Witt WGC90S-3 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
FI
SE
DK
NO
Gasspis med el-ugn WGC 90 S-2
Bruks- och installationsanvisning SE
2
3
Bäste kund,
Tack för att du har köpt vår produkt.
Nedanstående anvisningar och säkerhetsinstruktioner är gjord
för din och andras säkerhet. De gör att du kan dra full nytta av
spisen.
Denna bruksanvisning är en del av enheten och bör
förvaras i sin helhet och vara lätt tillgänglig under hela
livslängden av spisen. Vi rekommenderar att du läser den här
bruksanvisningen noga innan du använder apparaten.
Spisen är avsedd för följande funktioner: matlagning och
uppvärmning av mat. All annan användning av apparaten anses
som felaktig.
Tillverkaren / distributören frånsäger sig allt ansvar för
obehörig användning.
MILJÖSKYDD
Emballaget har valts av hänsyn till miljön och kan återanvändas.
Produkten innehåller delar, som kan skada miljön om de kasseras
felaktigt. Delarna är nödvändiga för produktens funktion.
Produkten får inte kastas bort tillsammans med vanliga sopor.
Se till att produkten kasseras på närmsta återvinningsstation.
CE-KONFORMITETSFÖRKLARING
Spisen är konstruerad, tillverkad och marknadsfört enlighet:
Säkerhetskraven i EU-direktivet “Gas” 2009/142 / EG;
Säkerhetskraven i EU-direktivet “Low Voltage” 2006/95 / EG;
Skyddskraven i EU-direktivet “EMC” 2004/108 / EG,
Kraven i EU-direktivet 93/68 / EEG;
Kraven i EU-direktivet 2011/65 / EU.
FI
SE
DK
NO
4
SÄKERHETSANVISNINGAR
VIKTIGT: Spisen är avsedd för följande funktioner:
matlagning och uppvärmning av mat. All annan
användning av apparaten anses som felaktig. Spisen
får inte användas för kommersiellt bruk. Tillverkaren/
distributören frånsäger sig allt ansvar för obehörig
användning.
Läs bruks- och monteringsanvisningen noga innan spisen
tas i bruk.
Det är viktigt eftersom den innehåller information om
inbyggnad, säkerhet, användning och underhåll. Genom
att läsa bruksanvisningen noga kan du förhindra olyckor
och skador på spisen.
Spara bruks- och monteringsanvisningen och överlämna
den vid eventuellt ägarbyte.
Användningsområde
Spisen är inte avsedd att användas utomhus.
Personer, särskilt barn, som inte kan använda spisen på ett säkert sätt,
får endast använda den under uppsikt av en vuxen person.
Om det nns barn i hemmet
Barns hud är känsligare för höga temperaturer än för vuxna. Spisen
blir varm på hällen, ugnsluckan, kontrollpanelen och där ångan sänds
ut ur ugnen. Se till att barn inte kommer i närheten när spisen är i bruk.
Låt aldrig barn leka med spisen.
Barn från åtta år och uppåt får använda, rengöra eller underhålla
gashällen utan uppsikt endast om de blivit instruerade om gasspisen
så väl att de kan använda, rengöra och underhålla den på ett säkert
sätt. Barn måste kunna se och förstå riskerna med att använda
gashällen på ett felaktigt sätt om de ska använda den.
Gashällen blir mycket varm när den används och fortsätter att vara så
en stund efter det att den har stängts av. Se till att barn inte benner
sig i närheten av gashällen förrän den är så pass kall att det inte längre
föreligger någon risk för brännskada.
Förvara inte föremål bakom eller ovanför gashällen som kan intressera
5
barn. Barn kan då lockas att klättra upp på den. Risk för brännskada!
Se till att barn inte kan dra ner kastruller och pannor från gashällen.
Vrid kokkärlets handtag åt sidan över bänkskivan för att undvika bränn-
och skållskador! Det nns speciella kastrullskydd att sätta framför
hällen (säljs i fackhandeln).
Förpackningsdelar (som exempelvis folie och frigolit) kan vara farliga
för barn. Risk för kvävning! Förvara förpackningsdelar utom räckhåll
för barn och kasta dem snarast möjligt.
Teknisk säkerhet
Kontrollera spisen med avseende på synliga yttre skador innan den
monteras. En skadad spis får under inga omständigheter tas i drift. En
defekt spis kan utgöra en säkerhetsrisk.
Spisens elektriska säkerhet garanteras endast om den ansluts till
ett jordat eluttag som är installerat enligt gällande föreskrifter. Det
är mycket viktigt att denna grundläggande säkerhetsförutsättning är
uppfylld. Låt i tveksamma fall en fackman kontrollera installationen.
Tillverkaren/distributören ansvarar inte för skador som har uppstått på
grund av att jordad kabel saknas eller att det har uppstått ett brott på
kabeln (till exempel elektriska stötar).
Innan gashällen ansluts måste uppgifterna om anslutning (spänning
och frekvens) på dess typskylt jämföras med dem som gäller för
elnätet på uppställningsplatsen. Dessa data måste ovillkorligen
överensstämma för att inga skador ska uppstå på gashällen. Låt i
tveksamma fall en behörig fackman kontrollera installationen.
Gasanslutningen måste utföras av en behörig fackman. Om
stickproppen avlägsnas och spisen ska ha fast anslutning måste den
byggas in och anslutas av en behörig fackman. Anlita endast fackmän
som har kunskaper om gällande föreskrifter. Tillverkaren/distributören
ansvarar inte för skador som har uppstått på grund av felaktig
inbyggnad eller anslutning.
Öppna aldrig gasspisens hölje. Kontakt med strömförande anslutningar
och ändring av gasspisens elektriska och mekaniska konstruktion kan
vara farlig och eventuellt leda till funktionsstörningar.
Installations-, underhålls- och reparationsarbeten får endast utföras av
auktoriserad fackman.
Ej fackmässigt utförda installationer, underhållsarbeten och
6
reparationer kan medföra allvarlig fara för användaren för vilka
tillverkaren/distributören inte ansvarar.
Vid installations- och underhållsarbeten samt vid reparationer måste
gastillförseln till gasspisen stängas av och spisen skiljas från elnätet.
Gasspisen är endast spänningsfri i något av följande fall:
- När huvudströmmen är avstängd.
- När säkringarna är helt urskruvade.
- När anslutningskabeln är utdragen ur eluttaget. Dra inte i
anslutningskabeln utan i stickproppen för att bryta strömmen.
Defekta delar får bara ersättas med originalreservdelar. Endast vid
användning av originalreservdelar garanterar tillverkaren att alla
säkerhetskrav uppfylls.
Gasspisen är inte avsedd att användas med ett externt tidur eller ett
separat fjärrstyrningssystem.
Om anslutningskabeln skadas måste den ersättas av en speciell
anslutningskabel.
Gasspisens elanslutning får inte ske via grenuttag eller
förlängningskabel eftersom de inte garanterar den nödvändiga
säkerheten (det nns till exempel risk för överhettning).
Ta inte gasspisen i drift om något är defekt eller stäng av den direkt.
Skilj gasspisen från elnätet och stäng av gastillförseln. Kontakta
service.
Användning
Gashällen blir mycket varm när den används och fortsätter att vara så
en stund efter det att den har stängts av. Se till att inte ta på gashällen
så länge den är varm.
Täck alltid gaslågorna med kokkärl. Om en äkt är monterad ovanför
gashällen kan delar av äkten bli förstörda av de heta lågorna eller till
och med börja brinna.
Lämna inte gashällen utan uppsikt när den är i drift! Överhettat fett
eller olja kan antändas och börja brinna.
Försök inte att släcka elden med vatten om fett eller olja skulle
antändas! Kväv elden med exempelvis ett lock, en fuktig trasa eller
liknande.
Vid grillning kan det som grillas börja brinna om det får stå inne för
länge. Håll alltid de rekommenderade grilltiderna.
7
Vissa livsmedel blir snabbt torra när de grillas och kan därför lättare
börja brinna av de höga grilltemperaturerna. Använd aldrig någon
grillfunktion för att grädda bröd eller för att torka blommor, kryddor eller
liknande.
Om du använder alkohol vid tillagningen, tänk då på att den dunstar
vid höga temperaturer. Ångan som bildas kan börja brinna när den
kommer i kontakt med värmeelementen.
När restvärme används för att varmhålla mat kan det hända att det
uppstår korrosion i ugnen på grund av den höga luftfuktigheten.
Dessutom kan manöverpanelen, bänkskivan eller inbyggnadsskåpet ta
skada.
Mat som hålls varm eller förvaras i ugnsutrymmet kan torka och
fuktigheten från maten kan leda till korrosion i ugnen. Täck därför över
maten.
Den värme som uppstår kan leda till att det bildas sprickor i
ugnsbottens emalj. Lägg aldrig aluminiumfolie eller liknande på
ugnsbotten. Ställ inga grytor, stekpannor, kastruller eller bakplåtar
direkt på ugnsbotten.
Emaljen kan ta skada om man för ofta skjuter kastruller och så vidare
över botten. Om du förvarar kastruller och stekpannor i ugnsutrymmet,
skjut dem inte över ugnsbotten.
Kall vätska som hamnar på heta ytor bildar ånga som kan leda till
skållskador. Dessutom kan emaljerade ytor också bli skadade av
plötsliga temperaturväxlingar. Häll aldrig kall vätska direkt på varma
emaljerade ytor.
Det är viktigt att temperaturen i maten blir jämnt fördelad och är
tillräckligt hög. Rör om i maten för att fördela värmen.
Använd bara plastmaterial som tål att användas i ugn eftersom
annat material smälter och förstör ugnen eller börjar brinna. Beakta
plastgodstillverkarens anvisningar.
Du kan skada dig eller snubbla över ugnsluckan när den står öppen.
Låt därför inte luckan stå öppen i onödan.
Ställ eller sätt dig inte på den öppna luckan och ställ heller inga tunga
saker på den. Se också till att inte klämma något mellan ugnsluckan
och ugnsutrymmet. Ugnen kan skadas.
Använd inte spisen för att värma upp rum. De höga temperaturerna
kan få lättantändliga föremål i närheten av spisen att börja brinna.
8
Dessutom kan spisens livslängd förkortas.
Flambera aldrig under en äkt. Lågorna kan orsaka brand i äkten.
Skydda händerna vid matlagning genom att använda grytvantar,
grytlappar eller liknande för att ta i varma föremål. Se till att dessa
textilier inte kommer i närheten av gaslågorna. Använd därför inte
alltför stora grytlappar, diskhanddukar eller liknande. Se även till
att textilierna inte är blöta eller fuktiga. Är de blöta eller fuktiga leds
värmen bättre vilket kan orsaka brännskada.
Använd inte gashällen som förvaringsyta. Om gashällen kopplas in av
misstag eller om den fortfarande är varm nns risk för att föremålet,
beroende på material, blir varmt (risk för brännskada!), börjar smälta
eller brinna.
Täck aldrig över gashällen exempelvis med en kökshandduk eller folie.
Om gashällen kopplas in oavsiktligt eller om restvärme nns kvar nns
risk att materialet fattar eld, går sönder eller smälter.
Använd inte tillagningskärl av plast eller aluminiumfolie. Dessa material
smälter vid höga temperaturer. Dessutom föreligger brandrisk!
Värm inte stängda behållare, som till exempel konservburkar, på
gashällen eller i ugnen. Behållare och burkar kan explodera på grund
av övertrycket som bildas och därigenom uppstår risk för skador och
skållning!
Tänd gashällen först när alla brännardelar är ordentligt ihopsatta.
Använd endast kokkärl vars bottendiameter överensstämmer med
de angivna måtten. Om kokkärlets bottendiameter är för liten står
kokkärlet inte tillräckligt säkert. Om för stora kokkärl används kan
den heta gasen som strömmar ut åt sidorna under kokkärlet skada
vred, bänkskiva eller panelklädd vägg som inte är värmebeständig.
Tillverkaren/distributören tar inte på sig ansvaret för den typen av
skador.
Använd endast det bifogade gallret. Kokkärlet får inte ställas direkt på
brännaren.
Förvara inte lättantändliga föremål i närheten av gashällen.
Fettstänk och andra antändliga (livsmedels-)rester bör alltid tas bort så
fort som möjligt från gashällen. Annars föreligger risk för brand.
Placera gallret lodrätt för att undvika repor.
Användning av en gashäll leder till att det bildas värme, fukt och
förbränningsrester på uppställningsplatsen. Se till att rummet där
9
gashällen står är väl ventilerat. Vädra, öppna ventilationsöppningar
eller slå på äkten.
Om gashällen används intensivt under en längre period kan en ökad
ventilation behövas, till exempel genom ett öppet fönster eller att
spisäkten ställs in på en högre effekt.
Användning av en gashäll leder till att det bildas värme, fukt och
förbränningsrester på uppställningsplatsen. Se till att rummet där
gashällen står är väl ventilerat. Vädra, öppna ventilationsöppningar
eller slå på äkten.
Om du använder elektriska apparater, som exempelvis en elvisp, i
närheten av gashällen, se då till att anslutningskabeln inte kommer i
kontakt med den heta gashällen. Kabelns isolering kan skadas. Risk
för elektriska stötar!
Om det nns en låda under ugnen får varken sprayburkar eller
lättantändliga vätskor eller andra brännbara material förvaras i denna.
Eventuella besticklådor måste vara av värmebeständigt material.
Använd inga grytor, stekpannor eller grillstenar som är så stora att de
täcker era brännare. Den värme som bildas kan skada gashällen.
Om gashällen inte har använts under en längre tid ska den rengöras
grundligt innan den åter tas i drift och dessutom ska dess funktion
kontrolleras av en auktoriserad fackman.
Rengöring och skötsel
Ångan från en ångrengörare kan komma åt spänningsförande delar
och orsaka kortslutning. Använd aldrig ångrengörare för rengöring av
ugnen.
Repa inte luckglaset.
Använd inte skurmedel, hårda svampar eller borstar och inga vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckan.
Ugnsstegarna kan tas ut för rengöring (se avsnittet “Rengöring och
skötsel”). Montera dem sedan korrekt och använd aldrig ugnen utan
monterade ugnsstegar.
Tillverkaren/distributören tar inget ansvar för skador som har uppstått på grund
av att säkerhetsanvisningarna och varningarna inte har följts.
10
ENERGIMÄRKNING/EKODESIGN
Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 65/2014 (om komplettering av
Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/30/EU).
Kommissionens förordning (EU) nr 66/2014 (om genomförande av Europaparlamentets
och rådets direktiv 2009/125/EG).
Hänvisning till de mät- och beräkningsmetoder som används för att kontrollera
överensstämmelsen med ovanstående krav:
Norm EN 60350-1 (elektriska ugnar).
Norm EN30-2-1 (hällar: gasbrännare).
ANVÄNDNING AV APPARATEN, ENERGISPARTIPS
UGN
Kontrollera att ugnsluckan alltid stängs ordentligt och att ugnsluckans packning är hel
och ren. Under användning, öppna ugnsluckan endast när det är absolut nödvändigt
för att undvika värmeförluster (för vissa funktioner kan det vara nödvändigt att
använda ugnen med luckan delvis öppen, kontrollera ugnens bruksanvisning).
Stäng av ugnen 5-10 minuter före slutet av den teoretiska koktiden för att återvinna
den lagrade värmen.
Vi rekommenderar att du använder ugnssäkra kärl och att justera ugnstemperaturen
under tillagningen om det behövs.
HÄLL
GASBRÄNNARE
Det är viktigt att diametern på kärlet är anpassad till brännaren för att inte förbruka
onödigt mycket energi. Ett litet kärl på en stor brännare gör inte att du når
kokpunkten snabbare eftersom värmeabsorption av en ytande massa beror på
volym och ytan på kärlet.
Undvik att låta en brännare stå på utan att något kärl är placerat på den.
11
ÖVERSIKT ÖVER GASHÄLLEN
1
OBS
Hällen är utrustad med effektvred med elektronisk tändning.
Spisen är utrustad med en säkerhetsventil-system som säkerställer att gastillförseln
stoppas om lågan slocknar.
VARNING: Om lågan slocknar av misstag stängas gasen på vredet. Vänta ca. en
minut innan brännaren slås på igen.
FÖRSIKTIG
Användning av en gashäll leder till att det bildas värme, fukt och förbränningsrester på
uppställningsplatsen. Se till att rummet där gashällen står är väl ventilerat. Vädra, öppna
ventilationsöppningar eller slå på äkten.
FÖRSIKTIG
Om gashällen används intensivt under en längre period kan en ökad ventilation behövas,
till exempel genom ett öppet fönster eller att spisäkten ställs in på en högre effekt.
1. Liten brännare (A) 1,00 kW
2. Mellan brännare (SR) 1,75 kW
3. Stor brännare (R) 3,00 kW
4. Trippelbrännare (TR) 3,50 kW
Fig. 1.1
1
22
3
4
12
KONTROLLPANEL
2
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
1. Effektvred, främre till höger
2. Effektvred, bakre till höger
3. Effektvred, mitten
4. Effektvred, bakre till vänster
5. Effektvred, främre till vänster
6. Temperaturväljare, ugn
7. Funktionsväljare, ugn
8. Tidur / Äggklocka
9. Temperaturindikator, ugn
Obs:
Spisen är utrustad med en kyläkt som garanterar optimal effektivitet och efterlevnad av
låga temperaturer.
När ugnen värmer slås kyläkten på/av beroende på temperatur. Beroende på
tillagningstemperatur och längd arbetar kyläkten efter ugnen stängts av. Fläkten
fortsätter tills ugnen svalnat.
50
75
100
125
150
175
200
225
250
8 7 5 4 3 2 16
9
A
U
T
O
Fig. 2.1
13
Fig. 3.1
BRÄNNAREBETJÄNING
3
Försiktig!
Apparaten blir mycket varm. Håll barn
borta från hällen.
Obs: När apparaten inte används
vrids vredet till spärrad gastillförsel.
Stäng samtidigt gastillförseln
vid gasaskan eller kontrollera
gastillförseln vid stadsgas / naturgas.
GASBRÄNNARE
Med knappen tänder du brännaren och
reglerar gaslågans styrka.
(se Fig. 3.1).
- symbol
Gastillförseln är
spärrad
- symbol
Den starkaste lågan
- symbol
Den svagaste lågan
Inställning på den starkaste lågan
ger en snabb uppvärmning.
Inställningarna på den svagaste lågan
ger en långsammare matlagning /
hålla varm funktion.
Om du vill växla från den starkaste
till den svagaste lågan vrids vredet
moturs till symbolen för den svagaste
lågan.
Andra temperaturinställningar uppnås
genom att vrida vredet mellan
symbolen for starkaste och svagaste
lågan. Aldrig mellan den starkaste
lågan och spärrad gastillförsel.
14
Fig. 3.3
KOPPLA IN GASHÄLLEN
Följ anvisningarna nedan för antändning
av brännarna.
1. Tryck in vredet och vrid det åt vänster
(Fig. 3.2) till symbolen för den största
lågan (Fig. 3.1). Håll knappen
tills lågan tänds. Om lågan inte tänds
prova med en tändsticka.
2. Vredet släpps ett par
sekunder efter lågan har tänts
(ventilaktiveringsfördröjning).
3. Inställ vredet på önskad inställning.
Om lågan slocknar avstängs gastillförseln
automatiskt. För att tända brännaren vrids
vredet till gastillförseln stängd “ ” Vänta
minst en minut innan du gör ett nytt försök
att tända gashällen.
Om det är svårt att slå på brännaren
på starkaste lågan med din lokala
gasförsörjning vrids vredet till svagaste
lågan och sedan följs instruktionerna
ovan.
Reglera lågan så att den täcks av
kokkärlet och inte slår upp på sidorna av
det. Eftersom de yttersta gaslågorna är
hetare än i lågans mitt, ska kokkärlets
botten täcka lågorna helt. Lågor som
slår upp avger onödig värme, kan skada
kokkärlets handtag och ökar risken för
brännskador.
VAL AV BRÄNNARE
Kontrollpanelen visar vilken knapp som
hör till vilken brännare. Välj brännare efter
kokkärlets bottendiameter.
Nedanstående tabell ger en indikation
av brännarval beroende på kokkärlets
bottendiameter
Brännarval beror på kokkärlets
bottendiameter
Brännare Minimum
bottendiameter Maximum
bottendiameter
Liten 12 cm 14 cm
Mellan 16 cm 24 cm
Stor 24 cm 26 cm
Trippel 26 cm 28 cm
Använd inte kokkärl med konkav botten
Använd kokkärl med de mått som anges
i tabellen. Om kokkärlets bottendiameter
är för liten står kokkärlet inte tillräckligt
säkert. Om kokkärl med för stor diameter
upptill används kan den heta gasen som
strömmar ut åt sidorna under kokkärlet
skada bänkskiva eller panelklädd vägg
som inte är värmebeständig. Tillverkaren/
distributören tar inget ansvar för den typen
av skador.
Tänk på att det inte är kokkärlets
bottendiameter som anges utan diametern
upptill när du köper kokkärl.
Du kan använda alla sorters
värmebeständiga kokkärl på gashällen.
Använd helst tjockbottnade kokkärl
eftersom de fördelar värmen jämnt. Kokkärl
med tunn botten ökar risken för äckvis
vidbränning. Rör därför om ofta i kokkärlet.
Välj kokkärl som passar till brännaren.
Stor bottendiameter = stor brännare, liten
bottendiameter = liten brännare.
Ställ alltid kokkärlen på det medföljande
gallret. Kokkärlet får inte ställas direkt på
brännaren.
Placera kokärlet på gallret så att det inte
kan tippa omkull. Det skulle dock kunna
hända att det kan vicka till eller tippa
omkull ändå.
Fig. 3.2
15
Försiktig: Risk för brännskada! Barn
har känsligare hud och reagerar
kraftigare än vuxna på höga
temperaturer. Ugnen blir varm på
luckglaset, manöverpanelen och vid
ångutsläppet. Hindra därför barn
från att komma åt ugnen när den är
inkopplad.
VARNING:
Ugnsluckan är värm. Ta tag i
handtaget.
Ugnsluckan stannar värm under
användning.
Var noga inte att röra vid
värmeelementen inne i ugnen.
BESKRIVNING AV UGNEN
Med denna multifunktionsugn
är det möjligt att ställa in 7 olika
tillagningsprogram. Programmen är
termostatstyrd och ugnen är utrustad med
fyra värmeelement:
Lägre värmelement 1750 W
Övre värmeelement 1200 W
Grill-element 2400 W
Varmluft med ringevärmeelement 2500 W
Obs:
Före första användning rekommenderas
det att ugnen värmas upp på över /
undervärme vid max värme i ca 60
minuter. Sedan vidare 15 minuter på
varmluft med ringvärmeelement och
varmluft + grill . Detta eliminerar
möjliga oljerester från produktionen.
Obs: Sörj för god ventilation i rummet
under denna procedur eftersom en stark
lukt av oljerester kan utvecklas.
Rengör ugnsutrymmet och tillbehör med
varmt vatten och diskmedel.
UGNSFUNKTIONER
Uppvärmning och tillagning i
multifunktionsugnen efter nedanstående:
a. Över-/undervärme
Värmen produceras av övre och lägre
värmeelement.
b. Varmluft med ringvärmeelement
Värmen sänds runt inuti ugnen via
ringvärmeelementen vilket ger en
snabb och jämn uppvärmning. Du kan
använda era falshöjder samtidigt.
c. Varmluft
Värmen produceras av övre och lägre
värmeelement och distribueras runt i
ugnen med äkten.
d. Grill
Värmen produceras av grillelementen.
e. Grill + varmluft
Värmen produceras av grillelementen
och distribueras runt i ugnen med
äkten.
f. Upptining
Endast äkten aktiveras – inga
värmeelement.
EL-UGN
4
16
50
75
100
125
150
175
200
225
250
Fig. 4.2
Fig. 4.1
TEMPERATURVÄLJARE
Ställ in funktionsväljaren på önskad inställning och temperaturväljaren på den önskade
temperaturen för aktivering av värmeelementen.
Värmeelementen aktiveras automatiskt beroende på funktionsval.
Indikatorlampan ovanför temperaturväljaren tänds när ugnen slås på och av när den
önskade temperaturen uppnås. Ljuset i indikatorlampan tänds och släcks under tillagnin-
gen, vilket är helt normal.
FUNKTIONSVÄLJARE
Funktionsväljaren vrids medsols till den önskade funktionen.
UGNSLJUS
När du ställer in den här funktionen tänder ljuset i ugnen. Ugnslampan tänds så snart en
tillagningsfunktion väljs.
ÖVER-/UNDERVÄRME
Det övre och nedre värmeelementet aktiveras. Temperaturen ställs in på mellan 50 °
C och max. värme med temperaturväljaren. Ugnen förvärmas innan maten placeras i
ugnen.
Rekommenderas för:
Livsmedel som kräver samma tillagning på ut- och insidan, t.ex. stekar, revben, maräng,
etc.
17
GRILL
Grill ALTID med ugnsluckan stängd och välj temperatur med temperaturväljaren mellan 50 °C
och 225 °C.
Obs: Vi rekommenderar inte att grilla mer än 30 minuter åt gången.
VIKTIGT! Ugnsluckan blir mycket varm under grillning. Håll barn borta från den värma
ugnsluckan.
För ytterligare information, se: “Användning av grillfunktionen”.
Rekommenderas för:
Intensiv grillning när maten ska brynas, rostas, ha spröda ytor etc.
UPPTINING
Endast äkten aktiveras. Se till att temperaturväljaren är avstängd “ ” .
Rekommenderas för:
Snabb upptining av frysta matvaror. Beräkna ungefär en timme för att tina ett kilo
matvaror.
Obs: Upptiningstiden beror på era faktorer såsom mängden och typen av mat.
VARMLUFT MED RINGVÄRMEELEMENT
Fläkten och ringvärmeelementen aktiveras. Temperaturen ställs in på mellan 50 ° C och
max. värme med temperaturväljaren.
Förvärmning krävs inte med denna funktion.
Rekommenderas för:
Livsmedel som kräver en spröd yta men mört inuti t.ex. lasagne, lamm, rostbiff, hela
sken, etc.
VARMLUFT + GRILL
Grillelementen och äkten aktiveras. Temperaturen ställs in på mellan 50 °C och 175 °C
max 30 minuter åt gången.
Ugnen förvärmas 5 minuter innan maten placeras i ugnen
Grill ALTID med stängd ugnslucka.
VIKTIGT! Ugnsluckan blir mycket varm under grillning. Håll barn borta från den
värma ugnsluckan.
För ytterligare information, se: “Användning av varmluft + grillfunktionen”.
Rekommenderas för:
Livsmedel som kräver snabb bryning på utsidan men saftiga inuti, t.ex. biffar etc.
HÅLLA VÄRM
Det övre värmeelementet, äkten och ringvärmeelementen aktiveras. Temperaturen ställs
in mellan 50 °C och 140 °C.
Rekommenderas för:
Värmehållning och långsam uppvärmning av redan tillagad mat.
18
TIPS OM TILLAGNING
KONSERVERING
Sterilisering av livsmedel för konservering i
slutna konservburkar:
a. Välj med funktionsväljaren.
b. Välj 185 °C med temperaturväljaren
och förvärm ugnen.
c. Fyll långpannan med varmt vatten.
d. Placera burkarna i långpannan. Se till
att de inte är i kontakt med varandra.
Ställ in temperaturen på 135 ° C.
När sterilisering har börjat, när innehållet i
burkarna börjar bubbla, stängs ugnen av.
Låt burkarna kyla.
FRÄSCHA UPP BRÖDET
Välj med funktionsväljaren och ställ in
temperaturen på 150 °C.
Bröd känns färskt igen om det görs våt
med några droppar vatten och sedan i
ugnen i 10 minuter vid max. värme.
BRYNING
För att uppnå en klassisk bryning är det
viktigt att tänka på följande:
Det rekommenderas att hålla
temperaturen på 180 °C - 200 °C.
Tillagningstiden beror på mängd och
typ matvaror.
TILLAGNING PÅ FLERA
FALSHÖJDER SAMTIDIGT
Vid inställning på eller kan era
olika matvaror tillagas samtidigt t.ex. sk,
kakor och kött utan matvarorna avger
smak och lukt till varandra.
För bästa resultat bör du tänka på följande:
Tillagningstemperaturer på olika livsmedel
bör ligga så nära varandra som möjligt. De
bör i regel inte variera mer än 20 ° C - 25
° C.
Mat ska sättas i ugnen beroende på
lämplig tillagningstid.
Den här funktionen är både tids- och
energisparande.
ANVÄNDNING AV GRILLEN
Förvärm ugnen ca 5 minuter.
Placera maten i ugnen så nära
grillelementen som möjligt. Långpannan
bör placeras under maten för uppsamling
av fett och saft från köttet.
Grill ALLTID med ugnsluckan stängd
och inte längre än 30 minuter åt gången.
VIKTIGT! Ugnsluckan blir mycket varm
under grillning. Håll barn borta från den
heta ugnsluckan.
VARMLUFT
De övre och nedre värmeelementen + äkten aktiveras. Temperaturen ställs in på mellan
50 ° C och max. värme med temperaturväljaren.
Rekommenderas för:
Stora mängder mat som kräver samma tillagning på ut- och insidan t.ex. rull-stekar,
kalkon, kakor, etc.
19
GRILL + VARMLUFT
Inställ funktionsväljaren på .
Ställ in temperaturen på 175 ° C. Efter
uppvärmning placeras maten i ugnen.
Ugnsluckan stängs.
Genom att tillägga lite smör i slutet av
tillagningen kommer maten att få en utsökt
gyllen färg.
Grill ALLTID med ugnsluckan stängd
och inte längre än 30 minuter åt gången.
VIKTIGT! Ugnsluckan blir mycket varm
under grillning. Håll barn borta från den
heta ugnsluckan.
UGNSTILLAGNING
Värm ugnen till önskad temperatur. När
temperaturen är uppnådd placeras maten
i ugnen. Stäng av ugnen 5 minuter innan
tillagningstiden är slut. På detta sätt
utnyttjas eftervärmen.
TILLAGNINGSTABELL
Temperaturerna är endast vägledande och
beror på kvalitet och mängd. Kom ihåg
att använda kokkärl som lämpar sig för
ugnstillagning och justera temperaturen om
det behövs.
Matvaror Tillagningstemperatur
Lasagne 220°C
Baked pasta 220°C
Pizza 225°C
Ris 225°C
Bakad lök 190°C
Spenat crépes 185°C
Gräddpotatis 185°C
Fyllda tomater 180°C
Ostsoufé 170°C
Ugnsbakad kalv 180°C
Grillade kalvkotletter 210°C
Kycklingbröst med tomat 180°C
Grillad kyckling 190°C
Köttfärslimpa 175°C
Rostbiff 170°C
Kummel 175°C
Kaka 150°C
Plum pie 170°C
Syltkakor 160°C
Sockerkaka 170°C
Söt deg 160°C
20
TIDUR
5
Tiduret har era funktioner:
Visar tiden
Kan användas som äggklocka (upp till 23 timmar och 59 minuter)
Automatisk tillagning
Halvautomatisk tillagning
Översikt över betjäningsknappar
Äggklocka
Tillagningstid
Tillagningstidens slut
Manuell inställning och radering av
tillagningsprogram
Tidsinställning tillbaka
Tidsinställning fram
Symbolöversikt
AUTO - blinkar - Programmering till
automatisk tillagning aktiverad
men inte avslutad
AUTO - lyser - Automatisk tillagning
programmerad
Automatisk tillagning pågående
Äggklocka aktiverad
/ AUTO - blinkar -
Programfel (den aktuella
tiden är mellan tillagningsstart
och tillagningsslut)
OBS:
Välj funktion med knappen och inom 5
sekunder inställa tillagningstiden med
knapparna / .
Vid strömavbrott återställs tiduret och alla
programmerade program raderas.
Fig. 5.2Fig. 5.1
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Witt WGC90S-3 Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning