HOTPOINT/ARISTON MS 998 IX HA Användarguide

Typ
Användarguide
Användning och skötsel
2
SVENSKA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3
SV
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER .....................................................................4
MILJÖSKYDD ..................................................................................5
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE .........................................................5
Användning och skötsel
BESKRIVNING AV PRODUKTEN .................................................................6
UGNSFALSAR ............................................................................................6
KONTROLLPANEL ........................................................................................7
BESKRIVNING AV DISPLAYEN ............................................................................7
TILLBEHÖR ..............................................................................................8
TTA IN GALLRET OCH ANDRA TILLBEHÖR ............................................................10
BORTTAGNING OCH TILLBAKAMONTERING AV SIDOSTEGARNA .........................................10
FUNKTIONER ...........................................................................................11
ANVÄNDNING AV UGNEN .....................................................................13
FÖRSTA ANVÄNDNING .................................................................................13
DAGLIG ANVÄNDNING .................................................................................14
GODA RÅD .............................................................................................18
TILLAGNINGSTABELL ...................................................................................19
TESTADE RECEPT .......................................................................................25
RENGÖRING OCH UNDERHÅLL .........................................................................26
FELSÖKNING ...........................................................................................28
TEKNISKA DATA ........................................................................................29
KUNDSERVICE ..........................................................................................29
Installationsanvisningar ........................................................................30
SVENSKA
HÄLSA OCH SÄKERHET, ANVÄNDNING OCH SKÖTSEL
och INSTALLATIONSANVISNINGAR
TACK FÖR ATT DU KÖPT EN HOTPOINT  ARISTONPRODUKT
För att få mer omfattande hjälp och stöd, vänligen registrera
produkten på
www.hotpoint-ariston.com/register
Innehållsförteckning
Hälsa och säkerhet
4
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
VIKTIGT ATT LÄSA OCH FÖLJA
Innan du använder apparaten
ska du noggrant läsa dessa
säkerhetsanvisningar.
Förvara dem nära till hands för
framtida bruk.
Dessa instruktioner och själva
apparaten ger viktiga
säkerhetsvarningar som måste
iakttas hela tiden.
Tillverkaren frånsäger sig allt
ansvar för underlåtenhet att följa
dessa säkerhetsinstruktioner, för
olämplig användning av
apparaten eller felaktig
inställning av kontrollerna.
SÄKERHETSVARNINGAR
Mycket små (0-3 år) och små
barn (3-8 år) ska hållas borta från
apparaten om de inte övervakas
kontinuerligt.
Barn från 8 års ålder och
personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga,
eller bristande erfarenhet och
kunskap får lov att använda
produkten om de hålls under
uppsikt eller om de har fått
instruktioner om hur produkten
ska användas på ett säkert sätt
och förutsatt att de förstår vilka
faror det innebär. Barn får inte
leka med apparaten. Rengöring
och användarunderhåll får inte
utföras av barn utan tillsyn.
VARNING! Apparaten och dess
åtkomliga delar blir heta under
anndning så barn under 8 år
ska hållas på avstånd såvida de
inte övervakas kontinuerligt.
VARNING! Undvik att röra vid
värmeelementen eller den
invändiga ytan - risk för
brännskador.
Håll kläder eller andra brännbara
material borta från apparaten
tills alla komponenter har svalnat
helt.
Lämna aldrig apparaten utan
uppsyn då du torkar mat.
Överhettad fett och olja kan lätt
fatta eld. Var alltid vaksam när du
lagar mat som är rik på fett, olja
eller när du tillsätter alkohol (t.ex.
rom, konjak, vin) - brandfara.
Använd grytlappar för att ta ut
kokkärl och tillbehör och var
noga med att inte vidröra
värmeelementen. När du är klar
med matlagningen, öppna
luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller
ångan innan du öppnar den helt.
Täck inte varmluftsventilerna på
framsidan av ugnen.
Om produkten är lämplig för
användning med termometer,
använd endast den termometer
som rekommenderas för denna
ugn.
TILLÅTEN ANVÄNDNING
Denna apparat är avsett
endast för hemmabruk, inte för
professionellt bruk.
Använd inte apparaten
utomhus.
Förvara inte explosiva eller
brandfarliga ämnen såsom
aerosolburkar och placera eller
annd inte bensin eller andra
lättantändliga material i eller
i närheten av apparaten: Om pro-
dukten skulle slås på av misstag
kan materialet fatta eld.
FÖRSIKTIGHET: Apparaten är
inte avsedd att drivas med hjälp
av en extern timer eller ett sepa-
rat ärrstyrt system.
Ingen annan användning är tillå-
ten (t.ex. för att värma rummet).
INSTALLATION
Installation och reparationer ska
utföras av en kvalicerad
tekniker enligt tillverkarens
anvisningar och lokala
säkerhetsbestämmelser.
Reparera eller byt inte ut delar
på produkten om detta inte
direkt anges i bruksanvisningen.
Installationen får inte utföras av
barn. Håll barn borta under
installationen. Håll
förpackningsmaterial (plastpåsar,
delar i styrenplast, o.s.v.) utom
räckhåll för barn, under och efter
installationen.
r att hantera och installera
apparaten krävs minst två
personer. Använd
skyddshandskar för att packa
upp och installera apparaten.
När produkten har packats upp,
kontrollera att den inte har
skadats under transporten.
Kontakta din återrsäljare eller
rmaste kundservice om du
upptäcker något problem.
Apparaten måste kopplas bort
från strömförsörjningen innan
någon installationsåtgärd utförs.
Se till att nätkabeln inte kommer
i kläm och skadas av apparaten
under installationen.
Aktivera apparaten endast när
installationen har slutförts.
Utför alla utskärningar på
inbyggnadsmöbeln innan du för
in apparaten, och avlägsna
sågspån och sågdamm
noggrant.
Apparatens undersida ska inte
längre vara tillgänglig efter
installation.
Blockera inte minimigapet
mellan bänkskivan och den övre
kanten av ugnen.
Ta inte ut ugnen från dess
polystyrenskum förrän den ska
installeras.
ELEKTRISKA VARNINGAR
r att installationen ska uppfylla
gällande säkerhetskrav krävs att
en enpolig strömbrytare med
minst 3 mm kontaktavstånd
annds och apparaten måste
jordas.
Om den monterade kontakten
inte passar ditt uttag, kontakta
en kvalicerad tekniker.
Nätkabeln måste vara tillräckligt
lång för att ansluta apparaten till
huvudströmförsörjningen, när
den har installerats på avsedd
plats. Dra inte i apparatens
nätkabel.
Om nätkabeln är skadad, byt ut
den med en likadan. Byte av
tkabel ska utföras av behörig
fackman i enlighet med
tillverkarens anvisningar och i
enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser.
5
SV
Kontakta auktoriserat
servicecenter.
För produkter med monterad
stickkontakt, kontakta en
kvalicerad tekniker om
stickkontakten inte passar ditt
eluttag.
Använd inte förlängningssladdar,
grenuttag eller adaptrar.
Använd inte produkten om
tkabeln eller stickkontakten är
skadad, om produkten inte
fungerar som den ska eller om
den har skadats på något sätt, t.
ex. efter att ha fallit ned på
golvet. Håll nätkabeln borta från
heta ytor.
När installationen är klar ska inte
användaren kunna åtkomst till
de elektriska komponenterna.
Vidrör aldrig apparaten med våta
kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
Typskylten sitter på framkanten
av ugnsutrymmet (syns när
luckan är öppen).
Vid byte av strömkabel, använd
endast följande typ(er):
H05 RR-F 3 x 1,5 mm2.
Det måste vara möjligt att skilja
apparaten från elnätet, antingen
genom att lossa stickkontakten
från eluttaget eller genom att
bryta eluttagets
strömförsörjning med hlp av
en erpolig strömbrytare som är
installerad i enlighet med
nationella säkerhetsföreskrifter.
RENGÖRING OCH UNDERHÅLL
Skyddshandskar för rengöring
och underhåll.
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
Denna maskin designas, tillverkas och
marknadsförs i enlighet med
säkerhetskraven i följande EG-direktiv:
2006/95/EG, 2004/108/EG, 93/68/EEG
och 2011/65/EU (RoHS-direktivet).
MILJÖSKYDD
BORTSKAFFANDE AV
FÖRPACKNINGSMATERIALET
Förpackningsmaterialet kan
återvinnas till 100%, vilket framgår av
återvinningssymbolen.
De olika delarna av
förpackningsmaterialet måste därför
kasseras på ett ansvarsfullt sätt enligt
gällande lokala bestämmelser om
avfallshantering.
KASSERING AV
HUSHÅLLSAPPARATER
Gör produkten obrukbar innan den
skrotas genom att klippa av nätkabeln.
Avlägsna även dörrar och hyllor (om
sådana nns) så att barn inte kan
klättra in och bli innestängda i
produkten.
Denna apparat är tillverkad av material
som kan återanvändas eller återvinnas
. Kassera den enligt lokala
bestämmelser för avfallshantering.
För mer information om hantering,
återvinning och återanvändning av
hushållsapparater, var god kontakta
de lokala myndigheterna, ortens
sophanteringstjänst eller butiken där
produkten inhandlades.
Denna produkt är märkt i enlighet
med direktiv 2012/19/EU om avfall
som utgörs av eller innehåller elektrisk
och elektronisk utrustning (Waste
Electrical and Electronic Equipment,
WEEE).
Genom att säkerställa att apparaten
hanteras på rätt sätt bidrar du till att
förebygga eventuella negativa
konsekvenser för miljön och
människors hälsa, som annars kan
orsakas av olämplig avfallshantering
av denna apparat.
Symbolen
på produkten eller i medföljande
dokument visar att denna produkt
inte får kasseras som hushållsavfall,
utan ska lämnas in på en miljöstation
för återvinning av elektrisk och
elektronisk utrustning.
MILRÅD
Se till att ugnsluckan är helt stängd
när apparaten är påslagen och håll
den stängd så mycket som möjligt
under gräddningen.
Skär maten i små, lika stora bitar för
att minska tillagningstiden och spara
energi.
När tillagningstiden är lång, över 30
minuter, sänk ugnstemperaturen till
den lägsta inställningen under den
sista fasen (3-10 minuter), baserat på
den totala tillagningstiden.
Restvärmen i ugnen fortsätter att
tillaga maten.
Apparaten måste kopplas bort
från strömförsörjningen innan
någon form av underhåll utförs.
Använd aldrig ångtvätt för att
rengöra den.
VARNING! Se till att apparaten är
avstängd innan du byter lampa
för att undvika elektriska stötar.
Använd inte starka slipande
rengöringsmedel eller vassa me-
tallskrapor för att rengöra luck-
ans glas eftersom de kan repa
ytan, vilket kan leda till att glaset
spricker.
Se till att apparaten svalnat innan
du utför någon form av rengö-
ring eller underhåll.
Denna apparat, som är avsedd att
komma i kontakt med livsmedel,
uppfyller EU-förordning nr.
1935/2004/EG.
Denna produkt uppfyller kraven i de
europeiska ekodesignförordningarna
65/2014 och 66/2014 i enlighet med
den europeiska standarden EN
60350-1.
6
BESKRIVNING AV
PRODUKTEN
Användning och skötsel
Observera:
Under tillagning kan kylfläkten slås på och av för att minska energiförbrukningen.
I slutet av tillagningen, när ugnen stängts av, kan det hända att kylfläkten fortsätter att vara igång en stund.
1
2
3
4
8
7
9
6
5
UGNSFALSAR
Nivåerna (sidostegar) som gallret och andra tillbehör kan placeras på är numrerade, där 1 är det lägsta och 4 det
högsta.
4
3
2
1
1. Kontrollpanel
2. Lampa
3. Anslutning för termometern
4. Sidostegar
5. Typskylt
(ska inte tas bort)
6. Temperatursensor
7. Ånginloppsventil
8. Vattenbehållare
9. Lucka
7
SV
BESKRIVNING AV DISPLAYEN
1. Symbol för den valda funktionen
2. Vald funktion
3. Andra tillgängliga funktioner
som kan väljas
4. Beskrivning av markerad funktion
KONTROLLPANEL
1. PÅ / AV / PAUS
r att sätta på och stänga av
ugnen och för att pausa eller
stoppa en funktion.
2. MENY
r att få snabb tillgång till
huvudmenyn.
3. FAVORITER
r att komma åt de 10 mest
använda funktionerna.
4. TILLBAKA
För att gå tillbaka till föregående
meny.
5. DISPLAY
6. NAVIGERINGSKNAPPAR
För att navigera i menyer, flytta
markören och ändra inställningar.
7. OK / VÄLJ
r att välja funktioner och
bekräfta inställningar.
8. START
r att starta funktionen som har
valts.
1 432 5 76 8
1. Inställningar för funktionen
(temperatur, mängd ånga)
2. Markör
(markerar vald inställning)
3. Tidslängd
4. Tiden då funktionen avslutas
5. Funktionens namn
MENYDISPLAY
INSTÄLLNINGSDISPLAY
1
2
3
4
Manuella tillagningsfunktioner
Upptining med ånga
Inställningar
Manuell
180 °C
18:30
00:20
1
5
2
3
4
TEMPERATUR
ÅNGNIVÅ
SLUTTID
TILLAGNINGSTID
Varmluft + Ånga
Hög
8
TILLBEHÖR
Antalet tillbehör kan variera beroende på modellen du köpt.
EXTRA TILLBEHÖR: Andra tillbehör som inte medföljer kan köpas separat. Vänd dig till vår kundservice.
Innan du köper andra tillbehör som nns på
marknaden, se till att de är värmebeständiga och
lämpliga för ångkokning.
Se till att det nns ett mellanrum på minst 30
mm mellan toppen av behållaren och väggarna i
ugnsutrymmet så att ångan kan öda tillräckligt.
GALLER
Detta tillåter den varma luften
att cirkulera på ett effektivt
sätt. Placera maten direkt på
gallret eller använd det för att
stödja bakplåtar och burkar
eller andra värmebeständiga kärl. När du lagar
mat direkt på gallret, placera långpannan på
nivån under den.
Den kan också placeras ovanpå endera
långpannan eller ångkokningssatsen på samma
nivå.
LÅNGPANNA
Den används som en bakplåt i
funktionen "Bak över/underv"
för att tillaga kött, fisk,
grönsaker eller olika typer av
bröd och bakverk.
Den kan också användas som stöd till
värmebeständiga kärl vilket innebär att du inte
behöver placera föremål på ugnsbottnen. Den
samlar upp steksky när kärlen placeras under gallret
eller ångkokningssatsen.
ÅNGKOKNINGSSATS
Det gör det lättare för ångan
att cirkulera, vilket hjälper till
att laga maten jämnt. Placera
långpannan på nivån under för
att samla upp stekskyn.
VATTENBEHÅLLARE
Fyll med kranvatten varje gång
du använder en av
ångfunktionerna.
TERMOMETER
För att mäta kärntemperaturen
på maten under tillagningen.
RENGÖRINGSSVAMP
För att ta bort eventuell
kondens som bildas under
tillagning
9
SV
ANVÄNDA VATTENBEHÅLLAREN
Vattenbehållaren kan lätt nås genom att öppna
dörren. Ta bort den genom att lyfta den något
uppåt och dra den sedan mot dig.
Vattenbehållaren måste fyllas innan
någon av
tillagningsfunktionerna
aktiveras: Fyll den med
kranvatten till “MAX”-
markeringen.
Innan vattenbehållaren sätts in i dess hållare ska
man försäkra sig om att vattenslangen är korrekt
placerad i öppningen längst upp på kanten av
vattenbehållaren.
Fyll vattenbehållaren upp till “MAX”-markeringen
och sätt in den i hållaren: Se till att den är rätt
placerad: Den övre och den högra sidan av
vattenbehållaren ska vidröra sidorna på hållaren.
För in vattenbehållaren helt och skjut sedan nedåt
tills den klickar på plats.
Ta försiktigt bort vattenbehållaren och töm den
efter varje användning. Var noga med att även hälla
ut vatten från röret.
10
TTA IN GALLRET OCH ANDRA TILLBEHÖR
Sätt in gallret vågrätt genom att skjuta det över
sidostegarna och se till att sidan med den upphöjda
kanten är vänd uppåt.
BORTTAGNING OCH TILLBAKAMONTERING AV SIDOSTEGARNA
1. För att ta bort sidostegarna, skjut dem framåt och
dra dem mot dig för att haka loss dem från fästena.
Andra tillbehör, såsom långpannan och den
perforerade plåten, sätts in vågrätt på samma
sätt som gallret.
2. För att montera tillbaka sidostegarna, haka fast
dem i fästena genom att trycka ner dem försiktigt
tills de klickar på plats.
11
SV
FUNKTIONER
TRADITIONELLA FUNKTIONER
ÅNGA
För tillagning av naturliga och hälsosamma
maträtter med ånga för att bibehålla livsmedlens
näringsvärde. Den här funktionen är särskilt
mpad för tillagning av grönsaker, fisk och frukt,
och även för blanchering.
Om inget annat anges ska förpackningsmaterialet
och plastfilm avlägsnas innan maten ställs in i
ugnen.
Ugnstemperaturen ska vara lägre än 100 °C innan
denna funktion används. I annat fall ska man låta
ugnen svalna innan funktionen startas.
BAK ÖVER/UNDERV
r tillagning av rätter på ett sätt som ger
liknande resultat som med en varmluftsugn.
Denna funktion är särskilt användbar för att baka
maränger, bakverk, tårtor, suffléer, fågel och kött.
Vi rekommenderar att du använder gallret med
den här funktionen eftersom den tillåter luften att
cirkulera effektivt.
Det går även bra att använda bakplåten eller annat
kärl som lämpar sig för ugnsbruk för att baka till
exempel kakor eller kuvertbröd.
VARMLUFT + ÅNGA
Denna funktion kombinerar funktionerna
i ugnstillagning med ångans egenskaper för
att laga mat effektivt och få fram rätter som är
knapriga på utsidan men möra och saftiga på
insidan.
Den är särskilt lämplig för att laga stekar av kött
eller fågel, fisk, potatis, fryst färdigmat, tårtor och
efterrätter.
UPPTINING MED ÅNGA
För upptining av kött, fågel, fisk, grönsaker, bröd
och frukt.
För bästa resultat ska du inte tina maten helt utan
låta processen avslutas under ståtiden.
Vi rekommenderar att lämna brödet inslaget för
att förhindra att det blir alltför mjukt.
För kött och fisk: Ta bort allt förpackningsmaterial
och lägg på den perforerade plåten på nivå 3.
Placera långpannan på nivån under för att samla
upp vattnet. För bästa resultat ska man vända
maten efter halva tiden och dela på bitar som
redan har tinat.
ÅTERUPPVÄRMNING
För värma färdiglagad mat som antingen är fryst,
kylt eller vid rumstemperatur. Denna funktion
använder ånga för att värma maten försiktigt
utan att torka ut den och för att bevara dess
originalsmak.
Ståtid ger bättre resultat.
Vi rekommenderar att placera de mindre eller
tunnare matbitarna i mitten och de större eller
tjockare bitarna runt den yttre kanten.
Vid användning av den perforerade plåten ska
man ställa långpannan under den för att samla
upp eventuell vätska som rinner ut från maten.
AVSLUTNING
För att optimera tillagningen av färdiglagad mat
samtidigt som rätten hålls mjuk och saftig. Denna
funktion tillåter en jämn uppvärmning av färdig
eller delvis färdiglagad mat, så som stekar, fisk
och gratänger. Vi rekommenderar att du lägger
maten på bakplåten och ångar den på nivå 3
med långpannan på nivån under. Du bör ställa in
ugnstemperaturen på den slutliga temperaturen
du vill att maten ska ha.
12
SPECIALFUNKTIONER
SNING
r optimal jäsning av söt eller salt deg.
r att garantera bra resultat ska funktionen inte
aktiveras om ugnen fortfarande är varm efter en
tillagningscykel.
KONSERVERING
r att göra konserverad frukt och grönsaker.
YOGHURT
För framställning av yoghurt.
DESINFICERA
För desinficering av nappflaskor eller burkar
med ånga.
MMER KOKARE
r att tömma kokaren automatiskt och
förhindra att restvatten stannar kvar när apparaten
inte ska användas på ett tag. Funktionen kommer
endast att aktiveras om temperaturen i ugnen är
under 60° C.
AVKALKNING
För att ta bort kalkavlagringar från kokaren.
Vi rekommenderar att du använder denna
funktion med jämna mellanrum.
Om du inte gör det kommer ett meddelande att
visas på displayen för att påminna dig om att
rengöra ugnen.
ÅNGRENGÖRING
För att göra det lättare att rengöra
ugnsutrymmet. Regelbunden användning förhindrar
att avlagringar som kan skada ytan bildas.
ASSISTERAD MATLAGNING
För att välja ett av de många förinställda recept som
gör att du kan laga pasta, ris, vegetariska rätter,
tt, fisk, fågel, smårätter, pizzor, pajer, bröd, kakor,
ägg och desserter mer effektivt. Ugnen tillämpar
automatiskt de rekommenderade inställningarna för
varje typ av rätt och ger ibland instruktioner som du
kan följa för att uppnå optimala resultat.
INSTÄLLNINGAR
För att komma åt en meny som låter dig ändra
inställningarna för ugnen och displayen (språk,
tid, bakgrundsbelysning, volym för ljudsignalen,
Ekoläge, kalibrering).
Observera: När Ekoläge är aktivt, kommer bildskärmens
bakgrundsbelysning att sänkas efter några sekunder för
att spara energi. Skärmen återaktiveras automatiskt när
någon av knapparna trycks in, etc.
13
SV
FÖRSTA ANVÄNDNING
ANVÄNDNING AV UGNEN
Läs säkerhetsinstruktionerna noga innan du använder
apparaten.
1. VÄLJA SPRÅKET
Du kommer att behöva ställa in språk och tid när du slår
på apparaten för första gången: Displayen visar en lista
över tillgängliga språk.
Please select language
Italiano
Türkçe
English
Använd eller för att välja det språk du vill ha
och tryck på
för att bekräfta.
Observera: Språket kan också ändras senare i
menyalternativet "Inställningar".
2. STÄLLA IN TIDEN
När du har valt språk ska du ställa in aktuell tid:
12:00 blinkar på displayen.
HH MM
12:00
Tryck på för att ställa in tiden, tryck på OK när du är klar
Använd eller r att ställa in tiden och tryck
för att bekräfta.
Observera: Du kan behöva ställa in tiden igen efter långa
strömavbrott.
3. SKÖLJ OCH FYLL VATTENBEHÅLLAREN
Ta bort svampen, skölj och fyll vattenbehållaren med
kranvatten upp till "MAX"-markeringen.
4. KALIBRERAR
För att göra det möjligt för ugnen att producera ånga
eektivt måste den kalibreras innan den används för
matlagning.
När du har fyllt vattenbehållaren och placerat den på
plats, tryck på för att sätta på ugnen, använd sedan
eller för att välja "Inställningar" i menyn och
tryck på . Välj "Kalibrering" och tryck sedan på
igen för att bekräfta.
Tryck på för att starta kalibreringen, se till att
ugnsluckan förblir stängd tills processen är avslutad.
När kalibreringen är klar, låt ugnen svalna och torka
ugnsutrymmet med en trasa.
Observera: En stor mängd ånga kan alstras under denna
process: Detta är helt normalt.
5. ÅTERUPPVÄRMNING AV UGNEN
Innan du börjar laga mat, rekommenderar vi att du
värmer ugnen utan mat för att avlägsna eventuella
lukter som kan ha stannat kvar efter tillverkningen.
rm ugnen till 200° C i cirka en timme med
funktionen "Bak över/underv". Följ instruktionerna
för att ställa in funktionen på rätt sätt.
Observera: Det är lämpligt att lufta rummet efter att ha
använt apparaten för första gången.
14
1. VÄLJ ÖNSKAD FUNKTION
Tryck på knappen för att sätta på ugnen: På
displayen visas då huvudmenyn och en lista med
tillgängliga funktioner.
Använd eller för att bläddra i listan.
Manuella tillagningsfunktioner
Upptining med ånga
Inställningar
Manuell
När det objekt som du vill välja är markerat på
displayen, tryck på för att bekräfta och gå till
inställningsmenyn (se nedan) eller till listan över
funktioner.
Tryck på eller för att bläddra i listan
på skärmen. Tryck på för att bekräfta
och gå till inställningsmenyn: Displayen visar
basinställningarna för funktionen.
FUNKTIONER SOM ANVÄNDER ÅNGA
När du väljer en funktion som kräver användning av
ånga, kommer displayen alltid att påminna dig om
att fylla vattenbehållaren helt.
När du har bekräftat att du har fyllt den med
kranvatten upp till "MAX"-markeringen, tryck på
för att gå till inställningsmenyn för funktionen.
2. STÄLL IN TIDEN
Använd
eller för att flytta markören till
TILLAGNINGSTID och tryck på OK för att bekräfta:
Tiden blinkar på displayen.
200 °C
HH:MM
18:40
00:20
TEMPERATUR
ÅNGNIVÅ
SLUTTID
Varmluft + Ånga
Hög
Använd eller för att ändra inställningarna:
Displayen uppdaterar tiden som tillagningen
förväntas vara klar vid.
Tryck på OK för att bekräfta och tillämpa
inställningarna.
Observera: Du kan ändra den inställda tiden, även under
pågående tillagning, genom att följa de här stegen igen.
Du kan även välja att inte ställa in någon tillagningstid:
Om du gör detta måste ugnen stängas av manuellt efter
avslutad tillagning.
3. STÄLL IN TEMPERATUREN/
ÅNGNIVÅN
Använd
eller för att flytta markören till
inställningen som du vill ändra.
När markören är på plats, ändra inställningen
genom att trycka på
: Inställningen du har valt
börjar blinka.
180 °C
18:30
00:20
TEMPERATUR
ÅNGNIVÅ
SLUTTID
Varmluft + Ånga
Hög
TILLAGNINGSTID
Använd eller för att ändra inställningen och
tryck på
för att bekräfta.
Observera: Du kan ändra inställningarna senare, även under
pågående tillagning, genom att följa de här stegen igen.
4. FÖRVÄRMNING
Funktionen "Bak över/underv" (automatiskt
för vissa recept i "Assisterad matlagning") kan
användas för att värma upp ugnen innan tillagning.
180 °C
18:30
00:20
TEMPERATUR
FÖRVÄRMNING
SLUTTID
Över/undervärme & äkt
Nej
TILLAGNINGSTID
Om du väljer "Ja" aktiveras förvärmningen. När
funktionen har aktiverats visar displayen hur
förvärmningen fortskrider.
160°C
-00:10
TEMPERATUR TT IN OM
Förvärmning
När förvärmningen är klar avges en ljudsignal
och displayen anger att ugnen har nått inställd
temperatur: I detta läge kan du tillsätta maten och
trycka på för att starta tillagningen.
Observera: Termometern kan inte användas under
förvärmningsfasen.
Om du väljer "Nej" kommer den totala tillagningstiden
(inklusive förvärmning) att minska och energiförbrukningen
reduceras med upp till 25 %.
Att placera maten i ugnen innan förvärmningen är klar kan ha
en negativ eekt på det slutliga tillagningsresultatet.
DAGLIG ANVÄNDNING
15
SV
5. STÄLL IN TILLAGNINGENS SLUTTID/
FÖRSENAD START
Många funktioner ger dig möjlighet att
programmera slutet på tillagningstiden genom att
fördröja tidpunkten då funktionen startar. När du
ställer in funktionens varaktighet kommer displayen
att visa vilken tid matlagning beräknas vara klar.
Använd
eller för att flytta markören till
SLUTTID och tryck på : Tiden blinkar.
180 °C
HH:MM
18:36
00:20
TEMPERATUR
ÅNGNIVÅ
Varmluft + Ånga
Hög
TILLAGNINGSTID
Använd eller för att välja tiden som
tillagningen ska vara klar vid och tryck på .
Tryck på och placera maten i ugnen, tryck
sedan igen för att aktivera funktionen:
Ugnen slås på automatiskt efter den tid som har
beräknats för att tillagningen ska vara klar vid
inställd tid.
180 °C
-00:36
00:20
TEMPERATUR
ÅNGNIVÅ
Varmluft + Ånga
Hög
TILLAGNINGSTID
STARTAR
Anmärkning: Du kan aktivera denna funktion omedelbart och
avbryta väntetiden genom att trycka på .
6. AKTIVERA FUNKTIONEN
När du har angivit alla inställningar som behövs,
tryck på knappen för att aktivera funktionen.
När funktionen har aktiverats kan du pausa den
genom att trycka på
en gång. För att återuppta
funktionen, tryck på
.
Observera: Om du har valt förvärmning kommer displayen
att uppmana dig att ställa in maten i ugnen när önskad
temperatur har uppnåtts.
. MED HJÄLP AV TERMOMETERN
Med termometern kan du mäta kärntemperaturen
hos maten under tillagningen.
Sätt i termometern djupt in i
köttet, undvik ben eller feta
områden:
Fågel: Sätt spetsen i mitten
av bröstet, undvik ihåliga
områden.
Stycken eller lår: För in spetsen
i den tjockaste delen.
Fisk (hel): Placera spetsen i
den tjockaste delen, undvik
ryggraden.
ANNDA DEN
MANUELLA FUNKTIONEN
Sätt in maten i ugnen. Vi rekommenderar att du
placerar maten på gallret och placerar långpannan
under för att samla upp stekskyn.
Ta bort locket som täcker handtaget på termometern
och anslut pluggen. Se till att kabeln kan röra sig fritt
innan du stänger ugnsluckan.
lj en manuell funktion: På inställningsmenyn för
funktionen kan du ändra temperaturen i ugnen
eller ångan och den temperatur som krävs för
termometern.
100 °C
18:20
57°C
TEMPERATUR
Ånga
TERMOMETER
STARTTID
När du har angivit alla inställningar du behöver,
trycker du på START för att aktivera funktionen:
En ljudsignal avges och displayen visar när
termometern har uppnått inställd temperatur.
Observera: Du kan inte ansluta termometern när funktionen
har aktiverats.
I ASSISTERAD MATLAGNING
Termometern kan användas med några av
de automatiska funktionerna: Välj alternativet
TERMOMETER och följ sedan instruktionerna på
displayen.
När du uppmanas att göra det, placera rätterna i
ugnen och anslut termometern till den avsedda
pluggen.
200°C
55°C
TEMPERATUR
Rostbi
TERMOMETER
Anmärkning: Om förrmning har valts kommer du inte
att kunna lägga till mat eller ansluta termometern förrän
den har avslutats.
16
. GENOM ATT ANVÄNDA
SPECIALFUNKTIONERNA
KONSERVERING
Vi rekommenderar att endast använda färsk
frukt eller grönsaker av hög kvalitet för att göra sylt
och konserver.
Fyll burkarna med frukt eller grönsaker (förkokta,
om möjligt) och fyll dem med konserveringsvätska
eller konserveringssirap och lämna ungefär 2 cm
upptill. Sätt sedan på locken löst utan att dra åt
dem.
Placera gallret på nivå 2 med långpannan på nivå
under och placera burkarna på gallret. Alternativt
kan du placera burkarna direkt på långpannan.
Aktivera funktionen.
När du är klar, dra åt locken på burkarna helt
(använd grytlappar eller skydda händerna med en
värmetålig duk när du gör det) och låt dem sedan
svalna till rumstemperatur.
Observera: Vi rekommenderar att du använder funktionen
"Desincera" för att rengöra burkarna eektivt.
YOGHURT
Innan du aktiverar funktionen, tillsätt ca. 100
g kommersiellt tillgänglig färsk standardyoghurt till
en liter standardmjölk vid rumstemperatur.
Observera: Om du använder opastöriserad mjölk, värm den
till sjudningstemperatur innan du lämnar den att svalna till
rumstemperatur.
Häll blandningen i värmebeständiga burkar, täck
dem med värmetåliga lock eller plastfilm och
placera dem sedan på gallret, införd på nivå 2.
lj funktion och ställ in tidslängden på fem timmar
(temperaturen kan inte ändras).
När funktionen är klar, låt yoghurten svalna i
kylskåpet i flera timmar före servering. Den håller
i 1-2 veckor. Du kan använda en del av denna
yoghurt för att göra en ny sats inom 5-7 dagar.
Observera: Vi rekommenderar att du använder funktionen
"Desincera" för att rengöra de redskap och burkar du
behöver för att göra yoghurt.
TÖMNING
För att förhindra att restvatten blir kvar inuti
kokaren är det lämpligt att aktivera denna funktion
varje gång som ugnen inte ska användas på ett tag.
Observera: Om kokaren är för varm kommer funktionen
inte att aktiveras förrän temperaturen i ugnen är under 6
C. Funktionen aktiveras automatiskt när utrymmet har nått
denna temperatur.
Aktivera funktionen och följ anvisningarna som visas
på displayen. När du är klar, häll bort vattnet och slj
vattenbehållaren med kranvatten.
20 %
TÖMMER KOKARE
AVKALKNING
När denna speciella funktion används med
jämna mellanrum bibehålls kokaren i optimalt
skick.
Aktivera funktionen och följ stegen på displayen,
tryck på
för att fortsätta.
För bästa resultat rekommenderar vi att fylla
vattenbehållaren med 250 ml vitvinsvinäger och
fyll sedan på med kranvatten till markeringen
"MAX".
Avkalkning tar ca. 30 minuter: Stäng inte av ugnen
under denna tid. Tillagningsfunktioner kan inte
aktiveras under rengöringscykeln.
1/3
18:20
00:32
FAS
Avkalkning
FASTID
SLUTTID
När du är klar, för att förhindra att eventuella rester
bildas, skölj vattenbehållaren med kranvatten och
aktivera sedan funktionen "Ångrengöring" med
tom ugn.
17
SV
ÅNGRENGÖRING
Denna funktion mjukar upp avlagringar och
matrester, vilket gör det lättare att rengöra ugnen. När
den används regelbundet, blir det lätt för dig att ta
bort eventuella matrester eller avlagringar i facket.
Observera: Vi rekommenderar att ta bort alla tillbehör från
ugnen innan du aktiverar den här funktionen.
Ångrengöring
SLUTTID
När du är klar, vänta tills ugnen svalnat och avsluta
sedan rengöringen genom att torka ytorna med en
svamp eller trasa.
. FAVORITER
Ugnen kommer automatiskt att sammanställa en lista
över de funktioner som du använder mest.
Tryck på knappen
för att sätta på ugnen
och tryck sedan
för att visa en lista över de
funktioner som annds oftast.
Dina mest använda tillagningsfunktioner
Muns
Lasagne
Ånga
Använd eller för att välja önskad funktion,
tryck på
för att bekräfta och ändra sedan
inställningarna efter dina behov, om nödvändigt
(grundinställningarna föreslås).
När du är klar, tryck på
för att aktivera funktionen.
. TIMER
När ugnen är avstängd kan displayen användas
som timer. För att aktivera funktionen, se till att
ugnen är avstängd och tryck sedan på
: Timern
blinkar på displayen.
Tryck på för att ställa in timern, OK för att starta
Använd eller för att ställa in hur lång tid du
behöver och tryck sedan på för att aktivera
timern. En ljudsignal avges när timern har slutat räkna
ner den valda tiden.
Observera: Du kan stoppa timern när som helst genom att
trycka på .
. KNAPPLÅS
För att låsa knappsatsen, tryck samtidigt på
och
håll dem nedtryckta i minst fem sekunder.
Knapplåset har
aktiverats
Gör det igen för att låsa upp knappsatsen.
Observera: Denna funktion kan även aktiveras under
tillagning.
Av säkerhetsskäl kan ugnen stängas av när som helst genom
att trycka på -knappen.
18
HUR DU SKA LÄSA TILLAGNINGSTABELLEN
Tabellen listar den bästa funktion, tillbehör och
nivå att använda för att laga olika typer av mat.
Tillagningstiden startar från när du sätter in maten
i ugnen, men inbegriper inte uppvärmningen (där
sådan krävs).
Temperaturer och tider är ungefärliga och beror på
mängden mat och på vilka tillbehör som används.
Använd i början de lägsta värdena som
rekommenderas, för att sedan – om tillagningen
inte blir som du tänkt dig – övergå till de högre
värdena.
Vi rekommenderar att använda de medföljande
tillbehören och helst tårtformar och bakplåtar i
mörk metall som tål värme och ånga. Det går även
att använda formar och tillbehör i pyrex-glas eller
stengods, men tillagningstiderna blir en aning
längre.
TÅRTOR OCH BRÖD
Vi rekommenderar att använda funktionen "Bak
över/underv" för tårtor och "Varmluft + Ånga" för
brödprodukter.
Använd tårtformar i mörk metall och placera dem
alltid på det medföljande gallret.
Det går även bra att använda långpannan eller
annat kärl som lämpar sig för ugnsbruk för att baka
till exempel kakor eller kuvertbröd.
r att kontrollera om bakverket är färdigt, stick in
en sticka i mitten: Om den kommer ut ren är kakan
eller brödet klart.
Om du använder teflonformar ska du inte smörja
kanterna eftersom kakan då kanske inte jäser jämnt
på sidorna.
Om bakverket "sväller" under gräddningen, använd
en lägre temperatur nästa gång och minska
eventuellt mängden tillsatt vätska eller blanda
smeten mer försiktigt.
Om bakverket får en fuktig botten, byt till lägre
ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor
på botten av formen innan du tillsätter smeten.
PIZZA
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare
pizza även i botten.
SNING
Täck bunken där degen ligger med en fuktig duk
och lägg den på långpannan. Sätt in den i ugnen på
nivå 1 eller 2.
Vi rekommenderar att jäsa degen i ugnen eftersom
den ger en mer konstant temperatur än i rummet.
Vi råder dock till att kontrollera degen tidigt
(ungefär efter en tredjedel av jäsningstiden) för att
undvika att den jäser för mycket.
Det går även att jäsa kavlad eller skuren deg som
redan delvis har jäst: Täck långpannan med en
duk och ställ in den på nivå 2 eller 3. Tiden som
krävs för detta är ungefär hälften av den normala
jäsningstiden.
Jäsningstiden för pizza är ungefär en timme för 1 kg
deg.
ENERGIBESPARING
Se till att ugnsluckan är helt stängd när ugnen
är påslagen och håll den stängd så mycket som
möjligt under tillagningen.
Om möjligt, sätt in maten direkt på de medföljande
tillbehören och använd inte extra kokkärl.
Förvärm inte ugnen före tillagningen om det inte är
nödvändigt.
Om maten skärs i små, lika stora stycken kan
tillagningstiden reduceras och följaktligen sparar du
energi.
Vid långvarig tillagning (d.v.s. i mer än 30 minuter)
rekommenderar vi att sänka temperaturen i
slutfasen: Restvärmen i ugnen är tillräcklig för att
fortsätta tillagningen.
Använd denna restvärme för att värma annan mat.
GODA RÅD
19
SV
TILLAGNINGSTABELL
Galler Ugnsform på gallret Långpanna Ångkokningssats Termometer (tillval)
Observera: Andra tillbehör kan köpas separat. Vänd dig till vår kundservice.
MAT FUNKTIONER
FÖR-
RM-
NING
TEMPERATUR
(°C)
ÅNGNI
TIDS-
LÄNGD
NIVÅ OCH TILLBEHÖR
Bakverk (tårta) Ja 160 - 35-40
2
Kakor Ja 165 - 175 - 12 - 15
2
Petit-chouer Ja 190-200 25 - 30
2
Bröd Ja 180-190 Låg - medel 35 - 40
2
Rulltårtor Ja 230 - 7 - 8
2
Quiche Ja 180-190 35 - 40
2
Smördegskakor Ja 180-190 15-20
2
Gnocchi - 90 - 100 - 10 - 15
3 1
Frysta
kycklingvingar
Ja 190-200 15 - 18
2
Kalkonbröst Ja 200 - 210 Medel 50-60
2
1
Revben Ja 160-170 Låg 80 - 90
2
1
Fiskgratäng Ja 190-200 Låg 15- 25
2 1
Fiskterrin - 75 - 80 - 60 - 90
3
Kokta ägg - 90 - 20 - 25
3
Rostade grönsaker Ja 200 - 210 Medelhög 20-30
2 1
Rödbeta - 100 - 50 - 60
3 1
Rödkål - 100 - 30 - 35
3 1
Vitkål - 100 - 25 - 30
3 1
Vita bönor - 100 - 75 - 90
3
2/1
Halvfabrikat
- 100 - 18 - 25
3 2/1
Soppa / buljong
- 100 - 20 - 25
3
GRÖNSAKER
- 100 - 20 - 25
3 2/1
Ånga Varmluft Varmluft + Ånga Slutberedning
20
UPPTINING MED ÅNGA
MAT VIKT (g)
TIDS-
LÄNGD
VILOTID TEMPERATUR (°C) NIVÅ OCH TILLBEHÖR
KÖTT
Köttfärs
500 25 -30
30 - 35 60
3 1
Skivor 20 - 25 60
3 1
Bratwurst 450 10 - 15 10 - 15 60
3 1
FÅGEL
Hel 1000 60 - 70 40 - 50 60
3 1
Filéer
500
25 - 30 20 - 25 60
3 1
Lår 30 - 35 25 - 30 60
3 1
FISK
Hel 600 30 - 40 25 - 30 60
3 1
Filéer 300 10 - 15 10 - 15 60
3 1
Portion 400 20 - 25 20 - 25 60
3 1
GRÖNSAKER
Portion 300 25 - 30 20 - 25 60
Delar 400 10 - 15 5 - 10 60
BRÖD
Limpa bröd 500 15 - 20 25 - 30 60
Skivor
250
8 - 12 5 - 10 60
Kuvertbröd/bullar 10 - 12 5 - 10 60
Kakor 400 8 - 10 15 - 20 60
FRUKT
Blandad 400 10 - 15 5 - 10 60
Bär 250 5 - 8 3 - 5 60
MAT FUNKTIONER
FÖRVÄRM-
NING
TEMPERATUR
(°C)
ÅNGNI TIDSLÄNGD NIVÅ OCH TILLBEHÖR
Ris / pasta
- 100 - 15 - 20
3
2/1
Potatis
- 100 - 20 - 25
3 2/1
Kött i skivor
- 100 - 15 - 20
3
2/1
Kött i sås
- 100 - 25 - 30
3
Fiskléer
- 100 - 10 - 15
3 2/1
Galler Ugnsform på gallret Långpanna Ångkokningssats Termometer (tillval)
Ånga Varmluft Varmluft + Ånga Slutberedning
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

HOTPOINT/ARISTON MS 998 IX HA Användarguide

Typ
Användarguide