Svensk
13
Smaken på kaffet är beroende
på en mängd faktorer, inklusive
kvalitet, färskhet och rostningen av
bönorna, renheten på bryggvattnet,
renheten av bryggutrustningen och
bryggningstemperaturen. Finhet
och jämnhet på malningen är också
kritisk.
Kaffe som är malt för fint för en
speciell bryggningsprocess
– användning av en fin
espressomalning i en
kaffebryggare kommer till
exempel att resultera i att
bryggvattnet överurdrar
oljor och aromatiska
föreningar i kaffet – och
ger en bryggning som
är extremt besk och
bitter. Omvänt kommer
kaffe som är för grovt malet för
en speciell process att resultera
i underurdragning av oljor och
smakämnen att ge en mycket tunn
och svag smak. Om riktig malning
används, kommer mer kaffe helt
enkelt att ge en starkare bryggning
utan att göra den överdrivet bitter.
Jämnheten i malningen är även
en viktig faktor i smaken på kaffet
– och absolut kritisk när man gör
en god espresso. Om malningen är
likformig kommer samma mängd
lösliga föreningar att dras ut från
var gång. Om malningen varierar i
storlek kommer några att överurdras
och några attunderurdras, vilket leder
till en mycket dålig kvalitet. Det är
inte förvånande att precisionsmalning
är obligatoriskt för en god espresso,
vilken bryggs med nästan kokande
vatten under 9 bars tryck.
Kaffets malningskvalitet
relateras direkt till den typ
av kvarn som används.
Höghastighetskvarnar med liten
skärinställning kan vanligen
inte producera den finhet
eller jämnhet som krävs
för den bästa espresson.
De värmer också upp
bönorna överdrivet under
malningen, vilket resulterar i
förlust av smak och arom.
Artisan
®
kvarnen använder ett
par stora skär av kommersiell typ
för att mala kaffe med precision.
Friktionsuppvärmningen minimeras
med ett kugghjulsreduceringssystem
som sänker skärrotationen
och likformighet uppnås med
ett spiralformat kugghjul som
transporterar bönorna till skären
med en kontrollerad hastighet.
Resultatet är en utsök malning som
gör ditt kaffe och espresso så bra
som det går att få den.
Hur malningen påverkar smaken