smeten i mjölken. Häll ut i bakformen, vars
botten har beströtts med ströbröd.
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred sedan
ut den på kakan med en pensel; låt svalna.
Rör ihop florsocker, kanel och varmt vat-
ten, och bred sedan ut det på kakan. Strö
sedan flagad mandel direkt på kakans gla-
serade yta.
Tid i ugnen: 70 minuter
Ugnsnivå: 2
SVENSKA 11
Brownies
Ingredienser/Tillagningsmetod:
250 g vanlig choklad
250 g smör
375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
•1 nypa salt
•5 matskedar vatten
•5 ägg
375 g valnötter
250 g mjöl
•1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i ett
vattenbad. Vispa ihop smör, socker, vanilj-
socker, salt och vatten. Tillsätt äggen och
den smälta chokladen. Grovhacka valnöt-
terna, blanda dem med mjölet och bak-
pulvret, och rör ner i chokladsmeten. Täck
en djup bakplåt med bakplåtspapper, häll
ut smeten ovanpå och jämna ut.
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet och
skär i fyrkanter.
Tid i ugnen: 50 minuter
Ugnsnivå: 3
Morotskaka
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
•2 ägg
75 g sirap
175 g mjöl
•1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
•1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g kokosflingor
Ingredienser för fyllningen:
50 g smör
150 g cream cheese
40 g strösocker
malda hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg och
sirap. Rör ner resten av ingredienserna till
smeten. Häll smeten i den smorda bakfor-
men.
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och socker
(vid behov kan lite mjölk tillsättas för att
göra glasyren bredbar). Bred ut glasyren
över kakan när denna har svalnat och strö
ut malen hasselnöt ovanpå.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 3
Cheese Cake
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
•200 g socker
saft från en citron
200 g crème fraîche
1 paket vaniljsåspulver (40 g eller mot-
svarande mängd pulver för att göra
pudding av 500ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten av
ingredienserna och blanda ihop med en el-
visp. Ställ sedan degen i kylskåpet i 2 tim-
mar. Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda
kakformen och gör små hål med en gaffel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen. Vispa äggvitorna till hårt skum med
en elvisp. Tvätta russinen, låt dem torka
väl, droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker, citronsaf-
ten, creme fraiche och puddingpulvret i en
skål och blanda ingredienserna väl. Vänd
avslutningsvis försiktigt ner de vispade ägg-
vitorna och russinen i kvargsmeten.
Tid i ugnen: 85 minuter
12
www.electrolux.com
Ugnsnivå: 1
Ostpaj
Ingredienser:
1,5 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
500 g riven ost
200 ml grädde
100 ml mjölk
•4 ägg
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Stick hål över hela degen med en gaffel.
Fördela osten jämnt på degen. Blanda
grädde, mjölk och ägg och krydda med
salt, peppar och muskot. Rör om ordentligt
och häll ut över osten.
Tid i ugnen: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
Fetaostfylld pirog
Ingredienser:
400 g fetaost
•2 ägg
3 msk hackad slätbladig persilja
svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
Beskrivning:
Blanda ihop fetaost, ägg, persilja och pep-
par. Täck filodegen med en fuktig tygbit så
att den inte torkar. Pensla varje blad med
lite olja och lägg 4 blad på varandra. Skär i
4 remsor, cirka 7 cm per remsa. Placera 2
rågade matskedar fetablandning i ett hörn
av varje remsa och vik ihop den diagonalt
till en triangel. Lägg uppochned på en bak-
plåt och pensla med olja.
Tid i ugnen: 25 minuter
Ugnsnivå: 3
Botten för fruktkaka
Ingredienser/Tillagningsmetod:
200 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•3 ägg
300 g mjöl
1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
•125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter.
Margarin för smörjning
Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan ägg-
en, ett åt gången, vispa igen. Tillsätt mjöl
blandat med bakpulver i den pösiga bland-
ningen och vänd ned. Vänd även ned frukt-
blandningen. Häll smeten i den förberedda
formen och dra upp smeten lite högre
längs kanten än i mitten. Garnera kanten
och mitten av kakan med hela, skållade
mandlar. Sätt in kakan i ugnen.
Tid i ugnen: 100 minuter
Ugnsnivå: 1
Frukttarte
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
•1 nypa salt
125 g smör
•1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
Frukt beroende på säsong (400 g äpp-
len, persikor, surkörsbär, etc.)
90 g finhackad mandel
•2 ägg
•100 g socker
90 g rumstempererat smör
Övrigt:
Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och smör
skuret i små bitar med mjölet. Tillsätt sedan
ägg, socker och kallt vatten, och knåda till
SVENSKA 13
en deg. Låt degen svalna i kylskåpet i
2 timmar. Kavla ut den kylda degen, place-
ra i den smorda quiche-formen och stick
hål med en gaffel. Rengör och kärna ur
frukten och lägg ut den i små bitar eller ski-
vor på degen. Lägg malen mandel, ägg,
socker och rumstempererat smör i en skål
och vispa tills det blir pösigt. Häll sedan ut
det ovanpå frukten och jämna till.
Tid i ugnen: 50 minuter
Ugnsnivå: 1
Getostpaj
Ingredienser för pajbotten:
125 g mjöl
60 ml olivolja
•1 nypa salt
3–4 msk kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
1 msk olivolja
•2 lökar
salt och peppar
1 tsk hackad timjan
•125 g ricotta
100 g getost
2 msk oliver
•1 ägg
•60 ml grädde
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, olivolja och salt i en skål och
blanda tills smeten liknar ströbröd. Tillsätt
vatten och knåda till en deg. Låt degen stå
i kylskåpet i några timmar. Kavla sedan ut
degen och lägg den i en smord svart bak-
form. Nagga botten med en gaffel. Häll 1
msk olivolja i en stekpanna. Skala löken,
skär den i tunna skivor och fräs i oljan un-
der lock i cirka 30 minuter. Krydda med salt
och peppar och blanda i 1/2 tsk hackad
persilja. Låt löken svalna något, sprid se-
dan ut den på degen. Bred sedan ut ricotta
och getost ovanpå och sprid ut oliverna.
Strö 1/2 tsk hackad timjan överst. Blanda
äggen och grädden till fyllningen. Häll ut
fyllningen över formen.
Tid i ugnen: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
Mormors äppelkaka
Ingredienser/Tillagningsmetod:
250 g smör
•250 g socker
1 paket vaniljsocker
•1 nypa salt
100 g marsipan
•5 ägg
500 g mjöl
1 paket bakpulver
1 paket pepparkakskryddor
50 g kakaopulver
150 ml rött vin
1,2 kg äpplen
Plommonpuré
Glasyr:
250 ml äppeljuice
12 g gelatin
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa tills det är pösigt. Tillsätt
marsipan i små bitar och vispa ihop till en
jämn deg. Tillsätt äggen, ett i taget, och
vispa tills det är pösigt. Tillsätt mjöl, bakpul-
ver, pepparkakskryddor och kakaopulver till
blandningen. Rör i rött vin. Lägg degen i en
djup bakplåt täckt med bakplåtspapper
och jämna till. Skala och kärna ur äpplena
och skär dem i 0,5 cm tjocka skivor.
Plommonpuré:
Lägg skivorna ovanpå degen och fyll äppel-
hålen med plommonpuré. Sätt sedan in i
ugnen.
Efter bakning:
Låt kakan svalna och ta bort bakplåtspap-
peret.
Glasyr:
Blanda till glasyren med äppeljuicen och
gelatinet och pensla över kakan.
Tid i ugnen: 50 minuter
Ugnsnivå: 3
Citrontårta
Ingredienser för smeten:
250 g smör
•200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
•4 ägg
14
www.electrolux.com
150 g mjöl
150 g majsmjöl
1 slät tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser till glasyren:
125 ml citronjuice
100 g florsocker
Övrigt:
Rektangulär bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning
Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är pö-
sigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt gången,
vispa pösigt igen. Tillsätt mjöl och potatis-
mjöl blandat med bakpulver i den pösiga
blandningen och vänd ner. Häll smeten i
den smorda och bröade bakformen, jämna
till och sätt in i ugnen. Blanda citronsaft och
florsocker efter gräddningen. Lägg den ba-
kade kakan på aluminiumfolie. Vik upp alu-
miniumfolien längs kakans sidor så att gla-
syren inte rinner ut. Nagga kakan och bred
på glasyr med en pensel. Låt därefter ka-
kan stå en stund för att suga upp glasyren.
Tid i ugnen: 75 minuter
Ugnsnivå: 1
Muffins
Ingredienser/Tillagningsmetod:
150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
•2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Tillsätt
ägg och vispa ihop igen. Blanda potatis-
mjöl, mjöl och bakpulver och rör ner i sme-
ten tillsammans med mjölken. Låt surkörs-
bären rinna av och rör ner i smeten tillsam-
mans med chokladbitarna. Häll smeten i
pappersformarna, sätt formarna på en bak-
plåt och ställ i ugnen. Använd muffinsbricka
om möjligt.
Tid i ugnen: 40 minuter
Ugnsnivå: 3
Tysk ringkaka
Ingredienser för botten:
500 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst eller
42 g färsk jäst)
80 g florsocker
150 g smör
•3 ägg
2 strukna teskedar salt
150 ml mjölk
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under 1
timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme. Knåda in de indränk-
ta russinen i degen för hand. Placera
mandlarna individuellt i varje hålighet i en
smord och mjöltäckt gugelhupfform. Forma
sedan degen till en korv, lägg den i gugel-
hupfformen. Täck över och låt jäsa i ytterli-
gare 45 minuter.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
Savarinkaka
Ingredienser för degen:
350 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst eller
42 g färsk jäst)
75 g socker
100 g smör
5 äggulor
1/2 tesked salt
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
125 ml mjölk
Efter bakning:
SVENSKA 15
375 ml vatten
200 g socker
100 ml plommonbrännvin eller 100 ml
apelsinlikör
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, socker, smör, äggulor,
salt, vaniljsocker och mjölk i en skål och
knåda till en smidig jäsdeg. Täck över de-
gen i skålen och låt jäsa i 1 timme. Placera
sedan degen i smord cirkelformad kakform
och täck över igen för jäsning i 45 minuter.
Efter bakning:
Koka upp vatten och socker och låt sedan
svalna. Tillsätt plommonbrännvin eller apel-
sinlikör till sockervattnet och rör ihop. När
kakan har kallnat, genomborra den flera
gånger med ett träspett och låt sedan
blandningen sugas upp jämnt av kakan.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Sockerkaka
Ingredienser/Tillagningsmetod:
•4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
100 g socker
100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 strukna teskedar bakpulver
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Separera äggen. Rör ihop äggulorna med
varmt vatten, 50 g socker, vaniljsocker och
salt. Vispa äggvitorna tillsammans med 100
g socker till hårt skum. Sikta ihop mjöl, po-
tatismjöl och bakpulver. Blanda försiktigt
samman äggvitorna och äggulorna. Rör se-
dan försiktigt ner mjölblandningen. Häll
smeten i bakformen, jämna till och sätt in i
ugnen.
Tid i ugnen: 30 minuter
Ugnsnivå: 3
Strösselkaka
Ingredienser för degen:
375 g mjöl
20 g jäst
150 ml ljummen mjölk
60 g socker
•1 nypa salt
2 äggulor
75 g rumstempererat smör
Ingredienser för stekning:
•200 g socker
200 g smör
•1 tesked kanel
350 g mjöl
50 g hackade nötter
30 g smält smör
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, placera den i hålet,
rör ned med mjölken och lite av mjölet från
kanterna. Strö över lite mjöl och låt jäsa på
en varm plats tills mjölet som strötts över
börjar spricka. Lägg socker, äggulor, smör
och salt på mjölkanten. Knåda alla ingredi-
enser till en smidig jäsdeg. Låt degen jäsa
på en varm plats till ungefär dubbel storlek.
Kavla sedan ut degen och placera den på
en smord bakplåt och låt jäsa igen. Lägg
socker, smör och kanel i en skål och rör
ihop. Tillsätt mjöl och nötter och knåda
ihop så att du kan göra en smuldeg. Förde-
la smöret på den jästa degen och fördela
smuldegen jämnt över den.
Tid i ugnen: 35 minuter
Ugnsnivå: 3
Sockerkaka
Ingredienser/Tillagningsmetod:
•5 ägg
•340 g socker
100 g smält smör
360 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 nypa salt
200 ml kallt vatten
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Häll socker, ägg, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa i 5 minuter eller tills det är
16
www.electrolux.com
pösigt. Tillsätt sedan det smälta smöret
och vänd ned. Tillsätt sedan det smälta
smöret och vänd ned. Tillsätt mjöl blandat
med bakpulver i den pösiga blandningen
och rör ned. Tillsätt slutligen det kalla vatt-
net och blanda väl. Häll smeten i bakfor-
men, jämna till och sätt in i ugnen.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Krämig äppelpaj
Ingredienser/Tillagningsmetod:
2 skivor schweizisk smördeg (kvadratiskt
utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
•3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bakplåt
och nagga botten med en gaffel. Sprid ut
hasselnötterna jämnt över smördegen.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i
12 skivor. Sprid ut skivorna jämnt på smör-
degen. Vispa ihop ägg, grädde socker och
vaniljsocker ordentligt och häll ut över äpp-
lena.
Tid i ugnen: 45 minuter
Ugnsnivå: 2
BRÖD OCH BULLAR
Lantbröd
Ingredienser:
500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst
250 ml vatten
250 ml mjölk
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i en
stor skål. Blanda vatten, mjölk och salt och
rör ner i mjölet. Knåda alla ingredienser till
en smidig deg. Låt degen jäsa till dubbel
storlek. Forma degen till en lång limpa och
placera den på smord eller bakpappersbe-
klädd bakplåt. Låt brödet jäsa med ungefär
hälften av sin volym. Strö ut lite mjöl före
bakningen.
Tid i ugnen: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
Flätad vetelängd
Ingredienser för degen:
750 g mjöl
30 g jäst
400 ml mjölk
10 g socker
15 g salt
•1 ägg
100 g rumstempererat smör
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
lite mjölk
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär jästen i bitar och lägg i hålet. Rör
ner med mjölken, lite av sockret och lite av
mjölet från kanterna. Strö över lite mjöl och
låt jäsa på en varm plats tills mjölet som
strötts över börjar spricka. Strö över lite
mjöl och låt jäsa på en varm plats tills mjö-
let som strötts över börjar spricka. Knåda
alla ingredienser till en smidig jäsdeg. Låt
degen jäsa på en varm plats till ungefär
dubbel storlek. Låt degen jäsa på en varm
plats till ungefär dubbel storlek. Dela sedan
upp den i tre lika stora degstycken och rulla
ut dem till längder Fläta samman de tre
längderna. Täck sedan över och låt jäsa i
ytterligare en halvtimme. Pensla flätans yta
med en blandning av äggula och mjölk,
och ställ sedan in i ugnen.
Tid i ugnen: 50 minuter
Ugnsnivå: 3
Franskbröd
Ingredienser:
1000 g mjöl
1 paket färsk jäst eller 2 paket torrjäst
650 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
SVENSKA 17
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i mjö-
let. Knåda alla ingredienser till en smidig
deg. Beroende på mjölets kvalitet kan lite
mer mjölk behöva tillsättas för att degen
ska bli smidig. Låt degen jäsa till dubbel
storlek. Skär degen i två delar, forma två
långa limpor och placera dem på smord el-
ler bakplåtspappersklädd bakplåt. Låt brö-
den jäsa igen till knappt dubbla storleken.
Strö lite mjöl över före bakningen och skär
med en skarp kniv minst 1 cm djupt, 3 - 4
gånger diagonalt över brödet.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Vitt bröd
Ingredienser för degen:
650 g mjöl
20 g jäst
200 ml mjölk
40 g socker
5 g salt
5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tsk mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
30 g smält smör
•20 ml rom
Ingredienser för garnering:
•1 äggula
lite mjölk
50 g flagade mandlar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, lägg den i hålet och
rör ned med mjölken och lite av sockret
och mjölet från kanten, strö mjöl över.
Lämna på en varm plats för jäsning tills det
utströdda mjölet börjar spricka. Tillsätt re-
sten av sockret på mjölkanten. Knåda alla
ingredienser till en smidig jäsdeg. Låt de-
gen jäsa på en varm plats till ungefär dub-
bel storlek. Blanda ihop alla ingredienserna
till fyllningen. Dela degen i tre lika stora de-
lar och kavla ut till långa rektanglar. Fördela
en tredjedel av fyllningen på varje rektangel
och rulla sedan ihop degbitarna. Gör en flä-
ta av de tre degbitarna. Pensla flätans yta
med en blandning av äggula och mjölk och
strö sedan över flagad mandel.
Tid i ugnen: 55 minuter
Ugnsnivå: 3
18
www.electrolux.com
SVENSKA 19
www.electrolux.com/shop 892961469-A-352013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EOC5946AOX Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för