14
Fig. 3.3
KOPPLA IN GASHÄLLEN
Följ anvisningarna nedan för antändning
av brännarna.
1. Tryck in vredet och vrid det åt vänster
(Fig. 3.2) till symbolen för den största
lågan (Fig. 3.1). Håll knappen
tills lågan tänds. Om lågan inte tänds
prova med en tändsticka.
2. Vredet släpps ett par
sekunder efter lågan har tänts
(ventilaktiveringsfördröjning).
3. Inställ vredet på önskad inställning.
Om lågan slocknar avstängs gastillförseln
automatiskt. För att tända brännaren vrids
vredet till gastillförseln stängd “ ” Vänta
minst en minut innan du gör ett nytt försök
att tända gashällen.
Om det är svårt att slå på brännaren
på starkaste lågan med din lokala
gasförsörjning vrids vredet till svagaste
lågan och sedan följs instruktionerna
ovan.
Reglera lågan så att den täcks av
kokkärlet och inte slår upp på sidorna av
det. Eftersom de yttersta gaslågorna är
hetare än i lågans mitt, ska kokkärlets
botten täcka lågorna helt. Lågor som
slår upp avger onödig värme, kan skada
kokkärlets handtag och ökar risken för
brännskador.
VAL AV BRÄNNARE
Kontrollpanelen visar vilken knapp som
hör till vilken brännare. Välj brännare efter
kokkärlets bottendiameter.
Nedanstående tabell ger en indikation
av brännarval beroende på kokkärlets
bottendiameter
Brännarval beror på kokkärlets
bottendiameter
Brännare Minimum
bottendiameter Maximum
bottendiameter
Liten 12 cm 14 cm
Mellan 16 cm 24 cm
Trippel 26 cm 28 cm
Använd inte kokkärl med konkav botten
• Använd kokkärl med de mått som anges
i tabellen. Om kokkärlets bottendiameter
är för liten står kokkärlet inte tillräckligt
säkert. Om kokkärl med för stor diameter
upptill används kan den heta gasen som
strömmar ut åt sidorna under kokkärlet
skada bänkskiva eller panelklädd vägg
som inte är värmebeständig. Tillverkaren/
distributören tar inget ansvar för den typen
av skador.
• Tänk på att det inte är kokkärlets
bottendiameter som anges utan diametern
upptill när du köper kokkärl.
• Du kan använda alla sorters
värmebeständiga kokkärl på gashällen.
• Använd helst tjockbottnade kokkärl
eftersom de fördelar värmen jämnt. Kokkärl
med tunn botten ökar risken för äckvis
vidbränning. Rör därför om ofta i kokkärlet.
• Välj kokkärl som passar till brännaren.
Stor bottendiameter = stor brännare, liten
bottendiameter = liten brännare.
• Ställ alltid kokkärlen på det medföljande
gallret. Kokkärlet får inte ställas direkt på
brännaren.
• Placera kokärlet på gallret så att det inte
kan tippa omkull. Det skulle dock kunna
hända att det kan vicka till eller tippa
omkull ändå.
Fig. 3.2