Effekt
Effektinställningen beror på vilken sorts mat som ska lagas.
I de flesta fall lagas maten på full effekt.
• Full effekt används bland annat då man återuppvärmer mat
snabbt, kokar vatten eller liknande.
• Låg effekt används huvudsakligen för att tina mat och tillaga
rätter som innehåller ost, mjölk och ägg. (Hela ägg med skal
kan inte kokas i mikrovågsugnen eftersom de riskerar att
explodera). Dessutom används låg effekt när sista handen
läggs vid tillagningen eller för att en rätt ska få behålla en
särskild arom.
Allmän information om matlagning
• Om hela måltiden ska tillagas i mikrovågsugnen,
rekommenderar vi att du börjar med de mest kompakta
livsmedlen, såsom potatis. Täck över dem när de är klara och
tillaga resten av måltiden.
• De flesta typer av mat bör vara övertäckta. Ett tättslutande
lock gör att ånga och fukt stannar kvar, vilket förkortar
tillagningstiden. Det gäller särskilt vid tillagning av grönsaker,
fiskrätter och grytor. Täcks maten så fördelas dessutom
värmen bättre och tillagningen går snabbare och resultatet
blir bättre.
• För att uppnå bästa möjliga resultat är det viktigt att maten
placeras korrekt eftersom mikrovågorna är starkast mitt i
ugnen. Om du t.ex. bakar potatis bör potatisarna placeras
längs med glastallrikens kant så att de tillagas jämnt.
• För att laga kompakta rätter som kött och kyckling jämnt är
det viktigt att vända på köttet några gånger.
• Det går att baka i mikrovågsugnen, men inte recept som
innehåller jäst.
• När du tillagar mat med ett tjockt skal, t.ex. potatis, äpplen,
hela squasher eller kastanjer, bör du nagga skalet för att
förhindra att maten exploderar under tillagningen.
• När du lagar mat i en "vanlig" ugn, försöker du normalt att
öppna ugnsluckan så litet som möjligt. Det behövs inte med
mikrovågsugnen: ingen energi eller särskilt mycket värme
försvinner. Det går alltså att öppna mikrovågsugnens dörr och
kontrollera maten hur många gånger som helst.
Viktiga säkerhetsföreskrifter vid tillagning av mat!
• Om du använder mikrovågsugnen för att värma barnmat eller
vätska i en nappflaska måste du alltid röra om maten/vätskan
och kontrollera temperaturen innan du matar barnet. På så
sätt fördelas värmen jämnt och du undviker skållningsskador.
Locket och/eller nappen måste alltid tas av flaskan när den
placeras i mikrovågsugnen.
• Om viss mat värms för länge kan den förkolna och ryka. Om
det händer ska du låta dörren vara stängd och stänga av
mikrovågsugnen helt.
• En del mat med lågt vatteninnehåll, t.ex. choklad i rutor och
bakverk med söt fyllning ska värmas försiktigt så de, eller
förpackningen, inte förstörs.
ANVÄNDA KÄRL VID TILLAGNING AV MAT
Innan du börjar tillaga mat i kärl bör du se till att de kärl du vill
använda är tillverkade av lämpligt material, viss sorts plast kan
bli mjuk och deformerad, en del typer av keramik kan gå sönder
(särskilt vid tillagning av små mängder mat).
Så här gör du för att testa om ett kärl är lämpligt att använda i
mikrovågsugnen:
•Placera kärlet i mikrovågsugnen.
• Placera samtidigt ett halvfullt glas vatten i kärlet.
• Starta mikrovågsugnen och kör den i 15-30 sekunder på full
effekt.
• Om kärlet blir väldigt varmt att vidröra ska du inte använda
det i mikrovågsugnen.
När du tillagar mat i mikrovågsugnen ska du helst använda
följande redskap:
• Glas och glasskålar
• Stengods (glaserat och oglaserat). Maten håller sig varm
längre i glaserat stengods än något annat kärl.
• Plastkärl De kan användas för olika slags uppvärmning men
är inte lämpliga för stekning. Observera! Det går INTE att
använda plastkärl tillverkade av melamin, polyetylen och
fenol.
• Porslin Allt porslin kan användas i mikrovågsugnar, dock helst
brandsäkert porslin.
• Brandsäkra täckta kärl Glaskärl med lock som sluter så tätt
att ingen ånga kommer ut är perfekta för grönsaker och frukt
som du inte lägger till något vatten till (tillagningstiden får
dock inte överskrida 5 minuter).
• Stekkärl Du måste vara mycket försiktig när du använder den
här typen av kärl. Värm inte stekkärlet mer än 5 minuter på
glastallriken. Lämplig isolering, såsom en värmetestad platta
bör läggas mellan stekkärlet och glastallriken för att undvika
att glastallriken överhettas.
• Plastfolie kan användas, särskilt med soppor, såser,
stuvningar eller till mat som tinas. Plastfolie kan också
användas för att förhindra att fett etc. stänker ned
mikrovågsugnens insida.
•Hushållspapper är idealiskt då papperet absorberar vätska
och fett. Till exempel kan man lägga bacon i lager med
hushållspapper mellan varje lager. Baconet blir då helt
knaperstekt eftersom det inte tillagas i sitt eget fett.
Hembakat bröd kan tas direkt från frysen, packas in i
hushållspapper och värmas i mikrovågsugnen.
• Blött hushållspapper kan användas till fisk eller grönsaker.
Om maten täcks över hindras den från att torka ut.
• Smörgåspapper Fisk, stora grönsaker, såsom blomkål,
majskolvar och liknande kan packas i smörgåspapper.
• Stekpåsar är bra till kött, fisk och grönsaker. De får dock
aldrig tillslutas med metallklämmor. Istället kan du använda
bomullstråd. Gör små hål i påsen och placera den på en
tallrik eller ett glaskärl i mikrovågsugnen.
10
753084_IM6 05/04/05 9:06 Side 10