7
ALLMÄNT
Denna produkt är endast avsedd att användas i
hemmet!
Produkten får inte användas för tillagning med
mikrovågor utan att det finns mat i den. Annars är
risken stor att den skadas.
Ställ ett glas vatten i ugnen när du skall öva på
olika inställningar och funktioner. Vattnet absorberar
mikrovågsenergin så att ugnen inte skadas.
Använd inte ugnsutrymmet för förvaring.
Ta bort klämmor och förslutningar som innehåller
metalltrådar innan du lägger in plast- eller
papperspåsar i ugnen.
FRITERING
Använd inte mikrovågsugnen för fritering. Det
är omöjligt att kontrollera oljans temperatur.
Använd grytlappar eller grytvantar för att
undvika brännskador när du tar ut heta kokkärl och
formar ur ugnen.
VÄTSKOR
Vid uppvärmning av T.EX. drycker eller vatten
i mikrovågsugnen kan vätskans kokpunkt
överskridas utan att det syns några bubblor
Det finns då risk att den heta vätskan plötsligt
kokar över.
Följ anvisningarna nedan för att undvika detta:
1. Använd inte kärl med raka sidor och smal hals.
2. Rör om vätskan innan du ställer in kärlet i ugnen
och ställ en tesked i kärlet.
3. Låt kärlet stå en kort stund efter
uppvärmningen och rör om igen innan du tar ut
kärlet ur ugnen.
VAR FÖRSIKTIG
Sök alltid mer information i en kokbok för
mikrovågsugnar. Detta är speciellt viktigt när du
skall laga eller värma mat som innehåller alkohol.
Mat & alkohol. Var extra försiktig när du tillagar
eller värmer mat som innehåller alkohol. Om du
tillsätter alkohol (t.ex. rom, konjak eller vin), tänk
på att alkohol lätt förångas vid höga temperaturer.
Alkoholångorna kan fatta eld när de kommer i
kontakt med det elektriska värmeelementet.
Försök att inte använda alkohol i denna ugn.
När du har värmt barnmat eller vätska i
nappflaska eller barnmatsburk i ugnen måste du alltid
kontrollera temperaturen och röra om innan barnet
äter. Då kan du vara säker på att värmen är jämnt
fördelad samtidigt som du undviker risken för skållning
eller brännskador.
Var noga med att avlägsna locket och nappen
före uppvärmning!
TILLAGNING MED
INSTICKSTERMOMETER
Instickstermometern
skall normalt föras in så att
spetsen placeras i den tjockaste delen
av maten eftersom denna del tar längst
tid att tillaga.
Instickstermometerns spets får inte
vidröra några ben som maten kan
innehålla. Undvik
också att placera
termometern i
fetthaltiga områden av
maten eftersom dessa
områden värms upp
snabbare och ger
vilseledande sluttemperaturer.
Instickstermometern skall, om möjligt, placeras så
att spetsen inte vidrör tillagningskärlets kanter eller
botten.
Den temperatur som ställs in måste vara högre
än matens aktuella temperatur.
Det går inte att använda instickstermometern när
du lagar godis, sylt och marmelad, eller rätter som
skall kokas eller sjudas under en lång period. Detta
beror på att den högsta temperaturen som kan
ställas in är 90 °C.
Doppa aldrig ned instickstermometern i vatten
för att rengöra den. Torka helt enkelt av den med
en ren, fuktig trasa eller med hushållspapper efter
användning.
Ugnen får inte användas med
instickstermometern i utrymmet om den inte är
ansluten till ugnen.
Om du använder ugnen utan att följa ovanstående
anvisningar kommer instickstermometern att
skadas.
Använd endast medföljande instickstermometer,
eller en som rekommenderas av Kundservice.
Andra märken på marknaden ger inte korrekta
resultat och kan skada din ugn.
Viktiga försiktighetsåtgärder