• När du lagar mat i en vanlig ugn, försöker du normalt att
öppna ugnsluckan så litet som möjligt. Det behövs inte med
mikrovågsugnen: ingen energi eller särskilt mycket värme
försvinner. Det går alltså att öppna ugnsluckan och
kontrollera maten hur många gånger som helst.
Viktiga säkerhetsföreskrifter vid tillagning av mat!
• Om du använder mikrovågsugnen för att värma barnmat
eller vätska i en nappflaska måste du alltid röra om
maten/vätskan och kontrollera temperaturen innan du matar
barnet. På så sätt fördelas värmen jämnt och du undviker
skållningsskador.
Locket och/eller nappen måste alltid tas av flaskan när den
placeras i mikrovågsugnen.
• Om vissa typer av mat värms för länge kan de förkolna och
ryka. Om det händer ska du låta ugnsluckan vara stängd
och stänga av mikrovågsugnen helt.
• En del mat med lågt vatteninnehåll, t.ex. choklad i rutor och
bakverk med söt fyllning ska värmas försiktigt så att de,
eller förpackningen, inte förstörs.
ANVÄNDA KÄRL VID TILLAGNING AV MAT
Innan du börjar tillaga mat i kärl bör du se till att de kärl du vill
använda är tillverkade av lämpligt material, eftersom viss sorts
plast kan bli mjuk och deformerad, och en del typer av keramik
kan gå sönder (särskilt vid tillagning av små mängder mat).
Så här gör du för att testa om ett kärl är lämpligt att använda i
mikrovågsugnen:
•Placera kärlet i mikrovågsugnen.
• Placera samtidigt ett halvfullt glas vatten i kärlet.
•Starta mikrovågsugnen och kör den i 15-30 sekunder på full
effekt.
• Om kärlet blir väldigt varmt att vidröra bör det inte användas
i mikrovågsugnen.
När du tillagar mat i mikrovågsugnen bör du helst använda
följande kärl och material:
Glas och glasskålar
• Stengods (glaserat eller oglaserat). Maten håller sig varm
längre i glaserat stengods än i något annat kärl.
• Plastkärl Kan användas för olika slags uppvärmning.
Varning! Det går INTE att använda plastkärl som är
tillverkade av melamin, polyetylen och fenol.
• Porslin Allt porslin kan användas i mikrovågsugnar, dock
helst eldfast porslin.
• Eldfasta täckta kärl Glaskärl med lock som sluter så tätt att
ingen ånga kommer ut är perfekta för grönsaker och frukt
som du inte lägger till något vatten till (tillagningstiden får
dock inte överskrida 5 minuter).
• Stekkärl Du måste vara mycket försiktig när du använder
den här typen av kärl. Värm inte stekkärlet mer än 5 minuter
på glastallriken. Lämplig isolering, såsom en värmetestad
platta bör läggas mellan stekkärlet och glastallriken för att
undvika att glastallriken överhettas.
• Plastfolie för mikrovågsugn kan användas, särskilt till
soppor, såser, stuvningar eller till mat som tinas. Plastfolie
kan också användas för att löst täcka maten och förhindra
att fett o.d. stänker ner ugnsutrymmet.
• Hushållspapper är idealiskt eftersom det absorberar vätska
och fett. Till exempel kan man lägga bacon i lager med
hushållspapper mellan varje lager. Baconet blir då helt
knaperstekt eftersom det inte tillagas i sitt eget fett.
Hembakat bröd kan tas direkt från frysen, packas in i
hushållspapper och värmas i mikrovågsugnen.
• Blött hushållspapper kan användas till fisk eller grönsaker.
Om maten täcks över hindras den från att torka ut.
• Smörgåspapper Fisk, stora grönsaker, såsom blomkål,
majskolvar och liknande kan packas i smörgåspapper.
• Stekpåsar är mycket bra till kött, fisk och grönsaker. De får
dock aldrig tillslutas med metallklämmor. Istället kan du
använda bomullstråd. Gör små hål i påsen och placera den
på en tallrik eller ett glaskärl i mikrovågsugnen.
Viktigt!
När du tillagar mat i mikrovågsugnen ska du inte använda följande
kärl och material:
• Förslutna glas/flaskor med små öppningar, då de kan
explodera.
•Vanliga termometrar
• Metallfolie/folielådor, eftersom mikrovågorna inte kan tränga
igenom materialet och då tillagas inte maten.
• Återvunnet papper, eftersom det kan innehålla små
metallflisor som kan orsaka gnistor och/eller brand.
•Slutna burkar/behållare med tättslutande lock, eftersom
övertryck kan orsaka att burken/behållaren exploderar.
• Metallklämmor och lock/folie som innehåller metalltrådar. De
kan orsaka gnistor i mikrovågsugnen och måste därför tas
bort.
•Metallskålar/behållare och förpackningsmaterial, såvida de
inte är särskilt utformade för att användas i mikrovågsugn.
Mikrovågorna reflekteras och kan inte tränga igenom
metallen.
•Tallrikar, kärl och skålar/behållare med metall-, guld- och
silverdekorationer. De kan gå sönder och/eller orsaka
gnistor i ugnsutrymmet.
RENGÖRING
När du rengör mikrovågsugnen bör du tänka på följande:
• Stäng av mikrovågsugnen och dra ut stickkontakten ur
eluttaget innan du rengör mikrovågsugnen.
• Använd aldrig skurpulver, stålborstar eller andra starka
rengöringsmedel för att rengöra in- eller utsidan av
mikrovågsugnen då de kan lämna märken.
• Använd istället en trasa fuktad med varmt vatten, och
använd rengöringsmedel om mikrovågsugnen är väldigt
smutsig.
• Se till att inget vatten rinner ner i ventilhålen.
• Den roterande ringen och mikrovågsugnens golv måste
göras rent regelbundet så att glastallriken kan snurra fritt.
• Glastallriken och den roterande ringen kan diskas i
diskmaskin.
•Ta inte bort magnetronskyddet (5) på insidan av ugnen!
•Tips: När mikrovågsugnen har varit i bruk under en längre
tid kan ugnsutrymmet börja lukta. Om lukten inte försvinner
genom vanlig rengöring kan du lägga några citronklyftor i en
kopp och tillaga dem i mikrovågsugnen vid full effekt i 2-3
minuter. Detta är ett effektivt sätt att ta bort lukten.
4
653070_IM 12/07/05 15:16 Side 4