Tillagning med hjälp av automenyn
Mikrovågsugnen har 8 automenyprogram som kan användas för olika typer av
livsmedel (se automenylistan (m) som sitter på mikrovågsugnens kontrollpanel (10)
eller tabellen nedan).
1. Tryck på knappen Auto Function (k) tills displayen visar önskat
automenyprogram.
2. Relevanta indikatorer och AUTO-indikatorn tänds.
3. Tryck på knappen
Weight (l) tills önskad vikt/nummer (intervall för vikter/nummer
kan variera från program till program) visas. Symbolen för gram tänds samtidigt.
4. Mikrovågsugnen beräknar automatiskt tillagningstiden utifrån den automeny och
den vikt/nummer som valts.
5. Tryck på knappen Start för att börja tillagningen.
6. Mikrovågsindikatorn börjar blinka, AUTO-indikatorn tänds och displayen visar
hur lång tillagningstid som återstår.
Exempel:
För att ställa in mikrovågsugnen på tillagning av 800 gram kyckling:
1. Tryck fyra gånger på
Auto Function tills displayen visar A4.
2. Tryck tre gånger på
Weight tills displayen visar 800 g.
3. Tryck på knappen Start för att börja tillagningen.
4. Indikatorerna börjar blinka och displayen växlar till att visa återstående tid.
BARNSÄKERHETSLÅS
Barnsäkerhetslåset förhindrar att småbarn använder mikrovågsugnen.
Mikrovågsugnen kan inte användas när barnsäkerhetslåset är aktivt. Du aktiverar
barnsäkerhetslåset genom att trycka på knapparna 10 Min och 10 Sec samtidigt.
Ett pip hörs och ett hänglås visas på displayen. Du inaktiverar barnsäkerhetslåset
på samma sätt.
TIPS FÖR TILLAGNING AV MAT
När du lagar mat i mikrovågsugnen gäller följande grundregler:
Tillagningstid
Mindre mängder mat tillagas snabbare än större mängder. Om mängden mat
dubblas måste tillagningstiden ökas motsvarande, till minst dubbelt så lång tid.
Mindre bitar kött och sk, och hackade grönsaker tillagas mycket snabbare än
större bitar. Därför rekommenderar vi att du skär köttet i bitar som inte är större än 2
x 2 cm om du t.ex. ska göra gulasch, grytor eller liknande.
Matens fasthet är också viktig för tillagningstiden. Ju fastare maten är desto längre
tid tar det att tillaga den.
• Hela stekar har längre tillagningstid än grytor.
• En stek tar längre tid än en rätt med köttfärs.
Ju kallare maten är, desto längre blir tillagningstiden. Mat som är rumstempererad
tillagas därför snabbare än mat från kylen eller frysen.
Vid tillagning av grönsaker beror tillagningstiden på hur färska grönsakerna är.
Kontrollera därför hur grönsakerna verkar och lägg till eller dra ifrån tid.
En kortare tillagningstid i mikrovågsugnen innebär att maten inte tillagas för länge.
• Om det behövs kan du tillsätta lite vatten.
• När du lagar sk och grönsaker behöver du bara använda mycket lite vatten.
Mikrovågseffekt
Effektinställningen beror på vilken sorts mat som ska lagas.
I de esta fall lagas maten på full effekt.
• Full effekt används bland annat då man värmer upp mat snabbt, kokar vatten
eller liknande.
• Låg effekt används huvudsakligen för att tina mat och tillaga rätter
som innehåller ost, mjölk och ägg. (Hela ägg med skal får inte kokas i
mikrovågsugnen eftersom de kan explodera.) Dessutom används låg effekt när
sista handen läggs vid tillagningen eller för att en rätt ska få behålla en särskild
arom.
Allmän information om matlagning
• Om hela måltiden ska tillagas i mikrovågsugnen, rekommenderar vi att du börjar
med de mest kompakta livsmedlen, som potatis. Täck över dem när de är klara
och tillaga resten av måltiden.
• De esta typer av mat bör vara övertäckta. Ett tättslutande lock gör att ånga och
fukt stannar kvar, vilket förkortar tillagningstiden. Det gäller särskilt vid tillagning
av grönsaker, skrätter och grytor. Genom att täcka över maten fördelas värmen
bättre och tillagningen går snabbare och resultatet blir bättre.
• För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att maten placeras korrekt
eftersom mikrovågorna är starkast mitt i mikrovågsugnen. Om du t.ex. bakar
potatis bör potatisarna placeras längs med glastallrikens kant så att de tillagas
jämnt.
• För att laga kompakta rätter som kött och kyckling jämnt är det viktigt att vända
på köttet några gånger.
• Det går att baka i mikrovågsugnen, men inte recept som innehåller jäst.
• När du tillagar mat med ett tjockt skal, t.ex. potatis, äpplen, hela squashfrukter
eller kastanjer, bör du nagga skalet för att förhindra att maten exploderar under
tillagningen.
• När du lagar mat i en vanlig ugn, försöker du normalt att öppna ugnsluckan
så litet som möjligt. Det behövs inte med mikrovågsugnen: ingen energi eller
särskilt mycket värme försvinner. Det går alltså att öppna ugnsluckan och
kontrollera maten hur många gånger som helst.
Viktiga säkerhetsföreskrifter vid tillagning av mat!
• Om du använder mikrovågsugnen för att värma barnmat eller vätska i en
nappaska måste du alltid röra om maten/vätskan och kontrollera temperaturen
innan du matar barnet. På så sätt fördelas värmen jämnt och du undviker
skållningsskador.
Locket och/eller nappen måste alltid tas av askan när den placeras i
mikrovågsugnen.
• Om vissa typer av mat värms för länge kan de förkolna och ryka. Om det händer
ska du låta ugnsluckan vara stängd och stänga av mikrovågsugnen helt.
• En del mat med lågt vatteninnehåll, t.ex. choklad i rutor och bakverk med söt
fyllning ska värmas försiktigt så att de, eller förpackningen, inte förstörs.
ANVÄNDA KÄRL VID TILLAGNING AV MAT
Innan du börjar tillaga mat i kärl bör du se till att de kärl du vill använda är tillverkade
av lämpligt material, eftersom viss sorts plast kan bli mjuk och deformerad, och en
del typer av keramik kan gå sönder (särskilt vid tillagning av små mängder mat).
Så här gör du för att testa om ett kärl är lämpligt att använda i mikrovågsugnen:
• Placera kärlet i mikrovågsugnen.
• Placera samtidigt ett halvfullt glas vatten i kärlet.
• Starta mikrovågsugnen och kör den i 15-30 sekunder på full effekt.
• Om kärlet blir väldigt varmt att vidröra bör det inte användas i mikrovågsugnen.
När du tillagar mat i mikrovågsugnen bör du helst använda följande kärl och
material:
• Glas och glasskålar
• Stengods (glaserat eller oglaserat). Maten håller sig varm längre i glaserat
stengods än i något annat kärl.
• Plastkärl Kan användas för olika slags uppvärmning. Varning! Det går INTE att
använda plastkärl som är tillverkade av melamin, polyetylen och fenol.
• Porslin Allt porslin kan användas i mikrovågsugnar, dock helst eldfast porslin.
• Eldfasta täckta kärl Glaskärl med lock som sluter så tätt att ingen ånga kommer
ut är perfekta för grönsaker och frukt som du inte lägger till något vatten till
(tillagningstiden får dock inte överskrida 5 minuter).
• Stekkärl Du måste vara mycket försiktig när du använder den här typen av kärl.
Värm inte stekkärlet mer än 5 minuter på glastallriken. Lämplig isolering, såsom
en värmetestad platta bör läggas mellan stekkärlet och glastallriken för att
undvika att glastallriken överhettas.
• Plastfolie för mikrovågsugn kan användas, särskilt till soppor, såser, stuvningar
eller till mat som tinas. Plastfolie kan också användas för att löst täcka maten
och förhindra att fett o.d. stänker ner ugnsutrymmet.
• Hushållspapper är idealiskt eftersom det absorberar vätska och fett. Till
exempel kan man lägga bacon i lager med hushållspapper mellan varje lager.
Baconet blir då helt knaperstekt eftersom det inte tillagas i sitt eget fett.
Hembakat bröd kan tas direkt från frysen, packas in i hushållspapper och
värmas i mikrovågsugnen.
• Blött hushållspapper kan användas till sk eller grönsaker. Om maten täcks
över hindras den från att torka ut.
• Smörgåspapper Fisk, stora grönsaker, såsom blomkål, majskolvar och liknande
kan packas i smörgåspapper.
• Stekpåsar är mycket bra till kött, sk och grönsaker. De får dock aldrig tillslutas
med metallklämmor. Istället kan du använda bomullstråd. Gör små hål i påsen
och placera den på en tallrik eller ett glaskärl i mikrovågsugnen.
Viktigt!
När du tillagar mat i mikrovågsugnen ska du inte använda följande kärl och material:
• Förslutna glas/askor med små öppningar, då de kan explodera.
•
Vanliga termometrar
• Metallfolie/folielådor, eftersom mikrovågorna inte kan tränga igenom materialet
och då tillagas inte maten.
•
Återvunnet papper, eftersom det kan innehålla små metallisor som kan orsaka
gnistor och/eller brand.
•
Slutna burkar/behållare med tättslutande lock, eftersom övertryck kan orsaka
att burken/behållaren exploderar.
• Metallklämmor och lock/folie som innehåller metalltrådar. De kan orsaka
gnistor i mikrovågsugnen och måste därför tas bort.
• Metallskålar/behållare och förpackningsmaterial, såvida de inte är särskilt
utformade för att användas i mikrovågsugn. Mikrovågorna reekteras och kan
inte tränga igenom metallen.
• Tallrikar, kärl och skålar/behållare med metall-, guld- och
silverdekorationer. De kan gå sönder och/eller orsaka gnistor i ugnsutrymmet.
Automenyprogram Indikering på
displayen
Livsmedel
1 A1
2 A2
3 A3
4 A4
5 A5
6 A6
7 A7
8 A8
Värma upp en måltid
Ris
Grönsaker
Kyckling
Kött
Värma bröd
Nudlar
Soppa