- 25 -
• Om alla delar satts in på rätt sätt skruvar du fast
låsringen
a
för hand.
• Sätt tillbaka mönsterremsan
q
framtill på kak-
spritsen
q
. Se till att handtaget på mönsterrem-
san
q
är vänt bort från apparaten. Annars går
det inte att använda det mönster som sitter precis
vid handtaget.
• Montera köttkvarnstillsatsen
t
så som beskrivs
under punkt a).
• För att ta av kakspritsen drar du först av mönster-
remsan
q
igen innan du skruvar loss låsringen
a
och tar ut kakspritsen
q
.
6. Användning
OBS:
Använd inte apparaten längre än 15 minuter i
sträck. Låt den sedan vara avstängd i ungefär
30 minuter så att den inte överhettas.
OBS:
Tryck aldrig på någon av knapparna ON eller REV
för att ändra rotationsriktning förrän motorn stannat
helt. Annars kan motorn skadas.
a) Använda köttkvarnen
När du monterat dit de tillbehör du vill ha:
• Ställ apparaten så att den står helt stabilt och
absolut inte kan falla ner från bordet av någon
anledning (t ex på grund av vibrationerna eller
för att någon fastnar i elkabeln) eller hamna i
närheten öppna kärl med vatten. Vibrationer är
oundvikliga när köttkvarnen arbetar.
Varning:
Försök aldrig fatta tag i köttkvarnen om den fallit
ner, hamnat i vatten eller vid liknande nödsituationer
om den fortfarande är ansluten och i värsta fall fort-
farande är igång! I nödsituationer ska du genast
dra ut kontakten! Annars finns en akut risk för livsfar-
liga skador!
• Lägg de livsmedel som ska bearbetas i påfyll-
ningsskålen
e
och ställ ett uppsamlingskärl
framme under utloppet.
• Tryck först på knappen OFF för att vara säker på
att apparaten fortfarande är avstängd.
Annars finns risk för att den startar av misstag
när man sätter kontakten i ett eluttag.
• Sätt sedan kontakten i ett eluttag.
• Tryck på knappen ON, för att sätta på apparaten.
• Använd bara den runda påmataren
w
för att
trycka ner livsmedel i påfyllningsröret – aldrig
fingrar, gafflar, skaft på skedar eller liknande
saker. Då finns stor risk för att du själv och
maskinen skadas.
OBS:
Tryck aldrig så hårt att motorn hörbart saktar ner.
Annars kan apparaten överbelastas och skadas.
b) Mala kött
• Stoppa inte in köttbitar som är större än ungefär
2 cm. Se till så att det inte finns ben eller senor
i köttet.
Varning:
Köttfärs är mycket känsligt för bakterier. Se till att
hålla god hygien när du mal kött.
• Om du läst alla anvisningar på temat "kött" kan
du börja mala så som beskrivs under punkt 6.a).
c) Göra korv
• Låt köttet gå genom köttkvarnen två gånger
innan du börjar göra korven.
• Tillsätt finhackad lök, kryddor och andra ingre-
dienser i ditt recept i korvsmeten och knåda ige-
nom massan ordentligt. Ställ korvsmeten i kyl-skå-
pet en halvtimme innan du fortsätter bearbeta
den.
• Kräng ena änden av korvskinnet (naturtarm eller
konstgjort korvskinn) över korvhornet
s
och knyt
ihop den andra änden. För varje kilo korvsmet går
det åt ungefär 1,60 m korvskinn.