•1 morot
• 100 g selleri
• 2 matskedar olivolja
•400 g blandfärs
• 100 ml köttbuljong
• 1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
• oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
• 75 g smör
• 50 g mjöl
• 600 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
• matskedar smör
• 250 g gröna lasagneplattor
• 50 g riven parmesan
• 50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar. Ska-
la lök och morot, putsa sellerin och skär allt
i små tärningar. Hetta upp oljan i en stek-
gryta, lägg i fläskköttet och de tärnade
grönsakerna och stek under omrörning.
Tillsätt köttfärsen gradvis och stek under
omrörning för att bryta upp och deglasera
köttbuljongen. Sjud köttsåsen med toma-
terna, kryddorna, salt och peppar på svag
värme under lock i ca. 30 minuter. Gör un-
der tiden bechamelsåsen: Smält smöret i
en kastrull, tillsätt mjölet och värm tills det
är gyllene under oavbruten omrörning. Till-
sätt mjölken lite i taget under ständig om-
röring. Krydda såsen med salt, peppar och
muskotnöt, sjud utan lock ca. 10 minuter.
Smörj en stor fyrkantig gratängform med 1
matsked smör. Du kan också lägg i flera
skikt lasagneplattor, köttsås, bechamelsås
och ostblandning i formen. Översta skiktet
ska bestå av bechamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå la-
sagnen.
– Tid i ugnen: 55 minuter
– Ugnsnivå: 1
Moussaka
För 8-10 personer.
Ingredienser:
• 1 hackad lök
•olivolja
• 1,5 kg köttfärs
• 1 liten burk hackade tomater (400 g)
• 50 g riven ost
• 4 teskedar ströbröd
• salt och peppar
•kanel
• 1 kg potatis
• 1,5 kg aubergine
• smör att steka i
Ingredienser för bechamelsåsen:
• 75 g smör
• 50 g mjöl
• 600 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
• 150 g riven ost
• 4 matskedar ströbröd
• 50 g smör
Beskrivning:
Fräs den hackade löken i lite olivolja, tillsätt
sedan köttfärsen och värm under omrör-
ning. Lägg i hackade tomater, riven Em-
mentaler och ströbröd. Rör om väl och låt
koka upp. Krydda sedan med salt, peppar
och kanel och avlägsna från spisplattan.
Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka
skivor. Skölj auberginen och skär i 1 cm
tjocka skivor. Torka alla skivor med hus-
hållspapper. Bryn sedan i en stekpanna
med mycket smör. Gör under tiden becha-
melsåsen: Smält smöret i en kastrull, tillsätt
mjölet och värm tills det är gyllene under
oavbruten omrörning. Tillsätt mjölken lite i
taget under ständig omröring. Krydda
såsen med salt, peppar och muskotnöt,
sjud utan lock ca. 10 minuter. Lägg pota-
tisskivorna i botten av en smord bakform,
strö ut lite riven ost över. Lägg ut ett lager
av aubergine ovanpå detta. Lägg sedan en
del av köttfärsblandningen ovanpå. Häll se-
dan en del av bechamelsåsen ovanpå. Gör
nu ytterligare ett lager av potatis följt av au-
bergine och sedan köttfärsblandningen.
Det sista lagret skall vara bechamelsås.
Sprid sedan ut resten av osten ovanpå,
samt ströbrödet. Smält smöret och häll ut
ovanpå moussakan.
– Tid i ugnen: 60 minuter
– Ugnsnivå: 1
Pastagratäng
För 2-4 personer.
Ingredienser:
10
www.electrolux.com